Connect with us

Eveniment

BOBOTEAZA: Tradiții, obiceiuri, superstiții. Nu trebuie să te speli pe cap. Ce păţeşti dacă aluneci pe gheaţă

Publicat

Publicitate

BOBOTEAZA: În fiecare an, pe 6 ianuarie, preoţii sfinţesc apele, iar cei care se stropesc sau se îmbăiază în apa sfinţită sunt feriţi de rele şi de boli. Totuşi, dacă stropirea cu agheasmă este permisă, nu este bine să te speli pe cap sau să speli haine, pentru că „se spurcă apele”, potrivit superstiţiilor din popor.

Apa are o semnificaţie specială în această zi; se spune că apa sfinţită luată are puteri miraculoase, astfel, în ziua de Bobotează nu se spală rufe.

De asemenea, se spune că nu e bine să te speli pe cap, pentru că se murdăreşte apa sfinţită. Unii bătrâni spun că dacă te vei spăla pe cap în ziua de Bobotează, o să ai dureri de cap tot anul.

Boboteaza: Preoții sfințesc apele, oamenii stropesc cu apa sfințită casele și animalele
În ziua de 6 ianuarie, preoţii sfinţesc apele, iar cu apa sfinţită oamenii îşi stropesc casele şi animalele. Restul de agheasmă pe care o primesc de la preot când vine cu Iordanul o păstrează în sticle, pentru leac.

În satele de pe malul unei ape, în timpul slujbei de Bobotează, s-a împământenit obiceiul ca preotul să arunce o cruce de lemn în apa rece, uneori îngheţată, iar câţiva feciori curajoşi sar după ea şi o aduc înapoi.

Boboteaza este, simbolic şi o sărbătoare a purificării naturii de forţele răului, prin apa sfinţită. Tot acum, în anumite zone ale ţării, se fac previziuni despre condiţiile meteorologice din acest an, dacă acestea vor fi sau nu favorabile recoltei.

Publicitate

Dincolo de obiceiurile creştine din această zi, în tradiţia românească se practică şi unele ritualuri păgâne de purificare, de alungare a spiritelor rele din gospodării şi animale.

Unii îşi afumă grajdurile şi vitele pentru a alunga duhurile rele din acestea, alţii aprind focuri pe câmp sau cântă melodii însoţite de strigături şi zgomote

Potrivit unei alte credințe populare, atunci când preotul bagă sau aruncă crucea în apă, dracii ies de unde s-au ascuns şi fug pe câmp, dar nu pot fi văzuţi de oameni, ci doar de lupi, care îi urmăresc şi îi sfâşie.

Ce nu este bine să faci de Bobotează
În ziua Botezului Domnului nu este bine să lași haine la uscat, căci diavolii își caută scăpare, ascunzându-se sub ele. În popor se mai spune că două săptămâni după Bobotează nu se recomandă să speli în pârâuri rufele sau cămășile, căci diavolii abia așteaptă să se agațe de ele.

De asemenea, fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita în acel an, potrivit credinţei populare.

Agheasma luată de la preot în ziua de Bobotează ajută la curăţarea gospodăriei de diavoli, moroi, șerpi, purici, boli, dar și de influența oamenilor malefici, precum favorizarea unor recolte bogate.

Boboteaza este o tradiţie veche în sânul Bisericii, prăznuirea ei fiind consemnată începând cu din secolul al III-lea. Încă de la început era considerată alături de Paşte şi Crăciun, una dintre cele mai importante sărbători din lumea creştină.

An de an, mii de litri de apă sunt sfinţiţi de preoţi pentru credincioşii care se îmbulzesc să ducă acasă o sticlă de agheasmă, pentru a-i feri de boli şi de rele tot anul ce vine.

Apa sfinţită sau agheasma este elementul cel mai important al sărbătorii de Bobotează. Preoţii spun despre aceasta că este sfinţită şi capătă proprietăţi supranaturale prin intervenţia directă a Duhului sau Spiritului Sfânt.

Cel mai bun argument pentru a susţine sfinţenia acestei ape este faptul că aceasta nu se alterează în timp, păstrându-şi calităţile chiar şi un an sau doi.

Boboteaza: Secretul aghiasmei
Secretul stă, însă, spun oamenii de ştiinţă, în faptul că apa respectivă intră în contact cu argint, prin scufundarea crucii, şi cu busuiocul, ambele având proprietăţi antimicrobiene.

Argintul, introdus chiar pentru scurtă vreme în apă, omoară bacteriile de putrefacţie şi algele microscopice care se află în ea sau creează un mediu în care acestea nu se pot dezvolta.

Busuiocul este şi el cunoscut ca fiind o plantă cu proprietăţi antiseptice, iar cele două, în combinaţie, fac ca apa sfinţită să se conserve mult mai bine.

Busuiocul este şi el recunoscut pentru calităţile sale de vindecare a anumitor afecţiuni. Potrivit specialiștilor în medicina naturistă părţile aeriene ale plantei de busuioc prezintă importanţă atât în medicina umană, cât şi în cea veterinară.

Principiile sale active acţionează antiseptic intestinal, stimulează digestia, antimetic, antiinflamator renal şi intestinal, antiseptic pulmonar, antifungic, febrifug. La om e folosit în colici intestinale, balonări intestinale, vomă, gripă, răceală, bronşită acută şi cronică, dureri de cap, ulcer gastric, infecţii urinare, anorexie, diaree etc.

Ce prevestește vremea din ziua de Bobotează
Vremea din ziua de Bobotează o prevestește, conform credinţei populare, pe cea de peste an. Dacă plouă, urmează o iarnă lungă, iar timpul frumos prezice o vară frumoasă.

Dacă bate crivățul, este semn că vor fi roade bogate, iar dacă va curge apa din streașină, se va face vin bun. Totodata, daca de Bobotează pomii sunt îmbrăcați în promoroacă, va fi belșug și sănătate.

Sărbătoarea Bobotezei se asociază cu practicarea unor ritualuri care diferă, de multe ori, de la o zonă geografică la alta.

După liturghie, preotul, însoţit de credincioşii dintr-o localitate anume, merg în procesiune pe malul apei din localitatea respectivă pentru sfinţirea apei. Spre seară, vânătorii şi pădurarii trag cu puşca peste oglinda apei, pentru alungarea duhurile rele, care se spune că sunt cuibărite în apă.

Râurile, fluviile şi lacurile sunt purificate acum şi, de aceea, femeile nu au voie să spele rufe în apele curgătoare vreme de opt zile, iar aceste ape rămân sfinţite trei-şase săptămâni.

Când este foarte frig (proverbialul ger al Bobotezei), se pregăteşte Crucea de gheaţă a Bobotezei. Potrivit tradiţiei ortodoxe, agheazma se bea dimineaţa, înainte de micul dejun, în zilele de post, de sărbători sau la ceas de boală sau de mare necaz.

La Bobotează, datina cea mai importantă era Iordanul sau Sfinţirea cea mare a apei. Încă din vechime, în tradiţia populară se spunea că oricine ar intra în această zi în apă va fi apărat de toate bolile.

Sfinţirea apei se făcea într-un loc special amenajat lângă o fântână sau o apă curgătoare. Din Agheazma binecuvântată în această zi obişnuiau să bea toţi membrii familiei, iar o parte se punea şi în mâncarea vitelor, pentru ca şi acestea să fie sănătoase.

Şi în zilele nostre, în popor se spune că Boboteaza este dricul iernii; după gerul mare, tradiţional, zilei de Bobotează, iarna se pregăteşte să plece. În ziua de Bobotează, preoţii sfinţesc cu agheasmă oamenii, casele şi lucrurile din gospodăria fiecărui credincios.

Cu apă sfinţită se stropesc şi animalele din gospodărie-oile, porcii şi boii, animale binecuvântate de Dumnezeu. În schimb, nu se împrăştie agheasmă peste cai şi peste iepuri, care se pot preface în diavoli.

Cu agheasmă, adunată de la trei biserici, se stropesc ogoarele, pâinea făcută în casă şi portofelul, care conţine cel puţin trei bancnote noi, pentru ca sporul să nu fie alungat din casă de gândurile rele ale duşmanilor.

Tradiţia spune că Boboteaza este momentul când cerurile se deschid, iar îngerul păzitor dezvăluie tinerilor care le este norocul şi ursita în dragoste.

Fetele care doresc să îşi viseze ursitul trebuie să „fure” sau să accepte de la preot un firicel de busuioc sfinţit. Se spune că dacă îl vor ţine în sân sau îl vor pune sub perna înainte de a adormi, dar şi dacă postesc şi se roagă Sfântului Ioan în ajun de Bobotează, îl vor vedea in vis pe cel cu care le este hărăzit să se căsătorească.

În unele zone ale țării, în ajunul Bobotezei, se spune că pentru a-şi visa alesul, fetele trebuie să mănânce o turtă frământată doar cu 9 degete, din 8 linguri de făină şi o lingură de sare şi să-şi lege pe inelar un fir roşu de mătase.

Apoi, cel pe care-l vor visa noaptea că le aduce apă este ursitul lor.

În Ajunul Bobotezei se ține post negru
Prin tradiţie, se ţine post negru (sau zi de sec) în Ajunul Bobotezei. Se spune că cei care reuşesc să nu mănânce şi să nu bea nimic în această zi vor avea parte de noroc, sănătate şi binecuvântare de la Dumnezeu pe tot parcursul anului.

După ce iau agheasma de la preot, fetele tinere obişnuiesc să se îmbăieze de trei ori în râu sau să-şi toarne apă pe cap simbolic. Precum s-a adunat poporul la malurile Iordanului, tot aşa se vor strânge peţitorii la uşa fetei respective.

Pe vremuri se obişnuia ca, în Ajunul Bobotezei, să se pregătească o masă bogată, asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului, cu 12 feluri de mâncare: colivă, bob fiert, fiertură de prune sau perje afumate, sarmale umplute cu crupe, borş de „burechiuşe” sau „urechiuşele babei” (fasole albă cu colţunaşi umpluţi cu ciuperci), borş de peşte, peşte prăjit, plăcinte de post umplute cu tocătură de varză acră, plăcinte cu mac.

Masa era sfinţită de preot, care umbla din casă în casă cu „Iordanul” sau „Chiralesa”. Exista credinţa că, strigând „Chiralesa”, care înseamnă „Doamne, miluieşte!”, oamenii capătă putere, toate relele fug şi anul va fi curat până la Sfântul Andrei (30 noiembrie).

După sfinţirea mesei, o parte din mâncare se dădea animalelor din gospodărie, pentru a fi fertile şi protejate de boli.

sursa:  crestinortodox.ro

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Municipiul Botoșani a fost premiat pentru al treilea an consecutiv

Publicat

Publicitate

Municipiul Botoșani a fost premiat, pentru al treilea an consecutiv, în cadrul unei Gale organizate de Asociația Română pentru Smart City (ARSC)!

Premiul obținut pentru proiectul „Modernizarea transportului public la nivelul Zonei Urbane Funcționale a municipiului Botoșani prin achiziția de autobuze electrice”, la Categoria MOBILITATE URBANĂ SUSTENABILĂ, a fost acordat primarului Cosmin Andrei.

„Munca în echipă, determinarea colegilor și suportul cetățenilor au fost ingredientele acestui rezultat deosebit pentru orașul nostru”, a precizat șeful municipalității botoșănene.

Gala de decernare a premiilor pentru Sustenabilitate în Administrația Locală 2025 a avut loc ieri, 10 aprilie 2025, în cadrul Congresului Primarilor și Administrației Locale din România, eveniment organizat la Romexpo București.

Primăria Municipiului Botoșani a mai obținut, în anul 2023, premiul pentru „Orașul cu cel mai accelerat potențial de dezvoltare – proiecte depuse spre finanțare de peste 100 milioane de euro în 12 luni”, la Categoria SMART ECONOMY iar în 2024 – premiul pentru proiectul „Eminescu – o cultură, o rută în zona transfrontalieră Botoșani – Bălți”, la Categoria EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ÎN ORAȘELE INTELIGENTE.

Congresul, eveniment organizat în cadrul expozițiilor GREEN ENERGY EXPO ROMENVIROTEC și URBAN SMART EXPO 2025, a avut ca tematică „Administrația Viitorului: eficiență, digitalizare și sustenabilitate”, funcționând ca o platformă pentru schimb de idei și oportunități de parteneriat între autoritățile publice, mediul de afaceri, instituțiile financiare și societatea civilă.

Publicitate

Expozițiile au reunit peste 500 de branduri internaționale și locale, prezentând soluții inovatoare pentru susținerea administrațiilor locale în eficietizarea serviciilor publice și dezvoltarea urbană inteligentă, având secțiuni dedicate: energie regenerabilă, Managementul Deșeurilor, Managementul Apei și Smart City.

În cadrul aceluiași eveniment, primarul Cosmin Andrei a participat, în calitate de speaker, la o conferință despre investițiile strategice în energie, apă și deșeuri, discuțiile fiind axate pe facturi mai mici și eficiență mai mare în utilizarea energiei regenerabile, modele de colectare selectivă, reciclare a deșeurilor și economie circulară sau oportunități de finanțare pentru administrația locală, pe aceste componente.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Patru medici din Iași, printre care și managerul IBCv, urmăriți penal de procurorii DNA

Publicat

Publicitate

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au anunțat, vineri, că au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de patru medici, unul dintre aceștia fiind managerul Institutului de Boli Cardiovasculare ”Prof.Dr. George I.M. Georgescu” Iași.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, medicul Grigore Tinică, manager al IBCv Iași, este suspectat de comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (27 de acte materiale); Mihail Enache, medic chirurg cardiovascular în cadrul IBCv Iași – luare de mită în formă continuată (patru acte materiale); Gheorghe Nedelciuc, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iași – luare de mită în formă continuată (șapte acte materiale), Igor Nedelciuc, medic cardiolog intervenționist în cadrul IBCv – luare de mită în formă continuată (trei acte materiale).

Potrivit procurorilor, în perioada august 2020 – martie 2025, suspectul Grigore Tinică, în calitatea de manager al IBCv, ar fi primit de peste 20 de ori, atât în mod direct, cât și cu ajutorul mai multor intermediari, sume de bani cuprinse între 500 de lei și 3.500 de euro de la pacienți sau aparținători ai acestora, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv pentru efectuarea în mod preferențial și cu celeritate a unor intervenții chirurgicale și a unor consulturi de specialitate.

De asemenea, în perioada octombrie 2024 – februarie 2025, suspectul Mihail Enache, ar fi primit indirect, printr-un intermediar, de la mai mulți pacienți, sume de bani cuprinse între 700 de lei și 2.000 de lei, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv pentru efectuarea unor intervenții chirurgicale și pentru emiterea de concedii medicale.

În perioada octombrie 2024 – martie 2025, suspectul Gheorghe Nedelciuc, în calitatea menționată anterior, ar fi primit de la mai mulți pacienți, atât în mod direct, cât și printr-un intermediar, sume de bani cuprinse între 1.000 de lei și 3.500 de lei, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv pentru consultarea, internarea în mod fictiv și emiterea unor referate cu diagnostice stabilite în mod fals, de afecțiuni psihice grave care să justifice ulterior emiterea de certificate de încadrare în grad de handicap.

Medicul Igor Nedelciuc este suspectat de procurorii DNA că în perioada februarie – aprilie 2025 ar fi primit printr-un intermediar, de la trei pacienți, sume de bani necuantificate până în prezent, pentru efectuarea unor intervenții chirurgicale.

Publicitate

”Celor patru suspecți li s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, se menționează în comunicatul de presă al DNA.

Procurorii beneficiază de sprijin din partea lucrătorilor de la Direcția Generală Anticorupție, Brigada de Operațiuni Speciale Iași, Brigada de Operațiuni Speciale Bacău, Inspectoratul Județean de Jandarmi Iași și Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Se întrerupe apa într-o localitate din Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează că în data de luni, 14 aprilie 2025 se vor executa lucrări periodice de spălare și dezinfectare a rezervoarelor de apă potabilă din cadrul sistemului de alimentare cu apă din orașul Bucecea.

Pe durata acestor intervenții, va fi întreruptă furnizarea apei potabile pentru utilizatorii din satul Costinești, în intervalul orar 08:00-16:00, iar pentru consumatorii din satul Călinești, în intervalul orar 08:00-20:00.

Pentru a evita disconfortul generat de lipsa apei, recomandăm consumatorilor afectați să își asigure rezerve minime de apă pentru uz casnic pe durata întreruperii.

Citeste mai mult

Eveniment

Viitorul în IT se scrie acum, la Botoșani! Olimpiada Națională de Informatică, adresată elevilor din clasele V-VIII

Publicat

Publicitate

În perioada 14-18 aprilie 2025, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică-Filiala Botoșani organizează Olimpiada Națională de Informatică, adresată elevilor din clasele V-VIII.

Deschiderea oficială a olimpiadei va avea loc în data de 14 aprilie 2025, începând cu ora 15,30, la Teatrul „Mihai Eminescu” din Municipiul Botoșani, oferind un cadru solemn și inspirațional pentru debutul competiției.

Proba de concurs se va desfășura marți, 15 aprilie 2025, la Centrul de concurs – Complex „Casa Lux” Botoșani, între orele 10,00-14,00, punând la încercare ingeniozitatea și pregătirea riguroasă a participanților. Proba de baraj pentru selecția lotului național de juniori, moment decisiv pentru cei mai merituoși concurenți, va avea loc joi, 17 aprilie 2025, în intervalul orar 9,00-13,00.

Din programul pregătit cu rigurozitate și entuziasm de către organizatori pot fi menționate atelierele de lucru Algolymp, jocuri în aer liber „Hatch the code!” și excursii tematice pe ruta Botoșani-Vorona.

Festivitatea de premiere din data de 16 aprilie 2025, prilej de recunoaștere și celebrare a excelenței în domeniul informaticii, se va desfășura la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani și va începe la ora 15,30.

La etapa națională a olimpiadei vor participa 360 de elevi din toate județele țării și Municipiul București, însoțiți de 45 de cadre didactice. Cazarea elevilor participanți și a profesorilor însoțitori se va face în regim de pensiune completă, începând cu data sosirii și până la plecarea de la finalul competiției, la Hotelul Rapsodia, Hotelul Maria din Municipiul  Botoșani.

Publicitate

„Este o mare bucurie și un privilegiu pentru județul Botoșani să fie gazda acestei competiții de elită, unde creativitatea și abilitățile în programare ale elevilor din toată țara sunt puse în valoare. Informatica reprezintă un domeniu esențial în dezvoltarea societății moderne, iar sprijinirea și recunoașterea performanțelor elevilor este o misiune pe care o susținem cu toată responsabilitatea.

Le dorim mult succes tuturor participanților și suntem convinși că această experiență va fi una memorabilă pentru fiecare dintre ei. Această competiție nu doar că evidențiază cunoștințele și talentul participanților, dar le oferă și oportunitatea de a interacționa, de a face schimb de idei și de a învăța unii de la alții. Fie ca efortul, munca și pasiunea lor pentru informatică să fie răsplătite cu rezultate pe măsură! a declarat prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

 

Resursele oficiale de informare sunt https://onigim2025.sepi.ro/ și https://onigim2025.vercel.app/

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending