Connect with us

Eveniment

Au început Alegerile Europarlamentare: Cum se votează în cele 27 de state membre și ce candidaţi au propus partidele din România

Publicat

Publicitate

Astăzi au început Alegerile pentru Parlamentul European, alegeri care sunt programate să aibă loc în toate statele europene în perioada 6-9 iunie. Olanda a dat oficial startul alegerilor din acest an, organizând votul în data de 6 iunie.  În România, avem o singură circumscripţie electorală la nivel national, iar votul ţine cont de reprezentarea proportională. Asta înseamnă că numărul de aleşi de la fiecare partid, depinde, în final, de numărul de voturi obţinut de formatiunile politice, relatează mediafax.ro.

În cadrul alegerilor europene, cetăţenii Uniunii Europene vor vota pentru deputaţii care îi vor reprezenta în Parlamentul European. Alegerile au loc în toate cele 27 de ţări ale UE. Olanda va fi urmată de Irlanda, unde votul are loc vineri, 7 iunie, şi de Letonia, Malta şi Slovacia, unde se va vota sâmbătă, 8 iunie.

În Cehia, urnele vor fi deschise vineri şi sâmbătă, în timp ce în Italia se va vota sâmbătă şi duminică.

Celelalte 20 de ţări ale Uniunii (Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria) vor organiza alegerile europene duminică, 9 iunie.

Alegerile vor avea loc în România duminică, 9 iunie 2024, secţiile de votare fiind deschise între orele 7.00-22.00, ora locală. 
Ultimele alegeri au avut loc în luna mai a anului 2019. Rezultatele în 2019 au fost următoare: 1. PNL – 27% 2. PSD – 22,5% 3. USR-PLUS – 22,4% 4. PRO România – 6,6% 5. PMP – 5,7% 6. UDMR – 5,4% 7. Alţii – 6,1%.

De ce este important momentul alegerii membrilor Parlamentului European?

Deputaţii care vor fi aleşi între 6 şi 9 iunie vor fi responsabili cu luarea unor decizii cruciale care vor afecta viata de zi cu zi a cetăţenilor UE. De exemplu, aceste decizii vor viza în mod direct locurile de muncă ale oamenilor, dinamica asistenţei medicale şi tratarea mediului înconjurător.
Cetăţenii Uniunii Europene vor putea vota o singură dată. În cazul în care un cetăţean UE locuieşte într-o altă ţară din Uniunea Europeană, există posibilitatea să poată vota acolo. De asemenea, un cetăţean UE poate candida doar într-o singură ţară din Uniune.
Care este rolul deputaţilor europeni? Deputaţii europeni reprezintă cele 450 de milioane de persoane care trăiesc în blocul comunitar. Rolul acestora este de a analizeaza proiectele de noi legi ale UE, modificând, totodată, legile existente pentru a le îmbunătăţi în perspectiva climatului actual. De asemenea, eurodeputaţii şi Consiliul UE decid asupra bugetului Uniunii Europene. Printre rolurile pe care deputaţii europeni le au se numără şi verificarea modului în care funcţionează UE, votarea acordurilor comerciale cu ţările din afara Uniunii şi alegerea preşedintelui Comisiei Europene.
În 2024, vor fi aleşi 720 de eurodeputaţi. Numărul de eurodeputaţi este stabilit înainte de fiecare alegere. Numărul total de eurodeputaţi nu poate fi mai mare de 750, plus preşedintele. În prezent, există 705 eurodeputaţi. Fiecare ţară din UE poate avea un minim de şase eurodeputaţi şi un maxim de 96, în funcţie de numărul populaţiei ţării respective.

Lista candidaţiilor Alegeri în România

ALIANŢA PSD-PNL:

  • Mihai Tudose
  • Rareş Bogdan
  • Gabriela Firea
  • Dan Motreanu
  • Claudiu Manda
  • Adina Vălean
  • Victor Negrescu
  • Vasile Dîncu
  • Daniel Buda
  • Maria Grapini
  • Gheorghe Cârciu
  • Siegfried Mureşan
  • Dragoş Benea
  • Mircea Hava
  • Dan Nica

ALIANŢA AUR

  • Vasile Cristian Terheş
  • Claudiu Târsiu
  • Gheorghe Piperea
  • Maria Georgiana Teodorescu
  • Adrian George Axinia
  • Şerban Dimitrie Sturdza
  • Gabriella Cristina Dumitrescu

PARTIDUL REPER

  • Dacian Cioloş
  • Ramona Strugariu
ALIANŢA DREAPTA UNITĂ
  • Dan Barna
  • Vlad Voiculescu
  • Eugen Tomac
  • Vlad Botoş
  • Cristina Prună
  • Violeta Alexandru

UDMR

  • Iuliu Winkler
  • Lorant-Gyorgy Wincze
  • Dora-Emese Szilagyi

PARTIDUL SOS-ROMANIA

  • Diana Iovanovici Şoşoacă
  • Luis Lazarus
  • Ştefănel Dan Marin
NICOLAE ŞTEFĂNUŢĂ – candidat independent

PARTIDUL DIASPORA UNITĂ

  • Florin Călinescu
  • Marius-Simion Mocan
VLAD GHEORGHE – candidat independent
PARTIDUL ROMÂNIA MARE
  • Dorel Constantin Onaca
  • Teodor-Victor Iovici

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO&VIDEO: Regal artistic la Festivalul francofon regional de artă teatrală „PAROLES ET THÉÂTRE”- ediția a XIV-a ‎

Publicat

Publicitate

Aula Magna a Colegiului Naţional „A. T. Laurian” a găzduit sâmbătă, 12 aprilie, ce-a de-a XIV-a ediţie a Festivalului francofon regional de artă teatrală „Parole et théâtre”.

La deschiderea oficială au participat  inspector școlar general, prof. Bogdan-Gheorghe Suruciuc, reprezentanţii conducerii celor trei licee organizatoare, membrii juriului, profesori invitaţi, elevi concurenţi şi voluntari, părinţi, susţinători, profesori organizatori.

Instituţiile organizatoare ale acestei ediţii a festivalului au fost Colegiul Naţional „A. T. Laurian” Botoşani, Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani și Asociaţia română a profesorilor de limbă franceză (ARPF) – filiala Botoşani.

Juriul a fost format din: Irina Mititelu – președinte al juriului, actor la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani, Andreea-Gabriela Suceveanu, profesor de artă muzicală Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani, Andreea Anghelache  profesor de franceză Liceul de Artă „Ștefan Luchian” Botoşani, Manuela Drobotă, profesor-doctor specialitatea limba franceză Şcoala Gimnazială Nr. 12 Botoşani, Mihaela-Dorina Barbacaru, reprezentanta ARPF Botoşani, profesor de franceză Şcoala Gimnazială Nr. 12 Botoşani.

Concursul pentru participarea directă a fost organizat pe trei secţiuni: teatru, recitare artistică, interpretare vocal-instrumentală. Concursul a avut aproape 60 de momente artistice, unde au evoluat copii din mai mult de 25 de şcoli, iar întreg festivalul a fost un regal de „artă teatrală”.

„ Liceul de Artă „Ştefan ‎Luchian” Botoşani, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi Colegiul Naţional „August Treboniu Laurian” și-au unit forțele și au organizat astăzi, 12 aprilie 2025, sub egida Asociaţiei Române a Profesorilor de limbă franceză (ARPF), filiala Botoşani, cea de-a XIV-a ediție a Festivalului francofon regional de artă teatrală Paroles et théâtre.
Festivalul concurs constă în trei secțiuni de participare și este destinat elevilor de gimnaziu şi ‎de liceu, pasionați de limba franceză, muzică, poezie și teatru.
Reprezentațiile avute de tineri pe scenă, în cadrul concursului, au atras publicul spectator și au dovedit că limba franceză se studiază intens şi cu pasiune în unitățile de învățământ din județul Botoşani”, a apreciat șeful Inspectoratului Școlar Botoșani, inspector general Bogdan Suruciuc.
Vom reveni cu lista câștigătorilor.
 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Check-in-ul și biletul de îmbarcare ar putea fi eliminate. Schimbări majore propuse la călătoriile cu avionul

Publicat

Publicitate

Călătoriile cu avionul ar putea suferi transformări importante în viitorul apropiat. Organizația Internațională a Aviației Civile (ICAO), agenția specializată a ONU responsabilă cu reglementarea aviației civile la nivel global, propune un nou sistem digital care ar putea schimba radical modul în care pasagerii tranzitează aeroporturile, informează alba24.ro.

Noua inițiativă vizează introducerea unui „permis de călătorie” digital, menit să înlocuiască parțial documentele fizice actuale și să eficientizeze procesele de check-in, securitate și control al frontierelor. Permisul ar urma să conțină toate informațiile esențiale despre pasageri, fiind integrat într-un sistem digital securizat accesibil autorităților și companiilor aeriene.

Propunerea ICAO face parte dintr-un efort mai amplu de modernizare a infrastructurii aeriene globale și de creștere a siguranței și eficienței în contextul noilor provocări tehnologice și de securitate. Dacă va fi adoptată, măsura ar putea duce la un nou standard internațional pentru călătoriile cu avionul.

Acesta ar permite pasagerilor să stocheze informațiile din pașaport pe dispozitivele lor pentru a fi utilizate în călătorii. Pașaportul digital va elimina obligația de check-in și de bilet de îmbarcare. Modificările ar putea intra în vigoare în următorii trei ani, potrivit publicației TheTimes.

Schimbări majore propuse la călătoriile cu avionul

În prezent, cei care zboară trebuie să facă check-in, care poate fi realizat online sau la aeroport. Apoi li se eliberează un bilet de îmbarcare cu cod de bare. Acesta este scanat de pasageri în mai multe puncte din aeroport, inclusiv la poarta de acces spre avion, înainte de îmbarcare.

Schimbările ar face ca biletele de îmbarcare și necesitatea de a face check-in pentru zboruri să fie eliminate. În schimb, călătorii vor descărca un „permis de călătorie” pe telefonul lor când rezervă un zbor. Permisul va fi actualizat automat dacă se fac modificări la rezervare.

Publicitate

Pasagerii vor putea, de asemenea, să își încarce pașapoartele pe telefon și să treacă prin aeroporturi folosind fața acestora pentru verificare. În loc să facă check-in manual, care permite companiilor aeriene să știe cine intenționează să se îmbarce în zborurile lor, companiile aeriene vor fi alertate când pasagerii sosesc la aeroport și fața acestora este scanată.

Pentru ca planurile să fie implementate cu succes, sunt necesare modernizări ale infrastructurii aeroporturilor, inclusiv tehnologia de recunoaștere facială și capacitatea de a citi un pașaport de pe un dispozitiv mobil.

Schimbări propuse și în modul de gestionare a întârzierilor și zborurile de legătură

Modul în care sunt gestionate întârzierile și zborurile de legătură ar putea, de asemenea, să se schimbe.

Pasagerii care pierd zborurile de legătură din cauza întârzierilor care nu pot fi controlate ar putea primi automat o notificare pe telefoanele lor cu detalii despre noul zbor.

Permisul lor de călătorie s-ar actualiza automat și li s-ar permite îmbarcarea în noul zbor.

sursa: thetimes.com

Citeste mai mult

Educație

Ministrul Educației, despre temele pentru acasă: Ce recomandări are și ce ar trebui să facă diriginții

Publicat

Publicitate

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a făcut recomandări în ceea ce privește temele date elevilor pentru acasă. Potrivit acestuia, dirigintele ar trebui să se preocupe de coordonarea între profesori, „pentru a nu încărca mai mult decât este cazul copiii”, scrie alba24.ro.

Ministrul mai spune că „temele n-ar trebui la nivelul învățământului primar să depășească o oră pe zi, 2 ore la gimnaziu și la învățământul liceal.”

„Temele: am discutat și despre acest lucru, există reglementări, sunt reglementări mai vechi. Temele n-ar trebui la nivelul învățământului primar să depășească o oră pe zi, 2 ore la gimnaziu și la învățământul liceal. De aceea, îi încurajez pe profesori să se coordoneze între ei și pe diriginte să aibă grijă de această coordonare, pentru a nu încărca, într-adevăr, mai mult decât este cazul copiii”, a precizat Daniel David, potrivit edupedu.ro.

Recent, ministrul le-a transmis părinților îngrijorați că elevii primesc prea multe teme „să sesizeze dirigintele, directorul școlii” sau să se adreseze inspectoratului și în cele din urmă ministerului.

Citeste mai mult

Eveniment

O tânără de 25 de ani, din Ștefănești este de negăsit. Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 25 de ani, din orașul Ștefănești, care, la data de 11 aprilie a.c., in jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent, nu a revenit.

Stoica Antonita are următoarele semnalmente: 1,70 m înălțime, 50 de kg, păr brunet.
Vestimentația la momentul plecării: bluză albastră, pantaloni de culoare neagră, în picioare purta șlapi de culoare albastră.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending