Connect with us
Publicitate

Administratie

Botoșani: Ajutoare de încălzire acordate de stat. Cererile se preiau începând cu 14 octombrie

Publicat

Publicitate

Statul acordă ajutoare de încălzire și în sezonul rece 2024 – 2025, în conformitate cu prevederile Legii privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Începând cu 14 octombrie 2024, cererile și declarațiile pe propria răspundere vizând acordarea ajutorului de încălzire cu gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri se preiau de la asociațiile de proprietari sau de la sediul Direcției de Asistență Socială Botoșani, strada Săvenilor nr. 12, de către titularii dreptului de proprietate, succesorii de drept ai acestora, titularii contractelor de închiriere, comodat sau concesiune care nu sunt arondați unor asociații de proprietari/locatari.

De asemenea, formularul de cerere și declarație pe propria răspundere pentru acordarea unor drepturi de asistență socială poate fi descărcat de pe site-ul Direcției de Asistență Socială Botoșani (www.dasbotosani.ro) secțiunea -Beneficii- Ajutoare de încălzire.

Botoșănenii care vor depune cererile până la data de 20 noiembrie 2024 vor beneficia de ajutor la încălzire pentru întreg sezonul rece, respectiv perioada noiembrie 2024 – martie 2025. Pentru cererile înregistrate ulterior datei de 20 ale lunii, ajutorul se acordă începând cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii.

Documentele care trebuie depuse de solicitanți

Pe lângă cerere și declarație pe propria răspundere, solicitanții trebuie să mai prezinte:

Publicitate
  1. acte doveditoare privind componenţa familiei (copii)

– acte de identitate (BI/CI, certificate de naştere pentru copiii sub 14 ani)

– certificat de căsătorie (după caz)

– certificat de deces (după caz)

Publicitate

– hotărâre judecătorească de divorţ (după caz)

– hotărâre judecătorească definitivă de încredinţare în vederea adopţiei sau, după caz, de încuviinţare a adopţiei

– hotărâre judecătorească sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului privind măsura plasamentului pentru copii (după caz) etc.

  1.       acte doveditoare privind veniturile nete, cu caracter permanent, realizate în luna anterioară depunerii cererii  

–      adeverinţa de salariat (venitul net), în care să fie trecută mențiunea dacă solicitantul beneficiază sau nu de bonuri de masă

– talon de pensie (ultimul talon de pensie emis înainte de recalcularea pensiilor, respectiv talonul din luna august 2024)

– talon de plată pentru diverse indemnizaţii etc.

–         beneficiarii de subvenţii APIA trebuie să prezinte decizia de acordare a plăţilor campania 2024.

  1.       acte justificative privind bunurile mobile și imobile deţinute

–         contractul de proprietate/închiriere a locuinţei, comodat, concesiune

–         acte doveditoare privind bunurile deţinute în alte unităţi administrativ-teritoriale pentru toţi membrii familiei peste 18 ani  (după caz).

  1.      ultima factură de plată de la Furnizorii de energie, pentru identificarea abonatului şi a codului de abonat.   
  2.      documente doveditoare privind debranșarea de la sistemul centralizat de energie termică sau debranșarea de la sistemul de alimentare cu gaze naturale(în cazul persoanelor care își asigură încălzirea locuințelor cu aparate racordate la rețeaua electrică).

Nivelul veniturilor până la care se acordă ajutorul

Ajutorul pentru încălzire va fi disponibil pentru familiile cu un venit mediu net lunar de până la 1.386 de lei de persoană, respectiv 2.053 de lei, în cazul persoanelor singure. Pensionarii ale căror pensii au fost majorate ca urmare a recalculării pot beneficia de acest ajutor dacă în luna august au avut venituri sub aceste limite.

Este foarte important ca declarațiile solicitanților ajutorului pentru încălzire să fie conforme cu realitatea”, a declarat viceprimarul Liviu Toma.

Periodic, la solicitarea Direcției de Asistență socială, funcționarii Direcției Impozite și Taxe Locale Botoșani vor verifica bunurile mobile și imobile deținute în proprietate de toți membrii familiei cu vârsta de peste 18 ani, înscriși în cerere.  Neîndeplinirea obligaţiei titularului de a menţiona corect componenţa familiei, veniturile membrilor acesteia, precum şi bunurile mobile şi imobile deţinute, aşa cum sunt acestea trecute în formularele tip, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 2.000 de lei, conform prevederilor art. 36 al(2), lit e) din Legea nr.226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Ajutorul de încălzire încasat necuvenit se recuperează, conform prevederilor art.33 al(4) din Legea nr.226 din 2021.

Programul de lucru cu publicul al DAS Botoșani este de luni până joi, în intervalul orar 8:30 – 15:30, respectiv vineri, între orele 8:30 – 13:00.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

ISU Botoșani desfășoară mai multe acțiuni în județ pentru a marca Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor

Publicat

Publicitate

În fiecare an, pe data de 13 octombrie se sărbătorește Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor. În 2024, tema propusă de Organizația Națiunilor Unite este „Implicarea copiilor și a tinerilor pentru comunități mai reziliente la dezastre”.

În acest context, în perioada 11 – 13 octombrie a.c., la nivelul județului Botoșani vor fi organizate o serie de acțiuni, toate fiind prezentate de inspectorul șef într-o conferință de presă.

Calendarul manifestărilor este următorul:

octombrie
Exerciții de evacuare și lecții de prim-ajutor la unitățile de învățământ din localitățile Baranca, Coțușca și Rădăuți Prut
Activități de informare privind admiterea la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție „A.I. Cuza” București și Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești la Bursa Locurilor de Muncă, organizată la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” Botoșani

Puncte de informare preventivă în Piețele Centrale din municipiile Botoșani și Dorohoi, în intervalul orar 10:00 – 14:00
Ziua Porților Deschise, între orele 10:00 – 14:00, la:
– Detașamentul de Pompieri Dorohoi (strada Dumbrava Roșie, nr.2);
– Stația de Pompieri Săveni (strada Nicolae Iorga, nr. 5);
– Garda de Intervenție Ștefănești (strada Nicolae Iorga, nr. 16);
– Garda de Intervenție Trușești
– Punctul de Lucru Flămânzi;
– Punctul de Lucru Darabani;
– Punctul de Lucru Coțușca.
Împreună, suntem mai pregătiți în fața riscurilor și de aceea invităm cetățenii să urmărească pagina de internet www.isubotosani.ro, pagina de Facebook: Inspectoratul pentru Situații de Urgență – ISU Botoșani, pagina de Instagram: ISU “Nicolae Iorga” Botosani și portalul www.fiipregatit.ro pentru a afla informații utile despre cum pot fi prevenite situațiile de urgență.

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Lucrările la cele două locuințe protejate, „Iris” și „Phoenix”, din Botoșani, se apropie de final

Publicat

Publicitate

Lucrările la cele două locuințe protejate, „Iris” și „Phoenix” se apropie de final.

Consiliul Județean Botoșani, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, asigură servicii pentru cele mai defavorizate categorii sociale. În acest context, se implementează proiectul de construire a două locuințe protejate, „Iris” și „Phoenix” pentru 20 de persoane adulte cu dizabilități provenite, din centrele rezidențiale clasice.

Lucrările sunt finanțate din sumele atrase în cadrul Programului de Interes Național, cât și din bugetul Consiliului Județean Botoșani.

„Ca autoritate județeană trebuie să asigurăm cele mai bune condiții tuturor botoșănenilor, iar persoanele cu dizabilități trebuie să beneficieze de o atenție deosebită. Scopul acestui proiect derulat prin DGASPC Botoșani este acela de a dezvolta noi servicii sociale prin care să se asigure atât îmbunătățirea calității vieții persoanelor adulte cu dizabilități, cât și oferirea de alternative de sprijin pentru viața independentă și integrarea acestora în comunitate. Casele «Iris» și «Phoenix»” vor asigura cazarea pentru 20 de beneficiari. Lucrările sunt aproape de finalizate, la fel și achiziția dotărilor necesare”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Dorin Birta, a salutat ritmul în care au fost făcute lucrările. „Avem un constructor serios, care va finaliza lucrările cât de curând și ne va notifica pentru recepția obiectivelor. Este o nouă investiție implementată de echipa de conducere a Consiliului Județean coordonată de doamna președinte Doina Federovici”, a spus, la rândul său, Dorin Birta.

În cadrul DGASPC Botoșani funcționează, de la sfârșitul anului 2020, o casă protejată, „Sfântul Foca”. Aceasta asigură servicii sociale pentru opt persoane adulte cu dizabilități.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Zeci de șoferi amendați pentru viteză excesivă, în cadrul unei acțiuni a polițiștilor rutieri

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare viteza excesivă. Polițiștii au acționat pe principalele artere rutiere din județ, prilej cu care au fost controlate 128 de autovehicule.

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 65 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 40.000 de lei, 38 dintre acestea fiind aplicate pentru viteză neregulamentară.

 

De asemenena, au fost reținute 9 permise de conducere, 7 dintre acetsea pentru voteză excesivă și 2 pentru depășiri neregulamentare.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Nova Apaserv anunță că va furniza apă potabilă cu presiune redusă (sau chiar sistare) către utilizatorii din două orașe și

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani anunță că în perioada 08 octombrie – 09 octombrie 2024, Administrația Națională Apele Române -Exploatarea Complexă Stânca Costești are programate lucrări pentru lansare batardou pe poziție și întreținere priză de rezervă de unde se alimentează conducta care distribuie apa brută la Stația de pompare.

Din cauza acestor lucrări,  pe o perioadă de 24h, se va furniza apă potabilă cu presiune redusă (sau chiar sistare) către utilizatorii din orașul Ștefănești, orașul Săveni, respectiv din comunele: Românești, Santa Mare, Călărași, Răuseni, Todireni, Albești, Trușești, Dângeni, Ungureni, Dobârceni, Durnești, Mihălășeni, Hlipiceni, Avrămeni, inclusiv comunele Bivolari și Andrieșeni din județul Iași.

În vederea evitării eventualelor efecte negative cauzate de lipsa apei, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani recomandă utilizatorilor afectaţi să-şi creeze minime rezerve de apă pentru perioada de întrerupere.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending