Consiliul Concurenței a anunțat, luni, că a autorizat tranzacția prin care Banca Transilvania intenționează să preia companiile din grupul OTP, scrie alba24.ro. Este vorba despre OTP Bank România S.A., OTP Leasing România IFN S.A., OTP Asset Management România S.A.I. S.A., OTP Factoring S.R.L. și subsidiarele acesteia.
”În urma analizei, Consiliul Concurenței a constatat că această operațiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața românească sau pe o parte substanțială a acesteia și că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurențial normal”, a comunicat instituția.
Banca Transilvania S.A. este principala companie a Grupului Financiar Banca Transilvania. Aceasta oferă servicii financiare în România, precum servicii bancare, servicii de investiții, servicii de administrare a portofoliilor și leasing.
OTP Bank România, OTP Leasing România IFN S.A., OTP Asset Management România S.A.I. S.A., OTP Factoring S.R.L. și subsidiarele acesteia, OTP Consulting România S.R.L., OTP Advisors S.R.L. și Fundația OTP Bank România fac parte din Grupul OTP. Acestea oferă produse și servicii financiar-bancare.
Prețul tranzacției
Banca Transilvania precizează că, în urma acestui acord, OTP Group vinde subsidiarele sale din România, marcând ieşirea de pe piaţa românească.
Finalizarea tranzacţiei este estimată în câteva luni, după primirea aprobărilor din partea BNR şi a Consiliului Concurenţei, potrivit Agerpres.
Preţul total al tranzacţiei este de 347,5 milioane de euro.
Tranziția OTP Bank la Banca Transilvania
După primirea aprobărilor autorităţilor, Banca Transilvania va fuziona cu OTP Bank România. OTP Group va asigura o tranziţie cât mai uşoară pentru clienţi şi angajaţi până când integrarea în Grupul Banca Transilvania va fi finalizată.
Până atunci, OTP Bank România şi subsidiarele sale vor continua să-şi onoreze angajamentele faţă de clienţi.
„Pentru Grupul Banca Transilvania, achiziţia afacerii OTP Group în România este o oportunitate de a ne întări poziţia de lider pe piaţă şi de a contribui la consolidarea pieţei bancare din România. Continuăm planurile noastre ambiţioase pentru creşterea organică a băncii, cu menţinerea interesului pentru viitoare oportunităţi de achiziţii.
Mulţumim echipei OTP Group pentru ceea ce a construit în ţara noastră şi pentru discuţiile pragmatice, care au dus la rezultate pozitive. Le spunem bun venit la BT clienţilor şi angajaţilor OTP Bank România”, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania.
Detalii pentru clienți
În această etapă, din partea clienţilor OTP Bank România nu este nevoie de nicio acţiune, ei vor beneficia de aceleaşi condiţii de până acum în relaţia cu OTP România.
Banca îşi menţine angajamentele faţă de Bethlen Gabor Foundation şi va continua să colaboreze cu clienţii săi în termenii şi condiţiile existente, incluzând servicii oferite în mai multe limbi/bilingv, unde este necesar.
„Banca noastră a parcurs un drum lung, de 20 de ani, în România, timp în care am înregistrat o creştere organică semnificativă, însă pentru noi a devenit tot mai clar că nu ne putem atinge obiectivul strategic de creştere fără achiziţii, iar în viitor vedem puţine perspective în acest sens.
Sunt încrezător în ceea ce priveşte clienţii OTP, că vor continua să beneficieze de servicii de înaltă calitate şi de produse financiare moderne. Mulţumesc echipei OTP Bank România, colegilor din management, pentru dedicare şi muncă asiduă, care au stat la baza creşterii băncii şi a standardelor de calitate oferite”, a afirmat Sandor Csanyi, preşedinte şi director general al OTP Bank.
Consultanţii Băncii Transilvania în această tranzacţie au fost: Barclays Bank Ireland PLC (consultant financiar), Filip & Company (consultant juridic) şi PwC România (consultant due diligence).
Banca Transilvania vs OTP Bank
Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România şi din sud-estul Europei. Ca bancă universală, acoperă toate segmentele de clienţi şi linii de business în sectorul financiar. Are 20% cotă de piaţă, peste 4 milioane de clienţi, circa 10.000 de angajaţi, soluţii de online banking şi 500 de sedii în 180 de localităţi.
OTP Bank România este o bancă universală. Din 2004, OTP Bank, unul dintre grupurile bancare cu cea mai rapidă creştere din Europa Centrală şi de Est, a fost acţionarul semnificativ al OTP Bank România. OTP Bank România are 2,64% cotă de piaţă în funcţie de active, aproape 420.000 de clienţi persoane fizice, peste 22.000 de clienţi Corporate şi IMM, 1.800 de angajaţi şi 96 de sucursale.
În România, membrii Grupului OTP sunt: OTP Bank România, OTP Consulting, OTP Leasing, OTP Asset Management, OTP Factoring, OTP Advisors şi Fundaţia OTP Bank România.
Cu peste 41.000 de angajaţi în prezent, în 12 ţări din regiunea ECE şi Asia Centrală, Grupul oferă servicii financiare universale pentru peste 17,5 milioane de clienţi. OTP Group are sediul central în Ungaria. Grupul bancar este listat la Bursa de Valori din Budapesta din anul 1995.