Connect with us
Publicitate

Eveniment

Atenționare COD GALBEN de ninsori în Botoșani

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat, luni, atenționările de vreme rea pentru județul Botoșani și alte zone din țară.

Va ninge viscolit la munte, la altitudini mari, iar în zonele joase vor fi ploi și polei.

INFORMARE METEOROLOGICĂ: de luni, 27 decembrie, ora 10.00 până marți, 28 decembrie, ora 8.00 –  precipitații moderate cantitativ și polei

În intervalul menționat, temporar se vor semnala precipitații în cea mai mare parte a țării, local moderate cantitativ.

În zona montană înaltă și în cea mai mare parte a Moldovei va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, iar în celelalte regiuni vor predomina ploile.

Se va depune polei, local în sud-est și izolat în restul teritoriului.

COD GALBEN: luni, 27 decembrie, orele 10.00-22.00 – ninsori însemnate cantitativ, viscol

În intervalul menționat, la altitudini de peste 1700 m, în Carpații Meridionali va ninge și se va depune strat nou de zăpadă, local consistent.

Temporar vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăși 60-70 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

COD GALBEN: de luni, 27 decembrie, ora 13.00 până marți, 28 decembrie, ora 8.00 – ninsori însemnate cantitativ

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei, în estul Transilvaniei și în zona Carpaților Orientali va ninge însemnat cantitativ, iar stratul de zăpadă nou depus local va fi consistent.

COD GALBEN: de luni, 27 decembrie, ora 17.00 până marți, 28 decembrie, ora 8.00

În intervalul menționat, în județele Buzău, Brăila, Vrancea, Galați și în cea mai mare parte a județului Tulcea, temporar vor fi precipitații slabe sub formă de ploaie și lapoviță, care local vor determina depuneri de polei.

sursă: meteoromania.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Bărbat reţinut de procurorii DIICOT pentru că a încercat să ofere mită unui jandarm care l-a depistat cu ketamină asupra sa

Publicat

Un bărbat a fost reţinut de procurorii DIICOT după ce ar fi încercat să ofere mită unui jandarm care îl depistase având asupra sa ketamină şi pe care ar fi intenţionat să o comercializeze.

Potrivit unui comunicat al DIICOT transmis, luni, AGERPRES, duminică, procurorii de la Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a unei persoane cercetată sub aspectul comiterii infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi dare de mită.

“S-a reţinut că, duminică, inculpatul a fost depistat de către un echipaj de jandarmi din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmerie a Municipiului Bucureşti deţinând, fără drept, o cantitate de drog de risc (ketamină), în vederea comercializării. Pentru a nu i se întocmi proces verbal de depistare privind săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, inculpatul a oferit unuia dintre jandarmi sumele de 1.730 lei, respectiv 250 euro, cu titlu de mită, însă ofiţerul a sesizat Direcţia Generală Anticorupţie, realizându-se prinderea în flagrant”, precizează procurorii.

În cursul zilei de luni a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile, informează DIICOT.

Jandarmeria Capitalei a informat că bărbatul, care ar avea şi alte dosare pe rol pentru fapte similare, făcea parte dintr-un grup de persoane depistate în apropierea unui club din Sectorul 4 al Capitalei, ce manifestau un comportament asemănător celor care au consumat substanţe interzise.

“În dimineaţa zilei de 24 septembrie, jandarmii bucureşteni, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în zona centrală a Capitalei – Sector 4, au observat în apropierea unui club cu muzică electronică mai multe persoane ce manifestau un comportament asemănător persoanelor consumatoare de substanţe interzise, care, la vederea colegilor noştri, au încercat să se eschiveze pentru a evita contactul. În urma acţiunii desfăşurate şi a controalelor corporale efectuate asupra a 11 persoane au fost găsite mai multe tipuri de substanţe interzise”, se precizează într-un comunicat al Jandarmeriei.

Conform comunicatului, persoanelor în cauză – trei femei şi opt bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, le-au fost întocmite actele de sesizare a organelor de urmărire penală, în conformitate cu prevederile Legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare.AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Copiii din Corul misionar „Sf Ioan Iacob Hozevitul” au făcut parastas și au pus lumânări la mormintele „oamenilor străzii”

Publicat

Sâmbătă, mai mulți copii care activează în cadrul Corului misionar „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” au participat la o slujbă de pomenire, săvârșită de părintele Vasile Burlacu parohul Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” de la „Eternitatea”, după care au mers la mormintele celor care au trăit și au murit pe străzi. Oamenii le spun „boschetari”, dar de sufletele lor știe Dumnezeu și chiar dacă nu mai au aparținători care să facă cele cuvenite după moartea lor, este îmbucurător că dragostea creștinească nu are margini.

Ideea i-a aparținut psaltului Gabriel Corolea, dascălul Bisericii  de la „Eternitatea”. Propunerea sa a fost salutată de copiii din corul pe care îl coordonează. Aceștia, cu sprijinul părinților, au dat startul unei acțiuni care tinde să aibă continuitate. Numele celor care au trecut neobservați în veșnicie, pe un carton murdar după o pubelă sau pe un pat de spital aduși „în ultimul grad” de trecători, au fost pomenite în cadrul unei slujbe speciale, specifică parastaselor. „Veșnică pomenire, veșnică pomenire, veșnica lor pomenire…” au cântat sâmbătă cu toții într-un glas, după care au împărțit celor care se aflau în cimitirul Eternitatea dulciuri, fructe și colaci.

Lumânări lângă crucile rupte

După slujba parastasului, cu toții au mers la morminte, unde au depus o floare și au aprins o lumânare, alături de creștinescul „Dumnezeu să-i ierte!”

Într-o margine de cimitir, la „Eternitatea”, sunt înmormântați oamenii străzii sau „boschetarii” cum în treacăt ne este lesne să aruncăm. Acolo îi așează în grabă o firmă care are contract cu primăria și s-a obișnuit deja să facă treaba „fâlfa-fâlfa”. Altfel nu s-ar putea explica de ce la prima vântoasă sau ploaie zdravănă, crucile „zboară” din singurul cui care prinde la mijloc cele două lemne din alcătuire. Așa că pune mâna părintele Vasile sau dascălul său, Gabriel Corolea, și le asamblează din nou cu ce au și cu ce nu au, încercând să dreagă treaba făcută de mântuială.

Daniela, Bogdan-Flavius, Gabriel, Vasile sunt doar câteva nume ale unor oameni care au trecut  prin viață chinuiți, fie din cauza unor alegeri greșite, fie din motive independente de voința lor. Nu s-a putut face nimic pentru ei ca să nu moară pe stradă precum câinii, dar se poate face ceva pentru sufletele lor. Și acești copii au dat startul, dar orice botoșănean care vrea să facă ceva creștinesc pentru sufletele oamenilor trecuți dincolo le poate urma exemplul.

„Roada Duhului este dragostea, facere de bine, bunătatea…”

Este de admirat gestul copiilor din Corul „Sfântul Ioan Hozevitul” care, în loc să se plimbe, să meargă la terasă sau să facă orice activitate specifică vârstei, au ales să vină la biserică să facă un parastas pentru sufletele unor oameni care au trăit hăituiți, mereu flămânzi, mulți fără acte și fără asigurare medicală. Au ales să facă o faptă creștinească, arătând tuturor că Îl iubesc pe Dumnezeu pentru că „roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunătatea, facerea de bine, credincioşia, blândeţea”.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Interesul românilor pentru studiile universitare în străinătate, în creştere. Top țări preferate

Publicat

Interesul pentru studiile universitare în străinătate în rândul studenților români a crescut semnificativ în comparație cu anul precedent, conform anunțului făcut de reprezentanții IntegralEdu.

Olanda și Marea Britanie se află în continuare în topul destinațiilor preferate pentru studiu, iar noii studenți se îndreaptă către domenii precum Creative Business, Inteligență Artificială și Securitate Cibernetică.

Într-o conferinţă de presă, dedicată prezentării deschiderii, pe 1 octombrie, la Bucureşti, a Târgului educaţional World Education Fair (WEF), Alexandra Bădescu, Deputy Country Manager IntegralEdu, a precizat că un top al destinaţiilor de studii pentru români situează Olanda pe locul întâi, urmată de Marea Britanie, Spania, Belgia, Germania şi Italia.

„De asemenea, am observat un interes crescut pentru noi destinaţii cum ar fi Franţa, Finlanda, Irlanda, Estonia, Suedia, Malta, Portugalia şi Mauritius”, a spus ea.

Numărul studenţilor din România în Olanda a crescut cu aproape 20%

Bădescu a precizat că numărul studenţilor din România în Olanda a crescut cu aproape 20% faţă de anul anterior, conform datelor oficiale acesta ajungând la 6.717 şi situându-ne astfel pe locul trei, după Germania cu 22.775 studenţi şi Italia cu 7.633 studenţi.

„În Olanda, în ciuda discuţiilor la nivel guvernamental şi politic despre posibilitatea limitării numărului de programe universitare cu predare în limba engleză, situaţia rămâne neschimbată pentru anul următor.

Mai mult, universităţile încurajează studenţii europeni şi se opun acestor abordări, iar statul olandez a reintrodus un grant, alături de alte metode de finanţare.

O astfel de deschidere către a primi studenţi străini se manifestă şi la unele universităţi din Marea Britanie. Chiar dacă cele mai multe şi-au modificat taxele pentru europeni după Brexit, sunt şi multe universităţi care au păstrat nivelul de 9250 lire sterline al taxei vechi pentru europeni.

Unele dintre acestea vor fi prezente şi la ediţia din acest week-end a World Education Fair”, a arătat Alexandra Bădescu, citat de Agerpres.

Programe de studii. Care sunt cele mai căutate programe de studii

Din punct de vedere al interesului candidaţilor pentru studiile în străinătate, topul domeniilor din acest an arată astfel: Economie şi Management; Computer Science; Artă şi Design; Inginerie; Psihologie; Drept; Media şi Comunicare; Turism, Hotel Management şi Arte Culinare; Medicină; Ştiinţe Sociale şi Ştiinţe Umaniste.

Cel mai căutat program de studiu din zona Economie şi Management este cel de International Business, iar din punct de vedere al destinaţiei, cei mai mulţi tineri aleg să studieze Business în Olanda, Italia şi Spania.

Psihologia este un alt domeniu de interes în rândul viitorilor studenţi internaţionali, destinaţia de studiu preferată pentru a urma un program în acest domeniu fiind Olanda.

De asemenea, după pandemie, se observă o creştere a interesului pentru domeniul turismului şi al ospitalităţii.

„O noutate pentru acest an este şi orientarea către programele de Media şi Comunicare, strâns legate de piaţa muncii şi, implicit, de noile domenii de activitate.

De exemplu, o universitate din Irlanda care va fi prezentă la Bucureşti, colaborează cu Studioul Windmill Lane, unul dintre cele mai faimoase studiouri de înregistrări din lume, cu colaborări cu artişti celebri ca Rolling Stones, Bruce Springsteen, Miley Cyrus, Ed Sheeran, U2 şi mulţi alţii”, a spus Bădescu.

Programe de nişă foarte căutate de studenți

Din ce în ce mai multe universităţi încep să dezvolte noi programe, de nişă, cu mare potenţial pentru viitor. Un exemplu ar fi cel de Creative Business, prin care tinerii îşi dezvoltă cunoştinţele de management şi afaceri în domeniile creative şi artistice.

Potrivit sursei citate, alte programe de nişă care încep să fie foarte căutate de tineri dar şi de companiile specializate sunt Creative Media & Game Technology, Cyber Security sau Environmental Science.

De asemenea, interesul pentru studii în domeniul A.I. este de la sine înţeles, atât din partea tinerilor, dar şi a companiilor. În Marea Britanie există deja universităţi care acordă şi burse pe acest program.

În privinţa admiterii la licee în străinătate, comparativ cu anii anteriori, numărul solicitărilor pentru studii gimnaziale şi liceale în străinătate se menţine constant, a precizat Raluca Niculae, Manager Departament Tabere şi Licee IntegralEdu.

Conform statisticilor IntegralEdu, Marea Britanie se află în continuare pe primul loc în topul preferinţelor, urmată de Germania, Elveţia, Austria, Spania şi Italia. SUA intră în top pentru studiul liceal.

Taxele pentru studiul liceal în străinătate

„În ceea ce priveşte taxele pentru studiul liceal în străinătate, acestea pot varia între 17.500 şi 50.000 de lire sterline pe an pentru Marea Britanie, pentru SUA acestea situându-se între 25.000 şi 90.000 de dolari anual.

În Spania costurile anuale pentru varianta boarding school sunt în medie de 30.000 euro, în Portugalia 18.500 euro, iar în Germania acestea se situează între 25.000 şi 45.000 euro.

Deşi în aparenţă taxele pot părea consistente, acestea includ costurile aferente şcolarizării, cazării şi meselor şi o mulţime de activităţi extracurriculare din care elevii pot alege. Trebuie avut în vedere şi faptul că multe licee acordă burse academice, sportive sau artistice care variază între 5% şi 100% din taxa de şcolarizare”, a explicat Raluca Niculae.

Cererea pentru taberele educaţionale în străinătate se dublează de la an la an, datorită apariţiei unor programe şi destinaţii noi, a arătat Raluca Niculae.

Ea a informat că elevii pot experimenta din ce în ce mai multe domenii de studiu pot în cadrul taberelor educaţionale şi internship-urilor organizate în campusuri precum UCL, Imperial College, Oxford, Cambridge: media & performing arts, sound design & production, forensic science/criminalistică, video game design, public speaking & leadership etc.

La finalizarea acestor programe, tinerii primesc certificate şi recomandări din partea specialiştilor

„Acestea se alătură domeniilor deja consacrate pentru taberele educaţionale precum arhitectură, medicină, drept, inginerie, business, psihologie etc.

La finalizarea acestor programe, tinerii primesc certificate şi recomandări din partea specialiştilor din industrie sau companiilor cu care au lucrat, esenţiale pentru admiterea la universitate.

În cadrul târgului educaţional World Education Fair, participanţii interesaţi de taberele educaţionale vor regăsi propuneri pentru toate vacanţele şcolare, noi programe de studiu, destinaţii la mare căutare în acest an, precum Singapore dar şi noutăţi precum Japonia şi Dubai.

Pe perioada vacanţelor de iarnă şi primăvară, de exemplu, vor putea alege între o tabără de ski şi snowboard în Elveţia sau safari în Dubai”, a mai spus Raluca Niculae.

Potrivit reprezentantelor IntegralEdu, în acest an şcolar 500 de studenţi şi 30 de liceeni din România învaţă la instituţii de învăţământ din străinătate, „majoritatea europene şi câteva americane”.

Târgul educaţional World Education Fair (WEF), la București

Pe 1 octombrie are loc la Bucureşti Târgul educaţional World Education Fair (WEF), acesta având în prealabil şi două ediţii locale la Cluj (29 septembrie) şi Constanţa (30 septembrie).

La eveniment vor participa reprezentanţi ai 53 de instituţii din străinătate, din 12 ţări: Olanda, Danemarca, Elveţia, Germania, Spania, Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Austria, Belgia şi România.

„Acestea sunt distribuite pe produse astfel: 14 licee, 7 organizaţii de tabere, 28 de universităţi şi 4 organizaţii de campus.

Pe lângă acestea vom avea şi worhshopp-uri interactive, organizate atât de către consultanţii IntegralEdu, cât şi de profesionişti în domeniu, toate adresate studiului în străinătate, carierelor viitorului”, a mai spus Alexandra Bădescu.

Prezentă în România din anul 2008, IntegralEdu este cea mai mare companie de consultanţă în educaţie la nivel local şi reprezintă peste 500 de instituţii de învăţământ de top din întreaga lume.

Citeste mai mult

Administratie

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind „oprirea risipei bugetare”, combaterea evaziunii şi asigurarea echității fiscale

Publicat

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind “oprirea risipei bugetare”, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

“În scurt timp, proiectul va fi trimis către Parlament pentru formularea de amendamente, în termenul care va fi stabilit în şedinţa comună a Birourilor permanente de la Senat şi Camera Deputaţilor. Ulterior, în cadrul unei noi şedinţe de Guvern, vor fi dezbătute şi încorporate amendamentele acceptate, urmând ca Guvernul să îşi asume răspunderea în Parlament pe acest proiect în şedinţă comună a celor două Camere, potrivit reglementărilor constituţionale”, a precizat Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă, la Palatul Victoria.

Faţă de forma lansată în consultare publică de către Ministerul Finanţelor au fost adoptate o serie de modificări la proiectul de lege. Acestea vizează acordarea bonurilor de masă, TVA pentru bilete la spectacole şi evenimente sportive, precum şi calculul impozitului pentru companiile multinaţionale.

 

“Bonurile de masă vor acordate ca şi până acum, însă Ministerul de Finanţe are termen o săptămână pentru a propune Executivului un proiect de ordonanţă de urgenţă care va limita comisioanele implicate în acest proces de distribuţie a bonurilor de masă. De asemenea, taxa pe valoare adăugată pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale şi sportive va fi de 9%. O menţiune şi în ceea ce priveşte calculul impozitului pentru companiile multinaţionale. Din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiţii, vor fi scăzute şi accizele, care reprezintă, de asemenea, o taxă. Impozitul va rămâne la 16 procente din profit, dar nu mai puţin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunţate mai devreme”, a explicat reprezentantul Guvernului.

Pentru instituţiile de cultură cu mai puţin de 50 de angajaţi, oportunitatea de comasare va reveni autorităţilor locale. A fost eliminat, de asemenea, pragul de 2,5% din bugetul autorităţilor locale cu care acestea pot finanţa evenimente culturale, sportive sau recreative. Pragul de 2,5% vizează însă fondurile colectate în nume propriu la nivelul acestor autorităţi locale, a indicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Totodată, s-a decis că reglementarea salariului minim în construcţii şi agricultură se va face prin ordonanţă de urgenţă separată, astfel încât salariile să poată creşte “cât mai repede cu putinţă”, a explicat Mihai Constantin.

Potrivit acestuia, “salariul minim pe economie în general, care va creşte cu zece procente, la 3.300 de lei, va fi reglementat printr-o hotărâre de Guvern care va fi adoptată, de asemenea, cât mai rapid”. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending