Connect with us
Publicitate

Eveniment

Biserica Ortodoxă Română aniversează 17 ani de la întronizarea Patriarhului Daniel

Publicat

Publicitate

Biserica Ortodoxă Română (BOR) va aniversa pe 30 septembrie 17 ani de la întronizarea Patriarhului Daniel.

Cu acest prilej, de la ora 9,00, va fi săvârşită Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, după care va fi oficiat un Te Deum, a informat, luni, Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Începând cu ora 12,00, în Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, se va desfăşura un moment festiv la care sunt aşteptaţi să participe membrii Sinodului Permanent, secretarul de stat pentru Culte, şefii cultelor religioase recunoscute din România, precum şi membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi ai Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Accesul în sală se va face pe bază de invitaţie.

***
Ceremonia de întronizare a Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe a avut loc la 30 septembrie 2007.

Cuvântul în numele Sfântului Sinod al BOR a fost rostit atunci de mitropolitul Laurenţiu al Ardealului.

Publicitate

Înalţi demnitari români şi reprezentanţi ai cultelor din străinătate au fost prezenţi atunci la Catedrala Patriarhală pentru a participa la ceremonia de întronizare a noului Întâistătător al BOR. Printre participanţi s-au numărat preşedintele Traian Băsescu, Regele Mihai I, foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu.

Au participat, de asemenea, 30 de delegaţii cuprinzând 90 de ierarhi ai cultelor creştine. Au venit reprezentaţi ai tuturor Bisericilor Ortodoxe din lume, ai Consiliului Mondial al Bisericilor, ai Conferinţei Bisericilor Europene şi ai Bisericii Anglicane.

PF Daniel (Daniel Ciobotea) s-a născut la data de 22 iulie 1951 în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş.

Publicitate

A absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970 – 1974). În anul 1979 şi-a susţinut teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg.

Din anul 1980, a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey – Elveţia, unde între anii 1986 şi 1988 a fost şi director adjunct.

La 6 august 1987 a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria cu numele Daniel. În martie 1990, a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul ‘Lugojanul’. La 1 iulie 1990 a fost înscăunat ca Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

A fost ales în funcţia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române după trecerea la cele veşnice a Patriarhului Teoctist, la 30 iulie 2007. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO Lângă noi: Microbuz plin cu pasageri, implicat într-un grav accident la Suceava. Planul ROȘU de intervenție, activat. Trei victime

Publicat

Publicitate

Un microbuz cu 10 persoane a ieșit luni dimineață, in afara părții carosabile, pe raza localității Drăgoiești. Din cauza numărului ridicat de persoane implicate, pentru o gestionare optimă a misiunii, la nivelul județului Suceava, a fost pus în aplicare Planul Roșu de Intervenție, relatează stiridinbucovina.ro.

Astfel, la fața locului au intervenit gradual o autospecială pentru descarcerare, trei ambulanțe SMURD (inclusiv Terapia Intensivă Mobilă) și patru echipaje SAJ. Revin cu detalii [30.09, 06:40] Alin Găleată: Nu sunt persoane încarcerate, iar echipajele evaluează medical pe toți cei implicați în accident. ,,După evaluare, doar trei persoane, conștiente și cooperante, necesită îngrijiri medicale. Revin cu detalii [30.09, 06:46] Alin Găleată: Toate cele trei persoane, cu diferite traumatisme, dar coonștiente și cooperante, vor fi transportate la Unitatea de Primiri Urgențe Suceava” a transmis ISU Bucovina Suceava. Poliția Rutiera a preluat cercetarile.

Citeste mai mult

Eveniment

Cumulul de joburi plătite de la bugetul stat ar putea fi interzis. Excepții de la reguli

Publicat

Publicitate

Propunerea legislativă privind interzicerea cumulului de funcții finanțate din bugetul de stat a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere în 27 septembrie. Cetățenii nu vor mai putea avea două sau mai multe contracte individuale de muncă, raporturi de serviciu sau acte de numire în autorități și instituții publice, precum și în societăți și companii naționale, dacă acestea sunt retribuite de la bugetul de stat, scrie alba24.ro.

Măsurile sunt prevăzute într-un proiect legislativ inițiat de trei deputați de la PSD și unul de la PNL, înregistrat recent la Senat.

Cumulul de joburi plătite de la bugetul stat ar putea fi interzis

Proiectul legislativ vizează instituirea imposibilității ca o persoană să fie titularul a două sau mai multe contracte individuale de muncă, rapoarte de serviciu sau să fie beneficiarul a două sau mai multe acte de numire în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, precum și în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naționale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, în condiţiile în care acestea sunt retribuite prin indemnizaţii sau salarii de la bugetul de stat.

Potrivit inițiatorilor, o astfel de măsură urmărește:

  • Evitarea conflictului de interese — când o persoană ocupă simultan mai multe funcţii, ar putea apărea situaţii de incompatibilitate sau interese contradictorii.
  • Optimizarea cheltuielilor publice — limitarea numărului de contracte ar putea reduce povara financiară asupra bugetului public, prin evitarea supraîncărcării financiare a instituţiilor sau companiilor de stat.
  • Asigurarea unei mai bune distribuiri a resurselor umane — limitarea cumulului de funcții permite ca mai multe persoane să ocupe posturi în instituții şi să fie implicate activ în activitatea acestora.
  • Această restricție s-ar aplica autorităţilor publice centrale şi locale, regiilor autonome, societăţilor naţionale şi comerciale cu capital majoritar de stat, şi ar fi relevantă în cazul în care veniturile persoanelor respective provin din bugetul de stat, fie sub forma indemnizaţiilor, fie sub forma salariilor.

Excepții de la reguli

Inițiativă legislativă prevede și o serie de excepţii de la regula interzicerii cumulului de funcţii sau acte de numire în sectorul public. Aceste excepții sunt introduse pentru a permite anumitor categorii de persoane să ocupe mai multe funcţii sau să obţină venituri din surse multiple, în anumite condiții.

Publicitate

Astfel, sunt exceptate:

  • activităţile de orice fel din domeniul privat, unde cumulul de funcţii nu este limitat;
  • cumulul de funcţii bugetate de la bugetul de stat cu oricare funcții (în condițiile codului muncii) din domeniul privat (sub condiţia ca doar o singură activitate să fie finanțată de la bugetul de stat);
  • interzicerea cumulului pensiei cu salariul;
  • persoanele alese în funcţii de autoritate sau demnitate publică, precum şi celor pentru care durata mandatului este stabilită expres prin Constituţie;
  • personalul didactic de predare din învăţământ pensionat, reîncadrat în condiţiile Legii educaţiei naţionale nr.1/2011;
  • personalul din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale care beneficiază de pensie de urmaș și de pensie de invaliditate gradul III cu drept de muncă;
  • asistenții personali şi asistenții personali profesionişti prevăzuţi de Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;
  • persoanele care ocupă funcţii clericale sau funcţii de specialitate artistică;
  • persoanele care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe;
  • membrii Academiei Române şi ai academiilor de ramură înființate în baza unor legi speciale;
  • personalul de îngrijire angajat prin plata cu ora de către autorităţile locale pentru asigurarea serviciilor comunitare la domiciliul persoanelor vârstnice, potrivit art.8 din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011;
  • asistenții maternali prevăzuţi de Legea nr.272/2004 privind protecția şi promovarea drepturilor copilului.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții Mucenici Zenovie și Zenovia, sora sa

Publicat

Publicitate

Sfinții Zenovie și Zenovia au viețuit în timpul împăratului Dioclețian (284-305). S-au născut în cetatea Egeea din Cilicia. Au moștenit de la părinți o avere uriață, dar și credința în Hristos, din acest motiv împărțind toată averea săracilor.

Datorită vieții virtuoase, Zenovie a fost ales episcop al cetății Egeea. Dumnezeu i-a dăruit lui Zenovie pentru lepădarea grijii lumești, puterea de a vindeca toată boala și neputința din popor. În timpul persecuției împotriva creștinilor, Zenovie a fost arestat și dus înaintea Prefectului Lysias care i-a spus: “Ai de ales una din două: ori viața, ori moartea; însă viața o vei avea dacă vei aduce jertfa zeilor noștri”.

La acestea Sfântul Zenovie a zis: „Viața fără Hristos moarte este, câtă vreme moartea pentru El înseamnă viață, nicidecum moarte”. În timp ce era supus chinurilor, a venit în fața judecătorului Zenovia, sora sa. Aceasta a spus că dorește să bea și ea paharul pe care îl bea fratele ei, ca să dobândească și ea cununa vieții. Au fost aruncați împreună în foc și în, iar în cele din urmă decapitați cu sabia.

La Mănăstirea Nechit din județul Neamț se află părticele din moaștele Sfântului sfințit mucenic Zenovie.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Furtuna a făcut ravagii în județul Botoșani

Publicat

Publicitate

În ultimele ore, pompierii botoșăneni au intervenit pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, astfel:

 

– în localitatea Pomârla, unde drumul spre Vama Racovăț era blocat parțial de un stâlp de telefonie. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu accesorii specifice, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Pomârla;

 

– în municipiul Dorohoi, intrarea dinspre Suceava, pe DN 29 A, unde un copac a căzut pe partea carosabilă, blocând circulația rutieră pe ambele sensuri. Obstacolul a fost înlăturat de pompierii de la Detașamentul Dorohoi;

 

Publicitate

– în apropierea localității Vârfu Câmpului, unde un arbore doborât de vânt a blocat circulația pe un sens de mers. Pericolul a fost îndepărtat de pompierii de la Detașamentul Dorohoi;

 

– pe DN 29 A, în apropiere de Mănăstirea Gorovei, unde un arbore a blocat circulația pe ambele sensuri. Pompierii din Dorohoi au tăiat copacul și au eliberat drumul.

Publicitate

 

În localitatea Cerbu, comuna Copălău, a fost nevoie de intervenția unei echipe a furnizorului de energie electrică după ce mai multe fire electrice au fost rupte de vânt.

 

Reamintim faptul că din această seară, de la ora 20:00, până mâine, la ora 10:00, județul Botoșani se află sub incidența unui cod portocaliu de ploi torențiale și abundente și intensificări ale vâtului. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40-60 l/mp și izolat de peste 70 l/mp. Vântul va avea la rafală 70 …80 km/h.

 

Evoluţia fenomenelor hidro-meteorologice este permanent monitorizată, atât prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență. Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending