Managerul Direcţiei Comunicare, Marketing şi Media din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), Mihai Rotariu, atrage atenţia asupra înmulțirii atacurilor în mediul online, în urma cărora oamenii rămân fără bani în conturi.
Este vorba despre atacuri cibernetice de tip phishing, lansate pe e-mail.
E-mailurile pot arăta identicu cu cele primite de la bancă, imită logoul și formulările băncilor.
Publicitate
Trebuie să fiți însă foarte atenți atunci când vă cer să accesați un link de redirecționare, unde trebuie să vă introduceți datele (în general cele bancare).
Mesajele-capcană sunt din ce în ce mai bine scrise în limba română, astfel încât potenţialele victime pot fi păcălite mai uşor, spun reprezentanții DNSC.
Niciodată nu vă introduceți date bancare sau simple date personale pe linkuri nesolicitate. Banca nu cere validarea datelor în acest fel.
Publicitate
Rezultatul poate fi acela că veți rămâne fără bani în conturi.
„Chiar dacă perioada sărbătorilor s-a încheiat, infractorii cibernetici continuă să vizeze utilizatori din România prin atacuri de tip phishing.
Metoda preferată de propagare este e-mail-ul, iar mesajele-capcană sunt din ce în ce mai bine scrise în limba română.
Publicitate
Astfel, aceste tentative de fraudă devin mai credibile, iar potențialele victime pot cădea mai ușor în capcană, dacă nu respectă recomandările esențiale de securitate a datelor online.
Verificați mereu sursa reală a mesajului, evitați accesarea link-urilor din astfel de mesaje nesolicitate și nu furnizați date sensibile la cerere, în urma unor notificări venite pe mail, sms sau social media!
Banca nu îți va cere niciodată să-ți validezi datele astfel” – Mihai Rotariu, manager Direcția Comunicare, Marketing și Media din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică – DNSC.
Eficiența atacului de tip phishing constă tocmai în faptul că această formă de fraudare păcălește victima să ia parte la propriul atac.
Dat fiind faptul că simplu de pus în practică de către un infractor cibernetic, una dintre cele mai utilizate și eficiente forme de fraudare din mediul online este phishing-ul.
Detalii despre cum te poți proteja și despre cum funcționează întrega înșelătorie puteți citi AICI.
Acesta presupune un mecanism de inginerie socială prin trimiterea unui mesaj fals și/sau crearea unui site web fals, aparent din partea unui comerciant sau a unei instituții financiare, în care sunt cerute date confidențiale ale utilizatorului.
Sfaturi de securitate în zona de banking
În calitate de Director Produse şi Hub de Inovaţie Digitală al First Bank, Ionuț Encescu oferă o serie de recomandări privind securitatea din zona banking:
Aveți grijă la e-mail-uri, apeluri telefonice, SMS-uri, mesaje WhatsApp/Telegram/alte platforme de mesagerie sau site-uri care solicită date personale pentru oferte de credite, ori alte servicii financiare în numele băncii;
Nu accesați link-uri de plată primite pe rețele de socializare/WhatsApp/alte platforme de mesagerie sau SMS în urma unui dialog purtat pe chat-ul unei platforme de anunțuri online;
Nu divulgați date personale/financiare cum ar fi: codul PIN, numărul de card, coduri de activare sau de autentificare pentru anumite servicii sau plăți;
Banca nu solicită în nicio situație informații confidențiale prin e-mail (cod de acces/parolă, număr de card, data expirării acestuia, codul PIN).
De asemenea, informații precum parola și codul PIN nu trebuie divulgate sub niciun motiv, nimănui;
Pentru a limita daunele potențiale, utilizați un CVV cu valabilitate limitată când faceți cumpărături online;
Când utilizați serviciile unui comerciant nou, folosiți un card virtual legat de un cont care conține o sumă limitată de bani și nu dați acces la fondurile din contul principal;
Vă rugăm să vă asigurați că folosiți canale oficiale de comunicare atunci când intrați în dialog cu banca;
Nu instalați simulatoare de tastatură care să ia locul tastaturii standard a telefonului sau tabletei dumneavoastră, decât dacă sunteți sigur că aceasta provine dintr-o sursă sigură și verificată.
Aceste simulatoare au în general mai multe efecte grafice, prescurtări sau alte funcționalități suplimentare și tentează astfel utilizatorii;
Nu deschideți atașamentele trimise pe e-mail decât dacă cunoașteți cu certitudine sursa din care a fost trimis acel atașament. Instalați un antivirus pe telefon sau calculator pentru ca acesta să scaneze toate atașamentele care sunt deschise.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Card european unic pentru persoanele cu dizabilități. O directivă europeană recent oficializată prevede instituirea cardului european pentru dizabilitate și a cardului european de parcare pentru persoanele cu dizabilități. Acestea vor facilita accesul persoanelor cu dizabilități la diverse servicii publice și private, la tratament preferențial sau la facilități de parcare, în mod egal, în toate țările Uniunii Europene, scrie alba24.ro.
Statele membre vor trebui să transpună noua directiva în legislațiile naționale până la data de 5 iulie 2027. Dispozițiile acesteia ar urma să fie aplicate începând cu data de 5 iunie 2028.
Directiva (UE) 2024/2841 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2024 de instituire a cardului european pentru dizabilitate și a cardului european de parcare pentru persoanele cu dizabilități a fost publicată joi, 14 noiembrie, în Jurnalul Oficial al UE.
Publicitate
Potrivit documentului, fiecare stat membru va introduce versiunea fizică a cardului european pentru dizabilitate respectând formatul standardizat și accesibil comun. De asemenea, statele vor introduce în versiunea fizică a cardului un cod QR și alte caracteristici digitale care utilizează mijloace electronice pentru a preveni și combate frauda.
Recunoașterea reciprocă a cardului european pentru dizabilitate și a cardului european de parcare pentru persoanele cu dizabilități va facilita accesul persoanelor accesul la condițiile speciale sau la tratamentul preferențial oferite de autorități publice sau de operatori privați într-o gamă largă de servicii, activități și facilități, inclusiv atunci când acestea sunt furnizate fără plată, precum și accesul la condițiile și facilitățile de parcare rezervate persoanelor cu dizabilități și, după caz, persoanelor care îi însoțesc sau îi asistă, inclusiv asistenții personali.
Card european unic pentru persoanele cu dizabilități
Cardul european pentru persoanele cu dizabilități va fi un document unic recunoscut în toate statele membre ale Uniunii Europene, care va facilita accesul egal la condiții speciale și tratament preferențial în servicii publice și private, cum ar fi transportul, evenimentele culturale și centrele de agrement. Acesta va completa documentele naționale existente și va fi emis de autoritățile naționale competente.
Publicitate
De asemenea, cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilități va avea un format standardizat, recunoscut în întreaga Uniune, și va oferi drepturi de parcare similare în toate statele membre. Acesta va înlocui cardurile naționale de parcare.
Facilități de care vor beneficia persoanele cu dizabilități, în toate statele Uniunii Europene
Printre exemplele de condiții speciale sau tratamente preferențiale se numără:
accesul gratuit,
taxele sau tarifele reduse,
taxele de utilizare reduse pentru drumuri, poduri sau tuneluri care fac obiectul taxării rutiere,
accesul prioritar,
accesul în zone cu trafic restricționat și zone pietonale,
locuri prioritare în transportul public,
locuri desemnate și accesibile în transportul public, în parcuri și în alte zone publice,
locuri accesibile în cadrul evenimentelor culturale sau publice,
asistență personală,
animale de asistență, cum ar fi câini-ghid sau câini de asistență pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv cu deficiențe de vedere,
asistență pe plajă pentru intrarea în apă,
sprijin cum ar fi accesul la Braille,
ghiduri audio,
interpretare în limbajul semnelor,
acordarea de ajutoare sau asistență,
împrumutarea unui fotoliu rulant,
împrumutarea unui fotoliu rulant plutitor,
obținerea de informații turistice în formate accesibile și utilizarea unui scuter de mobilitate pe carosabil sau a unui fotoliu rulant pe benzile pentru biciclete fără amendă.
Printre exemplele de condiții și facilități de parcare se numără:
Publicitate
parcarea gratuită sau prelungită sau spațiile de parcare rezervate,
accesul în zonele în care traficul este restricționat pentru anumite vehicule în conformitate cu dreptul intern, cum ar fi zonele cu emisii scăzute.
În ceea ce privește serviciile de transport de pasageri cu mijloace de transport aerian, feroviar, naval sau cu autobuzul și autocarul, pe lângă condițiile speciale sau tratamentul preferențial oferite persoanelor cu dizabilități, animalele de asistență, cum ar fi câinii-ghid sau câinii de asistență pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv cu deficiențe de vedere, asistenții personali, interpreții în limbajul semnelor sau alte persoane care însoțesc sau asistă persoanele cu dizabilități sau cu mobilitate redusă călătoresc gratuit sau la un preț redus și se așază, dacă este posibil, lângă persoana cu dizabilități pe care o însoțesc sau o asistă.
Persoanele care însoțesc sau asistă persoanele cu dizabilități sunt desemnate de persoanele cu dizabilități însele sau de tutorele lor legal și se pot schimba ad-hoc, în funcție de cerințele persoanei cu dizabilități.
Într-un moment crucial pentru viitorul României, Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu se prezintă în fața electoratului cu un mesaj puternic de unitate și speranță. Candidând pentru Senat și, respectiv, Camera Deputaților, cei doi politicieni aduc în prim-plan importanța implicării civice și a alegerilor informate.
Un Apel la Acțiune
„Dragi cetățeni, viitorul nostru este în mâinile noastre,” declara Cătălin Silegeanu într-un discurs recent. „Haideți la vot! Împreună putem scrie istorie și decide soarta noastră, a copiilor noștri, a părinților și a bunicilor noștri. Gândiți-vă la ei, la dorințele și nevoile lor. Împreună, putem transforma visele în realitate și să construim un viitor mai bun pentru toți!”
Publicitate
Acest mesaj de unitate și responsabilitate civică a fost bine primit de public, subliniind că schimbarea începe cu fiecare vot și că fiecare cetățean are puterea de a influența direcția în care se îndreaptă țara.
O Viziune Comună pentru Progres
Ariadna Cîrligeanu, candidată la Camera Deputaților, completează viziunea colegului său, punând accent pe proiecte concrete care să răspundă nevoilor imediate ale comunităților. „Este momentul să ascultăm și să acționăm. Împreună putem aduce soluții reale pentru problemele cu care se confruntă cetățenii noștri. Ne dorim o Românie în care fiecare voce să conteze și unde fiecare cetățean să aibă șansa la o viață mai bună.”
Publicitate
Angajamentul față de Comunitate
Amândoi candidații sunt dedicați să reprezinte interesele oamenilor, să promoveze politici care să sprijine dezvoltarea economică și socială, și să îmbunătățească standardele de viață în întreaga țară. Cu un angajament ferm față de transparență și responsabilitate, Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu invită cetățenii să participe activ la construirea unei Românii mai prospere și echitabile.
Un Apel la Participare
Publicitate
Cei doi candidați subliniază că alegerile nu sunt doar despre a alege lideri, ci despre a defini un drum comun. „Haideți să ne implicăm, să votăm și să fim parte din schimbarea pe care o dorim,” îndeamnă Ariadna Cîrligeanu. „Viitorul este al nostru și împreună putem să-l facem strălucitor.”
Acest apel la unitate și acțiune este esențial în contextul actual, unde fiecare vot poate contribui la modelarea viitorului țării. Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu se prezintă nu doar ca lideri, ci ca reprezentanți ai unei mișcări care își propune să transforme aspirațiile în realitate. CMF 11240014
În noaptea de 14 spre 15 noiembrie a.c., puțin după ora 24:00, polițistul local aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu – monitorizare și supraveghere video a municipiului, a alarmat patrulele de poliție locală, cu privire la faptul că în Centrul Istoric, un furt se află în plină desfășurare.
Numitului R.C. de sex masculin, în vârstă de 50 de ani, domiciliat în Jud. Botoșani, sat Oneaga, în timp ce se odihnea pe treptele din fața sediului unui agent economic din zona literelor volumetrice cu inscripția – “Botoșani”, i-a fost furat telefonul mobil, de către un tânăr de etnie romă.
Practic, numitul T.P., în vârstă de 18 ani, domiciliat în Piața 1 Decembrie, a observat starea de ebrietate în care se afla respectiva persoană și intrând în discuție cu aceasta, prefăcându-se că îl îmbrățișează, i-a sustras din buzunar telefonul mobil. În doar 1 minut, la fața locului, au ajuns patrulele de Poliție Locală, care efectuând control corporal persoanei indicate de săvârșirea infracțiunii de furt, au găsit asupra sa telefonul mobil, acesta susținând că l-a găsit pe jos.
Publicitate
În vederea efectuării cercetărilor cu privire la săvârșirea infracțiunii de furt și a dispunerii măsurilor legale, cei doi au fost conduși la sediul Poliției Municipiului Botoșani.
Un copil în vârstă de 13 ani a murit, vineri seară, după ce scuterul pe care se afla a lovit un tractor aflat în mers pe raza localităţii Bosanci, un al doilea adolescent aflat pe moped, în vârstă de 15 ani, fiind rănit, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.
Potrivit sursei citate, al doilea copil, în vârstă de 15 ani, a fost rănit şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.
„Au intervenit pompierii militari ai Detaşamentului Suceava cu o autospecială pentru descarcerare şi două ambulanţe SMURD (B2 şi TIM). Pe moped se aflau două persoane, una dintre acestea este în stare de inconştienţă şi se aplică manevrele de resuscitare. Cea de a doua persoană este conştientă şi i se acorda primul ajutor de către echipajul SMURD B2. Persoana preluată de echipajul SMURD B2 este transportată la spital pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate (…) Din nefericire, pentru tânărul în vârstă de 13 ani, medicul de pe ambulanţa SMURD TIM (Terapie Intensivă Mobilă) a declarat decesul”, au precizat oficialii ISU Suceava.
Publicitate
Conducătorul utilajului agricol nu a necesitat îngrijiri medicale. AGERPRES