Connect with us
Publicitate

Eveniment

Asteroidul care va trece pe lângă Pământ în această noapte. NASA a făcut anunțul de ultim moment

Publicat

Publicitate

În dimineața acestei zile, la ora 5:51 p.m. ora României, un asteroid impresionant, cu o lățime de aproximativ 600 de metri, va trece în apropierea Pământului. Dacă nu reușiți să îl observați acum, va trebui să așteptați mai bine de un an pentru a avea din nou această oportunitate. Potrivit astronomilor, pentru a vedea acest fenomen spațial anual este necesar un telescop, iar observații mai bune pot fi făcute în nopțile de 16 și 17 aprilie, când cerul este întunecat, scrie playtech.ro.

Detalii despre traiectoria asteroidului
Asteroidul, denumit 2013 NK4, orbitează soarele o dată la 378 de zile. Conform datelor furnizate de NASA, traiectoria sa eliptică îl poartă dincolo de orbita planetei Marte și între orbitele planetelor Venus și Mercur. Acesta este programat să treacă pe lângă Pământ la ora 10:51 a.m. ET, într-o apropiere sigură, fără a prezenta riscuri pentru planeta noastră.

Observații vizuale
Din păcate, nu va fi posibil să observați asteroidul cu ochiul liber. NASA indică faptul că este necesar un telescop pentru a putea vedea corpul ceresc. Deși apropierea cea mai mare de Pământ a asteroidului 2013 NK4 are loc luni, datorită poziționării sale pe cer, va fi mai ușor de observat în nopțile de 16 și 17 aprilie, conform EarthSky.org.

Comparativ cu Apophis
Potrivit rapoartelor, asteroidul 2013 NK4 este aproape de două ori mai mare decât Apophis, cunoscut sub numele de „asteroidul din ziua judecății”, care este prevăzut să treacă mai aproape de Pământ decât sateliții artificiali în anul 2029. Această comparație subliniază dimensiunea considerabilă a asteroidului 2013 NK4 și interesul major pe care îl suscită în rândul comunității științifice și a observatorilor de stele.

Prin urmare, evenimentul de trecere a asteroidului 2013 NK4 este unul dintre acele momente spectaculoase care aduc în prim plan frumusețea și misterul vastului univers, reamintindu-ne cât de dinamic este spațiul cosmic ce ne înconjoară.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lângă noi: Românca acuzată că vindea parfumuri contrafăcute a scăpat de pedeapsă. Decizia Judecătoriei Suceava

Publicat

Publicitate

Judecătoria Suceava a dispus încetarea procesului penal pentru femeia acuzată de vânzarea de parfumuri contrafăcute.

Într-o decizie recentă, Judecătoria Suceava a dispus încetarea procesului penal împotriva unei femei de afaceri din Suceava acuzată de vânzarea de parfumuri contrafăcute.

Decizia Judecătoriei Suceava

Printre brandurile care au intentat acțiune în justiție se numără Victoria’s Secret, Bvlgari, Guerlain și Lacoste. Sentința a fost pronunțată după ce instanța a constatat că termenul de prescripție a intervenit pentru faptele imputate, respectiv de cinci ani, începând de la data săvârșirii infracțiunii.Instanța a motivat decizia prin faptul că părțile civile nu au prezentat dovezi concrete ale prejudiciului material, precum facturi sau documente contabile, și nu au demonstrat că cifra de afaceri a fost afectată de vânzarea produselor contrafăcute, scrie playtech.ro.

De asemenea, nu s-a demonstrat că potențialii clienți au refuzat produsele originale ca urmare a activității inculpatei. Astfel, instanța a respins cererile de daune formulate de companiile de renume și a decis că simpla deținere și vânzare a parfumurilor contrafăcute nu constituie o dovadă suficientă pentru a justifica daune morale.

„În plus, părțile civile nu au făcut dovada faptului că prin comiterea, de către inculpată, a faptei, cifra lor de afaceri ar fi fost afectată ori potenţialii clienţi au refuzat să mai cumpere produse originale, aspecte care de asemenea ar putea justifica aprecierea producerii unei vătămări şi implicit existenţa unui prejudiciu. Astfel, simpla deținere în vederea comercializării bunurilor contrafăcute nu poate fi prezumată de instanța de judecată ca aducând atingere unor drepturi nepatrimoniale ale părții civile și să justifice acordarea de daune morale”, mai spun magistrații de la Judecătoria Suceava.
Femeia de afaceri a fost investigată de procurori după ce în august 2018, în urma unor percheziții, au fost descoperite peste 1.000 de parfumuri și produse cosmetice contrafăcute în standul său din Bazarul Suceava. Procesul a fost inițiat în iulie 2023, dar instanța a considerat că termenul de prescripție a făcut imposibilă continuarea procedurilor legale. Sentința nu este definitivă și poate fi contestată în termen de zece zile.

Publicitate

Riscurile parfumurilor contrafăcute

Parfumurile contrafăcute reprezintă o problemă semnificativă în industria cosmeticelor, având efecte negative atât asupra consumatorilor, cât și asupra companiilor de branduri renumite. Aceste produse imitatoare sunt adesea fabricate cu ingrediente de calitate inferioară, care pot provoca reacții adverse la utilizatori, precum iritații ale pielii sau alergii.

În plus, parfumurile contrafăcute nu respectă standardele de siguranță și igienă, putând conține substanțe nocive. Pe lângă riscurile pentru sănătate, ele contribuie la pierderi financiare pentru companiile legitime, care investesc în dezvoltarea și promovarea produselor lor. Aceste practici ilicite subminează, de asemenea, încrederea consumatorilor în produsele originale și afectează echitatea pe piață, generând daune considerabile industriei parfumurilor.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Când intră pensiile în august, luna în care pensionarii vor primi și deciziile de recalculare

Publicat

Publicitate

Când intră pensiile în august 2024. Este luna în care pensionarii vor primi și deciziile de recalculare, în vederea majorărilor din septembrie.În luna august, pensionarii din România își vor primi pensiile conform unui program specific, variind în funcție de modul de livrare – fie prin poștă, fie prin transfer bancar, scrie alba24.ro. Potrivit calendarului oficial, achitarea pensiilor prin poștă se face în intervalul 1 – 15 ale lunii, la domiciliul beneficiarilor.

Când intră pensiile în august 2024

Aproximativ 2,5 milioane de pensionari își primesc pensiile prin poștă, iar distribuirea va avea loc până în 10 august.

Conform Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), achitarea pensiilor pe carduri se face în jurul datei de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.

Cel mai probabil, banii vor începe să fie distribuiți din data de joi, 1 august, dar banii vor intra pe card sau vor fi aduși de poștași în termenele asumate.

Când vin deciziile de recalculare a pensiilor

În luna august pensionarii vor primi și deciziile de recalculare a pensiilor, în urma modificărilor recente ale legislației.

 

Publicitate

Se așteaptă ca aproximativ un milion de români să primească decizii de recalculare.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a transmis că deciziile de recalculare a pensiilor vor ajunge în perioada 16 – 31 august la pensionari.

Potrivit acesteia, Casele Teritoriale de Pensi au început deja listarea deciziilor de pensionare. De asemenea, ministrul a adat asigurări că nici o pensie nu va scădea în urma recalculării.

Publicitate

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit în urmă cu două luni modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii.

Ministrul Muncii a transmis că este „un formular cât mai simplu realizat de cei de la casa Naţională de Pensii, pentru ca fiecare pensionar să poată verifica uşor aceste date”.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Se ridică o mândrețe de biserică la Tocileni, satul unde s-a născut Patriarhul Teoctist. PS Nichifor Botoșăneanul va sfinți lucrările

Publicat

Publicitate

La Tocileni, satul unde s-a născut Patriarhul Teoctist, comuna Stăuceni, judetul Botoșani, lângă casa parohială, parintele Marian Octavian Podut , împreună cu enoriașii, ridică o nouă biserică.

Duminica, 28 iulie, după ora 14, Preasfințitul Nichifor Botosaneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, alături de un sobor de preoti si diaconi, va săvârși slujba de sfințire la începutul lucrărilor.

Patriarhul Teoctist s-a născut în anul 1915 în satul Tocileni, județul Botoșani, din familia părinților Dumitru și Marghioala Arăpașu, primind la botez numele Teodor.

A intrat ca frate la Mănăstirea Vorona în anul 1928, iar ulterior a viețuit la Mănăstirile Neamț și Cernica.

Este tuns în monahism la Mănăstirea Bistrița, sub numele Teoctist în data de 6 august 1935 și este hirotonit ierodiacon în data de 4 ianuarie 1937.

În anul 1940 s-a înscris la Facultatea de Teologie din București, pe care o absolvă cinci ani mai târziu. În perioada studenției, a îndeplinit diferite funcții administrative în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Publicitate

La data de 1 martie 1945 a fost transferat la Centrul Eparhial din Iași, fiind hirotonit ieromonah în data de 25 martie 1945 și hirotesit arhimandrit în 1946.

Între anii 1945-1947 a fost preot slujitor, iar apoi mare Eclesiarh la Catedrala Mitropolitană din Iași și Exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor (1946-1948). Concomitent cu aceste sarcini a urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie din Iași. În data de 28 februarie 1950 a fost ales în funcția de Episcop vicar patriarhal cu titlul Botoșăneanul, fiind instalat în data de 5 martie a aceluiași an.

În perioada petrecută în funcția de Episcop vicar patriarhal a fost numit și secretar al Sfântului Sinod, rector al Institutului Teologic Universitar din București (1950-1954) și a condus diferite sectoare din cadrul Administrației Patriarhale.

Publicitate

Ales în demnitatea de Episcop la Arad, a fost instalat în data de 16 septembrie 1962, eparhie pe care a păstorit-o vreme de 10 ani (între decembrie 1969 – decembrie 1970, locțiitor de Episcop la Oradea). La 25 februarie 1973 a fost înscăunat în funcția de Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei (28 ianuarie).

Patru ani mai târziu, în 25 septembrie 1977, a fost ales în demnitatea de Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Sucevei, fiind întronizat în data 9 octombrie 1977. Începând cu luna iulie a anul 1980 și până în ianuarie 1982 a îndeplinit și funcția de locțiitor de Mitropolit al Ardealului.

Ca urmare a trecerii la cele veșnice a Patriarhului Iustin, în 31 iulie 1986, a devenit locțiitor de Patriarh, demnitate în care a și fost ales în data de 9 noiembrie a aceluiași an. O săptămână mai târziu, la 16 noiembrie 1986, a fost întronizat ca Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

În timpul în care a păstorit Biserica Ortodoxă Română au existat numeroase schimbări sociale și civile, precum Revoluția din decembrie 1989 și schimbarea regimului politic.

După 21 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Teoctist a trecut la cele veșnice în data de 30 iulie 2007.

 

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Mare Mucenic și tămăduitor Pantelimon

Publicat

Publicitate
Sfântul Pantelimon a trăit pe vremea împărăţiei lui Maximian. Era cu neamul din cetatea Nicomidiei, din tată elin, care în urmă s-a făcut creştin cu învăţăturile fiului său, şi din maică-sa Evula, care credea în Hristos. Fiind învăţat la meşteşugul doctoricesc al trupurilor de Efrosin, care avea mare slavă, se arăta a şti meşteşugul desăvârşit. Iar doctoricescul meşteşug al sufletului şi credinţa în Hristos a învăţat de la bătrânul Ermolae preotul, cu care, rugând pe Hristos, a înviat pe un copil, ce era muşcat de o viperă şi zăcea în drum.
El a fost botezat de bătrânul Ermolae şi povăţuit la credinţă. Iar chipul muceniciei lui a fost aşa: mergând un orb la dânsul, s-a tămăduit, şi întrebat fiind de împăratul cine a fost pricina tămăduirii lui, el a răspuns: «Pantoleon m-a tămăduit», căci aşa îl chema întâi, cu numele lui Hristos, în Care a spus că şi el crede, pentru care îndată i s-a tăiat capul. Iar Pantoleon a fost adus la împăratul şi fiind întrebat şi neclintindu-se din credinţa în Hristos, nici la făgăduinţe, nici la înfricoşări, a fost bătut cumplit şi ars cu făclii; însă arătându-i-Se Domnul în chipul bătrânului Ermolae, îl îmbărbăta, şi i se părea că a intrat cu dânsul şi în fierberea plumbului, în care era băgat sfântul. Şi în multe alte feluri de nespus a fost chinuit. Iar când a fost condamnat să piară prin sabie, s-a rugat şi plinindu-şi rugăciunea a venit glas de sus, numindu-l în loc de Pantoleon, Pantelimon. Atunci sfântul mucenic şi-a întins grumajii de bunăvoia lui, şi-i tăiară capul. Şi se face soborul lui întru a sa vestită biserică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending