Connect with us
Publicitate

Eveniment

Botoșani: 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat, atât avea un șofer din Horia, depistat în trafic de polițiștii de frontieră

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuți Prut efectuează cercetări cu privire la un bărbat care conducea un autoturism înmatriculat în România, deși era băut.

 

În data de 28 septembrie a.c., în jurul orei 19.00, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice în zona de competenţă, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Rădăuți Prut – I.T.P.F. Iași, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în cooperare cu un echipaj de poliție, a oprit pentru control, în localitatea de frontieră Horia – județul Botoșani, un autoturism înmatriculat în România, condus de un bărbat în vârstă de 45 de ani, cetățean român.

În timpul discuțiilor purtate cu bărbatul aflat la volan, polițiștii de frontieră au observat că acesta emană halenă alcoolică, motiv pentru care au solicitat echipajului din cadrul Poliției Vlăsinești testarea cu aparatul alcooltest. În urma testării a rezultat o alcoolemie de 1,04 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care bărbatul a fost condus la Spitalul Săveni pentru a i se recolta probe biologice.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui autovehicul de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Județul Botoșani a fost plasat sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani se va afla sub o atenționare meteorologică tip cod galben de instabilitate atmosferică, de mâine, de la ora 15:00, până duminică, la ora 12:00.

Aceasta se va manifesta prin instabilitate atmosferică și ploi însemnate cantitativ, descărcări eletrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20… 30 l/mp și izolat de 40… 50 l/mp. Deoarece există riscul producerii unor inundații locale, recomandăm cetățenilor să:

▪ curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

▪ nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

De asemenea, în caz de vânt puternic, trebuie respectate următoarele măsuri:

Publicitate

▪ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

▪ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

▪ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

Publicitate

▪ îndepărtați copacii sau ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

▪ nu atingeți firele căzute la pământ.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Lansare de carte, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani. Autor, un cunoscut prozator, istoric și jurnalist

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește sâmbătă, 5 octombrie 2024, ora 11.00, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchianˮ, lansarea volumelor Secvențe botoșănene peste decenii (1982-2022), Editura Pim, Iași, 2023 și Rusia – Ucraina. Controverse istorice, Editura Evenimentul și Capital, București, 2024, scrise de Corneliu Filip.

Prozator, istoric și jurnalist, Corneliu Filip s-a născut pe 19 martie 1948, în județul Botoșani. A absolvit Facultatea de Istorie (1971) și Facultatea de Filosofie (1976) la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Este doctor în Istorie cu teza „Tratatul de la Varșovia și Româniaˮ (2005). A fost corespondent la Radio România – Știri București (1972-2012) pentru județul Botoșani, iar după 1990 a fost corespondent pentru Republica Moldova, Ucraina, Israel și SUA. Din 1973 este membru al Uniunii Jurnaliștilor Profesioniști, iar din 2006, al Uniunii Scriitorilor din România.

A călătorit în 121 de țări și a publicat 44 de cărți de reportaje, note de călătorie, biografii ale unor personalități, romane, nuvele (unele traduse în engleză, rusă și maghiară). A scris, de asemenea, cărți de istorie și politică: Tratatul de la Varșovia, organizație politico-militară sub egida Moscovei, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2006; Tratatul de la Varșovia în relațiile internaționale ale epocii sale 1955-1991, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2007; Dosarul Transnistriei – istoria unui „conflict înghețat”, Editura Institutului de Științe Sociale și Relații Internaționale, București, 2011; Republica Moldova – prizonieră a geopoliticii între Bruxelles și Moscova, Editura Agata, Botoșani, 2018; Decembrie 1989 la Botoșani – rememorări, Editura Agata, Botoșani, 2018; La est de Cortina de Fier – de la Tratatul de la Varșovia (1955-1991) la Organizația de Cooperare de la Shanghai, Editura Evenimentul și Capital, București, 2022; Controverse dintre Federația Rusă și Ucraina privind moștenirea istoriei comune, București, 2024. A editat volumul Ion I. Apăteanu. Din cele mai vechi amintiri (1887-1920), Editura Agata, Botoșani, 2020. A făcut, de asemenea, traduceri în limba engleză: The Real Stories from Eastern Europe from Romania, Moldova, Ukraine, Russia and Afghanistan, Rowanvale Books, Cardiff, 2018; O dragoste secretă în București, ediție bilingvă română-engleză, Rowanvale Books, Cardiff, și Editura Agata, Botoșani, 2021; De la Pactul de la Varșovia la Organizația de la Shanghai, București, 2022, în limbile maghiară și rusă.

Prezintă jurnalistul Traian Apetrei.

Citeste mai mult

Eveniment

RAZIE în toată țara. Polițiștii au pus în executare 316 mandate de percheziție domiciliară în toate județele

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase, sprijiniți de alte structuri cu atribuții pe linia poliției judiciare, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – I.G.P.R., pun în executare 316 mandate de percheziție domiciliară în toate județele țării.

Acțiunea este organizată într-un dosar penal, instrumentat la nivelul Serviciului de Investigare a Infracționalității de Mediu din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.

Polițiștii au documentat activitatea infracţională a unei societăți comerciale din afara teritoriului țării, care, prin intermediul unui site, ar fi comercializat, pe teritoriul României, către persoane fizice, arme din categoria celor supuse autorizării şi diferite tipuri de muniţie aferente acestora, fără a respecta condiţiile legii privind regimul armelor şi al muniţiilor.

Activitatea s-ar fi desfăşurat prin plasarea de comenzi către magazinul online, iar societatea în cauză ar fi livrat armele şi muniţiile către cumpărătorii români, prin intermediul firmelor de curierat care introduc bunurile în ţară, fără a declara acest fapt autorităţilor vamale şi fără a îndeplini condiţiile solicitate de legislaţia naţională în acest domeniu.

Acţiunea vizează creşterea gradului de siguranţă şi scoaterea din circuitul ilegal a unor arme supuse autorizării.

Publicitate

De asemenea, la această oră, au loc acțiuni de tip ,,RAZIE”, în toată țara, în scopul prevenirii faptelor antisociale.

Activitățile de astăzi se desfășoară în contextul măsurilor dispuse de conducerea Ministerului Afacerilor Interne, pentru combaterea infracționalității de orice fel și pentru asigurarea ordinii și liniștii publice.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Casa verde fotovoltaice: 20 de milioane de lei rezervate pentru biserici. Ce se întâmplă cu fondurile

Publicat

Publicitate

Programul casa verde fotovoltaice se află la jumătatea perioadei de înscriere pe regiuni și s-a constatat aceeași tendință: fondurile s-au epuizat foarte repede, în circa 2 minute pe regiune. Urmează regiunea București-Ilfov, Sud-Vest Oltenia, Vest și unitățile de cult, scrie adevărul.

Astăzi, 4 octombrie, este rândul Regiunii București/Ilfov pentru care s-au alocat 114.120.000 de lei. Urmează, din 7 octombrie Regiunea Sud Vest – judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea pentru care s-a alocat suma de 199.200.000 de lei. În 8 octombrie, va veni rândul consumatorilor din Regiunea Vest – judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, care au la dispoziție 229.110.000 de lei.

Ultima zi a programului casa verde fotovoltaice va fi 9 octombrie, care a fost rezervată unităților de cult. Acestea au la dispoziție 20.100.000 de lei pentru a transforma bisericile în clădiri eficiente energetic.

Finanțarea de 30.000 de lei include și bateriile de stocare

Maximum 30.000 lei pentru achiziționarea și montarea unui sistem de panouri fotovoltaice și a unei instalații de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile este suma pe care o vor primi consumatorii care obțin finanțarea, sub condiţia suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 3.000 de lei.

În cadrul următoarelor sesiuni ce vor fi demarate în baza noului ghid de finanțare, se vor aloca fonduri suplimentare pentru achiziționarea instalațiilor de stocare a energiei electrice produsă din surse regenerabile”, a informat AFM.

Cum se depun dosare în cadrul programului Casa verde fotovoltaice

Depunerea dosarelor în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice 2024 poate fi realizată doar de utilizatorii care au cont creat în aplicație. Contul se creează la adresa https://inscrierionline.afm.ro, cu cel puțin 24 ore înainte de deschiderea sesiunii de depunere a regiunii pe care doriți să o accesați;

Publicitate

O adresă de email (asociată unui cont de utilizator) poate fi folosită pentru depunerea unui singur dosar. Dacă a fost depus un dosar în cadrul unei regiuni, NU se va mai putea realiza o alta depunere în program pentru nicio altă regiune, folosind aceeași adresă de email – arată AFM.

Contul de utilizator folosit pentru înscrierea în program în sesiunea 2023 poate fi folosit în sesiunea anului 2024, cu condiția ca în sesiunea anterioară (2023) înscrierea să se fi realizat pentru altă adresă și alt solicitant APROBAT. Totuși, vă recomandăm să vă creați un alt cont de utilizator pentru noua sesiune;

Informațiile Nume și Prenume afișate în aplicație, introduse la momentul creării contului, NU impactează în niciun fel depunerea/înscrierea în program. Respectivele informații au rol exclusiv vizual;

Publicitate

În situația în care solicitantul dorește să clarifice o situație specifică și, pentru aceasta, are nevoie să încarce un document suplimentar, documentele vor fi arhivate, iar arhiva rezultată va fi încărcată în secțiunea dedicată „Documente necesare”, în dreptul documentului care necesită încărcarea unui fișier suplimentar. În cadrul secțiunii „Documente necesare”, în dreptul fiecărui punct, se poate încărca un singur document. Dacă pentru un anumit articol se încarcă mai multe documente, acestea se suprascriu, iar în sistem va fi disponibil doar ultimul document încărcat.

Programul Casa verde fotovoltaice

Înscrierile persoanelor fizice şi a unităţilor de cult în cadrul programului, prin intermediul aplicaţiei informatice, se realizează conform următorului calendar:

• 27 septembrie: Regiunea Nord-Vest;

• 30 septembrie: Regiunea Centru;

• 1 octombrie: Regiunea Nord-Est;

• 2 octombrie: Regiunea Sud-Est;

• 3 octombrie: Regiunea Sud;

• 4 octombrie: Regiunea București-Ilfov;

• 8 octombrie: Regiunea Vest;

• 9 octombrie: Unități de cult.

Documentele necesare înscrierii persoanelor fizice sunt: actul de identitate, certificatele fiscale din care reiese că persoana nu are datorii la bugetul consolidat și la bugetele locale, precum și extrasul de carte funciară.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending