Connect with us
Publicitate

Administratie

Bani pentru familiile cu locuințe afectate de inundații, alunecări de teren sau fenomene meteo deosebite

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat miercuri cuantumul sumelor de care vor beneficia, de la stat, familiile sau persoanele cu locuințe afectate de inundații, alunecări de teren sau fenomene meteo deosebite. Cei păgubiți pot primi până la 10.000 de lei, pe baza unor borderouri întocmite de către agențiile pentru plăți și inspecție socială, cu sprijinul comitetelor județene/locale pentru situații de urgență.

Cuantumul a fost mărit ca urmare a creșterii indicelui de cost în construcții cu până la 80%, potrivit celui mai recent buletin statistic de prețuri al INS, astfel că valoarea ajutoarelor de urgență s-a majorat în medie cu 50% față de cea acordată anul trecut pentru situații  similare.

Pentru sprijinirea familiilor şi persoanelor singure afectate de inundaţii în cursul anului 2022 se aprobă acordarea de ajutoare de urgenţă, în limita sumei de 6.000.000 lei, din creditele bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale pentru anul 2022.

Publicitate

Inundaţiile cuprind atât ploile abundente, cât şi fenomenele asociate acestora, respectiv alunecările de teren şi fenomenele meteorologice deosebite.

Familiile şi persoane singure afectate de inundaţii sunt cele ale căror locuinţe au fost avariate parţial sau în totalitate, potrivit evaluărilor şi constatărilor efectuate de autorităţile/ organismele competente organizate conform legii, prevede HG aprobat.

Ajutoarele de urgenţă prevăzute se acordă familiilor sau persoanelor singure afectate de inundaţii, indiferent de veniturile acestora, astfel:

Publicitate
  • a) câte 10.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de peste 75% inclusiv (față de suma de 6.000 de lei aprobată în 2021)
  • b) câte 7.000 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 50% inclusiv şi 75% (4.000 lei în 2021)
  • c) câte 4.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie cuprinsă între 25% inclusiv şi 50% (2.500 lei/2021)
  • d) câte 2.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost afectate în proporţie de până la 25% (1.500 lei/2021)
  • e) câte 1.500 lei pentru familiile şi persoanele singure ale căror bunuri din locuinţă au fost deteriorate, indiferent de numărul sau tipul bunurilor (1.000 lei/2021).

Pentru familiile şi persoanele singure prevăzute la alin. (1) lit. a) – d), suma prevăzută la alin. (1) lit. e) se acordă suplimentar faţă de sumele acordate pentru afectarea locuinţei.

Ajutorul de urgenţă se acordă numai pentru persoanele singure şi familiile pentru care s-au înregistrat pagube în cazul locuinţelor în care acestea trăiesc efectiv, indiferent de regimul juridic al deţinerii acestora.

Procedură simplificată: fără cerere sau anchetă socială

În contextul în care probabilitatea apariției unor fenomene meteorologice extreme este foarte mare ca urmare a schimbărilor climatice, iar acest lucru necesită o reacție rapidă din partea autorităților și sprijin imediat pentru populația afectată, a fost simplificată procedura de acordare a ajutoarelor de urgență, astfel că nu mai este necesară completarea unei cereri de către familia sau persoana afectată de inundații și nici efectuarea de anchete sociale.

Publicitate

În cazul în care persoana singură sau familia deţine mai multe locuinţe afectate, ajutorul se acordă o singură dată, pentru o singură locuință.

Ajutor suplimentar de 7.500 de lei în caz de deces după inundații, alunecări de teren sau fenomene meteo deosebite

În cazul în care, ca urmare a inundaţiilor, alunecărilor de teren şi fenomenelor meteorologice deosebite, se înregistrează pierderi de vieţi omeneşti, familia persoanei decedate beneficiază suplimentar de suma de 7.500 lei, indiferent de numărul victimelor.

Ajutorul se plăteşte soţului/soţiei ori rudelor directe de gradul 1 sau 2 sau, în lipsa acestora, persoanei fizice care demonstrează cu documente doveditoare că s-a ocupat de organizarea înmormântării.

Cum se acordă ajutoarele financiare

Ajutoarele de urgenţă nominale se aprobă prin notă de către ministrul muncii şi solidarițății sociale sau de persoana desemnată în acest scop, pe baza borderourilor întocmite de către agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială din judeţele, respectiv municipiul Bucureşti, unde s-au produs inundaţii, alunecări de teren şi fenomene meteorologice deosebite, cu sprijinul comitetelor judeţene/locale pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, se aprobă pe baza constatărilor comisiei pentru evaluarea estimativă a pagubelor, constituită prin ordin al prefectului.

Borderourile prevăzute se avizează de primarii localităţilor afectate şi de prefecţi şi conţin în mod obligatoriu:

  • numele şi prenumele titularului ajutorului de urgenţă
  • adresa de domiciliu/reşedinţă
  • gradul de afectare a locuinţei, constatat de comisia pentru evaluarea estimativă a pagubelor, constituită prin ordin al prefectului
  • suma propusă cu titlu de ajutor de urgenţă, în conformitate cu nivelurile şi limitele prevăzute

Pe baza borderourilor centralizatoare, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială întocmeşte situaţiile centralizatoare cu titularii ajutorului de urgenţă cu propunerea de aprobare, pe care le transmite Ministerului Muncii şi Solidarității Sociale pentru aprobare.

Plata ajutorului de urgenţă se poate face atât prin mandat poştal, cât şi prin cont bancar. Pentru plata prin cont bancar, titularul îşi va exprima opţiunea în scris pe baza unei declaraţii pe propria răspundere.

Pentru plata ajutoarelor de urgenţă, solicitarea acestora se efectuează de către agenţiile teritoriale până cel târziu la data de 10 decembrie 2022.

”Familiile/persoanele singure afectate de inundații, alunecări de teren și fenomene meteorologice deosebite, prin însăși pierderea sau deteriorarea locuinței, a bunurilor de folosință îndelungată și a culturilor pentru care au depus efort, sunt supuse riscului de excluziune socială, majoritatea neavând nici venituri suficiente pentru refacerea gospodăriilor distruse, fapt pentru care este necesară intervenția și sprijinirea acestora prin acordarea de ajutoare de urgență.

Avantajul aprobării unei hotărâri a Guvernului de acordare a ajutoarelor de urgență pentru situații de necesitate cauzate de inundații, alunecări de teren și fenomene meteorologice deosebite, indiferent de momentul în care acestea se vor produce pe parcursul anului 2022, va asigura sprijinirea promptă a populației și va facilita combaterea rapidă a riscului de excluziune socială a celor afectați”, mai prevede HG aprobat.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Florin Gavril (PSD) către Valeriu Iftime: „I-ați făcut o funcție specială fiului, la fel cum PNL a vrut să facă o lege specială pentru Iohannis”

Publicat

Publicitate

Candidatul PSD Botoșani la Camera Deputaților, Florin Gavril, îi cere noului președinte al Consiliului Județean, Valeriu Iftime, să îl retragă pe fiul său din poziția de conducere a Camerei de Comerț Botoșani și să renunțe la funcția de președinte de onoare al organizației.

 

Social-democratul susține că decizia lui Iftime de „a lăsa moștenire” conducerea Camerei de Comerț Botoșani este o sfidare la adresa tinerilor botoșăneni care muncesc din greu pentru a-și asigura un viitor mai bun.

Publicitate

 

V-ați început mandatul cu un act de NEPOTISM! Ați creat o funcție nouă la Camera de Comerț Botoșani, special pentru fiul dumneavoastră. Asta se numește NEPOTISM! I-ați făcut o funcție specială fiului, la fel cum PNL a vrut să facă o lege specială pentru Iohannis sau un amendament pentru pensia specială a lui Nicolae Ciucă”, a declarat Florin Gavril.

 

Publicitate

Social-democratul consideră că schimbările făcute de Valeriu Iftime în conducerea Camerei de Comerț arată „intenția sa clară” de a continua să facă afaceri prin interpuși, ceea ce intră în conflict de interese cu poziția de președinte al Consiliului Județean.

 

Aceste mișcări, prin care domnul Iftime și-a asigurat controlul în continuare la Camera de Comerț, prin intermediul fiului său, ne arată că nu vrea să renunțe la titlu de „rege al achizițiilor publice” și la afacerile cu bani publici care i-au adus miliarde de euro în conturile firmelor sale. Subliniez, miliarde de EURO, nu lei! Asta explică de ce domnul Iftime a refuzat să răspundă la solicitarea noastră de a prezenta afacerile cu bani publici pe care le-a făcut anterior și cine sunt persoanele care controlează acum firmele sale”, a precizat Florin Gavril.

Publicitate

 

Potrivit informațiilor apărute în presa botoșăneană, în urma unor decizii luate cu puțin înainte ca Valeriu Iftime să-și preia mandatul de președinte al Consiliului Județean, la nivelul consiliului de conducere al Camerei de Comerț Botoșani s-a creat o nouă funcție, de vicepreședinte, în care a fost numit Vlad Iftime, fiul celui care a condus instituția. Acesta a preluat prerogativele de președinte de la tatăl său, care a preluat funcția de președinte de onoare, după ce a devenit oficial președintele Consiliului Județean.

 

https://www.facebook.com/share/r/xPJH1phrzxVymuTL/

 

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

Este lege! Victimele unei tentative de omor sau membrii de familie ai unor persoane care au fost ucise au dreptul la compensaţii

Publicat

Publicitate

Victimele unei tentative de omor sau membrii de familie ai unor persoane care au fost ucise au dreptul la asistenţă juridică gratuită şi la compensaţii financiare, arată legea promulgată luni de preşedintele Klaus Iohannis.

Este vorba de actul normativ care modifică şi completează Legea 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii şi protecţiei victimelor infracţiunilor.

Victimele au dreptul de a fi informate, în cazul în care inculpatul va fi privat de libertate, respectiv condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, cu privire la punerea în libertate în orice mod sau evadarea acestuia, conform Codului de procedură penală.

Publicitate

Potrivit actului normativ, victimele agresiunilor sexuale beneficiază, de asemenea, de asistenţă juridică gratuită.

Asistenţa juridică gratuită se acordă persoanelor asupra cărora a fost săvârşită o tentativă de omor, omor calificat, o infracţiune de vătămare corporală, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de rele tratamente aplicate minorului, o infracţiune de violenţă în familie, lipsire de libertate, viol, viol săvârşit asupra unui minor, agresiune sexuală, agresiune sexuală săvârşită asupra unui minor, determinare sau înlesnire a întreţinerii de acte sexuale sau de natură sexuală între minori, corupere sexuală a minorilor, racolare a minorilor în scopuri sexuale şi de hărţuire sexuală, pornografie infantilă.

De această asistenţă beneficiază şi membrii de familie ai persoanelor decedate prin săvârşirea infracţiunilor de omor, omor calificat, precum şi a infracţiunilor intenţionate care au avut ca urmare moartea persoanei.

Publicitate

Asistenţa juridică gratuită se acordă fiecărei victime pe tot parcursul procesului şi în faza de executare silită a hotărârii privind despăgubirile civile acordate acesteia, în limita unei sume echivalente cu cinci salarii de bază minime brute pe ţară, stabilite pentru anul în care victima a formulat cererea de asistenţă juridică gratuită.

În cazul în care complexitatea cauzei a crescut ca urmare a unor împrejurări care nu erau previzibile la momentul formulării primei cereri de asistenţă juridică gratuită ori de la data acordării asistenţei juridice gratuite s-a scurs mai mult de un an, iar procesul penal nu s-a încheiat, victima poate formula o nouă cerere pentru acordarea asistenţei juridice gratuite, fără ca prin cumularea sumelor obţinute să se poată depăşi dublul limitei prevăzute.

Fondurile necesare pentru acordarea asistenţei juridice gratuite se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Justiţiei. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Copălău! Două mașini s-au ciocnit, iar cele trei persoane implicate au scăpat doar cu o sperietură zdravănă

Publicat

Publicitate

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în localitatea Cotu. În eveniment au fost implicate două mașini, în care erau trei persoane.

La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare.

Aceștia au constatat faptul că toate persoanele erau ieșite din autovehicule.

Publicitate

Din fericire, nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Eveniment emoționant la Biserica din Stănești! Protopopul Petru Fercal l-a instalat pe noul paroh, pr. Petru Eduard Filip

Publicat

Publicitate

Duminică, 3 noiembrie, în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrieˮ Stănești, comuna Lunca, județul Botoșani , Protopopiatul Botoșani, părintele protopop Petru Fercal l-a instalat pe noul părinte paroh Petru Eduard Filip, care a fost hirotonit preot chiar de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, la Mitropolie, pe data de 14 octombrie.

Părintele protoiereu, părintele inspector Răzvan-Petru Aonofriesei-Puiu, fostul paroh părintele Mihail Istrate, dar și alți preoți veniți de la Iași sau din împrejurimi au săvârșit Sfânta Liturghie la care au participat locuitorii satului. După săvârșirea slujbei, părintele Petru Fercal a dat citire Deciziei de numire a noului preot, îndemnându-l să slujească cu dragoste și responsabilitate și să dea dovadă de jertfelnicie și ascultare pe tot parcursul misiunii, față de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, față de Centrul Eparhial, să colaboreze cu preoții din parohiile învecinate și cu autoritățile locale.

„Să fiți uniți! Orice aveți pe suflet, veniți și vorbiți cu părintele. Destăinuiți-vă, spovediți-vă, cu toată încrederea, fără să vă îndoiți și atunci, dacă veți fi în comuniune și în frățietate, Dumnezeu vă va binecuvânta! La Dumnezeu toate sunt cu putință. Numai așa veți deveni cetățeni ai Raiului, prin ascultare, prin bunătate, prin smerenie, prin săvârșirea faptelor bune. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru harul care coboară asupra acestui loc, pentru toate realizările făcute și care trebuiesc continuate și,iată, cei doi preoți vor continua să colaboreze și pe viitor, să se ajute reciproc și să continue această lucrare frumoasă începută, cu sprijinul domnului primar, al consilierilor și al dumneavoastră, al creștinilor și în felul acesta, aici va fi mereu o flacără care arde, o candelă aprinsă care cu blândețea ei, cu căldura ei, cu nădejdea ei, va duce mai departe existența acestei localități. De noi depinde totul , să știți! Să rămânem în pace, în liniște și în binecuvântare”, a spus părintele protopop în cuvântul său.
Noul părintele paroh este căsătorit cu Roxana-Lăcrămioara Filip, fiind binecuvântați de Dumnezeu cu patru copii.
https://www.youtube.com/watch?v=yMaKM79daVg

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending