Connect with us

Eveniment

Atenție la căpușe: Sfaturi practice în caz de mușcătură. Aproape 100 de persoane au ajuns mușcate la Spitalul Judeţean Botoșani

Publicat

Publicitate

Peste 90 de persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Mavromati” după ce au fost muşcate de căpuşe, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Ioan Asaftei.

Potrivit acestuia, printre victimele căpuşelor se regăsesc şi 40 de copii, dintre care 10 cu vârsta de până la trei ani.  „În intervalul 1 aprilie – 16 mai 2023, un număr de peste 90 de persoane au fost înţepate de căpuşe, din care 40 copii cu vârste cuprinse între un an şi 17 ani, dar şi 50 de adulţi cu vârste cuprinse între 18 ani şi 90 de ani”, a afirmat Asaftei.

Oficialul Spitalului Judeţean din Botoşani atrage atenţia populaţiei că primul lucru pe trebuie să îl facă după ce a fost înţepată de căpuşe este să se prezinte la medic.

Platforma RO Vaccinare a postat câteva informații despre căpușe, sfaturi pentru prevenirea la expunere și măsuri în cazul constatării unei mușcături.

Căpusele sunt paraziți externi ce se hrănesc cu sânge și trăiesc în apropierea solului, în ierburi înalte, în grămezi de frunze și în zone cu verdeața. Există mai multe specii de căpușe și nu toate mușcăturile de căpușă sunt periculoase.

În lume se cunosc sute de specii de căpușe, dar în România au fost identificate 30. În România specia cea mai frecventă este Ixodes Ricinus.

Publicitate

Mușcătura de căpușă poate transmite boli deosebit de grave la om, însă, că doar câteva din acestea transmit boli oamenilor.

Mușcătura de căpușă: Când apar infecțiile

Căpușele se găsesc în zonele cu iarbă și umiditate crescută (păduri, parcuri, pajiști, tufișuri). Infecțiile la om apar sezonier, în perioada când căpușele sunt active, din aprilie până în noiembrie.

Căpușa ajunsă pe pielea omului, își caută pentru fixare o zonă “convenabilă”, într-un timp care poate dura chiar și câteva ore. Mărimea căpușei crește, pe măsură ce se hrănește cu sânge.

Prin mușcătură, își introduce capul sub piele, un segment al gurii de forma tubulară, care are de o parte și alta doi clești, care au rolul de fixare.

Căpușele pot elimina prin saliva diverși agenți patogeni.

Boli transmise de căpușă

Căpușele, prin mușcătura lor, sunt factori de risc în transmiterea unor boli că:

  • Babesioza – are simptome asemănătoare răcelii – febra, dureri musculare, senzație de oboseală; se tratează cu antibiotice; nu există vaccin împotriva bolii
  • Boală Lyme – cele mai importante simptome sunt febra, durerile de cap, erupție la nivelul pielii (se răspândește în decurs de câteva zile); se tratează cu antibiotice; nu există vaccin împotriva
  • Encefalită de căpușă (TBE) – simptomele importante sunt febra, durerile de cap, amețelile, dureri ale articulațiilor, dar și simptome neurologice; este cea mai importantă arboviroza în Europa afectând Suedia, Polonia, Centrul Europei (Cehia, Slovacia, Austria, Elveția, Slovenia, Bavaria, Ungaria) și țările fostei Uniuni Sovietice.

Febra hemoragică de Crimeea – Congo – se manifestă prin febra mare, amețeală, sensibilitate la intensitatea luminii, dureri abdominale, stări de greață.

Nu toate căpușele sunt infestate, astfel că multe căpușe nu transmit nicio boală.

Măsuri de prevenire a expunerii la căpușă:

  • – Evitați zonele cunoscute cu expunere foarte mare la căpușe
  • – La iarbă verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, să se vadă mai ușor căpușele; acoperiți-vă brațele și picioarele, trageți șosetele peste pantaloni; încălțăminte deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje
  • – Folosiți pleduri și paturi pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă
  • – În drumeții mergeți pe mijlocul cărării, evitați să atingeți cu corpul plantele din jur
  • – Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor (atenţie la contraindicații la gravide, la copii)
  • – Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente, un insecticid pe bază de permetrină 0,5 %
  • – Dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti insecte în jurul patului și folie de protecție
  • – La sosirea acasă, verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie
  • – Faceți duș zilnic. La duș, verificați cu atenţie prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi, cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului). La nevoie, puteți verifica folosind oglinda sau lupa
  • – Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălarea și uscarea cel puțin 1h cu aer cald/fierbinte.

Este recomandată identificarea precoce a căpușei pe corp, pentru a scădea cât mai mult riscul de boală produsă prin mușcătura de căpușă:

  • – Pentru a transmite Boala Lyme, căpușa trebuie să se fixeze și să se hrănească cel puțin 24-72 ore
  • – Virusul care provoacă Encefalita de Căpușă se transmite din momentul în care căpușa începe hrănirea.

Cu se îndepărtează o căpușă de pe piele:

Este recomandat ca îndepărtarea/extragerea completă a căpușei să se facă în camera de gardă a unui spital de urgență, de către medical chirurg, și cât mai curând după mușcătura căpușei.

Este important să se înlăture căpușa în totalitate, fără a rupe partea posterioară a corpului, iar capul să rămână înfipt în rană.

După extragerea căpușei, se recomandă consultarea unui serviciu de Boli Infecțioase, pentru a aprecia oportunitatea unei profilaxii antibiotice.

„Nu încercați folosirea de căldură sau diferite substanțe pentru a neutraliza căpușa. Aceasta se poate adânci mai mult în piele, să elibereze o cantitate mai mare de salivă, sau vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană, crescând riscul de infecție.

În situația în care nu puteți apela la serviciul medical, se poate scoate căpușa folosind o pensetă cu vârf subţire, în unghi; penseta se fixează cât mai aproape de punctul de acces al înțepăturii. Se trage lent, uniform, cât mai drept, fără a învârti, cu atenţie să nu zdrobiți/ striviți căpușa.

Ulterior dezinfectați cu apă și săpun, apoi aplicați o soluție antiseptică. Mâinile salvatorului se protejează cu mănuși sau tifon”, arată dr. Daniela Mihalcea, medic primar boli infecțioase.

Căpușa poate fi scoasă din piele și acasă, dar tot trebuie mers la medic

Medicul Virgil Musta spune că insecta se poate extrage din piele și acasă, dar este important ca și în aceste condiții să se meargă la spital.

Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara: „Este important ca după ce ești mușcat de o căpușă să mergi imediat la medic. Boala poate fi prevenită. Cel mai simplu mod de a preveni este de a nu menține căpușa mai mult de 12-24 de ore pe piele.

Aceasta înseamnă că după ce am fost la iarbă verde, în fiecare seară ar trebui să facem duș și să urmărim dacă nu avem acea căpușă pe piele.

Dacă o găsim, este foarte important să o scoatem, și dacă nu dorim noi, trebuie să ne prezentăm la spital pentru ca specialiștii să o scoată.

Trebuie să fim atenți dacă avem o mică excrescenţă pe tegument. Palpăm fin pielea cu mâna, peste tot, chiar și pe pielea capului, și dacă simțim un mic nodul, o excrescenţă, ne uităm să vedem dacă este un punct negru, ca o boabă de mac, care la microscop se vede că are picioare și că arată ca o căpușă pe care deja foarte mulți dintre noi o cunosc și știu cum arată.

Medicul Virgil Musta: îmbibăm un tifon în alcool sau în iod și ținem 5 minute deasupra căpușei

”În momentul în care am descoperit-o, putem să îmbibăm un tifon în alcool sau în iod și ținem 5 minute deasupra căpușei” a explicat medicul Virgil Musta la Digi24. ”Este suficient ca picioarele căpușei să nu mai strângă atât de puternic de tegument, și foarte ușor se scoate căpușa răsucind invers acelor de ceasornic.

Căpușa se poate scoate acasă, dar e foarte important, după ce am scos-o să urmărim locul de mușcătură.

Dacă se mai vede un punct negru va trebui să mergem la medic ca să fie scos și capul, pentru că probabil acesta s-a rupt. Dacă nu se vede acest punct negru putem sta liniștiți, că nu ne contaminăm.

Ca să se producă boala Lyme trebuie să se îndeplinească două condiții. În primul rând căpușa să fie infectată, contaminată cu acest microb care se numește Borellia.

Nu toate căpușele sunt contaminate. Iar a doua condiție este ca să treacă cel puțin 24 de ore. Pentru că până în 24 de ore, căpușa nu apucă să arunce acest microb în sângele organismului gazdă.” a mai spus medicul infecționis Virgil Musta la Digi24.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Minivacanțele continuă! După vacanța de Paște, urmează încă patru zile libere. Câte zile libere mai avem în acest an

Publicat

Publicitate

Abia s-a încheiat vacanța de Paște, și pentru cei mici și pentru cei mari, că alte zile libere urmează în România conform legislației în vigoare și Codului Muncii. De altfel, în școli și acasă, elevii și părinții se întreabă de ce nu au avut o vacanță de două săptămâni, până pe data de 5 mai, ci trebuie să se întoarcă de mâine, 28 aprilie la școală, pentru trei zile, pentru ca apoi să aibă iar o minivacanță de patru zile.

În România urmează o nouă minivacanță care începe joi, 1 mai, și se termină duminică, la data de 4 mai.

În anul 2025 Codul Muncii, legea care stabileşte numărul zilelor libere acordate angajaţiilor din România, prevede 17 zile de sărbătoare legală pe care românii le vor avea libere. Din cele 17 zile nelucrătoare de sărbătoare legală doar 13 pică în timpul săptămânii. Deoarece 4 dintre cele 17 zile zile nelucrătoare de sărbătoare legală pică în weekend, salariaţii care au un program de lucru de luni până vineri se vor bucura de doar 13 zile libere.

Zilele libere, care urmează în anul 2025 sunt

  • 1 mai (joi – Ziua Muncii);
  • 8 – 9 iunie (duminică şi luni) – Rusalii
  • 15 august (vineri – Sfânta Maria);
  • 30 noiembrie (duminică – Sfântul Andrei);
  • 1 decembrie (luni – Ziua Naţională a României);
  • 25 şi 26 decembrie (joi şi vineri – prima şi a doua zi de Crăciun).

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Publicitate

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei, notează zf.ro.

Citeste mai mult

Educație

Concurs pentru formarea cadrelor MAI: Peste 250 de locuri disponibile la instituții de învățământ. LISTA completă

Publicat

Publicitate

Peste 250 de locuri vor fi disponibile la concurs pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne, în vederea pregătirii ofițerilor, maiștrilor militari și subofițerilor. Acestea sunt oferite prin instituții de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, pentru sesiunea iunie-august.

Cererile de înscriere pot fi depuse până la data de 18 mai. Probele de selecție vor avea loc în perioada 21-25 iunie, iar evaluările psihologice și medicale trebuie finalizate până cel târziu pe 16 iunie, relatează agerpres.ro.

Potrivit MAI, peste 250 de locuri pentru formarea personalului Ministerului Afacerilor Interne vor fi scoase la concurs la instituții de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale și Academiei Naționale de Informații ‘Mihai Viteazul’, în sesiunea iunie-august.

Dintre cele peste 250 de locuri – 138 sunt scoase la concurs pentru forma de învățământ superior (ofițeri):

Locuri disponibile pentru ofițeri

  •  Universitatea Națională de Apărare ‘Carol I’ București – 16 locuri;
  •  Academia Forțelor Terestre ‘Nicolae Bălcescu’ Sibiu – 15 locuri;
  •  Academia Tehnică Militară ‘Ferdinand I’ – 53 locuri;
  •  Academia Forțelor Aeriene ‘Henri Coandă’ Brașov – 11 locuri;
  •  Academia Navală ‘Mircea cel Bătrân’ Constanța – 9 locuri;
  •  Institutul Medico-Militar – 10 locuri;
  • Academia Națională de Informații ‘Mihai Viteazul’ București – 24 locuri.

Locuri disponibile pentru maiștri militari

Candidații pot opta și pentru forma de învățământ postliceal (maiștri militari).

  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre ‘Basarab I’ Pitești – 16 locuri
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu -14 locuri
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene ‘Traian Vuia’ Boboc – 17 locuri
  •  Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale ‘Amiral Ion Murgescu’ Constanța – 39 de locuri
  •  Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri de Logistică ‘Gheorghe Lazăr’ – 9 locuri.

Locuri disponibile pentru subofițeri

De asemenea, sunt disponibile 18 locuri pentru forma de învățământ postliceal (subofițeri) la:

Publicitate
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre ‘Basarab I’ Pitești – 3 locuri,
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Tehnologia Informației și Apărare Cibernetică Sibiu – 3 locuri,
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene ‘Traian Vuia’ Boboc – 2 locuri,
  • Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri de Logistică ‘Gheorghe Lazăr’ -10 locuri.

Potrivit sursei citate, tot în această sesiune, vor fi disponibile și trei locuri pentru cursul de formare a subofițerilor, organizat la nivelul Centrului de Instruire pentru Muzici Militare.

De unde se descarcă cererile

‘Cererile de înscriere se descarcă de pe site-ul oficial al MAI – www.mai.gov.ro, se completează de către candidat în mod lizibil (scris de mână), se semnează și se transmit în format electronic la adresa de e-mail a unității de recrutare, până la data de 18 mai, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică’, afirmă sursa citată.

Evaluarea psihologică și examinarea medicală se vor efectua conform planificărilor stabilite de către unitățile de specialitate, iar transmiterea dosarelor candidaților declarați apt psihologic și medical se efectuează până la data de 16 iunie.

Totodată, proba de evaluare a performanței fizice se susține la Academia de Poliție ‘Al. I. Cuza’, în perioada 21 – 25 iunie.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Sfințit Mucenic Simeon, ruda Domnului

Publicat

Publicitate

Sfântul Apostol Simeon, ruda Domnului este pomenit în calendarul creștin ortodox la data de 27 aprilie și împreună cu cei Șaptezeci de Apostoli în data de 4 ianuarie. Acesta a fost fratele lui Iacov, Iosie și Iuda, cei numiți împreună „frații Domnului”, ei fiind de fapt verii ai Mântuitorului.

Sfântul Simeon a fost fiul lui Cleopa și al Mariei lui Cleopa, verișoară a Maicii Domnului. După Învierea și Înălțarea Domnului la cer, Sfântul Simeon s-a numărat în ceata sfinților șaptezeci de Apostoli, umblând prin cetăți și prin sate, învățând cuvântul Domnului și făcând minuni. Sfântul Mucenic Simeon a fost episcop în Ierusalim, ales de Sfinții Apostoli după uciderea Sfântului Apostol Iacov în anul 62. Deci, la câtă vreme, după această ucidere, Apostolii și ucenicii, adunându-se în Ierusalim, au dat un nou urmaș Sfântului Iacov, alergând cu un singur glas, pe Sfântul Mucenic Simeon, al doilea episcop al Ierusalimului.

În acest timp, au venit romanii, conduși de Tit, fiul lui Vespasian, împăratul (69-79) a dărâmat Ierusalimul, așa cum Însuși Hristos a prorocit. În tot acest timp, creștinii, ascultând de glasul lui Dumnezeu, au plecat, cu episcopul lor, și s-au retras dincolo de Iordan, într-o cetate numita Pella. Era prin anul 70. Deci, după risipirea Ierusalimului, creștinii s-au întors în Ierusalimul dărâmat și au început a inflori din nou, mulți locuitori îmbrățișând noua credință. fântul episcop a suferit multe chinuri în timpul vieții sale fiind suspus torturilor în timpul persecuțiilor lui Vespasian (66-79), Titus (79-81), Domițian (81-96), scăpând însă cu viață. În jurul anului 106 a început prigoanei declanșată de împăratul Traian, când, la ordinul consulului Attikus, au fost persecutați nu numai creștinii, ci și toți urmașii lui David.

Tot atunci, câțiva eretici pe care îi combătuse în trecut, l-au denunțat romanilor pe Sfântul Ierarh Simeon, episcopul care timp de 26 de ani și-a păstorit neîncetat turma. A fost supus la torturi de tot felul timp de mai multe zile, arătând atâta îndrăzneală, încât consulul și ceilalți se întrebau cum de acel bătrân în vârstă putea să îndure astfel de chinuri.

Cu toate acestea, l-au condamnat la moarte prin răstignire. Cu bucurie ca urmează morții Domnului, Sfântul Mucenic Simeon s-a învrednicit să primească în cer cununa de biruință a muceniciei. Și așa, lucrând cu înțelepciune, și-a dat sufletul în mâinile Domnului, având la moartea sa peste 100 de ani. La tronul episcopal i-a urmat Iustus, un creștin dintre evrei.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 51 de ani, din Botoșani, urmărit internațional pentru nerespectarea obligațiilor din domeniul jocurilor de noroc, adus cu escortă din Franța

Publicat

Publicitate

Vineri, Poliția Română a adus în țară 8 persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de executare a unor pedepse privative de libertate.

Astfel, a fost adus în țară un bărbat, de 41 de ani, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Sibiu, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de un an și 11 luni.

De asemenea, a fost adus un bărbat, de 26 de ani, din Brașov, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la omor. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Tribunalul Brașov, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 3 ani și 6 luni.

La aceeași dată, a fost adus în țară un bărbat, de 38 de ani, din Bihor, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Oradea, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de un an și trei luni.

Totodată, a fost adus în țară un bărbat, de 28 de ani, din Bihor, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Acesta a fost adus din Irlanda, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Aleșd, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 3 ani și 4 luni.

La aceeași dată, a fost adus în țară un bărbat, de 46 de ani, din Botoșani, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Acesta a fost adus din Marea Britanie, având emis de către Judecătoria Dorohoi, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani și 7 luni și 10 zile.

Publicitate

De asemenea, a fost adus un bărbat, de 56 de ani, din Alba, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni la regimul stupefiantelor. Acesta a fost adus din Spania, având emis, pe numele său, de către Tribunalul Alba, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 3 ani și 9 luni.

La aceeași dată, a fost adus în țară un bărbat, de 31 de ani, din Alba, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Acesta a fost adus din Spania, având emis de către Judecătoria Aiud, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani.

Totodată, a fost adus un bărbat, de 51 de ani, din Botoșani, urmărit internațional pentru nerespectarea obligațiilor din domeniul jocurilor de noroc. Acesta a fost adus din Franța, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Constanța, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de un an și 9 luni.

Cei în cauză au fost introduși în unități de detenție, în vederea executării mandatelor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending