Connect with us
Publicitate

Eveniment

Blestemul setei în nordul României. Botoșaniul riscă să rămână fără apă potabilă în cam 10 ani

Publicat

Publicitate

După ce aproape în fiecare vară, sătenii din Botoșani suferă de sete, operatorul de apă al județului, are și probleme financiare serioase. Este pentru a doua oară când se trezește somat de agenți economici să plătească datorii importante, scrie Adevărul.

Botoșaniul este, după Brăila, al doilea județ din România ca suprafață a luciului de apă. În plus este mărginit de cele mai importante râuri din Moldova, adică Prutul și Siretul.

Cu toate acestea an de an, botoșănenii suferă de sete. Cele mai importante investiții pentru alimentarea corespunzătoare cu apă a județului se lasă așteptate iar operatorul de apă și canal, o societate cu acționariat de stat, se zbate cu tot mai multe probleme financiare, amenințat de furnizorii de utilități sau servicii pentru neplata datoriilor.

Publicitate

Mai mult decât atât, situația se poate complica grav pentru municipiul Botoșani, având în vedere că principala sursă de alimentare cu apă este puternic colmatată.

Datorii peste datorii la operatorul de apă
De aproape două decenii toți operatorii de apă și canalizare ai județului Botoșani, unde asociat majoritar este Consiliul Județean, au avut probleme financiare. Nova Apaserv, societatea care se ocupă în prezent de aceste servicii nu a scăpat nici ea de acest blestem.

În 2021, societatea era datoare cu aproape cu aproape un milion de euro, furnizorul de atunci reziliind contractul. Societatea a fost aproape de a rămâne fără energie electrică, iar județul fără apă, din cauza opririi instalațiilor.

Publicitate

Citește și: Țeapa ”E-mailul de la bancă”. Alertă a autorităților cu privire la înmulțirea atacurilor cibernetice

A fost nevoie de negocieri pentru eșalonarea datoriilor. În plus, Nova Apaserv a pierdut și un proces cu un antreprenor care lucra la rețeaua de apă și canal, fiind din nou bună de plată. Anul 2023 a început tot cu probleme pentru Nova Apaserv.

Mai precis, firma care asigura paza companiei nu a mai fost plătită de jumătate de an și a denunțat contractul. Ba chiar și-a retras și toți oamenii, lăsând operatorul de apă fără pază. „Se poartă discuții. Cu siguranță va fi o reeșalonare”, spune Bogdan Dăscălescu, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani.

Publicitate

Probleme cu furnizarea apei
Totodată, deocamdată investițiile esențiale pentru buna furnizare a apei se lasă așteptate la Nova Apaserv. Conducta care duce la Flămânzi și alimentează mai multe comune pe traseu este efectiv ciuruită și la dimensiunile din anii comunismului. La fel și magistrala care vine de la Prut, construită în anul 1981.

Mai ales vara, localnicii primesc apă cu porția. În plus, avariile sunt foarte dese. Colac peste pupăză, municipiul Botoșani ar putea rămâne în 10 ani fără apă. Lacul de acumulare de la Bucecea, cel de unde este alimentat orașul este în proporție de 80% colmatat, fără prea multe soluții concrete în prezent.

Adevărul

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O adolescentă de 14 de ani din Vlăsinești este de negăsit. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care, astăzi, în jurul orei 16:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

SOLOMONESCU DENISA PETRONELA are următoarele semnalmente: 1,72 m înălțime, 76 de kg, ochi albaștri, păr șaten.

Vestimentația: geacă de culoare neagră, pantaloni albaștri, încălțăminte sport de culoare neagră.

Publicitate

*Cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană sunt rugați să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!*

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 19 ani, săltat din trafic la Botoșani și dus la spital după ce a fost suspectat de consum de amfetamină

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au anunțat că astăzi, 7 mai 2024, în jurul orei 00:30, au oprit pentru control, pe  Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr, de 19 ani, din  aceeași localitate.

Întrucât avea un comportament suspect, acesta a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultând posibila prezență în organism a unei substanțe psihoactive (amfetamină).

“Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a existenței unei substanțe interzise în organism”, a transmis într-un comunicat IJP Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Monitorizare cu BRĂŢĂRI pentru toți cei aflaţi sub control JUDICIAR şi arest la DOMICILIU. Propunere MAI

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune modificarea legislaţiei pentru a permite monitorizarea cu brăţări electronice a persoanelor aflate sub control judiciar şi arest la domiciliu, relatează mediafax.ro.

Astfel, conducerea MAI a anunţat marţi că a iniţiat modificarea şi completarea, prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului, a Legii nr.146 din anul 2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale.

De asemenea, în acelaşi scop, conducerea MAI a dispus elaborarea unui proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr.1025 din anul 2022 pentru stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem-pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică.

Publicitate

„Modificările legislative au ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă publică şi eficientizarea modului de supraveghere a executării măsurilor dispuse de organele judiciare, un deziderat asumat de conducerea Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Totodată, MAI propune devansarea datei de extindere la nivel naţional a proiectului de monitorizare electronică pentru ordinele de protecţie şi ordinele de protecţie provizorii de la 1 ianuarie 2025 la 1 octombrie 2024.

„În plus, va fi devansată aplicarea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu de la 1 ianuarie 2026 la 1 octombrie 2024. De asemenea, începând cu intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi până la data de 1 octombrie 2024, va fi testată folosirea sistemului de monitorizare electronică pentru persoanele faţă de care a fost dispusă măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu în mun. Bucureşti şi în judeţele în care este implementat deja SIME. Testarea se va face folosind infrastructura şi dispozitivele deja existente”, arată MAI.

Publicitate

Conform comunicatului, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică acoperă la acest moment situaţiile de violenţă domestică în care a fost dispusă emiterea unui ordin de protecţie sau a unui ordin de protecţie provizoriu faţă de agresor şi a fost conceput pentru a fi implementat în trei etape:

a) prima etapă – în perioada 2022 – 2023 – la nivelul municipiului Bucureşti şi a judeţelor Iaşi, Mureş şi Vrancea;

b) a doua etapă – în anul 2024 – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi la nivelul judeţelor Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea;

Publicitate

c) a treia etapă – la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute la lit. a) şi b) şi la nivelul judeţelor Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Olt, Suceava, Timiş şi Tulcea, cu termen iniţial anul 2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Hlipiceni, dat jos de la volan după ce a fost prins că mergea haotic și a ieșit pozitiv la aparatul etilotest

Publicat

Publicitate

Un tânăr din Hlipiceni a fost dat jos de la volan de polițiști după ce a ieșit pozitiv la aparatul etilotest.

La data de 6 mai 2024, în jurul orei 03:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni au oprit pentru control, pe drumul comunal din comuna Răuseni, un autoturism care avea o deplasare haotică, condus de un tânăr, de 23 de ani, din aceeași localitate.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, tânărul a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis IJP Botoșani.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending