Connect with us

Eveniment

Bărbat de 57 de ani din Hănești, trimis în judecată după ce la beție și-a înjunghiat un consătean

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului C.G., în vârstă de 57 de ani, din com. Hănești, jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „tentativă de omor”.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a explicat că s-a reţinut că, în data de 08.07.2024, în jurul orei 14.20, în timp ce se afla pe o suprafață de teren arabil din extravilanul satului Borolea, jud. Botoșani, pe fondul unui conflict spontan și al consumului de alcool, inculpatul a lovit cu un obiect tăietor-înțepător, posibil cuțit, în zona hemitoracelui drept, persoana vătămată A.C.V., cauzându-i leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat 18-20 zile de îngrijiri medicale și care i-au pus în primejdie viața.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani .

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Creşterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2025 a crescut și nivelul DEDUCERII personale de care vor beneficia salariaţii

Publicat

Publicitate

Persoanele fizice beneficiază de deducerea personală, o sumă care se scade din venitul net lunar din salarii, pentru fiecare lună din perioada impozabilă. Această deducere se aplică exclusiv veniturilor obținute din salarii la locul unde este înregistrată funcția de bază, conform prevederilor Codului Fiscal, relatează mediafax.ro.

„Persoana în întreţinere poate fi soţia sau soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului sau soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc lunar 20% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată”, conform Codului fiscal, notează Ziarul Financiar.

Astfel, odată cu creşterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2025 de la 3.700 de lei, cât e în prezent, la 4.050 de lei, va creşte şi nivelul deducerii personale.

“Deducerea personală de bază se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului, în vigoare în luna de realizare a venitului”.

Astfel, nivelul deducerii personale va fi în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinerea salariatului, după cum urmează, de la 1 ianuarie 2025:

(i) pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere – 810 lei;

Publicitate

(ii) pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere – 1.013 lei;

(iii) pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere – 1.215 lei;

(iv) pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere – 1.418 lei;

(v) pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere – 1.823 lei.

Citeste mai mult

Eveniment

Mai aveţi zile de concediu din 2024? Când se poate recupera concediul de odihnă pe care nu l-aţi luat anul trecut

Publicat

Publicitate

Discuţiile legate de ceea ce se întâmplă cu concediile de odihnă apar întotdeauna în rândul angajaţilor mai ales la începutul anului când aceştia constată că nu şi-au efectuat toate zilele de concediu disponibile pentru anul anterior, relatează mediafax.ro.

Angajaţii care nu şi-au luat cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2024 pot solicita angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2026.

Ce prevede Codul muncii pentru angajaţi, în ceea ce priveşte concediile de odihnă:

Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihnă
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat într-o perioada de 18 luni începând cu anul următor celui in care s-a născut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul încetării contractului individual de munca.

Conform prevederilor Codului Muncii, zilele de concediu neefectuate în anul 2024 se pot lua până la data de 30 iunie 2026.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

A crescut numărul de pensionari care primesc indemnizație socială. La Botoșani pensionarii agricultori trăiesc cu 342 de lei pe lună

Publicat

Publicitate

În decembrie 2024, numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari din România a ajuns la 923.766 de persoane, în creștere cu 3.860 față de luna precedentă, potrivit datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), relatează agerpres.ro.

La nivel național, dintre aceștia, 834.665 erau pensionari din sistemul public, iar 89.101 proveneau din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

În județul Botoșani, 5.866 de pensionari agricultori au beneficiat de această indemnizație socială, situând județul pe locul al doilea la nivel național, după Iași, care a înregistrat 6.242 de beneficiari. Valoarea medie a indemnizației sociale pentru agricultori, la nivel național, a fost de 342 de lei.

În ceea ce privește pensionarii din sistemul public, județul Botoșani nu se numără printre județele cu cele mai mari indemnizații, dar rămâne o zonă importantă pentru implementarea acestor măsuri de sprijin social.

Valoarea medie a indemnizației sociale pentru pensionarii din sistemul public a fost de 528 de lei. Cele mai mari valori medii au fost înregistrate în județele Maramureș (613 lei), Hunedoara (598 lei) și Cluj (596 lei).

În ceea ce privește numărul total de beneficiari, cele mai mari cifre s-au înregistrat în București (39.043 persoane) și județele Suceava (35.017 pensionari), Iași (31.002) și Dolj (29.818).

Publicitate

Indemnizația socială pentru pensionari este acordată conform Legii nr. 196/2009, fiind destinată beneficiarilor sistemului public de pensii ale căror venituri, cumulate cu indemnizațiile, sunt sub valoarea de 1.281 de lei. Aceasta reprezintă un sprijin important pentru categoriile vulnerabile, inclusiv în județul Botoșani, unde un număr semnificativ de pensionari depind de acest ajutor.

Citeste mai mult

Eveniment

Pompierii ISU Botoșani, apel la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor provocate de lumânări de Bobotează și Sfântul Ioan

Publicat

Publicitate

Pompierii ISU Botoșani a făcut un apel la respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor provocate de lumânări de Bobotează și Sfântul Ioan.

La începutul săptămânii, când credincioșii ortodocși sărbătoresc Botezului Domnului şi pe Sfântul Ioan Botezătorul, foarte multe persoane se vor îndrepta spre lăcaşurile de cult pentru a participa la slujbele religioase. Pentru a fi în siguranță, pompierii le recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenire a incendiilor:

–              accesul în biserici se va realiza astfel încât să nu se supraaglomereze lăcașul. Se urmărește prevenirea producerii unor evenimente nedorite și asigurarea evacuării credincioșilor în condiții de siguranță, în cazul producerii unei situații de urgență;

–              pe durata serviciului religios, ușile de acces / evacuare în / din biserică se vor menține în permanență deschise;

–              lumânările aprinse vor fi supravegheate și ținute la distanță de persoanele din jur, de mobilier, decoruri sau alte materiale combustibile. Acestea vor fi puse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă;

–              parcarea autoturismelor în vecinătatea bisericilor și a mănăstirilor se va realiza astfel încât să nu se blocheze sau să se diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenție al autospecialelor de pompieri sau să fie împiedicat accesul la hidranții exteriori.

Publicitate

În zilele de sărbătoare, în multe locuințe se aprind lumânări sau candele, în amintirea celor dragi. Pentru un plus de siguranţă, sfătuim cetățenii să țină cont de următoarele recomandări:

–              asigurați-vă că lumânările se află în poziţie verticală şi sunt fixate într-un suport special destinat, astfel încât să nu cadă sau să curgă picături de ceară fierbinte;

–              nu lăsați lumânările aprinse dacă trebuie să părăsiţi încăperea;

–              amplasați întotdeauna lumânările pe o suprafaţă netedă rezistentă la căldură;

–              nu puneți lumânările aprinse în apropierea materialelor care se pot aprinde uşor (mobilier, perdele, ziare etc.) sau în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele;

–              stingeți întotdeauna lumânările înainte de a le muta;

–              nu adormiţi cu lumânările aprinse.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending