Connect with us

Eveniment

Atenționare de călătorie pentru românii care călătoresc în Grecia și Croația: Val de caniculă și pericol de incendii

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe a emis două atenționări de călătorie pentru Grecia și Croația. În ambele țări meteorologii au emis prognoze meteo de caniculă, cu temperaturi cuprinse între 40 și 42 de grade.

Mai mult de atât, reprezentații ministerului atrag atenția că în Grecia există și un pericol de incendii.

Atenționare de călătorie pentru românii care călătoresc în Grecia: Val de caniculă și pericol de incendii
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau care intenţionează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul local de Meteorologie a emis o prognoză de caniculă, cu temperaturi de până la 40-42 de grade Celsius, pentru întreg teritoriul Greciei, începând de sâmbătă.

Valul de căldură, provenit din zona Europei de Vest şi a Nordului Africii, va afecta în principal vestul, centrul şi nordul Republicii Elene, insulele din sud-estul Mării Egee, precum şi arhipelagul insulelor Dodecaneze, efectele acestuia urmând a fi resimţite îndeosebi în zonele din interiorul ţării.

Astfel, vor fi afectate regiunile Macedonia centrală, Tesalia, Sterea şi peninsula Peloponez, temperaturile prognozate urmând a atinge până la 40 de grade Celsius, în timp ce în zonele din interiorul continentului acestea vor fi mai ridicate (41-42 de grade Celsius).

Pentru insulele Ionice, arhipelagul Dodecanez şi sudul Insulei Creta sunt prognozate temperaturi de la 35 până la 37 grade Celsius, în timp ce în restul insulelor elene temperaturile vor avea o valoare de la 33 până la 35 grade Celsius;

Publicitate

În regiunea Attica (inclusiv capitala Atena) temperatura maximă va fi cuprinsă între 39 şi 40 grade Celsius, în timp ce în zonele de coastă aceasta va fi cu 3 până la 4 grade mai scăzută, datorită brizei marine.

Atenționare de călătorie pentru românii care călătoresc în Grecia: Valul de caniculă, prelungit până la sfârșit de iulie
Potrivit Serviciul de Meteorologie (EMY), valul prelungit de caniculă ar putea să afecteze Republica Elenă până la sfârşitul lunii iulie.

Autorităţile elene avertizează că temperaturile ridicate şi, parţial, intensificările vântului vor favoriza în continuare apariţia unor incendii de vegetaţie.

Atenționare de călătorie pentru românii care călătoresc în Grecia: Unde pot solicita cetățenii asistență
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 şi Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet atena.mae.ro, salonic.mae.ro, ec.europa.eu, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

MAE, atenționare de călătorie pentru Croația. Cod roşu şi portocaliu de caniculă
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească pe teritoriul Republicii Croaţia că, în conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic croat, pentru perioada 22-26 iulie a fost emis un cod roşu pentru temperaturi ridicate în regiunile Zagreb, Karlovac, Knin, Rijeka şi Split, fiind prognozate temperaturi de 34-40 de grade Celsius.

De asemenea, a fost emis un cod portocaliu de caniculă pentru regiunile Osijek, Gospic şi Dubrovnik.

Se recomandă cetăţenilor români să evite expunerea directă la soare, pe cât posibil în intervalul orar 11,00-16,00 şi să se hidrateze corespunzător.

Autorităţile croate avertizează cu privire la disconfortul termic, precum şi la riscul apariţiei de incendii de vegetaţie.

Pentru informaţii actualizate, se recomandă consultarea paginilor de Internet ale Institutului Hidro-Meteorologic Naţional – www.meteo.hr, Automobil Clubului Croat – www.hak.hr, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate – www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate – www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă www.ccaa.hr.

MAE, atenționare de călătorie pentru Croația. Cetățenii români pot apela numărul european unic de urgenţă 112
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români că, în situaţii de urgenţă, pe teritoriul Croaţiei, pot apela numărul european unic de urgenţă 112.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Croaţia: +38598414341.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet http://zagreb.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

sursă: românia24.ro, agerpres.ro.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Răsturnare de situație: Mama bebelușului ar fi știut despre răpire. Ar fi încercat să îl vândă pe cel mic

Publicat

Publicitate

Incident şocant la Spitalul Județean de Urgență Bacău. Un bebeluş de doar câteva zile a fost răpit din maternitatea unităţii medicale. Deşi născuse gemeni, mama micuţilor a anunţat disperată că unul dintre copii a dispărut. După ore în şir de căutări, nou-născutul a ajuns în sânul familiei, iar cea care l-a luat  – în custodia poliţiştilor. Surse apropiate anchetei spun însă că mama gemenilor ar fi fost la curent cu aşa zisa răpire, relatează observatornews.ro.    

Răsturnare de situaţie în cazul bebeluşului răpit de la Maternitatea din Bacău. Poliţiştii iau în calcul o nouă pistă
Cele nouă ore de căutări, disperare şi furie au avut un final fericit.

„Făcea aşa cu mânuţele, avea nişte ochi, deci era perfect! Cred că era şi el bucuros că s-a întors aici”, spune o rudă.

După ce micuţul a fost furat din unitatea medicală, iar zeci de poliţişti au pornit pe urma lui, bebeluşul a ajuns înapoi lângă geamănul lui şi mamă.

„Copilul a fost identificat în locuinţa unei tinere de 19 ani din municipiul Bacău. Tânăra de 19 ani se află în custodia poliţiştilor şi cercetările continuă pentru lămurirea tuturor aspectelor”, a declarat Gabriel Dumitrache, purtătorul de cuvânt IPJ Bacău.

Incidentul grav s-a petrecut sub ochii mai multor medici şi asistente. Chiar dacă intrarea era păzită, nimeni nu a observat-o pe femeia care l-a luat. Camerele de supraveghere, însă, au surprins-o.

Publicitate

Prima care a observat lipsa bebeluşului a fost mama. Femeia venise să-şi alăpteze copilaşii atunci când a sesizat dispariţia.

„A ieşit la o ţigară. Cât poţi să fumezi o ţigară? 2,3, 5, 10 minute. S-a dus sus şi din doi nu a mai găsit decât un copil”, spune o rudă.

„Cineva dintre asistente, nora mea fiind cu mine în telefon, ţipa foarte tare la ea că a luat copilul şi l-a dus undeva. O învinovăţea pe ea. Nu avea cum să fugă cu copilul. Dacă îl lua şi pe celălalt, da. Şi nu o găsea pe mamă”, a declarat bunica.

Revoltată, familia acuză cadrele medicale de neglijenţă.

„Ce făceau acele doamne care erau de serviciu când s-a furat copilul? De ce nu ne dau informaţii să ştim şi noi? Este o pază la poartă. După jumătate de oră a coborât un doctor şi mi-a spus: Staţi liniştiţi, nu vă agitaţi. Nu este cazul să vă agitaţi”, spune o rudă.

Agenţii au însă alte suspiciuni. Surse din achetă spun că mama gemenilor, care mai are alţi trei minori acasă, ar fi ştiut de fapt despre răpire şi că ar fi încercat să îl vândă pe cel mic. Poliţiştii urmează să desluşească acum care este adevărul.

Sursa: observatornews.ro.

Citeste mai mult

Cultura

Expoziția „Galeria pictorilor botoșăneni la Ipotești – Teodor Valenciuc”

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, continuă seria de activități din anul 2025 cu organizarea unei serii de expoziții cu genericul „Galeria pictorilor botoșăneni la Ipotești”, având la bază lucrări din propriul patrimoniu  și din Colecția de Artă plastică modernă și contemporană românească a Muzeului Județean Botoșani. 

Prima expoziție sub acest generic aduce pe simezele Sălii Portaluri din Muzeul tematic „Mihai Eminescu” o parte din lucrările artistului plastic Teodor Valenciuc.

Teodor Valenciuc (n. 1 martie 1930, Știubeni, Botoșani) este absolvent al Academiei de Artă din Iași, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A fost profesor la Liceul de artă „Ștefan Luchian” din Botoșani. A avut numeroase expoziții personale și de grup, fiind remarcat și premiat, iar lucrările sale au ajuns în colecții particulare sau publice din țară și străinătate. Împreună cu alți artiști plastici, Teodor Valenciuc a inițiat organizarea Cenaclului de artă plastică „Ștefan Luchian”.

Teodor Valenciuc este apreciat ca „un declarat liric al modulațiilor tonale, susținute de o construcție echilibrată, robustă. Orchestrarea partiturii cromatice e făcută, în genere, cu o vitalitate cuceritoare, trăind un climat interior generos. Valenciuc preferă culorile de apă și pastelul spre a obține un anume retorism de care avea nevoie pentru a sugera curgerea vremii peste pământuri și vârstele vegetației, dar mai ales materialitatea luminii impregnată în lucruri” („Cronica”, nr. 43, 1979).

Valentin Ciucă, prezent la una dintre expozițiile organizate de artiștii plastici botoșăneni, laudă lucrările acestora, modul de panotare a picturilor și afișul catalog realizat „cu o sugestivă policromie și cu elemente de individualizare strict necesare”, continuând cu descrierea modului de manifestare artistică a fiecărui participant cu lucrări în expoziție. Despre Teodor Valenciuc, Valentin Ciucă menționa: „se vădește același artist împătimit de nevoia de a comunica într-un registru frust, chtonic, că materia, anorganicul, poate fi însuflețită prin atingerea creatorului. Gravitatea are la Valenciuc dimensiunea profunzimii” ( „Convorbiri literare”, nr. 3, 1998).

Teodor Valenciuc a abordat și critica de artă, scriind articole în publicații de specialitate, dar și scrierea memorialistică.   

Publicitate

Vernisarea expoziției „Galeria pictorilor botoșăneni la Ipotești – Teodor Valenciuc” va avea loc în Sala Portaluri din Muzeul tematic „Mihai Eminescu”, în data de 30 aprilie 2025, ora 12:00, în prezența artistului.

Va vorbi în deschiderea expoziției Maria-Laura Tocariu (Muzeul Județean Botoșani). Responsabil cu organizarea expoziției –  Cojocariu Elena-Adina, conservator (Memorialul Ipotești).

Citeste mai mult

Eveniment

Guvernul a decis să suspende aplicarea unor sancțiuni din sistemul RO e-Transport până la sfârșitul anului 2025.

Publicat

Publicitate

Guvernul a suspendat aplicarea unor sancțiuni din sistemul RO e-Transport până la 31 decembrie 2025. Prin Ordonanța de urgență nr. 29/2025, se amână aplicarea anumitor prevederi din Ordonanța de urgență nr. 41/2022, care reglementează funcționarea Sistemului național de monitorizare a transporturilor rutiere de bunuri (RO e-Transport). Măsura va rămâne valabilă până la sfârșitul anului 2025, relatează alba24.ro.

Decizia vine ca răspuns la solicitările mediului de afaceri, care a semnalat dificultăți în implementarea și testarea completă a noilor cerințe tehnologice impuse de sistem. Guvernul motivează suspendarea prin necesitatea asigurării unei perioade de adaptare pentru contribuabili, evitării blocajelor la frontiere în contextul aderării României la spațiul Schengen, și prevenirii afectării activității operatorilor economici din domeniul transporturilor.

În mod concret, suspendarea vizează aplicarea sancțiunilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la dotarea vehiculelor de transport cu dispozitive de geolocalizare și transmiterea datelor în timp real, prevăzute la art. 131 alin. (1) lit. d) și e) și alin. (3) și (4) din OUG nr. 41/2022.

Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial pe 24 aprilie 2025 și este semnată de prim-ministrul Ion-Marcel Ciolacu și de miniștrii de resort.

  • Implicatiile suspendării: Suspendarea aplicării unor dispoziții permite autorităților să remedieze eventualele neajunsuri identificate după aplicarea inițială, să ajusteze măsuri care ar putea avea un impact negativ asupra operatorilor din domeniul transporturilor și să asigure un echilibru între nevoile de monitorizare și respectarea drepturilor tuturor părților implicate.

  • Autoritățile guvernamentale subliniază că această decizie nu reprezintă o renunțare la obiectivele de securitate și transparență în transporturi, ci mai degrabă o ajustare a cadrului normativ pentru a facilita o implementare eficientă și echitabilă a sistemului de monitorizare.

    Sancțiunile care au fost suspendate în aplicarea sistemului GPS e-Transport
    • Operatorul de transport rutier este obligat să asigure transferul datelor curente de poziţionare a vehiculului de transport, care fac obiectul declaraţiei, pe toată durata traseului de transport al bunurilor care fac obiectul monitorizării prin Sistemul RO e-Transport.

    Publicitate

    • Operatorul de transport rutier este obligat să echipeze vehiculele de transport cu dispozitive de tip terminal de telecomunicaţii care utilizează tehnologii de poziţionare şi transmisie de date prin satelit Prevederile nu se aplică în cazul în care datele de poziţionare ale vehiculului de transport sunt transferate de dispozitivele acestuia.

    • Operatorul de transport rutier este obligat să pună la dispoziţia conducătorului auto codul UIT primit.

    Nerespectarea obligațiilor anterior menționate de către operatorul de transport rutier constituie contravenții (dacă nu sunt săvârșite în condiții încât să fie considerate infracțiuni) și se sancționează cu amendă de la 10.000 de lei la 50.000 de lei în cazul persoanelor fizice sau cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

    Obligații ale conducătorul vehiculului de transport:

    În cazul transporturilor rutiere pe teritoriul naţional ale bunurilor cu risc fiscal ridicat şi transporturile rutiere internaţionale de bunuri, conducătorul vehiculului de transport are obligaţia să pornească dispozitivul de poziţionare înainte de începerea transportului pe teritoriul naţional, respectiv să oprească dispozitivul de poziţionare numai după livrarea bunurilor la locul de livrare declarat pe teritoriul naţional sau după părăsirea teritoriului naţional.

    De asemenea acesta este obligat să prezinte, la solicitarea organelor competente din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală ori din cadrul Autorităţii Vamale Române, respectiv la solicitarea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie din cadrul Poliţiei Române, documentele care însoţesc transportul de bunuri care fac obiectul monitorizării prin sistemul RO e-Transport împreună cu codul UIT pus la dispoziţie.

    Nerespectarea obligațiilor anterior menționate de către conducătorul vehiculului de transport constituie contravenții (dacă nu sunt săvârșite în condiții încât să fie considerate infracțiuni) și se sancționează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.

     

 

 

Citeste mai mult

Administratie

Prima ediţie a Zilelor Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani va aborda interdisciplinaritatea terapeutică în era inteligenţei artificiale

Publicat

Publicitate

În aproximativ o lună, în perioada 20-24 mai 2025, cel mai mare spital din estul ţării va da startul ediţiei inaugurale a Zilelor Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” din Botoşani, prima ediţie a conferinţei medicale organizate de această instituţie desfăşurându-se sub titulatura ştiinţifică “Abordarea terapeutică interdisciplinară în era inteligenţei artificiale”.

 

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Botoşani, Colegiul Medicilor Botoşani şi Ordinul Asistenţior Medicali Generalişti Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Botoşani şi va avea loc sub înaltul patronaj al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi. De asemenea, manifestarea beneficiază de sprijinul direct şi nemijlocit al mediului de afaceri local.

Peste 400 de medici din diferite specialităţi (medicina de urgenţă, chirurgie generală, neurochirurgie, ortopedie, neonatologie, psihiatrie, gastroenterologie, cardiologie, medicină internă, urologie, dermatologie, oncologie, chirurgie plastică şi reparatorie, pediatrie), dar şi fizioterapeuţi, psihologi, audiologi şi asistenţi medicali din toată ţara sunt asteptaţi la lucrările conferintei. Cei care încă nu s-au înregistrat, pot face acest lucru prin accesarea website-ului manifestării, zilele-spitalului-mavromati.ro. Răsplata va fi un program medical de excepţie, ce va putea fi accesat atat în format onsite, dar şi online, care va fi evaluat cu numeroase credite EMC (educaţie medicală continuă).

„Suntem încântaţi că odată cu prima ediţie a Zilelor Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” creem la Botoşani o modalitate importantă de asigurare a unui proces continuu şi sustenabil de formare medicală la nivelul tuturor categoriilor de personal din cadrul spitalului, cu consecinţe benefice în funcţionarea instituţiei pe termen lung şi, pe cale de consecinţă, în beneficiul pacienţilor arondaţi.”, a declarat dl. Corneliu Prepeliţă, managerul spitalului.

Dintre lectorii invitaţi, putem aminti pe Prof. Dr. Anca Trifan, Prof. Dr. Camelia Cojocariu, Prof. Dr. Ana-Maria Sîngeap, Prof. Dr. Cătălin Sfarti de la Institutul de Gastroenterologieşi Hepatologie din Iaşi, pe Prof. Dr. Romeo Dobrin, Dr. Ovidiu Alexinschi de la Institutul de Psihiatrie “Socola” din Iaşi, Prof. Dr. Ingrith Miron, Prof. Dr. Laura Trandafir, Prof. Dr. Cristina Gavrilovici, Prof. Dr. Alina Luca, Prof. Dr. Valeriu Lupu , Conf. Dr. Magdalena Starcea, Conf. Dr. Ileana Katerina Ioniuc , Conf. Dr. Solange Tamara Roșu , Şef Lucrări Maria Adriana Mocanu, Şef Lucrări Dr. Otilia Frăsinariu , Dr. Ioana Grigore, Dr. Camelia Ivănescu de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Sfânta Maria” din Iaşi, Prof. Dr. Dana Turliuc de la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. N. Oblu”din Iași, Șef lucrări Dr Horațiu Stan de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Prof. Dr. Ovidiu Alexa, Prof. Dr. Irina Iuliana Costache-Enache, Dr. Daniela Crişu de la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Spiridon” din Iasi. Preşedintele de onoare al manifestării este Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” din Iaşi.

Publicitate

Operatorul manifestării este SC Focus Event SRL din Iaşi, iar website-ul evenimentului poate fi găsit la adresa  www.zilele-spitalului-mavromati.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending