Connect with us
Publicitate

Eveniment

Bărbat de 57 de ani din Hănești, trimis în judecată după ce la beție și-a înjunghiat un consătean

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului C.G., în vârstă de 57 de ani, din com. Hănești, jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de „tentativă de omor”.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a explicat că s-a reţinut că, în data de 08.07.2024, în jurul orei 14.20, în timp ce se afla pe o suprafață de teren arabil din extravilanul satului Borolea, jud. Botoșani, pe fondul unui conflict spontan și al consumului de alcool, inculpatul a lovit cu un obiect tăietor-înțepător, posibil cuțit, în zona hemitoracelui drept, persoana vătămată A.C.V., cauzându-i leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat 18-20 zile de îngrijiri medicale și care i-au pus în primejdie viața.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani .

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Biserica cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Dracșani a fost resfințită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul

Publicat

Publicitate

Biserica cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Dracșani a fost resfințită ieri de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor alături de un sobor de preoți și diaconi. Alături de înalții prelați, la slujbă au participat și mai multe oficialități, printre care și președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Elena Federovici dar și fostul ministru al muncii, deputatul Marius Budăi.

Biserica a fost construită între anii 1914-1931 în timpul păstoririi preotului Gheorghe Crudu, fiind ctitoria prințului Nicolae D. Ghica, iar în decursul timpul Sfântul lăcas a trecut prin mai multe etape de restaurare și înnoire, prin purtarea de grijă a păstorilor sufletești ai acestei comunități parohiale, prima de acest fel fiind cea din anul 1949 când, în urma unui trăsnet, cafasul bisericii a ars, iar pictura a fost degradată.

Începând cu anul 2008 cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, s-au desfășurat noi lucrări de reabilitare la exteriorul și interiorul bisericii astfel, a fost refăcut acoperișul și s-a montat o nouă învelitoare, fațadele exterioare au fost restaurare, s-a refăcut pardoseala și s-a introdus încălzirea centrală. Pictura, în tehnica Al Fresco, a fost reabilitată, între anii 2009- 2916. Pe lângă acestea, s-a construit ansamblul parohial care cuprinde camera mortuoară, sala praznicală, bucătăria și locuința. De asemenea a fost refăcut gardul din fața bisericii în care au fost încadrate două icoane lucrate în tehnica mozaic.

Lucrările s-au desfășurat sub coordonarea și  cu purtarea de grijă a  preotului paroh Gavril_Popa, fiind posibile prin jertfa și dărnicia credincioșilor din parohie la care s-au adăugat eforturile altor donatori și binefăcători.

“A zidi, ori a restaura o biserică, un loc de rugăciune unde omul se întâlnește cu Hristos, un loc unde sălășluiește Dumnezeu Cel Întreit în Persoane, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, un loc unde mii de oameni, în zeci sau poate sute de ani, vor aduce slavă şi rugăciune lui Dumnezeu este un mare dar, o mare binecuvântare.

Este un dar pentru că toți ctitorii și binefăcătorii care au ajutat la ridicarea și înfrumusețarea altarului sfânt vor rămâne în istorie, însă nu doar în istoria localității, ci mai ales în istoria mântuirii, la Dumnezeu.

Publicitate

A zidi un altar sfânt este o jertfă și doar cei care împlinesc o astfel de jertfă știu cât de greu și minunat este acest sacrificiu, pentru că cere să-ți pui tot sufletul, timpul, puterea, în slujba acestui ideal, după cuvintele poetului Tudor Arghezi: „Altarul ca să fie și pietrele să ție/Cer inima și viața zidite-n temelie”!

Felicitări Părinte Paroh. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a transmis președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Elena Federovici.

Iată și câteva imagini de la fața locului:

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Când intră banii pe VOUCHERE SOCIALE în luna octombrie. Amenzi uriașe dacă sunt folosite incorect

Publicat

Publicitate

Peste 2,6 milioane de români vor primi în luna octombrie o nouă tranşă de 250 lei pentru cumpărarea de alimente, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, relatează alba24.ro.

Cardurile de alimente (tichetele sociale) vor fi încărcate din data de 15 octombrie. Atenție: din 2025, valoarea lor va fi redusă la jumătate. 

Per total, în acest an, beneficiarii de vouchere sociale mai au de încasat 500 de lei, în două tranșe.

De menționat că după recalcularea pensiilor, Guvernul a majorat plafonul veniturilor de la care se acordă voucherele sociale. Noul plafon este acum de 2.210 lei.

Vouchere sociale: Când intră banii pe octombrie și ce se întâmplă dacă nu le folosești corect

După data la care intră banii pe voucherele sociale, va fi urmărită respectarea indicațiilor de folosire a lor.

Publicitate

Sunt prevăzute amenzi uriașe pentru cei care folosesc incorect aceste carduri sociale.

Amenda care poate fi primită de cei care folosesc incorect cardurile sociale este de 2.600 de lei (persoane fizice), dar aceasta poate ajunge la 6.500 de lei pentru comercianți.

Prin intermediul cardurilor sociale 2024 nu se pot cumpăra alcool sau țigări.

Publicitate

Se poate, cumpăra însă orice produs alimentar de la comercianții parteneri. De exemplu, carne, pâine, ulei, făină, zahăr, cafea, bulion, conserve, apă, legume, brânzeturi.

De asemenea, se pot cumpăra mese calde de la partenerii din lanțurile de supermarketuri, dar și magazinele mai mici.

Beneficiarii acestui sprijin acordat de Guvernul României sunt:

  • persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;
  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei;
  • persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Cardurile sociale pot fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde.

Până la această dată, beneficiarii de carduri de alimente au primit tranşa de 250 de lei pentru alimente în lunile februarie, aprilie, iunie şi august. Astfel, mai rămân de virat doar două tranşe, în lunile octombrie şi decembrie, însumând 500 de lei.

Situații întâlnite de beneficiari, explicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

  • Am primit cardul, dar nu este încărcat

Sunt câteva situații în care, din motive tehnice, confirmarea distribuirii cardului către fiecare beneficiar se efectuează cu întârziere.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene nu poate efectua plata până nu primește această confirmare de la C.N. Poșta Română.

Dacă aveți card și nu este încărcat, sunați la 031.9268.

  • Am pierdut cardul / cardul nu funcționează

Beneficiarul care a pierdut/nu îi funcționează cardul social trebuie să anunțe emitentul, apelând serviciul de Asistență Clienți sau utilizând aplicația mobilă a emitentului.

Emiterea unui nou card și expedierea la adresa emitentului se vor face, prin grija emitentului, în termen de 60 de zile de la data la care cardul a fost declarat pierdut.

Numerele de telefon oficiale sunt următoarele:

– Edenred: 021 301 33 03

– Sodexo: 021 204 46 64

– UP România: 0374 66 22 73

  • De unde pot cumpăra alimente/mese calde

Listele cu operatorii economici unde pot fi utilizare voucherele sunt disponibile pe www.fonduri-ue.ro/vouchere. Ele sunt verificate săptămânal, iar dacă există modificări, sunt publicate pe site-ul MIPE.

Carduri sociale de 250 de lei pentru alimente: din 2025, valoarea voucherelor se reduce la jumătate

În cursul anul 2024, cardurile de alimente (tichetele sociale) vor fi încărcate cu câte o tranșă de 250 lei, o dată la două luni.

În perioada 2025 – 2027, acestea vor avea o valoare nominală de 125 lei.

Citeste mai mult

Eveniment

Astăzi se joacă ultimele trei partide din etapa a 12-a din Superliga de Fotbal. FC Botoşani speră să bată Rapidul pe municipal

Publicat

Publicitate

Astăzi, duminică, se vor juca ultimele trei partide din etapa a 12-a a Superligii de fotbal. Rapid va juca la Botoşani, FC Hermannstadt va primi vizita celor de la Sepsi Sf.Gheorghe, iar FCSB va întâlni pe teren propriu formaţia Gloria Buzău, relatează mediafax.ro.

FC Hermannstadt-Sepsi Sf.Gheorghe va începe la ora 13.30. Se vor întâlni două formaţii care şi-au propus să ajungă în play-off. Mai aproape sunt sibienii care au 13 puncte şi se află pe locul 9. Sepsi, însă, are un început prost de campionat şi ocupă locul 14 cu 11 puncte.

Al doilea meci al zilei, cel mai important pentru noi, FC Botoşani – Rapid Bucureşti, va începe la ora 18.15. Moldovenii sunt pe ultimul loc având doar 8 puncte, în timp ce rapidiştii sunt pe 10 cu 13 puncte. În încercarea de a securiza așteptările băieților lui Liviu Ciobotariu, unul dintre sponsorii FC Botoșani, Electroalfa, pune la bătaie o primă consistentă.

„Jucăm acasă, vrem să oferim spectacol fotbalistic oamenilor care vin la stadion. Sper să fie stadionul plin, să ne încurajeze, să fie alături de noi. Pentru noi este foarte important să reuşim să câştigăm acest joc, pentru că nu ne-am mai bucurat de foarte mult timp, de la meciul cu UTA. A trecut o perioadă lungă şi jucătorii, noi cei din staff, conducerea, ne dorim foarte mult acest lucru, ca duminică să terminăm cu o evoluţie foarte bună şi cu o victorie. Nu va fi uşor, pentru că şi Rapidul vine după un rezultat de egalitate acasă cu Oţelul, şi vor veni foarte motivaţi aici. Am convingerea că, cu fanii alături timp de 90 de minute, noi vom fi cei care ne vom bucura la finalul partidei”, a declarat Liviu Ciobotariu, potrivit siteului oficial  al FC Botoșani.

În ultima partidă a etapei a 12-a se vor întâlni FCSB şi Gloria Buzău. Meciul va începe la ora 21.00. Campionii sunt doar pe locul 11 cu 13 puncte, în timp ce buzoienii sunt pe penultimul loc având 10 puncte.

Celelalte partide ale etapei a 12-a s-au jucat zilele trecute. Sâmbătă, CFR Cluj a învins Poli Iaşi, scor 2-1, iar Oţelul Galaţi şi Univ. Craiova au terminat la egalitate, 1-1.

Publicitate

Tot sâmbătă, Unirea Slobozia şi U Cluj au încheiat la egalitate, scor 2-2. Gazdele au condus cu 2-0 la pauză, dar clujenii au revenit în partea a doua a meciului şi au reuşit să egaleze.

Vineri s-au jucat partidele UTA Arad-Petrolul Ploieşti 3-1 şi Farul Constanţa-Dinamo Bucureşti 1-1.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Femeie amendată cu 20000 de lei la Bazarul Botoșani după ce a fost găsită cu 200 de pachete de țigări în geantă

Publicat

Publicitate

O femeie a fost amendată cu 20000 de lei pentru nerespectarea legislației privind regimul produselor accizabile după ce a fost depistată de jandarmi în zona bazarului din municipiul Botoșani în timp ce avea asupra sa 200 de pachete de țigări de contrabandă.

Pe lângă sancțiunea contravențională primită, femeia a rămas și fără pachetele de țigarete găsite de jandarmi asupra sa, au transmis jandarmii de la Botoșani.

Conform prevederilor Codului Fiscal, deținerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a unei cantități de cel mult 10000 de țigarete, fără a fi marcate, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 20000 de lei la 100000 de lei, precum și cu confiscarea pachetelor de țigări.

De asemenea, săvârșirea de mai multe ori, în decursul unui an calendaristic, a acestei fapte constituie infracțiune, dacă prin cumulare se depășește limita cantitativă de 10000 de țigarete, pedeapsa prevăzută de Codul Fiscal pentru această faptă fiind închisoarea de la 2 ani la 7 ani.

Jandarmii au mai precizat că nu du doar cei care dețin sau comercializează o cantitate mai mică de 10000 de țigarete fără a fi marcate, marcate necorespunzător ori cu marcaj fals pot fi sancționați, ci și persoanele care dețin sau comercializează produse accizabile supuse marcării sub limita a 400 de țigări de foi de 3 grame, 200 de țigări de foi mai mari de 3 grame, 1 kg de tutun de fumat, 40 de litri de alcool etilic, 200 de litri de băuturi spirtoase, 300 de litri de produse intermediare sau 300 de litri de băuturi fermentate, altele decât bere și vinuri.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending