Connect with us
Publicitate

Administratie

Astăzi s-a făcut încă un pas pentru construcția Autostrăzii Moldovei. Urmează lansarea licitației pentru execuția Buzău-Focșani

Publicat

Proiectul tehnic pentru secțiunea de Autostradă Buzău-Focșani a fost avizat astăzi, vineri, în Consiliul Tehnico-Economic al Companiei de Drumuri, practic o etapă foarte importantă înainte de lansarea licitației pentru execuție.

În urmă cu o săptămână, Ministerul Transporturilor a transmis Guvernului indicatorii tehnico-economici pentru secțiunea de autostradă cu o lungime de 82 de km. și un cost estimat de 7,2 miliarde lei, relatează economedia.ro.

După aprobarea în CTE -ul CNAIR poate începe pregătirea caietului de sarcini pentru procedura de achiziție, a anunțat ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu : ,,Consiliului Tehnico Economic al CNAIR a avizat astăzi proiectul tehnic pentru autostrada Buzău – Focșani ce va avea o lungime de peste 82 de km. Este un pas important pentru construcția acestei autostrăzi. Acum CNAIR poate începe pregătirea documentației pentru scoaterea la licitație a contractului de execuție.”

Tronsonul Buzău – Focșani este a doua secțiune a Autostrăzii A7 Ploiești – Pașcani, are o lungime de 82 de kilometri și un cost estimat de 7,2 miliarde de lei, potrivit documentului.

CNAIR a decis ca acest sector să fie împărțit în 4 loturi, iar durata de execuție este de 3 ani. Sunt prevăzute peste 40 de lucrări de artă: 23 de poduri, 15 structuri peste autostradă și 3 pasaje peste calea ferată. Pe traseu sunt prevăzute și șase noduri rutiere. Autostrada Ploiești – Pașcani (A7) este cel mai important proiect de infrastructură rutieră finanțat prin PNRR, cu trei jaloane prevăzute: semnarea contractelor de execuție Q4 2023, execuție a 50% din lucrări la sfârșitul anului 2024 și recepția lucrărilor Q 4 din 2026.

Traseul autostrăzii este amplasat pe raza administrativă a localităților: Buzău, Râmnicu Sărat, Vadu Pașii, Cochirleanca, Ziduri, Valea Râmnicului, Râmnicelu din județul Buzău și a localităților: Focșani, Odobești, Sihlea, Gugești, Slobozia Ciorăști, Milcovul, Răstoacă, Vânători, Câmpineanca, din județul Vrancea.

Pentru tronsonul Ploiești – Buzău, prima secțiune a Autostrăzii A7, CNAIR a prelungit termenul pentru desemnarea câștigătorilor până la data de 22 februarie.

În aprilie se estimează lansarea licitației și pentru secțiunea III Focșani-Bacău.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Economie

Experți: Măsurile fiscale propuse recent nu sunt tot. Vom avea și alte „surprize” în zilele ce vin

Publicat

Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu vor avea un efect de bumerang asupra întregii economii și vor fi suplimentate cu alte „surprize” în zilele care vin, potrivit experților în fiscalitate, citați de ADEVARUL.

Noile măsuri fiscale propuse de Executiv vor încetini economia și vor împovăra peste măsură companiile, susțin experții PwC, argumentând că doar din impozitul de 1% pus pe cifra de afaceri statul va încasa peste 6,2 miliarde de lei. În plus, susțin fiscaliștii, creșterea TVA pentru anumite produse va majora și prețul plătit de consumator, pentru că nicio societate nu poate suporta singură povara fiscală.

Impozitul pe cifra de afaceri va avea cel mai mare impact pentru companii, cele mai afectate domenii fiind energia, auto, sectorul tutunului, farmaceutic și construcții, multe deja supraimpozitate, această măsură urmând să aducă în jur de 6,2 miliarde lei la buget, potrivit estimărilor PwC România.

„Dintre toate modificările, impozitul pe cifra de afaceri va avea cel mai mare impact. Impozitarea cifrei de afaceri este o practică aproape inexistentă în țările dezvoltate tocmai pentru că mărimea cifrei de afaceri nu înseamnă, implicit, profituri pe măsură. Marjele de profit diferă de la un sector economic la altul, dar și în funcție de contextul economic. Conform estimărilor noastre 756 de companii pot fi eligibile (impozitul pe profit < 1% din CA), 20 fiind instituții de credit, iar 335 de companii ar plăti în continuare 16% impozit pe profit. Suma pe care estimăm că Ministerul Finanțelor o va încasa suplimentar prin aplicarea acestui impozit este de 6,2 miliarde lei. Țin să menționez că aceste estimări iau în calcul doar cifrele din bilanț ale companiilor așa cum ele sunt prezentate pe site-ul MEF nu veniturile totale prevăzute de proiectul de lege care in anumite situații pot fi chiar mai mari.

Din cunoştinţele noastre, urmează să mai avem şi alte surprize sau ordonanţe de urgenţă care vor mai surveni pe parcursul următoarelor zile”, a declarat Daniel Anghel, partener PwC România.
Băncile vor plăti impozit suplimentar cel puțin 4 ani
Toate băncile din România vor plăti un impozit suplimentar de 1% asupra veniturilor care sunt raportate la BNR, o cifră de afaceri reală, se arată în raportul PwC. „Să nu trăiți cu impresia, din versiunile anterioare ale proiectului, că acest impozit pe cifra de afaceri se va plăti doar 2-3 ani. Nu, acum nu se mai menționează nimic despre un termen. El se aplică începând cu 1 ianuarie 2024, iar previziunile făcute de Ministerul Finanțelor sunt pe 4 ani. Deci ne așteptăm că vom avea acest impozit pe cel puțin 4 ani”, a declarat Diana Coroabă, Partener PwC România.

Aceasta a explicat că nu contează cifra de afaceri, toate băncile plătesc.

„Nu se face o comparație, se plătește atât impozit pe profit, cât și pe cifra de afaceri. Va apărea o declarație nouă pentru impozitul pe cifra de afaceri. Se plătește 1% asupra veniturilor care sunt raportate la BNR, o cifră de afaceri reală. Am analizat primele 10 bănci și impozitul suplimentar ar fi între 14 și 50% din impozitul pe profit, ajungând la o cotă efectivă de impozitare de până la 33%. Impozitul pe cifra de afaceri se va plăti trimestrial. Cheltuiala cu impozitul pe cifra de afaceri nu va fi deductibilă. Se aplică cu 1 ianuarie 2024, iar previziunile făcute de Ministerul Finanțelor sunt pe patru ani. Ne așteptam să avem acest impozit cel puțin pe patru ani”, a adăugat ea.

Creșterea TVA se va reflecta asupra prețurilor produselor
În ce privește modificările aduse cotelor TVA, Adina Vizoli, director PwC a spus că se majorează de la 5 la 19% taxa în domeniul activităților recreative, divertisment și agrement, pentru produsele BIO aceasta crește de la 5 la 9%, iar produsele cu conținut de zahăr trec la 19%. În plus, băuturile nealcoolice care conțin zahăr și care deja sunt supuse TVA 19% de la începutul acestui an, începând cu anul 2024 vor fi supuse și unei accize.

Alte modificări importante vedem și pentru sectorul imobiliar deja afectat de multiple modificări aduse în ultimii ani privind plafonul locuintelor care puteau fi livrate cu TVA 5%. Iată că începând cu anul 2024 aceste locuințe vor fi supuse cotei de 9% dar va trebui sa ne uităm atent la noua definiție a locuinței eligibile pentru cota de 9%. Astfel, TVA de 9% se poate aplica numai pentru acele locuințe care chiar pot fi locuite de beneficiari fără a necesita investiții suplimentare semnificative.

„Ne așteptăm ca toate aceste modificări să se reflecte în prețul produselor afectate de creșterile de cote, într-un interval relativ scurt, posibil majorarea să fie efectuată gradual după publicarea Legii. De avut în vedere este că aplicarea unor cote de TVA diferite atrage probleme de interpretare privind încadrarea corectă a produselor”, a spus Adina Vizoli, director PwC.

Impact negativ asupra fondurilor de pensii
Modificările propuse vin să aducă la același numitor comun toate facilitățile existente la nivelul angajaților, mai puțin cea pentru angajații din domeniul cercetării-dezvoltării, a punctat Andreea Mitriță, partener PwC România, trecând în revistă principalele efecte negative, inclusiv impactul asupra fondurilor de pensii.

„Astfel pentru angajații din domeniul IT, scutirea de impozit pe venit nu se va mai aplica integral, ci doar pentru venituri brute lunare de 10,000 lei. Important de menționat că veniturile brute sunt veniturile din salarii și cele asimilate salariilor. Mai mult această scutire se va aplica doar în relația cu un singur angajator, adică doar pentru un singur contract, și chiar dacă suma nu este acoperită integral de un contract, facilitatea nu se va putea aplica pe diferență în cazul unui al doilea contract de muncă. Angajatul trebuie să notifice prin declarația pe propria răspundere care este angajatorul care aplică scutirea.

Toate celelalte contribuții se aplică în continuare ca și până acum, mai puțin contribuţia la fondurile de pensii administrate privat, care este opțională.

Posibil impact ar fi migrarea angajatilor către alte forme de organizare (micro, PFA) și de asemenea poate exista un impact negativ asupra fondurilor de pensii”, a adăugat ea.
În ce privește facilitățile din sectorul construcțiilor, industria alimentară și agricultura, acestea se aplică deja în limita veniturilor brute de 10.000 lei brut/luna în sensul că sunt scutite de impozit și parțial de contribuții. „Modificările propuse limitează și aici aplicarea în baza unui singur contract individual de muncă și se elimină scutirile de contribuții, mai puțin contribuția la fondul de pensii privat. Având în vedere că motivarea includerii acestei facilități a fost de a reduce deficitul de forță de muncă în aceste sectoare, sau de a face aceste sectoare mai competitive, un posibil impact poate fi chiar reversul acesteia.

Tot în zona veniturilor salariale, nu în legătură directă cu facilitățile menționate, proiectul de lege introduce o fiscalizare suplimentară pentru anumite beneficii salariale foarte utilizate de angajatori precum tichetele de masa sau voucherele de vacanță (tichetele de masă de acum înainte se pot acorda și numerar).

Dacă acum aceste beneficii sunt impozabile, dar scutite de contribuții sociale, pe viitor se intenționează ca acestea să fie incluse în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate, ceea ce se traduce printr un beneficiu net mai mic pentru angajați”, a adăugat Mitriță.

ADEVARUL

Citeste mai mult

Eveniment

Facebook scoate o funcție nouă cu care speră să facă tinerii să folosească mai mult rețeaua de socializare

Publicat

Meta, fostă Facebook, urmează să lanseze în cursul acestei săptămâni, după mai multe luni de teste interne, o serie de chatboţi, care vor fi disponibili utilizatorilor de pe platformele sociale ale companiei, transmite News.ro.

Miercuri, când va avea loc evenimentul Meta Connect, Meta va lansa mai mulţi chatboţi pentru reţelele sale sociale, susţin surse apropiate companiei, citate de The Wall Street Journal.

Chatboţii dezvoltaţi de Meta vor avea personalităţi diferite şi vor avea rolul de a atrage utilizatorii tineri şi de a creşte timpul petrecut de oameni în cadrul platformelor sociale ale companiei.

Personalităţile chatboţilor se vor concentra în primul rând pe entertainment, încercând să amuze utilizatorii. Vor exista, însă, şi funcţii practice, susţin aceleaşi surse.

De exemplu, personalităţile şi creatorii de conţinut vor primi acces la un chatbot special, care ar trebui să-i ajute să interacţioneze cu urmăritorii şi fanii.

Specializarea chatboţilor pe baza personalităţilor, spre deosebire de implementarea unor oprelişti, cum procedează OpenAI, le poate conferi acestora o funcţionalitate mai mare, dar poate crea şi probleme.

Specialiştii spun că, în cazul chatboţilor cu personalităţi, precum cei pe care-i va lansa Meta, riscul ca aceştia să înceapă să se comporte nepotrivit şi să ofere răspunsuri ofensatoare este mai mare.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Drăgușeni, în toiul nopții. Șoferul a ajuns la spital, dar un pasager a murit pe loc

Publicat

Un bărbat în vârstă de 55 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce mașina pe care o conducea a ajuns în afara părții carosabile. Evenimentul s-a produs în această dimineață, în jurul orei 02:00, pe raza localității Podriga, comuna Drăgușeni.

La fața locului s-au deplasat un echipaj din cadrul Stației Săveni cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar si o ambulanță din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Ajunse la locul intervenției, echipajele de intervenție au identificat și o a doua victimă aflată în stop cardio-respirator care nu a răspuns manevrelor de resuscitare. Șoferul autoturismului a fost preluat pentru a fi transporat la spital, fiind solicitată în întâmpinare și ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD.

Totodată, pompierii au acționat și pentru înlăturarea pericolului de izbucnire a unui incendiu, fiind deconectate bornele bateriei. Cercetările au fost preluate de polițiști.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfântul Cuvios Serghie de Radonej

Publicat

Sfântul Serghie din Radonej a fost un mare nevoitor şi luminător al Bisericii Ruse. El s-a născut în anul 1313, la Rostov, din binecredincioşi părinţi, Chiril şi Maria. După moartea părinţilor lui, Vartolomeu – căci aşa s-a numit Sfântul la naştere – s-a făcut monah şi a întemeiat Mănăstirea Sfintei Treimi în codrii Radonejului.

El a fost un rob smerit şi blând al lui Dumnezeu, care nu a cunoscut în viaţă decât nevoinţele şi rugăciunea. Din pricina curăţiei inimii lui pe el l-a învrednicit Dumnezeu cu darul facerii de minuni, căci a înviat şi un mort întru numele lui Hristos. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu s-a arătat lui de multe ori. Cneji şi vlădici au venit la el pentru sfat. El l-a binecuvântat pe cneazul Dimitri Donskoy, şi i-a prorocit biruinţă în bătălia de eliberare a Rusiei de tătari. El vedea în inimile oamenilor, precum vedea şi evenimentele ce aveau să fie. Mănăstirea lui a fost plină de monahi, încă din timpul vieţii lui şi, veac după veac, a fost unul dintre cele mai importante centre de viaţă duhovnicească şi loc făcător de minuni.

Sfântul Serghie a trecut la cele veșnice în ziua de 8 octombrie 1391, la vârsta de 78 de ani. În clipa adormirii sale, întreaga sa chilie s-a umplut de o mireasmă duhovnicească minunată. După fericita lui adormire, el s-a arătat de multe ori celor mai diverşi oameni. Sfântul Serghie a fost înmormântat în biserica mare a Mănăstirii Sfânta Treime, aflată în orașul Sergiyev Posad (Zagorsk), la aproximativ 80 de kilometri nord-est de Moscova. Mănăstirea a fost înființată de sfânt între anii 1340-1345.

În anul 1920, mănăstirea a fost desființată de autoritățile bolșevice, fiind însă reînființată în anul 1945, în semn de recunoștință față de eforturile depuse de Biserica Ortodoxă în Războiul Mondial. În anul 1993, aceasta a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending