Connect with us

Eveniment

Bărbat din Mănăstirea Doamnei, găsit mort în casă, plin de sânge. Procurorii iau în calcul orice variantă

Publicat

Publicitate

Un bărbat din localitatea botoșăneană Mănăstirea Doamnei a fost găsit, marți seară, decedat în locuința sa, într-o baltă de sânge, cu o rană în zona capului.

În scurt timp, în zonă a ajuns o ambulanță, cadrele medicale fiind nevoite să constate decesul. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani au declanşat o anchetă, iar în cursul zilei de miercuri medicii legiști au făcut autopsia cadavrului. Oamenii legii iau în calcul orice variantă.

Vecinii sunt îngroziți, mai cu seamă că vecinul lor fusese văzut în ziua decesului robotind prin curte.

„A zis că își cumpărase 40 de pui și că vrea să taie în acea zi mai multe găini bătrâne și că are o grămadă de treabă. Asta mi-a spus seara. A doua zi după-amiază să aud că-i mort”, a spus un localnic.

Miercuri, procurorii au mers din nou la locuința bărbatului decedat în condiții suspecte.

Vom reveni cu amănunte.

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Elena Udrea, eliberată din închisoare. Decizie definitivă la Tribunal

Publicat

Publicitate

Elena Udrea, fost ministru al Turismului, va fi eliberată condiționat din Penitenciarul Târgșor, în urma unei decizii definitive pronunțate de Tribunalul Prahova.

Instanța a respins contestația formulată de DNA Ploiești împotriva hotărârii Judecătoriei Ploiești care aprobase eliberarea condiționată, informează Agerpres.

La finalul lunii mai, Tribunalul Prahova a admis o contestație depusă de Udrea privind executarea pedepsei, reducând cu aproximativ opt luni perioada de detenție din condamnarea de șase ani primită în dosarul „Gala Bute”.

Udrea se află în închisoare din iunie 2022, după ce a fost extrădată din Bulgaria.

În dosarul „Gala Bute”, ea a fost acuzată că a pus la punct un sistem prin care apropiați ai săi au primit bani de la reprezentanți ai unor firme, cu acordul și știința sa, în schimbul promisiunii că Ministerul Turismului – pe care îl conducea – va achita la timp lucrările finanțate.

Anchetatorii susțin că banii obținuți au ajuns fie direct la Elena Udrea, sub formă de numerar sau servicii și bunuri, fie la filiala PDL București ori la fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja.

Publicitate

De asemenea, Udrea este acuzată că a determinat angajați ai ministerului să își încalce atribuțiile în procesul de achiziție a serviciilor de publicitate pentru gala de box în care a luptat Lucian Bute.

Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la aproximativ 3 milioane de euro.

Foto: captură video / YouTube


Dacă dorești o versiune mai scurtă pentru postări online sau titluri, pot adapta textul în funcție de nevoi.

Formulează o solicitare către ChatGPT

Citeste mai mult

Eveniment

Berea e gata să revină pe stadioane! Noua lege care permite consumul la competițiile sportive a trecut de CES și mai are un singur pas: votul în Parlament

Publicat

Publicitate

Consiliul Economic și Social a dat undă verde unei propuneri legislative care aduce schimbări importante în Legea pentru prevenirea violenței la competițiile sportive. Printre modificările propuse se numără și posibilitatea comercializării băuturilor slab alcoolizate în incinta stadioanelor. Urmează ca proiectul să fie supus votului în Parlament, scrie alba24.ro.

În prezent, legea interzice categoric vânzarea, distribuirea sau consumul de alcool în spațiile sportive, iar organizatorii sunt obligați să asigure respectarea acestei interdicții.

Noua inițiativă legislativă, semnată de parlamentari din mai multe partide, propune însă relaxarea acestor restricții. Conform proiectului, va fi permis consumul de bere cu o concentrație de alcool de până la 5% pe stadioane.

Pe lângă această schimbare, proiectul introduce și noi măsuri de siguranță, precum: evacuarea rapidă a spectatorilor în caz de urgență, prevenirea incidentelor și asigurarea accesului imediat al forțelor de ordine și echipelor medicale. De asemenea, organizatorii nu vor mai avea voie să blocheze ușile de acces.

Inițiatorii proiectului argumentează că, spre deosebire de alte state europene — precum Germania, Franța, Italia sau Marea Britanie — România are o legislație excesiv de restrictivă în acest domeniu. Ei susțin că un consum moderat, atent reglementat, poate contribui la crearea unei atmosfere plăcute și poate încuraja un comportament responsabil din partea spectatorilor.

„Această reglementare echilibrată aduce beneficii economice organizatorilor, îmbunătățește experiența sportivă a fanilor și creează o sursă suplimentară de venit pentru cluburile gazdă”, au transmis inițiatorii, citați de Profit.ro.

Publicitate

Totodată, proiectul prevede că, în cazul în care arena sportivă dispune de o zonă separată, privată, dedicată servirii de alimente și băuturi, cu acces rezervat locurilor premium sau lojelor, organizatorii vor putea comercializa și vin, indiferent de concentrația alcoolică.

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani: Instituțiile de urgență, mobilizate în contextul codurilor portocaliu și galben de vijelii și inundații

Publicat

Publicitate

Având în vedere avertizarea meteorologică de tip Cod portocaliu de averse importante cantitativ și cele hidrologice de tip Cod portocaliu și galben de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, autoritățile din județul Botoșani sunt în stare de alertă. Toate instituțiile cu responsabilități în gestionarea situațiilor de urgență sunt pregătite să intervină pentru protejarea populației și a bunurilor acesteia.

Prefectul județului, Dan Nechifor, a convocat astăzi o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, pentru a evalua situația și a reaminti măsurile necesare gestionării evenimentelor generate de fenomenele hidro-meteorologice periculoase. În cadrul întâlnirii, au fost prezentate acțiunile puse în aplicare de către structurile implicate și au fost stabilite o serie de măsuri suplimentare pentru perioada critică ce urmează.

Astfel, pe durata codurilor portocaliu și galben de averse importante cantitativ și inundații s-a dispus:

– instituirea serviciului de permanenţă la sediul tuturor primăriilor;

– operaționalizarea Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției la sediul ISU Botoșani;

– monitorizarea persoanelor vulnerabile și cu dizabilități care ar putea avea nevoie de sprijin, la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale din județ;

Publicitate

– monitorizarea cursurilor de apă, a zonelor cunoscute ca fiind predispuse la inundații, în special pe perioada atenționărilor/avertizărilor meteorologice de tip NOWCASTING și intervenția de urgență, dacă situația o impune;

– asigurarea operativității tehnicii de intervenție la inundații de la nivelul tuturor primăriilor;

– creșterea capacității operaționale la nivelul ISU Botoșani.

De asemenea, pentru preîntâmpinarea situațiilor deosebite, se vor efectua recunoașteri în teren în zonele cunoscute cu risc de inundații, se va informa populația asupra măsurilor și a modului de comportare în cazul producerii situațiilor de urgență, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență de la nivelul primăriilor.

Totodată, la toate subunitățile de pompieri se va asigura operativitatea tehnicii de intervenție la inundații (motopompe remorcabile și transportabile, bărci, camioane etc.).

Toate aceste măsuri dispuse sunt esențiale pentru a asigura rapiditatea și eficiența intervențiilor, în cazul manifestării unor situații deosebite.

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Reamintim faptul că județul Botoșani se află sub incidența a trei coduri portocaliu și galben, astfel:

– Cod Portocaliu de averse importante cantitativ de astăzi, de la ora 18:00, până mâine, la aceeași oră. Până mâine dimineață, la ora 03:00, sunt prognozate averse importante cantitativ și se vor acumula 30 …40 l/mp și izolat peste 60 l/mp. Mâine, între orele 03:00 – 18:00, cantitățile de apă vor fi între 30…35 l/mp și izolat peste 50 l/mp.

– Cod Portocaliu de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, de astăzi, de la ora 18:00, până mâine, la ora 12:00.

– Cod Galben de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia, mâine, între orele 12:00 – 24:00.

Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENȚIE”.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Campionii neregulilor electorale: AUR, PNL și Georgescu. AEP confiscă milioane

Publicat

Publicitate

Milioane de lei confiscate de la partide și la candidați: AEP a aplicat amenzi de peste 1,6 milioane de lei și a confiscat peste 19,5 milioane în urma controalelor privind finanțarea politică, relatează alba24.ro.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a aplicat amenzi în valoare de peste 1,6 milioane de lei şi a confiscat peste 19,5 milioane de lei, în urma controalelor care au vizat finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale din 2024 – 2025.

Cea mai mare amendă pe care AEP o poate acorda – 200.000 de lei – a fost aplicată fostului candidat independent Călin Georgescu, care a încălcat mai multe prevederi legale.

Cea mai mare sumă de bani a fost confiscată de la AUR, respectiv peste 13 milioane de lei din totalul confiscărilor.

Și Nicuşor Dan a primit două amenzi, în valoare totală de 40.000 de lei, în urma unor sesizări, care au vizat publicitatea electorală, potrivit Expert Forum.

Expert Forum a realizat un raport care sintetizează sancţiunile aplicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în 2024 şi 2025, atât pentru finanţarea campaniilor electorale, cât şi pentru finanţarea politică.

Publicitate

Astfel, Expert Forum a consultat o listă cu 717 rapoarte primite de la AEP.

”Cele mai mari amenzi au fost de 100,000 de lei şi 200.000 de lei – prima a fost aplicată POT, iar a cea de-a doua lui Călin Georgescu, pentru numeroase încălcări”, arată Expert Forum.

Organizaţia explică faptul că fostul candidat independent Călin Georgescu a încălcat inclusiv prevederi legate de sursa fondurilor, tipurile de materiale care pot fi folosite şi depunerea raportului de venituri şi cheltuieli, respectiv a documentelor justificative.

AEP a sesizat şi Poliţia şi Parchetul General cu privire la campania lui Călin Georgescu.

Georgescu a primit mai multe amenzi, astfel:

  • 50.000 de lei – art 28 (1) a) cheltuielile aferente campaniilor electorale trebuie să provină numai din contribuţii ale candidaţilor sau ale formaţiunilor politice;
  • 25.000de lei – art 36 (3) – Competitorii electorali au obligaţia de a imprima pe materialele electorale numele candidatului, operatorul economic, CMF şi tiraj, dacă este cazul.
  • 25.000 de lei – art 36 (32) – În termen de 30 de zile de la data încheierii campaniei electorale, competitorii electorali au obligaţia de a transmite la AEP o declaraţie cuprinzând informaţii privind descrierea materialelor de propagandă electorală online, producţia, perioada şi spaţiul de difuzare a acestora.
  • 50.000de lei – art.47 alin. (1) – În 15 zile de la data desfăşurării alegerilor, mandatarii financiari coordonatori sunt obligaţi să depună la AEP rapoartele detaliate ale veniturilor şi cheltuielilor electorale şi cuantumul datoriilor înregistrate ca urmare a campaniei, însoţite de declaraţiile de la art. 28 alin. (13).
  • 50.000 de lei – art. 50 alin (2) – Partidele politice şi candidaţii independenţi au obligaţia de a prezenta în termen de 15 zile AEP documentele solicitate.

Avertisment  

28 alin (2) – Încasarea contribuţiilor electorale şi plata cheltuielilor electorale pot fi efectuate numai prin intermediul conturilor bancare notificate în prealabil AEP.

28 alin. (6) – Contribuţiile pentru campania electorală se depun sau se virează în conturile bancare notificate numai de către candidaţi, partide politice sau de către mandatarii financiari ai acestora.

28 alin. (15) – Contribuţiile pentru campania electorală pot fi depuse în conturile bancare notificate AEP numai până la data încheierii campaniei electorale.

Milioane de lei confiscate de la partide și la candidați, de AEP

În total, AEP a confiscat 19 milioane de lei, din care 16 milioane pentru alegerile europarlamentare şi 2,6 milioane de lei pentru cele locale. 483 de mii de lei au fost confiscaţi ca urmare a unor sesizări (fără a putea identifica tipul de alegeri/fond din datele analizate).

Din această ultimă categorie, 455 de mii de lei sunt asociaţi SOS România.

AUR a primit în total amenzi de 130.000 de lei şi au fost confiscate sume de 13.735.990 de lei, majoritatea pentru alegerile europarlamentare.

Şi în cazul PNL, Autoritatea Electorală permanentă a confiscat 2.530.000 lei, pe baza aceluiaşi articol, art. 7 (2), care stabileşte că ”Sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 500 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv.” Şi PNL a primit amenzi pentru parlamentare şi locale.

Un al treilea caz de confiscare este cel legat de Forţa Dreptei, unde AEP a confiscat 235.066,44 lei, pentru europarlamentare.

PSD a primit printre cele mai mici amenzi – câte 15.000 de lei amenzi pentru locale şi parlamentare, pentru încălcarea mai multor articole.

De asemenea, AEP a confiscat 325 mii de lei pentru locale şi 4.279 lei pentru parlamentare. Sancţiunile nu au fost contestate în instanţă.

POT a primit o amendă de 100.000 de lei, la care se adaugă suma de 28.353 lei, care a fost confiscată, ca urmare a unei sesizări. POT a contestat decizia în instanţă.

Amenda a fost primită pentru folosirea veniturilor provenite din subvenţii de la bugetul de stat pentru alte destinaţii decât cele prevăzute, respectiv pentru faptul că nu a prezentat AEP informaţiile solicitate în termen de 15 zile.

Pentru parlamentare şi locale a primit avertismente şi s-a confiscat suma de 2,2 mii lei.

SOS România a primit amenzi de 45.000 de lei, ca urmare a unor sesizări. I s-au confiscat în total 479 mii lei, ca urmare a celor 2 sesizări şi a unor constatări în urma controalelor pentru locale şi parlamentare.

Cea mai mare parte a sumei confiscate este legată de încălcarea art 25 (2) ”Este interzisă folosirea veniturilor provenite din subvenţii de la bugetul de stat pentru oricare alte destinaţii decât cele prevăzute la alin. (1).”

În cazul unei sesizări, pentru care a primit amendă 25 de mii de lei şi s-a confiscat suma de 28 mii de lei, AEP a constatat că SOS România a încălcat art 11 (1), care stabileşte că ” La primirea donaţiei sunt obligatorii verificarea şi înregistrarea identităţii donatorului, indiferent de caracterul public sau confidenţial al acesteia”. SOS nu a contestat rapoartele în instanţă.

Partidul Naţional Conservator a primit o amendă de 70,000 de lei, la care se adaugă suma de 6.939,50 lei, care a fost confiscată, pentru mai multe încălcări, incluzând cele referitoare la modalitatea de primire şi cheltuire a fondurilor, nerespectarea limitelor cheltuielilor, precum şi nerespectarea reglementării de a prezenta în termen de 15 zile reprezentanţilor Autorităţii Electorale Permanente documentele solicitate.

Forţa Dreptei a primit în total amenzi de 50,000 de lei, din care cea mai mare a fost de 30,000 de lei, la locale.

Tot la locale, AEP a confiscat un total de 903 mii de lei pentru încălcări legate de modul de înregistrare şi cheltuire a banilor, încălcări legate de înregistrarea mandatarului financiar şi nerespectarea destinaţiilor pentru cheltuieli.

La europarlamentare partidului i s-a confiscat suma de 235 mii de lei şi i s-a aplicat o amendă de 10,000 de lei pentru nerespectarea reglementărilor privind împrumuturile.

USR a primit cea mai mare amendă la locale – 45,000 de lei, la care se adaugă sume confiscate de 464.918 lei pentru încălcări ale legislaţiei legate de limitele maxime ale contribuţiilor, destinaţiile cheltuielilor şi pentru folosirea de materiale electorale nepermise.

O amendă de 20,000 de lei a primit şi în 2025 pentru încălcare legislaţiei care stabileşte că cheltuielile privitoare la realizarea materialelor de propagandă electorală sunt suportate exclusiv de beneficiarii acestora.

USR a primit 3 avertismente, pentru parlamentare, europarlamentare şi un control e fond, legat de subvenţii, la care se adaugă un total confiscat de 20 de mii lei.

În urma controlului de fond, USR a fost sancţionat pentru încălcarea art. 25 alin. (2) ”Este interzisă folosirea veniturilor provenite din subvenţii de la bugetul de stat pentru oricare alte destinaţii decât cele prevăzute la alin. (1).”

Nicuşor Dan a primit 2 amenzi de 20.000 de lei, care nu au fost contestate în instanţă. Ambele controale au pornit de la sesizări.

Prima se leagă de încălcarea articolului care stabileşte ce materiale electorale pot fi folosite în campanie (36/2).

Cea de-a doua se leagă de încălcarea legislaţiei privind marcarea publicităţii politice, finanţarea campaniei electorale de către o entitate care nu are acest drept – art. 33 alin. (1)  – şi a art. 36 (2), care stabileşte ce tipuri de materiale de propagandă electorală pot fi utilizate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending