Connect with us

Actualitate

Averea la control: Cum vor fi „scuturați” după 1 iulie de către ANAF șmecherii care sfidează cu opulența și luxul vilelor

Publicat

Publicitate

De la 1 iulie, șeful ANAF anunță ca inspectorii Fiscului  vor începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obținerii averilor fiecărei persoane.

Lucian Heiuș, a declarat că există numeroase „exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând și care în viața lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au, constați că ele sunt aproape inexistente”.

Lucian Heiuş, preşedintele ANAF, a explicat la DCNews cine sunt cei vizaţi de controalele ANAF începând cu 1 iulie.

„În ultima perioadă au tot apărut informaţii că ANAF va merge şi ne va urmări prin oraş să ne ia banii, va merge la nunţi, se va duce după coafeze, o grămadă de astfel de lucruri.

Există o strategie pentru scoaterea la suprafaţă a tuturor veniturilor? Până la urmă, cu asta suntem de acord, fiecare om din ţara asta trebuie să plătească impozit pe venitul pe care îl obţine din muncă.

Aveţi o strategie pentru atragerea acestor contribuabili către ANAF, să fie corecţi, să îşi declare veniturile?”, a întrebat Elena Cristian, analist DC BUSINESS, în cadrul dezbaterii „Digitalizarea României: noile provocări ale transformării digitale”, organizată de DC MEDIA GROUP.

Publicitate

Răspunsurile la întrebări pot fi urmărite în video de la minutul 47,00

 

YouTube video

„Misiunea ANAF este creşterea colectării veniturilor către bugetul de stat şi tot ce facem duce spre rezultatele care trebuie să se materializeze în creşterea veniturilor, respectiv în acel celebru grad de încasări a veniturilor fiscale în PIB.

Bineînţeles că mergem pe mai multe căi. Pornim de la controale, controale la marii contribuabili, mergem la acţiunile pe care le face AntiFrauda.

Chiar în acest moment, 130 de inspectori antifraudă împreună cu inspectori ANSVSA controlăm distribuitorii en-gross de legume şi fructe din Bucureşti şi Ilfov. Acestea sunt produse cu risc ridicat de evaziune fiscală.

S-a creat aici o dezbatere mult mai mare decât mi-am putut imagina, prin verificarea veniturilor persoanelor fizice. Intensificăm, în acelaşi timp, şi acţiunile de colectare.

Încercăm să avem un dialog deschis cu agenţii economici care îşi declară şi nu îşi achită obligaţiile fiscale din motive independente de voinţa lor. Noi venim alături de ei şi le spunem ce scheme de ajutor pot să aibă, ce eşalonări, ce restructurare pot aplica, pentru a depăşi momentul dificil.

Toate acţiunile, toate programele, tot ceea ce vrem să implementăm în perioada următoare are un singur scop. Creşterea conformării voluntare la declarare şi la plată.

Nu vă ascund că o să continuăm cu multe materiale de informare către diverse categorii de contribuabili, mai mici sau mai mari.”, a replicat Lucian Heiuş.

Plata impozitelor, „obligaţie civică, nu doar legală”

Întrebat cum va convinge ANAF-ul oamenii care nu au plătit niciodată impozitul să vină de bunăvoie să îl plătească, Lucian Heiuş a spus că „educaţia fiscală, educaţia economică la nivelul întregii societăţi e un proces de lungă durată.

Dar el trebuie început şi făcut. Explicăm şi eu mereu încerc să spun că pe lângă obligaţia legală, plata impozitelor este şi o obligaţie civică”.

„Oamenii trebuie să înţeleagă că statul nu poate funcţiona fără taxele şi impozitele pe care le plătesc agenţii economici.

În acelaşi timp, şi noi ca stat trebuie să fim alături de agenţii economici oneşti şi să ne îndreptăm spre cei care nu respectă legea şi fac chiar concurenţă neloială celor care îşi plătesc impozitele şi taxele la zi.

Nu e simplu, dar e despre a încerca să comunici cu persoanele care, să spunem, reprezintă risc de neplată, până la a ajunge să îi controlezi, să îi depistezi şi să aplici normele legale. Să nu ne oprim doar la controale sau la prevenţie.

Trebuie să facem tot ce putem pentru a creşte gradul de conformare voluntară la plată şi declarare”, a concluzionat Lucian Heiuş.

Avem peste tot exemple de şmecheri care sfidează prin opulență şi care în viaţa lor nu au plătit niciun impozit

„Este o jignire pentru oamenii cinstiţi care muncesc greu, uneori de dimineaţa până seara, să vadă că în jurul lor alţii îşi cumpără case care se învârt după soare, îşi achiziţionează maşini exorbitant de scumpe, şi ei nu au lucrat o zi în viaţa lor şi nu au plătit un impozit.

Este, de asemenea, nedrept pentru agenţii economici, care majoritatea lor îşi desfăşoară business-urile corect, îşi plătesc taxele şi impozitele la timp, iar alţi patroni fac evaziune fiscală, folosesc muncă la negru, se îmbogăţesc nemeritat şi nu plătesc niciun impozit în viaţa lor.

Trebuie să fim realişti şi să înţelegem că aceste mecanisme sunt dăunătoare atât bugetului de stat, dar în acelaşi timp creează şi o mare frustrare în rândul societăţii româneşti, creând chiar modele antisociale.

Avem peste tot exemple de şmecheri care sfidează cu opulenţa şi luxul pe cere îl afişează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând şi care în viaţa lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au constaţi că ele sunt aproape inexistente”, a declarat Lucian Heiuş.

Heiuş : Dacă am eradica toată evaziunea, la actualul sistem fiscal, am ajunge la 35% încasări în PIB

Încasările fiscale în PIB vor creşte anul acesta cu 0,5 puncte procentuale, iar la finele anului viitor vor ajunge la circa 28% din PIB, a declarat, joi, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Lucian Ovidiu Heiuş.

Ţinta este ca, în trei ani, să se ajungă la pragul psihologic de 30%, a spus Heiuş, subliniind că, la actualul sistem fiscal din România, dacă ar fi eradicată toată evaziunea, încasările fiscale nu ar putea depăşi 35% din PIB.

„Eu chiar am discutat şi cu domnul prim-ministru şi cu domnul ministru de Finanţe, undeva anul acesta vom putea creşte cu 0,5 puncte procentuale încasările fiscale în PIB, iar la sfârşitul anului viitor să fim undeva spre 27,5 – 28%. Ţinta finală, undeva la 3 ani de zile de acum înainte, este să ne apropiem de acel 30% prag psihologic.

De multe ori, acest grad nu depinde doar de acţiunile ANAF-lui, ci depinde şi de nivelul de fiscalizare al unui stat. Conform calculelor mele, dacă am eradica toată evaziunea fiscală din România, la actualul sistem fiscală din ţara noastră, putem să ajungem undeva în jur de 34-35% încasări fiscale în PIB, nu mai mult.

Deci, dacă o să reuşim în doi ani – doi ani şi jumătate să ne apropiem de 30% cred că vom sta peste media europeană raportat, bineînţeles, că aşa este normal, la fiecare sistem fiscal din fiecare stat membru”, a spus Heiuş, la conferinţa „Digitalizarea României. Noile provocări ale transformării digitale”, organizată de DC Media Group.

El a adăugat că nu spune „nici că este mic, nici că este mare, nici că e bun”, doar că acesta este sistemul fiscal din România în prezent şi el permite să atingem maximum, într-o situaţie ideală, undeva la 35% încasări fiscale în PIB.

„Restul, deciziile şi politica fiscală se fac în Parlament, noi doar aplicăm legea care se aprobă în Parlamentul României”, a punctat Heiuş.

Acesta a subliniat că misiunea de bază a ANAF este creşterea colectării veniturilor la bugetul de stat şi tot ceea ce face instituţia, toate rezultatele trebuie să se materializeze în creşterea gradului de încasări, a veniturilor fiscale în PIB.

„Toate acţiunile şi toate programele şi tot ceea ce vrem să implementăm în perioada următoare au un singur scop: creşterea conformării voluntare la declarare şi la plată.

Nu vă ascund că o să continuăm în lunile următoare cu foarte multe materiale de informare către diverse categorii de contribuabili, mai mici sau mai mari”, a mai spus preşedintele ANAF.

Heiuş a semnalat importanţa educaţiei fiscale, a educaţiei economice la nivelul întregii societăţi, care este un proces de lungă durată.

„Explicăm, şi eu de câte de ori încerc să transmit un mesaj spun întotdeauna că, pe lângă obligaţie legală, plata impozitelor şi a contribuţiilor este şi obligaţie civică.

Toată lumea trebuie să înţeleagă că statul nu poate funcţiona fără impozitele şi taxele pe care le plătesc agenţii economici. În acelaşi timp, şi noi, ca stat, trebuie să fim alături de agenţii economici care sunt oneşti şi să ne îndreptăm spre cei care nu respectă legea şi care le fac chiar o concurenţă neloială celor care respectă lege, care îşi plătesc impozitele şi taxele la zi (…)

Plaja este foarte lungă, dar trebuie să mergem pe fiecare canal şi să nu ne oprim doar la controale sau să ne oprim doar la prevenţie. Între prevenţie şi controale trebuie să facem tot ceea ce putem pentru a creşte acest grad de conformare voluntară la declarare şi la plată”, a explicat Heiuş.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Începe restaurarea Muzeului de Științele Naturii Dorohoi

Publicat

Publicitate

Institutul Național al Patrimoniului a emis ordinul de începere a lucrărilor de restaurare, consolidare și punere în valoare a clădirii Muzeul de Științele Naturii Dorohoi, care își va recăpăta astfel strălucirea de odinioară.

            „Este un proiect în care puțini au crezut, dar pe care, în calitate de președinte al Consiliului Județean, l-am promovat și susținut cu toată convingerea. Am demonstrat că, atunci când există determinare și profesionalism, imposibilul devine posibil. Asocierea formată din firmele Mădbeton (Borșa) și Euras (Satu Mare) are la dispoziție 36 de luni pentru a transforma muzeul din Dorohoi într-unul modern, care să pună în valoare exponatele deosebite din patrimoniu”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

            Lucrările prevăd consolidarea structurală, restaurarea arhitecturală și reconfigurarea spațiilor interioare pentru a răspunde nevoilor actuale ale publicului și ale personalului muzeal. Valoarea totală a contractului de execuție este de 42.959.495,05 lei, inclusiv TVA. Finanțarea este asigurată de Institutul Național al Patrimoniului, proiectul fiind cel mai important care a obținut sprijin în cadrul Programului Național de Restaurare a Monumentelor Istorice.

            Prin implementarea acestui proiect, județul va beneficia de un muzeu modern, care va pune în lumină colecții deosebite, precum cea de insecte și fluturi exotici a profesorului Ioan Nemeș, cea de fluturi exotici a farmacistului Wilhelm Weber, cea de păsări de pe continentul african a profesorului Cătălin Rang sau expoziția de obiecte din sticlă și porțelan realizate în fosta fabrică de sticlă din Dorohoi.

            „Pe lângă lucrările de consolidare, restaurare și punere în valoare a patrimoniului expozițional, la Muzeul Științelor Naturii din Dorohoi se va readuce la viață biblioteca, care deține peste 6.500 de volume de specialitate și care vor putea fi consultate în sala de lectură. De asemenea, se vor amenaja un auditorium, o sală de educație muzeală, o sală pentru conferințe și simpozioane, precum și o cafenea. La subsolul clădirii vor fi amenajate două laboratoare – unul de cercetare și unul de conservare”, a mai spus senatorul Doina Federovici.

            Clădirea muzeului a fost construită în 1887, ca sediu al Prefecturii județului Dorohoi, fiind prima clădire publică din oraș care a beneficiat de instalație de apă, canalizare și încălzire centralizată.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Olimpiada Națională a Sportului Școlar, etapa națională, la volei pentru gimnaziu fete, va avea loc la Vorona

Publicat

Publicitate

În perioada 15-18 mai 2025, comuna Vorona va găzdui Olimpiada Națională a Sportului Școlar, etapa națională, la volei pentru gimnaziu fete, ediția 2024-2025.

La competiție vor participa echipele câștigătoare ale celor opt zone din țară, după cum urmează:

  1. Școala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava, jud. Suceava
  2. Școala Gimnazială „Lucian Grigorescu” Medgidia, jud. Constanța
  3. Colegiul Național „Mihai Viteazul” Ploiești, jud. Prahova
  4. Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești, jud. Argeș
  5. Liceul Teoretic „Jozef Tajovsky” Nădlac, jud. Arad
  6. Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ștei, jud. Bihor
  7. Școala Gimnazială „Ion Luca Caragiale” Sibiu, jud. Sibiu
  8. Liceul Teoretic „Marin Preda” București

 

Această competiție este organizată în premieră la Vorona și reprezintă un moment important al sportului la nivel național.

Evenimentul este organizat de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al comunei Vorona.

Deschiderea oficială a competiției va avea loc la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din Vorona, începând cu ora 18.00.

Publicitate

„Este o mare onoare și o bucurie pentru județul Botoșani să găzduiască etapa națională a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la volei pentru gimnaziu fete, ediția 2025, în una dintre cele mai frumoase comune din țară, Vorona. Acest eveniment nu doar că promovează excelența sportivă, ci și valori esențiale ale educației: fair-play-ul, disciplina și spiritul de echipă. Fetele care participă la această competiție demonstrează nu doar talent și determinare, ci și puterea de a inspira generațiile viitoare.

Le mulțumesc organizatorilor, profesorilor și părinților care susțin aceste tinere sportive în parcursul lor. Mult succes participantelor și să trăiască din plin această experiență care, cu siguranță, le va îmbogăți pe plan personal și educațional!” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat din municipiul Botoșani a fost păcălit să vireze într-un cont 1.000.000 de lei. Cum recunoști o înșelătorie digitală

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Botoșani atrag atenția asupra creșterii cazurilor de fraude comise în mediul virtual și lansează un apel la vigilență și prevenție.

 

În contextul dezvoltării rapide a tehnologiei, tot mai mulți infractori profită de încrederea utilizatorilor de internet, recurgând la metode din ce în ce mai rafinate pentru a obține bani sau date personale.

 

CAZURILE DE FRAUDE ONLINE AU SCĂZUT LA BOTOȘANI

Scăderea numărului de fraude online la nivelul județului Botoșani reflectă eficiența activităților de prevenire demarate în luna decembrie 2024, prin campania ”Siguranța ta on-line depinde de tine!”, prin care a fost informată populația cu privire la cele mai frecvente metode de înșelăciune din mediul virtual.

Publicitate

 

Deși au fost desfășurate activități preventive și au fost transmise în spațiul public mesaje de informare, unele persoane continuă să cadă victime unor astfel de metode, oferind acces la dispozitivele mobile unor necunoscuți care le păcălesc folosindu-se de identități false.

 

La nivelul județului Botoșani, de la începutul anului până în prezent, au fost înregistrate 61 de infracțiuni comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronică, cu 46 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Dintre cele 61 de cauze penale înregistrate:

  • 24 reprezintă efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos;
  • 7 fapte de acces ilegal la un sistem informatic;
  • 1 faptă de fraudă informatică;
  • 29 de fapte de înșelăciune săvârșită prin mijloace de comunicare online.

 

În urma activităților desfășurate de polițiști, în 9 cazuri au fost identificate persoanele bănuite de comiterea faptelor, acestea dobândind calitatea de suspect.

 

EXEMPLU:

La data de 7 mai a.c., un bărbat din municipiul Botoșani a sesizat, prin apel 112, faptul că i-au fost sustrași din cont 1.000.000 de lei.

 

Din verificările efectuate a reieșit că acesta a fost victima infracțiunilor de înșelăciune, acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

 

Victima a fost contactată telefonic de un bărbat care s-a recomandat ca fiind reprezentant al Băncii Transilvania și care a întrebat dacă au fost autorizate mai multe tranzacții către platforme online. I s-a spus că de pe cardul său ar fi fost efectuate plăți neautorizate în valoare de 5.000 de lei, către o țară străină. Bărbatul a verificat contul și a constatat că nu lipseau bani.

 

A doua zi, a fost apelat din nou, de pe un număr ce părea a aparține Băncii Transilvania, cel mai probabil creat prin metoda „spoofing”. De această dată, presupusul angajat i-a spus că datele sale bancare ar fi fost compromise de un angajat al băncii și că este necesară aplicarea unor „măsuri de securitate”.

 

Sub acest pretext, victima a fost convinsă să instaleze pe telefon mai multe aplicații de tip remote-control, care i-au permis infractorului accesul la telefon și autorizarea unei plăți în valoare de 1.000.000 de lei către un cont Revolut.

 

În momentul efectuării tranzacției, victima a fost contactată de reprezentanții reali ai băncii, însă autorul, aflat încă în apel cu victima, i-a spus să nu răspundă, susținând că este vorba despre un robot automat.

 

Apelul telefonic cu autorul a durat aproximativ trei ore și abia după acest timp timp victima a realizat că este înșelată.

 

TIPURI FRECVENTE DE FRAUDE ONLINE:

  • Phishing – E-mailuri sau SMS-uri care par a fi trimise de bănci, firme de curierat sau instituții publice, ce conțin linkuri false și solicită date personale.
  • Vânzări fictive – Anunțuri cu produse inexistente, vândute la prețuri avantajoase pe site-uri sau platforme de anunțuri.
  • Escrocherii romantice (love scam) – Infractorii câștigă încrederea victimelor în mediul online, apoi solicită bani sub diverse pretexte.
  • Investiții false / criptomonede – Promisiuni de câștig rapid prin aplicații sau platforme fictive.
  • Furt de identitate – Clonarea conturilor și utilizarea datelor personale pentru comiterea altor infracțiuni.

 

CUM RECUNOȘTI O ÎNȘELĂTORIE DIGITALĂ?

  • Mesaje cu un ton alarmist sau cu promisiuni nerealiste.
  • Linkuri suspecte, greșeli de scriere, lipsa certificatului de securitate („https”).
  • Solicitări de date personale, coduri de autentificare sau copii ale actelor de identitate.

 

DACĂ AI FOST VICTIMĂ A UNEI FRAUDE ONLINE:

  1. Nu șterge mesajele sau conversațiile.
  2. Fă capturi de ecran cu toate schimburile de mesaje.
  3. Anunță imediat Poliția!
  4. Contactează banca pentru blocarea card

Citeste mai mult

Eveniment

Jandarmeria Română vrea să cumpere sisteme anti-dronă portabile de ultimă generație

Publicat

Publicitate

Jandarmeria Română vrea să cumpere sisteme anti-dronă portabile. În prezent, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române se află în etapa de consultare a pieței, aceasta fiind o fază preliminară ce precede o posibilă licitație oficială pentru achiziționarea echipamentelor, scrie Profit.ro

Sistemele anti-dronă vor fi folosite de către jandarmi pentru asigurarea securității spațiilor publice și a infrastructurii critice.

Acestea sunt concepute special pentru detectarea, interceptarea și capturarea prin bruiere a vehiculelor aeriene fără pilot (Counter-Unmanned Aircraft Systems sau C-UAS).

Potrivit informațiilor disponibile, fiecare set anti-dronă va include:

  • Un dispozitiv de detectare a dronelor (distanță de detecție – minim 3 km, detecție 360 de grade, greutate minimă – 4 kg)
  • Un dispozitiv de interceptare și bruiere (distanță de acțiune – minim 700 m, greutate minimă – 2 kg)

Un aspect important al acestor sisteme este portabilitatea lor – greutatea totală a unui set complet nu va depăși 6 kilograme, ceea ce le face ușor de transportat și utilizat de către jandarmii aflați în misiune.

sursa: profit.ro

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending