Connect with us

Eveniment

Atenție la căpușe: Sfaturi practice în caz de mușcătură. Aproape 100 de persoane au ajuns mușcate la Spitalul Judeţean Botoșani

Publicat

Publicitate

Peste 90 de persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Mavromati” după ce au fost muşcate de căpuşe, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Ioan Asaftei.

Potrivit acestuia, printre victimele căpuşelor se regăsesc şi 40 de copii, dintre care 10 cu vârsta de până la trei ani.  „În intervalul 1 aprilie – 16 mai 2023, un număr de peste 90 de persoane au fost înţepate de căpuşe, din care 40 copii cu vârste cuprinse între un an şi 17 ani, dar şi 50 de adulţi cu vârste cuprinse între 18 ani şi 90 de ani”, a afirmat Asaftei.

Oficialul Spitalului Judeţean din Botoşani atrage atenţia populaţiei că primul lucru pe trebuie să îl facă după ce a fost înţepată de căpuşe este să se prezinte la medic.

Platforma RO Vaccinare a postat câteva informații despre căpușe, sfaturi pentru prevenirea la expunere și măsuri în cazul constatării unei mușcături.

Căpusele sunt paraziți externi ce se hrănesc cu sânge și trăiesc în apropierea solului, în ierburi înalte, în grămezi de frunze și în zone cu verdeața. Există mai multe specii de căpușe și nu toate mușcăturile de căpușă sunt periculoase.

În lume se cunosc sute de specii de căpușe, dar în România au fost identificate 30. În România specia cea mai frecventă este Ixodes Ricinus.

Publicitate

Mușcătura de căpușă poate transmite boli deosebit de grave la om, însă, că doar câteva din acestea transmit boli oamenilor.

Mușcătura de căpușă: Când apar infecțiile

Căpușele se găsesc în zonele cu iarbă și umiditate crescută (păduri, parcuri, pajiști, tufișuri). Infecțiile la om apar sezonier, în perioada când căpușele sunt active, din aprilie până în noiembrie.

Căpușa ajunsă pe pielea omului, își caută pentru fixare o zonă “convenabilă”, într-un timp care poate dura chiar și câteva ore. Mărimea căpușei crește, pe măsură ce se hrănește cu sânge.

Prin mușcătură, își introduce capul sub piele, un segment al gurii de forma tubulară, care are de o parte și alta doi clești, care au rolul de fixare.

Căpușele pot elimina prin saliva diverși agenți patogeni.

Boli transmise de căpușă

Căpușele, prin mușcătura lor, sunt factori de risc în transmiterea unor boli că:

  • Babesioza – are simptome asemănătoare răcelii – febra, dureri musculare, senzație de oboseală; se tratează cu antibiotice; nu există vaccin împotriva bolii
  • Boală Lyme – cele mai importante simptome sunt febra, durerile de cap, erupție la nivelul pielii (se răspândește în decurs de câteva zile); se tratează cu antibiotice; nu există vaccin împotriva
  • Encefalită de căpușă (TBE) – simptomele importante sunt febra, durerile de cap, amețelile, dureri ale articulațiilor, dar și simptome neurologice; este cea mai importantă arboviroza în Europa afectând Suedia, Polonia, Centrul Europei (Cehia, Slovacia, Austria, Elveția, Slovenia, Bavaria, Ungaria) și țările fostei Uniuni Sovietice.

Febra hemoragică de Crimeea – Congo – se manifestă prin febra mare, amețeală, sensibilitate la intensitatea luminii, dureri abdominale, stări de greață.

Nu toate căpușele sunt infestate, astfel că multe căpușe nu transmit nicio boală.

Măsuri de prevenire a expunerii la căpușă:

  • – Evitați zonele cunoscute cu expunere foarte mare la căpușe
  • – La iarbă verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisă, să se vadă mai ușor căpușele; acoperiți-vă brațele și picioarele, trageți șosetele peste pantaloni; încălțăminte deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje
  • – Folosiți pleduri și paturi pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă
  • – În drumeții mergeți pe mijlocul cărării, evitați să atingeți cu corpul plantele din jur
  • – Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor (atenţie la contraindicații la gravide, la copii)
  • – Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente, un insecticid pe bază de permetrină 0,5 %
  • – Dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti insecte în jurul patului și folie de protecție
  • – La sosirea acasă, verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie
  • – Faceți duș zilnic. La duș, verificați cu atenţie prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi, cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului). La nevoie, puteți verifica folosind oglinda sau lupa
  • – Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălarea și uscarea cel puțin 1h cu aer cald/fierbinte.

Este recomandată identificarea precoce a căpușei pe corp, pentru a scădea cât mai mult riscul de boală produsă prin mușcătura de căpușă:

  • – Pentru a transmite Boala Lyme, căpușa trebuie să se fixeze și să se hrănească cel puțin 24-72 ore
  • – Virusul care provoacă Encefalita de Căpușă se transmite din momentul în care căpușa începe hrănirea.

Cu se îndepărtează o căpușă de pe piele:

Este recomandat ca îndepărtarea/extragerea completă a căpușei să se facă în camera de gardă a unui spital de urgență, de către medical chirurg, și cât mai curând după mușcătura căpușei.

Este important să se înlăture căpușa în totalitate, fără a rupe partea posterioară a corpului, iar capul să rămână înfipt în rană.

După extragerea căpușei, se recomandă consultarea unui serviciu de Boli Infecțioase, pentru a aprecia oportunitatea unei profilaxii antibiotice.

„Nu încercați folosirea de căldură sau diferite substanțe pentru a neutraliza căpușa. Aceasta se poate adânci mai mult în piele, să elibereze o cantitate mai mare de salivă, sau vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană, crescând riscul de infecție.

În situația în care nu puteți apela la serviciul medical, se poate scoate căpușa folosind o pensetă cu vârf subţire, în unghi; penseta se fixează cât mai aproape de punctul de acces al înțepăturii. Se trage lent, uniform, cât mai drept, fără a învârti, cu atenţie să nu zdrobiți/ striviți căpușa.

Ulterior dezinfectați cu apă și săpun, apoi aplicați o soluție antiseptică. Mâinile salvatorului se protejează cu mănuși sau tifon”, arată dr. Daniela Mihalcea, medic primar boli infecțioase.

Căpușa poate fi scoasă din piele și acasă, dar tot trebuie mers la medic

Medicul Virgil Musta spune că insecta se poate extrage din piele și acasă, dar este important ca și în aceste condiții să se meargă la spital.

Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara: „Este important ca după ce ești mușcat de o căpușă să mergi imediat la medic. Boala poate fi prevenită. Cel mai simplu mod de a preveni este de a nu menține căpușa mai mult de 12-24 de ore pe piele.

Aceasta înseamnă că după ce am fost la iarbă verde, în fiecare seară ar trebui să facem duș și să urmărim dacă nu avem acea căpușă pe piele.

Dacă o găsim, este foarte important să o scoatem, și dacă nu dorim noi, trebuie să ne prezentăm la spital pentru ca specialiștii să o scoată.

Trebuie să fim atenți dacă avem o mică excrescenţă pe tegument. Palpăm fin pielea cu mâna, peste tot, chiar și pe pielea capului, și dacă simțim un mic nodul, o excrescenţă, ne uităm să vedem dacă este un punct negru, ca o boabă de mac, care la microscop se vede că are picioare și că arată ca o căpușă pe care deja foarte mulți dintre noi o cunosc și știu cum arată.

Medicul Virgil Musta: îmbibăm un tifon în alcool sau în iod și ținem 5 minute deasupra căpușei

”În momentul în care am descoperit-o, putem să îmbibăm un tifon în alcool sau în iod și ținem 5 minute deasupra căpușei” a explicat medicul Virgil Musta la Digi24. ”Este suficient ca picioarele căpușei să nu mai strângă atât de puternic de tegument, și foarte ușor se scoate căpușa răsucind invers acelor de ceasornic.

Căpușa se poate scoate acasă, dar e foarte important, după ce am scos-o să urmărim locul de mușcătură.

Dacă se mai vede un punct negru va trebui să mergem la medic ca să fie scos și capul, pentru că probabil acesta s-a rupt. Dacă nu se vede acest punct negru putem sta liniștiți, că nu ne contaminăm.

Ca să se producă boala Lyme trebuie să se îndeplinească două condiții. În primul rând căpușa să fie infectată, contaminată cu acest microb care se numește Borellia.

Nu toate căpușele sunt contaminate. Iar a doua condiție este ca să treacă cel puțin 24 de ore. Pentru că până în 24 de ore, căpușa nu apucă să arunce acest microb în sângele organismului gazdă.” a mai spus medicul infecționis Virgil Musta la Digi24.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Avertizare nowcasting COD ROSU pentru municipiul Dorohoi și câteva comune

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis o avertizare nowcasting COD ROSU, valabilă până la ora 09:00, pentru localitățile Dorohoi, Mihai Eminescu, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Dersca, Hilișeu-Horia, Pomârla, Mihăileni, Leorda, Cândești, Brăești, Văculești, Lozna și Bucecea.

 

Sunt prognozate: averse care vor acumula peste 20…30 l/mp. În zona avertizată, în ultimele ore, s-au acumulat cantități de peste 50 l/mp.

 

Populația din localitățile vizate a fost avertizată prin sistemul RO-ALERT.

 

Publicitate

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată atât prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani, cât și în teren de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

 

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro FURTUNĂ: https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23 sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor

Publicat

Publicitate

În momentul ocupării tronului Imperiului roman de către Iulian Apostatul (361-363), la conducerea armatei şi în administraţie erau demnitari creştini. Pe aceştia Iulian i-a înlocuit cu păgâni şi Ie-a dat poruncă să reintroducă practicile păgâne, să refacă templele şi să reia cultul zeilor.

Creştinii s-au împotrivit unor asemenea măsuri, mulţi primind cununa muceniciei. Printre aceştia se număra şi Sfântul Emilian, fiul unor oameni de familie bună şi cu stare (tatăl său Sabbatianus era prefectul cetăţii Durostor). Pentru a cerceta populaţia Durostorului, în legătură cu noile rânduieli, a venit aici vicarul Capitolinus, un adorator înfocat al idolilor. Constatând că populaţia „se închină zeilor şi le aduce jertfe cu toata cinstirea”, a poruncit să se organizeze ospăţ mare şi a chemat toate căpeteniile sale. Dar în timp ce ei se veseleau la petrecere, tânărul Emilian, aprinzându-se de focul iubirii pentru Hristos, a luat un ciocan şi a intrat în templu distrugând statuile şi altarele de jertfă, ale acestora.

Când a auzit dregătorul, a dat porunca să-l găsească, spunând că-l va omorî, oricine va fi cel ce a adus zeilor o aşa ofensă. Soldaţii l-au arestat pe el şi l-au dus în faţa dregătorului, căruia i-au spus toate cele ce a săvârşit sfântul. Răspunzând cu curaj întrebărilor lui Capitolinus, Sf. Emilian a mărturisit că este creştin şi, că Dumnezeu şi sufletul său, care nu mai putea răbda să vadă cum reînvie păgânismul, l-au îndemnat sa calce în picioare şi să sfarme pe zeii cei fără suflet: „ca să arate tuturor că sunt pietre fără suflet, muţi şi surzi”. Sf. Emilian a fost aruncat în cuptor, dar în loc să ardă el, au fost cuprinşi de flăcări slujitorii dregătorului care erau lângă cuptor.

Dându-şi sufletul în mâinile Mântuitorului Hristos, Emilian s-a mutat la cele de sus. Soţia lui Capitolinus, care era în ascuns creştină, împreună cu alţi dreptmăritori, dobândind trupul Sfântului Emilian, l-au uns cu mir şi l-au îngropat cu cântări şi psalmi, în locul numit Gedina, în apropierea cetăţii Durostor. Pătimirea acestui atlet al lui Hristos a avut loc între 16 şi 18 iulie 362. Ziua morţii sale, 18 iulie, a rămas ca zi de prăznuire şi în Sfânta noastră Biserică.

„Arătatu-te-ai luminos luminător mucenice şi cu strălucirile minunilor luminezi toată făptura, izgonind totdeauna negura patimilor de la cei ce te cinstesc pe tine, mărite Emiliane.”

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Pompierii, alături de copiii din Tabăra din pridvorul satului de la Biserica Văculești: Lecții de viață și siguranță în vacanță

Publicat

Publicitate

În cadrul „Taberei din pridvorul satului”, organizată de Parohia Văculești, 70 de copii au avut parte, astăzi de o experiență inedită și educativă, alături de pompierii botoșăneni.

Activitatea a avut ca scop informarea și educarea celor mici în domeniul situațiilor de urgență, prin explicații simple, exerciții practice și multă interacțiune.

Copiii au aflat cât de important este să știe cum să reacționeze în caz de incendiu, inundație, cutremur sau dacă descoperă muniție neexplodată. Informațiile primite pot face diferența în momente critice și, tocmai de aceea, astfel de acțiuni preventive sunt esențiale, indiferent de vârstă.

Pe înțelesul lor, pompierii le-au vorbit despre pericolele care îi pot pândi în viața de zi cu zi, acasă, pe stradă, la locurile de joacă sau la școală. Au fost oferite sfaturi concrete despre ce trebuie evitat pentru a rămâne în siguranță:

– nu vă jucați cu focul – chibrituri, brichete sau lumânări pot provoca incendii;

– stați departe de prize sau cabluri electrice căzute;

Publicitate

– nu vă cățărați în copacii din apropierea liniilor de înaltă tensiune;

– evitați zona căilor ferate electrificate și nu urcați pe vagoane, chiar dacă pare o idee bună pentru un selfie;

– înotați doar în locuri special amenajate și niciodată singuri, dacă nu știți să înotați.

Un alt moment interesant a fost cel dedicat prezentării autospecialelor – copiii au văzut cu ochii lor cum arată și cum funcționează mașinile de intervenție. Cei mai curajoși au avut chiar ocazia să probeze echipamentele de salvare din spații înguste.

Întreaga activitate s-a desfășurat în baza unui protocol de colaborare între Arhiepiscopia Iașilor și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani.

Pentru copiii din tabără, a fost o zi plină de învățături prețioase, dar și de entuziasm, curiozitate și bucuria descoperirii. Iar pentru pompieri, încă o ocazie de a transmite mai departe ceea ce contează cel mai mult: prevenția salvează vieți.

Citeste mai mult

Eveniment

Veteran de război din Botoșani, sărbătorit la împlinirea vârstei de 101 ani

Publicat

Publicitate

Un moment de profund respect și recunoștință a avut loc la Botoșani, unde primarul municipiului, Cosmin Andrei, l-a vizitat pe Ioan Pînzariu, botoșăneanul care a împlinit venerabila vârstă de 101 ani.

Evenimentul a fost descris de edil drept „unul dintre cele mai onorabile la care poate lua parte un primar”. Ioan Pînzariu nu este doar un simbol al longevității, ci și un veteran de război, parte a unei generații care a pus temelia libertăților de care ne bucurăm astăzi.

„Astăzi, am reușit să strâng mâna domnului Ioan Pînzariu, care a împlinit 101 ani! (…) Mă bucur că am avut onoarea să vă salut! La mulți ani și deplină recunoștință!”, a transmis primarul Cosmin Andrei, într-o postare publică.

Gestul autorităților locale de a marca astfel de aniversări vine în contextul în care din ce în ce mai puțini veterani de război mai sunt în viață. Comunitatea botoșăneană a transmis, la rândul său, mesaje de admirație și respect pentru domnul Ioan.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending