Connect with us

Eveniment

Bărbat reţinut de procurorii DIICOT pentru că a încercat să ofere mită unui jandarm care l-a depistat cu ketamină asupra sa

Publicat

Publicitate

Un bărbat a fost reţinut de procurorii DIICOT după ce ar fi încercat să ofere mită unui jandarm care îl depistase având asupra sa ketamină şi pe care ar fi intenţionat să o comercializeze.

Potrivit unui comunicat al DIICOT transmis, luni, AGERPRES, duminică, procurorii de la Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a unei persoane cercetată sub aspectul comiterii infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi dare de mită.

„S-a reţinut că, duminică, inculpatul a fost depistat de către un echipaj de jandarmi din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmerie a Municipiului Bucureşti deţinând, fără drept, o cantitate de drog de risc (ketamină), în vederea comercializării. Pentru a nu i se întocmi proces verbal de depistare privind săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, inculpatul a oferit unuia dintre jandarmi sumele de 1.730 lei, respectiv 250 euro, cu titlu de mită, însă ofiţerul a sesizat Direcţia Generală Anticorupţie, realizându-se prinderea în flagrant”, precizează procurorii.

În cursul zilei de luni a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile, informează DIICOT.

Jandarmeria Capitalei a informat că bărbatul, care ar avea şi alte dosare pe rol pentru fapte similare, făcea parte dintr-un grup de persoane depistate în apropierea unui club din Sectorul 4 al Capitalei, ce manifestau un comportament asemănător celor care au consumat substanţe interzise.

„În dimineaţa zilei de 24 septembrie, jandarmii bucureşteni, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în zona centrală a Capitalei – Sector 4, au observat în apropierea unui club cu muzică electronică mai multe persoane ce manifestau un comportament asemănător persoanelor consumatoare de substanţe interzise, care, la vederea colegilor noştri, au încercat să se eschiveze pentru a evita contactul. În urma acţiunii desfăşurate şi a controalelor corporale efectuate asupra a 11 persoane au fost găsite mai multe tipuri de substanţe interzise”, se precizează într-un comunicat al Jandarmeriei.

Publicitate

Conform comunicatului, persoanelor în cauză – trei femei şi opt bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, le-au fost întocmite actele de sesizare a organelor de urmărire penală, în conformitate cu prevederile Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare.AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Vorona se pregătește de cea mai mare paradă a portului popular din ultimii ani: Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă 2024

Publicat

Publicitate

Comuna Vorona, cunoscută pentru păstrarea cu sfințenie a tradițiilor românești, va găzdui pe 31 decembrie 2024 Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă.

Evenimentul este considerat una dintre cele mai mari parade ale portului popular din ultimii ani, aducând în prim-plan frumusețea costumelor tradiționale și bogăția obiceiurilor păstrate de generații.

Spectacolul tradițiilor: Ce ne așteaptă la festival

Evenimentul va începe la ora 10:00, în Piața Comunală din Vorona, și va reuni zeci de tineri din comunele Vorona, Tudora și Corni. Aceștia vor purta costume populare autentice și vor prezenta tradiții transmise de sute de ani, transformând festivalul într-un adevărat spectacol cultural.

Primarul Sergiu Dascălu a subliniat că manifestarea beneficiază de suportul întregii comunități, care s-a implicat activ pentru a asigura succesul acestui regal al datinilor și obiceiurilor de iarnă.

Un tezaur de tradiții românești

Publicitate

Vorona, alături de comunele Tudora și Corni, reprezintă un bastion al tradițiilor românești. Anual, această zonă este gazda unui spectacol unic, care include cete de urători, dansuri ritualice cu urși, jocuri de haiduci și alte obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă. Participanții și vizitatorii vor avea ocazia să asiste la o desfășurare impresionantă de costume, sunete și ritmuri tradiționale, care aduc în prim-plan spiritul autentic al sărbătorilor românești.

Așteptări mari pentru 2024

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă atrage în fiecare an sute de participanți, iar organizatorii estimează că ediția din 2024 va depăși toate recordurile de participare. Oamenii vin nu doar din zonă, ci și din alte regiuni ale țării pentru a trăi atmosfera magică a acestui eveniment.

Importanța culturală și turistică

Festivalul este mai mult decât o simplă manifestare locală; el este un simbol al identității culturale și o ocazie de a promova turismul cultural în regiune. Păstrarea și promovarea tradițiilor contribuie la consolidarea legăturii dintre generații și oferă vizitatorilor o perspectivă autentică asupra moștenirii culturale românești.

Evenimentul este deschis tuturor celor care doresc să participe, fie ca spectatori, fie ca parte activă a manifestării. Piața Comunală din Vorona va deveni un adevărat centru al tradițiilor, unde costumele populare, muzica, dansurile și atmosfera festivă vor crea o experiență de neuitat.

Acest festival nu este doar o celebrare a trecutului, ci și o reafirmare a valorilor care unesc comunitatea în jurul tradițiilor. Toți cei interesați sunt invitați să fie parte din această poveste a iernii românești autentice.

Citeste mai mult

Eveniment

Cu cât se scumpesc carburanții de la 1 ianuarie 2025. Intră în vigoare o nouă majorare a accizei

Publicat

Publicitate

Din prima zia anului viitor, 2025, benzina și motorina vor avea prețuri mai mari, în urma creșterii accizelor cu aproximativ 6%, conform unui document al Ministerului Finanțelor. Astfel, prețul benzinei va crește cu 0,17 lei pe litru, iar cel al motorinei cu 0,16 lei pe litru.

Pe parcursul acestui an, accizele au fost majorate în două etape, la 1 ianuarie și 1 iulie, cu un total de 0,72 lei pentru benzină și 0,65 lei pentru motorină. Noile scumpiri vor fi resimțite imediat, din prima zi a anului 2025. Spre exemplu, un plin de 50 de litri va costa cu 8,5 lei mai mult.

Pentru a sprijini transportatorii, autoritățile au decis prelungirea ajutorului de stat de 20 de bani pe litru pentru motorina achiziționată, măsură valabilă până la 30 iulie 2025.

Justificarea măsurii de către Guvern

Conform notei de fundamentare a proiectului, această măsură este necesară pentru a limita creșterile prețurilor la transportul de mărfuri și persoane, prevenind astfel majorările în lanț ale altor produse și servicii. Totodată, se dorește menținerea competitivității transportatorilor români și evitarea migrației spre alimentarea cu carburant în alte țări.

Impactul economic și fiscal

Publicitate

Accizele la carburanți reprezintă o taxă indirectă inclusă în prețul combustibililor, reglementată atât de legislația europeană, cât și națională. Ele au rolul de a genera venituri pentru bugetul de stat, dar și de a încuraja utilizarea eficientă a energiei și reducerea emisiilor de carbon.

În 2024, nivelul accizelor în România este următorul:

  • Benzină fără plumb: aproximativ 2,6 lei/litru.
  • Motorină: aproximativ 2,4 lei/litru.
  • GPL: aproximativ 1,2 lei/litru.

Pe lângă accize, prețul final al carburanților include și TVA (19%), dar și alte costuri legate de piață, precum prețul petrolului și cheltuielile de distribuție.

Această majorare va adăuga presiune asupra șoferilor și industriei transporturilor, într-un context economic deja dificil, marcat de inflație și incertitudini.

Citeste mai mult

Eveniment

Cod galben de ceaţă în nordul Moldovei dar și în Muntenia şi Ardeal

Publicat

Publicitate

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ceaţă valabilă duminică dimineaţă în mai multe judeţe din Moldova, Muntenia şi Ardeal.

Potrivit avertizării este vorba despre ceaţă ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m şi izolat sub 50 m ce va favoriza, în funcţie de condiţiile locale, formarea gheţuşului sau chiciurei.

Codul de Ceaţă este valabil în judeţele Botoşani şi Iaşi, dar şi în zona joasă a judeţului Suceava.

Avertizarea cod galben este valabilă duminică, până la ora 10.00.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfinții paisprezecemii de prunci uciși de Irod

Publicat

Publicitate

Din Scriptura aflam că magii, sosind la Ierusalim, nu au mai văzut steaua care îi călăuzise până în cetatea sfânta și atunci au început să întrebe unde se afla regele iudeilor. În vremea aceea, regatul evreu era condus de Irod.

Acesta a fost proclamat rege de stăpânitorii romani, împotriva voinței poporului evreu. Vestea că s-a născut un nou rege l-a tulburat. Din acest motiv îi convoacă pe arhierei și cărturari pentru a-i interpreta profețiile legate de nașterea lui Mesia. Aceștia îi vestesc că Mesia se va naște în Betleem, conform profeției lui Mihea.

Irod, orbit de patima puterii lumești și crezând că noul născut îi va lua stăpânirea, va căuta să-l ucidă. Spun orbit pentru că un prunc era incapabil să amenințe. Ii cheamă pe magi „în ascuns” că să afle când s-a arătat pe cer steaua care i-a călăuzit, pentru a identifica vârsta Pruncului. Irod îi va trimite pe magi la Betleem, că urmare a discuției avute cu cărturarii evrei. Însă, că unealta a diavolului, el îi roagă pe magi că atunci când Îl vor găsi pe copil să-i dea și lui de veste spre a merge la el să I se închine.

Dar prin acest indemn, Irod devine o persoana care îi călăuzește pe magi pe drumul cel bun. Nu este singurul caz când o unealta a diavolilor devine un instrument prin care se împlinesc planurile divine. Magii părăsesc Ierusalimul și conform indemnului primit și călăuziți de stea, ajung la Betleem, în locul unde se afla Pruncul. Cad la pământ, I se închină Dumnezeului întrupat și Îi dăruiesc aur, smirna și tămâie. După adorarea Pruncului, magii au primit în vis vestea de nu se mai întoarce pe la Irod. Au ocolit Ierusalimul, întorcându-se pe o altă cale în țara lor.

În același timp, un înger îi vestește lui Iosif să ia Pruncul și mama Lui (Matei 2, 13) și să plece în Egipt, pentru a-L feri de uciderea pe care avea să o aducă porunca lui Irod. Când Irod observa că a fost înșelat de magi, poruncește să fie uciși toți pruncii mai mici de doi ani din Betleem și din jurul acestui oraș. De fapt, magii de la răsărit nu l-au înșelat pe Irod după cum mărturisește Sfântul Nicolae Velimirovici. Ei nu-i făgăduiseră nimic. Evanghelia spune: „Iar ei ascultând pe rege au plecat.” (Matei 2:9). Dar Irod era obișnuit că oricine îi asculta voia lui să i-o împlinească negreșit. Din acest motiv el a socotit că magii l-au înșelat pentru că nu s-au întors la Ierusalim că să-i dea informații despre Pruncul cel sfânt. „După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arată în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul și pe mama Lui și fugi în Egipt și stai acolo până ce-ți voi spune, fiindcă Irod are să caute Pruncul că să-L ucidă. Și sculându-se, a luat, noaptea, Pruncul și pe mama Lui și a plecat în Egipt. Și au stat acolo până la moartea lui Irod, că să se împlinească cuvântul spus de Domnul, prin prorocul: «Din Egipt am chemat pe Fiul Meu»”, spune Sfântul Evanghelist Matei (2, 13-15).

Crima pruncilor mai mici de doi ani din Betleem și din jurul acestui oraș a fost descoperita de prorocul Ieremia prin cuvintele: „Glas în Rama s-a auzit, plângere și tânguire multa. Rahela își plânge copiii și nu voiește să se mângâie pentru că nu mai sunt” (Ieremia 31:15; Matei 2:18). Sunt Părinți care afirma că diavolul cunoștea că Fiul lui Dumnezeu se întrupase, dar nu Îl identificase.

Publicitate

Duhurile rele se folosesc de pofta de a ucide a lui Irod, pe care o împlinise chiar și în cadrul propriei sale familii și căuta să-L ucidă pe Hristos din frageda copilărie. Irod credea că prin crima să va avea parte de o domnie netulburată, în vreme ce diavolul căuta să-L ucidă pentru a nu se împlini lucrarea de mântuire a omului. Crima aceasta fără seamăn s-a petrecut la un an după Nașterea Mântuitorului, când Irod căuta Pruncul că o fiara sălbatică, că să Îl ucidă. Prin voia lui Dumnezeu, familia sfânta și Pruncul Iisus s-au refugiat în Egipt și astfel a scapăt de mania împăratului. Tot în aceasta vreme, la porunca lui Irod, Zaharia, tatăl Sfanțului Ioan Botezătorul, pentru că nu l-a dat pe fiul la moarte, a fost ucis de către soldați în Templul din Ierusalim. După moartea acestuia, Irod a pus la cale omorârea bătrânilor lui Israel, cei pe care îi întrebase despre Prunc, și care îi spuseseră că are să se nască în Betleemul Iudeii.

Tot atunci au fost uciși: Hircan, Marele Preot, și cei șaptezeci de bătrâni ai Sinedriului. După ziua în care prăznuim nașterea Domnului facem pomenirea martirilor și mucenicilor: pe 27 decembrie a Întâiului Mucenic și Arhidiacon Ștefan, pe 28 decembrie a celor 20.000 de mucenici arși în Nicomidia și pe 29 decembrie a celor 14.000 de prunci din Betleem și împrejurimi uciși de Irod. Acest fapt denota că Mântuitorul Se îndreaptă spre jertfa de la începutul vieții Sale pământești. Cu alte cuvinte, nașterea Domnului poarta în ea sămânța Crucii și a Învierii Sale. „După moartea lui Irod, iată că îngerul Domnului s-a arătat în vis lui Iosif în Egipt, și i-a zis: Scoală-te, ia Pruncul și pe mama Lui și mergi în pământul lui Israel, căci au murit cei ce căutau să ia sufletul Pruncului. Iosif, sculându-se, a luat Pruncul și pe mama Lui și a venit în pământul lui Israel.

Și auzind că domnește Arhelau în Iudeea, în locul lui Irod, tatăl său, s-a temut să meargă acolo și, luând poruncă, în vis, s-a dus în părțile Galileii. Și venind a locuit în orașul numit Nazaret, ca să se împlinească ceea ce s-a spus prin proroci, că Nazarinean Se va chema.” Sfântul Evanghelist Matei (2, 19-23).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending