Connect with us

Eveniment

Bărbat de 63 de ani dus în arest 24 de ore după ce și-a vizitat soția. A încălcat un ordin de protecție

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică au anunțat astăzi că au emis o ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 63 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de încălcarea ordinului de protecție.

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 27 septembrie a.c., a pătruns în locuința în care se afla soția sa, față de care acesta avea ordin de protecție, fiindu-i interzis să se apropie de victimă la o distanță mai mică de 200 de metri.

“Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Lucrările la Palatul Administrativ, tot mai aproape de punctul final: Discuții pentru ajustarea proiectului

Publicat

Publicitate

Prefectul Dan Nechifor a anunțat astăzi că a condus o ședință de progres privind lucrările de reabilitare a Palatului Administrativ, unde s-au analizat ajustările necesare pentru ca proiectul să corespundă cerințelor actuale și să răspundă cât mai eficient nevoilor administrației și ale cetățenilor.

În cadrul întâlnirii, s-a discutat despre actualizarea detaliilor tehnice și organizatorice ale proiectului, astfel încât lucrările să se desfășoare în condiții optime, respectând toate standardele de siguranță și funcționalitate.

Echipa de proiect a identificat soluții pentru eficientizarea etapelor de execuție și pentru gestionarea provocărilor care ar putea apărea pe parcursul lucrărilor.

“Instituția Prefectului va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția proiectului, asigurându-se că acesta este finalizat în cele mai bune condiții. Termenul de finalizare este prevăzut pentru anul 2025, iar valoarea totală a investiției se ridică la 15.444.121 RON”, a transmis Instituția Prefectului Județului Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Când trecem la ORA de vară 2025. Dormim mai mult sau mai puțin când se schimbă ora?

Publicat

Publicitate

România va trece la ora de vară în luna martie 2025. În noaptea de sâmbătă spre duminică, 30 martie, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel încât ora 03:00 va deveni 04:00, relatează alba24.ro.

Această modificare va reduce durata nopții de somn cu o oră, ceea ce poate influența temporar ritmul biologic al organismului.

Schimbarea orei are loc de două ori pe an: în martie, când trecem la ora de vară și zilele devin mai luminoase și în octombrie, când revenim la ora de iarnă și nopțile se lungesc.

Ora de vară în România

România folosește ora de vară în acord cu statele Uniunii Europene. Această practică a fost introdusă pentru prima dată în 1932, când ceasurile erau ajustate sezonier pentru a profita mai bine de lumina naturală, potrivit agerpres.ro.

30 martie va avea doar 23 de ore.

Între 1932 și 1939, ora de vară era aplicată anual și începea din prima duminică a lunii aprilie până în prima duminică din octombrie. Însă, între 1941 și 1979, această regulă a fost suspendată.

Publicitate

În 1979, România a aderat la Convenția fusurilor orare, iar în 1997, printr-o ordonanță oficială, s-a stabilit că ora de vară începe în ultima duminică din martie, când ora 03:00 devine 04:00 și se încheie în ultima duminică din octombrie, când ora 04:00 revine la 03:00.

Ora de vară în Europa

Conform legislaţiei Uniunii Europene actuale, se trece la ora de vară în ultima duminică a lunii martie şi se revine la ora iniţială în ultima duminică a lunii octombrie.

Schimbarea orei a fost aplicată pentru prima dată în Europa în timpul Primului Război Mondial, în 1916.

Germania a fost prima țară care a adoptat ora de vară, în perioada 30 aprilie – 1 octombrie. La scurt timp, Marea Britanie a urmat acest exemplu și a aplicat schimbarea între 21 mai și 16 octombrie.

Ulterior, mai multe țări europene, printre care Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia și Turcia, au introdus această măsură.

În prezent, aproape toate statele europene folosesc ora de vară, cu excepția Rusiei, Islandei și Belarusului, care au renunțat la această practică.

Cum a apărut ideea orei de vară

Prima propunere legată de schimbarea orei a venit în 1784 de la Benjamin Franklin, care sugera, într-un mod satiric, că acest sistem ar economisi lumânări prin folosirea luminii naturale de dimineață.

Ideea a fost dezvoltată mai târziu, în 1895, de entomologul neozeelandez George Vernon Hudson, care își dorea mai mult timp pentru a studia insectele.

Ora de vară a fost introdusă oficial în Statele Unite pe 31 martie 1918 și a fost aplicată pe scară largă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În 1966, a devenit obligatorie la nivel național, iar în anii ’80, președintele Ronald Reagan a prelungit perioada în care era folosită, pentru a conserva energia.

Cum să te adaptezi mai ușor la schimbarea orei de vară

Pentru a face tranziția mai ușoară atunci când se schimbă ora, specialiștii recomandă câteva măsuri simple, potrivit hotnews.ro:

  • Dormitul suficient cu cel puțin o săptămână înainte de trecerea la ora nouă poate ajuta corpul să se adapteze mai bine;
  • Culcatul mai devreme în primele zile după schimbare contribuie la reglarea ritmului biologic;
  • Reducerea expunerii la ecrane cu lumină albastră înainte de somn previne tulburările de adormire;
  • Evitarea activităților intense și a stimulării mentale puternice seara ajută organismul să intre mai ușor în ritmul nou.

Citeste mai mult

Eveniment

FC Botoșani, victorie mare la Buzău. Echipa lui Leo Grozavu urcă pe locul 14

Publicat

Publicitate

FC Botoșani a obținut o victorie importantă în deplasare, impunându-se cu 2-0 în fața celor de la Gloria Buzău, în etapa a 25-a din Superliga.

Echipa antrenată de Leo Grozavu a profitat de oportunitățile create și a reușit să urce, provizoriu, pe locul 14 în clasament, depășindu-și adversara directă. 

Desfășurarea partidei

Meciul a debutat cu un start energic din partea gazdelor, dar FC Botoșani a fost echipa mai inspirată la finalizare. Primul gol a venit încă din minutul 15, când Chică-Roșă a reușit o execuție de senzație din afara careului, mingea intrând în poartă pe jos, lângă bară.

Gloria Buzău a avut o ocazie importantă în minutul 19, când Mitrov a șutat de la 17 metri, dar mingea a lovit bara porții apărate de Lazar. La pauză, scorul a rămas 1-0 pentru oaspeți.

În repriza secundă, FC Botoșani a controlat mai bine jocul, iar ofensiva echipei lui Grozavu a pus o presiune constantă pe defensiva gazdelor. În minutul 72, Chică-Roșă a reușit dubla cu un șut puternic de la 12 metri, stabilind scorul final al partidei.

Publicitate

Finalul meciului a adus o ultimă ocazie mare pentru FC Botoșani, prin Bodișteanu, dar portarul Lazar a intervenit salvator. Arbitrul Viorel Flueran a fluierat finalul partidei, consfințind victoria moldovenilor.

 Situația din clasament

Această victorie le permite celor de la FC Botoșani să urce provizoriu pe locul 14, depășindu-i pe buzoieni în clasament. Gloria Buzău rămâne astfel pe ultima poziție, cu doar 19 puncte acumulate în 25 de etape. 

Declarațiile antrenorilor

La finalul partidei, antrenorul FC Botoșani, Leo Grozavu, s-a declarat mulțumit de efortul echipei sale:

„A fost un meci dificil, dar am fost mai inspirați în fața porții. Știam că Gloria Buzău va fi un adversar incomod, dar jucătorii noștri au fost montați să obțină cele trei puncte. Acest succes ne dă înceredere pentru următoarele meciuri.”

De cealaltă parte, Eugen Neagoe, tehnicianul Gloriei Buzău, a recunoscut că echipa sa trebuie să găsească soluții pentru a ieși din impas:

„Este un moment dificil pentru noi. Am avut ocazii, dar nu am reușit să marcăm, iar adversarii au fost mai pragmatici. Nu este un meci de totul sau nimic, dar trebuie să schimbăm ceva pentru a rămâne în prima ligă.”

Ce urmează

FC Botoșani va juca în următoarea etapă un nou meci crucial pentru evitarea retrogradării, în timp ce Gloria Buzău trebuie să găsească rapid soluții pentru a reveni în lupta pentru supraviețuire în Superligă.

Citeste mai mult

Educație

Săptămână plină de spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

În această săptămână vă invităm la patru spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” . Miercuri, 5 februarie și joi, 6 februarie,  se va juca spectacolul  „Piese de rezistență” (Genul programului:  dramă) de Andrei Tiberiu Măjeri.

Miercuri, 5 februarie și joi, 6 februarie, de la ora 1900 vă invităm la spectacolul „Piese de rezistență (Genul programului:  dramă) de Andrei Tiberiu Măjeri.

Regia artistică: Andrei Măjeri

Scenografia: Șteff Chelaru

Coregrafia: Victoria Bucun

Sound design: Adrian Piciorea

Publicitate

Video design: Andrei Cozlac

Corepetitor: Incze Katalin

Asistent regie: Ella Nistor

Asistent video design: Toma Rîșca

Foto afiș: Cătălin Onofrei.

Cu: Ioan Crețescu, Crenola Muncaciu, Sorin Ciofu, Răzvan Amitroaei, Cezar Amitroaei, Valentin Popa și Gina Patrașcu-Zamfirache

și copiii: Sofia Anton, Anastasia Dăscăliac, Sarah Ghirvu, Sofia Gradinaru, Ema Honceru, Robert Sinescu, Marc Tudose, Eliza Vamanu și Mateo Voroneanu coordonați de Oana Tăbultoc (Cheia Sol Junior)

Spectacolul „Piese de rezistență”, regizat de Andrei Măjeri, este o premieră culturală remarcabilă la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani.

„Piese de rezistență” promite să fie un eveniment teatral inedit, un spectacol itinerant care oferă o experiență imersivă și dinamică, în care spectatorii sunt invitați ca, o parte a desfășurării spectacolului, să stea în picioare și să interacționeze cu exponatele vii, ca într-un tur ghidat. Este recomandată încălțămintea comodă.

Prin această producție, Teatrul “Mihai Eminescu” și Andrei Măjeri își propun să aducă un suflu nou pe scena culturală din Botoșani, oferind o experiență teatrală unică și memorabilă.

„Nici nu știți cât mă emoționează încrederea oferită de Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani pentru a-mi monta textul aici, pentru a dialoga cu această obsesie a mea, războiul, unul destul de recent, destul de apropiat, dar cvasi-cunoscut, cvasi-uitat. Oare care sunt punctele tari, piesele de rezistență care fac punți peste timp? Stagiunea botoșăneană se încheie cu un imens pariu, pe care sper să îl onorez cu succes.”

Numărul de locuri la spectacol este foarte limitat!

Sâmbătă, 8 februarie, de la ora 1900  vă invităm la spectacolul „Watch Dogs”, de Lucian Băleanu, în regia lui Alexandru Vasilachi, scenografia Mihai Pastramagiu. Din distribuție fac parte actorii: Gheorghe Frunză, Răzvan Amitroaei, Sorin Ciofu și Gina Patrașcu-Zamfirache.

Incinta unui aeroport. Un culoar lăuntric, interzis călătorilor. Nimic ieșit din comun. Un cotidian aproape dureros de banal și plictisitor. Și totuși… În acest spațiu al întâlnirilor și al despărțirilor se intersectează destine. Sunt niște întâlniri aparent ocazionale, nevinovate. Așa cum ni se întâmplă cu miile pe parcursul unei vieți și cărora nu le acordăm nici cea mai minimă atenție. Aceste atingeri ale sorții, însă, nu sunt deloc accidentale. Ele ne marchează existența. A noastră , a celor din preajma noastră, a tuturor celor cu care intrăm ulterior în contact. O întâlnire, o întâmplare, o vorbă spusă de cineva sau o privire aruncată anume spre noi, ne pot determina și modela viața, ne pot direcționa parcursul drumului, numit destin. Nimic întâmplător, cum spun bătrânii înțelepți, dar, în același timp, și o uriașă doză de responsabilitate.

Duminică, 9 februarie, de la ora 1900  vă invităm la spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, regia Ion Sapdaru. Scenografia spectacolului este semnată de Mihai Pastramagiu, coregrafia de Victoria Bucun, iar din distribuție fac parte actorii: Bogdan Horga, Andreea Moţcu, Ella Nistor, Alexandra Vicol, Lorena-Petronela Chiribuţă, Silvia Răileanu, Bogdan Muncaciu, Sorin Ciofu, Cezar Amitroaei, Florin Aioniţoaei, Gheorghe Frunză, Alexandru Dobynciuc, Răzvan Amitroaei.

                Spectacolul „Ivan Turbincă” este o dramatizare a regizorului Ion Sapdaru după unul dintre cei mai importanți scriitori clasici români – Ion Creangă. Povestea este transformată dintr-un basm într-o metaforă a destinului uman, dar mai ales, o meditaţie pe tema relaţiei omului cu moartea. Dorinţa protagonistului de „a opri timpul” se izbeşte inevitabil de perspectiva unei veşnicii plictisitoare şi chinuitoare deopotrivă, astfel încât finitudinea existenţei umane devine o binecuvântare refuzată de divinitate. Episoadele de meditaţie filosofică sunt alternate cu multiple momente specifice folclorului românesc. Astfel, sunt înserate dansuri tradiționale, care sunt susținute de muzica populară, specifică mai ales zonei din care provine teatrul nostru. De asemenea sunt folosite elemente din teatrul cu măști, tradiție care aparține patrimoniului național românesc.

Pret bilet: 𝟰𝟬 𝗹𝗲𝗶 – balcon; 𝟱𝟬 𝗹𝗲𝗶 – stal; 𝟲𝟬 𝗹𝗲𝗶 – lojă

Preț bilet elevi – 𝟐𝟎 𝐥𝐞𝐢, pensionari – 𝟐𝟓 𝐥𝐞𝐢

Biletele se găsesc la 𝐀𝐠𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐭𝐞𝐚𝐭𝐫𝐚𝐥𝐚̆ 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐜𝐢𝐧𝐭𝐚 𝐂𝐢𝐧𝐞𝐦𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐫𝐞𝐚 0735.779.821 marți-vineri: 10°°-18°° sâmbătă, duminică: 13°°-18°°

𝒃𝙞𝒍𝙚𝒕𝙚 𝙤𝒏𝙡𝒊𝙣𝒆 https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending