Connect with us

Actualitate

BANI de la Guvern pentru ELEVII care au obţinut 10 la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. Ce sume vor primi

Publicat

Publicitate

Fiecare elev care a a obţinut media 10 la evaluarea naţională, sesiunea 2024 va primi câte 2.000 de lei, iar cei care au primit media 10 la Bacalaureat vor primi câte 5.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern de pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Executivului, relatează mediafax.ro.

„Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 2000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obţinut media 10 la evaluarea naţională, sesiunea 2024”, potrivit proiectului Guvernul.

Conform sursei citate, fiecare absolvent de liceu care a obţinut media 10 la examenul naţional de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024, va primi câte 5.000 de lei.

Sumele necesare acordării stimulentelor financiare sunt prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei, iar lista beneficiarilor stimulentelor financiare şi modalitatea de acordare a acestora se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Incendiu la Dorohoi! Doi copii evacuați din locuință. Pompierii trag un semnal de alarmă

Publicat

Publicitate

Curățați și reparații coşurile de fum: pericol de incendiu

 

Trei case din localitățile Rădeni, Vlădeni și Dorohoi au fost în pericol, în această dimineață, din cauza unor incendii izbucnite în jurul coșurilor de fum.

 

Pompierii de la Detașamentele Botoșani și Dorohoi, dar și de la Punctul de Lucru Flămânzi au intervenit prompt și au stins flăcările înainte ca acestea să se extindă la acoperișurile caselor.

 

Publicitate

La Rădeni și Dorohoi, patru persoane, dintre care doi copii, au fost evacuate din locuințe, de pompieri. Acestea nu au avut de suferit de pe urma incendiilor.

 

Evenimentele au fost generate, cel mai probabil, de coșurile de fum deteriorate ori necurățate de funingine.

 

Informare preventivă

 

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

 

Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

 

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

 

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

 

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

 

De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuințe, în vederea semnalizării din timp a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări dle fum și gaze toxice.incendiu csa

 

Citeste mai mult

Cultura

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Dorel Mihai Gaftoneanu. Poet, publicist, cercetător în Arhivele Naționale

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Dorel Mihai Gaftoneanu, poet, publicist, cercetător în Arhivele Naționale, unul dintre botoșănenii care și-au dedicat ultimii ani din viață cercetării rădăcinilor familiei lui Mihai Eminescu.

Povestea acestor cercetări ale lui Dorel Mihai Gaftoneanu a început în urmă cu ani de zile după ce a pornit pe urmele poveștilor auzite în copilărie în casa părintească și care arătau o rădăcină cămună cu familia marelui poet al națiunii române, Mihai Eminescu. Fără nici o pretenție în a revendica această legătură de familie, Dorel Mihai Gaftoneanu a căutat și a găsit multe elemente interesante referitoare la familia marelui poet, iar acum a vorbit despre toată aceastea.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Șoferi amendați de polițiștii locali pentru că au staționat în locuri interzise. Aproape douăzeci de mașini au fost blocate

Publicat

Publicitate

În conformitate cu prevederile art. 7 din Legea 155/2010 – Legea Poliției Locale, Serviciul Circulația pe Drumurile Publice a planificat, organizat și desfășurat în cursul nopții zilei de 06 spre 07 februarie a.c., acțiuni pentru constatarea și sancționarea unor fapte de nerespectare a prevederilor legale privind staționarea, oprirea, parcarea și accesul interzis.

În acest sens, pe Bulevardul Mihai Eminescu, 9 conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum total de 2.025 lei și 18 puncte de penalizare în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 195/2002 – oprirea/staționarea interzisă. Pe alte străzi din municipiu, polițiștii locali au dispus măsura administrativă de imobilizare a vehiculului prin blocarea roții pentru 14 autovehicule, din care au fost deblocate 9 și aplicate tot atâtea sancțiuni contravenționale în cuantum total de 4.500 lei, urmând să fie aplicate sancțiunile corespunzătoare și
pentru celelalte autovehicule blocate, în conformitate cu prevederile H.C.L. nr. 292/2017.

Citeste mai mult

Eveniment

Sălile de jocuri nu se vor mai putea amenaja la parterul blocurilor de locuințe. Proiect, la Senat

Publicat

Publicitate

Sălile de jocuri nu se vor mai putea amenaja la parterul blocurilor de locuințe. Amenajarea spațiilor destinate jocurilor de noroc ar putea fi interzisă la parterul blocurilor sau clădirilor cu destinație mixtă, potrivit unui proiect înregistrat recent la Senat, scrie alba24.ro

Propunerea legislativă pentru completarea art. 15 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere pe 4 februarie.

Proiectul are în vedere interzicerea amplasării sălilor de jocuri de noroc la parterul blocurilor de locuințe.

Sălile de jocuri nu se vor mai putea amenaja la parterul blocurilor de locuințe

„În ultimii ani, prezența sălilor de jocuri de noroc a crescut exponențial în multe comunități, având consecințe grave asupra sănătății publice, securității sociale și economiei familiale. Acest fenomen necesită o intervenție legislativă fermă, având în vedere: creșterea alarmantă a dependenței de jocuri de noroc, care afectează un număr semnificativ de cetățeni, mai ales din rândul tinerilor și al categoriilor vulnerabile, costurile economice și sociale suportate de familii ca urmare a efectelor jocurilor de noroc asupra persoanelor dependente, impactul negativ asupra ordinii publice, generat de activitățile adiacente acestor săli”, a transmis inițiatorul, un deputat de la PNL, în expunerea de motive.

Potrivit inițiatorului, jocurile de noroc pot duce la dependență, iar amplasarea sălilor de jocuri la parterul blocurilor, în apropierea locuințelor, poate facilita accesul constant al persoanelor vulnerabile la aceste jocuri, contribuind la creșterea cazurilor de dependență.

Astfel, pentru obținerea autorizației de exploatare a jocurilor de noroc, operatorii economici trebuie să facă dovada că spațiul propus nu este situat la parterul unei cladiri rezidențiale sau la parterul unei clădiri cu destinație mixtă.

Publicitate

„Este esențial să protejăm atât locatarii, dar și în special tineretul și persoanele mai vulnerabile, prin limitarea accesului la astfel de locații. Aceste săli de noroc pot atrage persoane care deja suferă de probleme legate de jocuri de noroc și pot încuraja comportamentele riscante”, se mai precizează în expunerea de motive.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending