Connect with us
Publicitate

Cultura

Astăzi: Cum intri GRATUIT la Filarmonica Botoșani? Un sărut sau o îmbrățișare, mai valoroase ca banii

Publicat

Publicitate

Un sărut sau o îmbrățișare par a fi astăzi mai valoroase ca banii pentru Filarmonica din Botoșani care vrea să vadă câți tineri vor face acest lucru înainte de intrarea în sala de spectacole.

Anunțul a fost făcut ieri, iar dacă tinerii din Botoșani vor da curs invitației, atunci, doar pentru un sărut sau o îmbrățișare, sala Filarmonicii ar urma să fie arhiplină.

Încă, dacă băieții vor fi lipsiți de curaj și vor sta ca bursucii în fața filarmonicii, atunci vor trebui să cumpere bilete pentru ei și partenerele lor.

“O altă zi a îndrăgostiților de Filarmonica Botoșani ! După Valentine’S Day şi Dragobet, cel al nostru, al românilor, pe 25 februarie veți avea parte de o frumoasă seară romantică cu muzică italiană, un spectacol realizat în parteneriat cu Opera Națională din Cluj Napoca!

Oferim cuplurilor (îndrăgostiților) ce se vor săruta sau îmbrățișa la intrarea în sala de spectacol şi-n fața aparatului foto, câte 2 locuri cu titlu gratuit la acest concert!”, a transmis Filarmonica Botoșani.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Popas duhovnicesc cu zeci de credincioși și numeroși preoți la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate
Numeroși botoșăneni au participat, joi seară, la slujba oficiată la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani, care a găzduit întâlnirea Cercului Pastoral Misionar „Sfântul Ioan Botezătorul”. În cadrul întâlnirii de joi, preoții au rostit rugăciuni rânduite la  Sfințirea mică a apei (Agheasma), după care a urmat Taina Sfântului Maslu, unde au fost pomeniți creștinii bolnavi trupește sau sufletește. Din acest cerc fac parte parohiile din partea de centru a municipiului Botoșani și prin rotație, la fiecare Biserică parohială se oficiază în sobor câte o slujbă și se prezintă o temă misionară. În cadrul întâlnirii de joi, a venit rândul părintelui Gheorghe Grigorași, preot paroh la Biserica „Întâmpinarea Domnului”, care a  susținut conferința cu tema „Îngrijirea bolnavilor în viața și scrierile Sfinților Părinți”. În stilul său carismatic și tranșant, părintele Gheorghe a pus la sufletul celor prezenți o serie de aspecte din viața socială care îi  vizează pe semenii bolnavi, din familie sau cuprinși în sistemul social. Parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” a amintit în cuvântul său că în istoria Bisericii au existat numeroase instituţii de binefacere, iar printre acestea spitalele (nosocomiile cum erau denumite în vechime) au ocupat un rol important. În Biserica Răsăriteană, Sfântul Vasile cel Mare este primul Sfânt Părinte al Bisericii Răsăritene care a înfiinţat multe spitale, ceea ce a devenit o tradiţie mai târziu. La noi în ţară, activitatea spitalicească a fost legată de mănăstirile în jurul cărora au apărut aşa-zisele bolniţe, pentru ca ulterior să se construiască adevăratele spitale. În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea se poate vorbi despre un fenomen, şi anume apariţia spitalelor întreţinute de marile mănăstiri, fenomen ilustrat de iniţiativele stareţului Paisie Velicicovschi de la Neamţ. După Decembrie 1989, s-au reînfiinţat în spitale posturile de preoţi slujitori care au contribuit mereu la alinarea suferinţelor sufleteşti ale bolnavilor. De o mare importanţă se bucură astăzi asistenţa spirituală a bolnavului din spital. „Nu doar Sfânta Scriptură cuprinde o serie de îndemnuri pentru îngrijirea celor bolnavi, ci şi numeroasele scrieri ale Sfinţilor Părinţi. Bolnavii sunt consideraţi o responsabilitate pentru cei sănătoşi, iar îngrijirea lor constituie una dintre sarcinile principale atât ale clerului, cât şi ale credincioşilor”, a spus părinte Gheorghe Grigorași, la începutul cuvântului său.    

Citeste mai mult

Educație

Profesori din Botoșani, între cele 140 de cadre didactice care participă la Mănăstirea Oașa la întâlnirea cu tema: Generația digitală față în față cu dascălii săi

Publicat

Publicitate

Sinaxa Educațională, o comunitate a profesorilor care integrează valorile religioase creștin-ortodoxe și formarea caracterului moral al elevilor în procesul de învățare, a organizat, în perioada 18 – 20 octombrie 2024, la Mănăstirea Oașa din județul Alba, întâlnirea de toamnă cu tema Generația digitală față în față cu dascălii săi, scrie alba24.ro.

Aproximativ 140 de profesori din toate regiunile geografice ale țării și de toate disciplinele s-au întâlnit la Mănăstirea Oașa, la al V-lea eveniment organizat de Sinaxa Educațională, pentru a discuta probleme de actualitate, legate de procesul instructiv-educativ aflat sub amprenta digitalizării.

Programul întâlnirii a îmbinat armonios conferința și atelierele educaționale legate de tema evenimentului, cu participarea la slujbele și la activitățile mănăstirești.

Ziua de sâmbătă, 19 octombrie, a început cu participarea la Sfânta Liturghie și implicarea în activitățile gospodărești ale mănăstirii.

A urmat Atelierul educațional cu tema Tehnologie și digitalizare, moderat de prof. Carmen Jinariu, care a adus în discuție teme precum: Avantaje ale integrării tehnologiei în educație, Instrumente digitale folosite la clasă, Provocări întâmpinate în lucrul cu generația digitală, Abilitățile esențiale ale unui profesor care predă unei generații conectate la tehnologie, Tehnologia și digitalizarea afectează valorile educaționale tradiționale?.

Ideile principale ale acestor ateliere educaționale au fost detaliate și dezbătute ulterior de Prof. Univ. Dr. Adrian Opre, profesor universitar la Departamentul de Psihologie și decan al Facultății de Psihologie și Științele Educației a Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, președinte al Asociației de Științe Cognitive din Romania, care a susținut, tot în decursul zilei de sâmbătă, conferința Generația digitală față în față cu dascălii săi.

În prima parte a întâlnirii, Prof. Univ. Dr. Adrian Opre a dezvoltat trei teme principale:

1. Nativii digitali vs. imigranții digitali;

2. Valorificarea bunelor practici din timpul pandemiei;

3. Tandemul educației digitale cu dascălii săi.

În partea a doua a întânirii, întrebările participanților au vizat rolul profesorului de a transforma învățarea nativilor digitali într-un proces cât mai relevant și atractiv, de a oferi elevilor sintaxe mentale, modele comportamentale, modele morale ce implică aplicarea valorilor tradiționale precum: curajul și patriotismul, libertatea și obiceiurile românilor, transmise prin viu grai din generație în generație.

Concluziile întâlnirii au fost dezbătute de participanți aducându-se în discuție importanța înțelegerii și a cunoașterii cât mai fidele a lumii virtuale, de către toate cadrele didactice, pentru a putea anticipa modul în care elevul se raportează la procesul de învățare și pentru a-l putea ghida pe acesta în frumoasa lui călătorie spre cunoaștere.

Întâlnirea Sinaxei educaționale s-a încheiat duminică, 20 octombrie, după Sfânta Liturghie.

Mărturii ale participanților:

”A fost o experiență deosebită, din multe puncte de vedere. M-am simțit foarte bine. Am plecat încărcată spiritual și cu încredere că viitorul nu e chiar atât de sumbru când ai colegi și colege în țară cu care împărtășești aceleași valori” – Prof. Maria Teodora Simion, Alba Iulia.

”Pentru mine, această experiență a fost inedită. La Mănăstirea Oașa am descoperit noi oportunități care au contribuit la dezvoltarea mea ca om și dascăl. Fiecare moment și-a pus amprenta asupra minții și sufletului meu. Oașa este un loc binecuvântat, încărcat de sfințenie și istorie. SINAXA EDUCAȚIONALĂ …. Dacă despart primul cuvânt, reiese : AXA (direcția) către SIN (E). O nouă abordare a EDUCAȚIEI. Mulțumim din suflet tuturor celor implicați în realizarea acestui proiect” – Prof. Viorica Verdeț, Reșița.

”Conferința domnului Profesor Adrian Opre a fost, pe de o parte, una cuminte, care mi-a dat idei de parcurs obișnuit, pentru meseria mea. Idei bune și importante, dar intenționat scoase din zona de top a abordării profesionale, pentru a putea fi ușor înțelese, ușor aplicate. Bilă albă, deci, până aici. Pe de altă parte, am extras din conferință senzația de real – autenticitatea profesională a celui care spune „Nu știu”, dar citește constant, nelăsând concepțiile deja formate să se cimenteze (dându-le o libertate aparte, aceea a posibilității de remodelare). Pentru această caracteristică a conferinței, bila albă de mai sus devine una transparentă, strălucitoare, marca memorabilității pe termen lung” – Prof. Cătălina Cocan, Cluj-Napoca.

”A fost o întâlnire de suflet, cu suflet, pentru suflet. Încă se decantează informația, dar starea de bine, de pace, persistă în fiecare celulă” – Prof. Mihaela Apostu, Caransebeș.

”La fiecare întâlnire a Sinaxei Educaționale am avut ocazia să cunosc oameni minunați cu suflete deosebite și cu bogate bagaje intelectuale, a căror experiență relatată în cadrul acestor întâlniri unice m-a ajutat mult la proiectarea activităților mele, dar și la dobândirea de încredere în mine și în ideile mele, deoarece atunci când te simți vlăguit, dar vezi că nu ești singurul în această situație, prinzi aripi nevăzute și ocolești ocazia de a te da bătut.

Acest lucru s-a întâmplat și la Sinaxa Educațională #5. Pe toți cei prezenți la acest eveniment ne unesc aceleași frământări, aceleași dorințe și aceleași întrebări. Este minunat să întâlnești astfel de oameni, când zi de zi te lovești de ignoranța altora.

Simt că această comunitate devine o mare familie și cel mai minunat loc de a te întâlni cu cei dragi nu poate fi decât Mănăstirea Oașa, casa sufletului meu și a multora dintre noi” – Prof. Mina Oprișa, Arad.

”Ediția a V a din acest an a fost timp de calitate, 2 zile petrecute în comuniune și interrelaționare prin intermediul organizatorilor implicați și dedicați. (…) Ca exerciții sufletești, participarea zilnică la Dumnezeiasca Liturghie și alte slujbe de seară, clipe de neuitat – pentru că lucrăm cu veșnicia – au încununat activitatea întâlnirii de toamnă, conferindu-i o aură strălucitoare, luminoasă, de protecție divină, într-un cadru natural absolut superb, cu persoane de excepție” – Prof. Garofița Sorina Docolin, Timișoara.

Citeste mai mult

Administratie

Angajatorii botoșăneni, la masa discuțiilor cu inspectorii de Muncă din județ

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani împreună cu Inspectoratul General pentru Imigrări Botoșani a organizat în zilele de 23 și 24 octombrie, de la ora 10, la sediul ITM Botoșani, o întâlnire cu angajatorii. În cadrul acesteia, s-a discutat despre Campania Națională de informare și conștientizare a angajatorilor și salariaților cu privire la eliberarea adeverințelor de vechime, despre prevederile legale privind încadrarea în muncă și detaşarea străinilor pe teritoriul României, precum și despre ultimele modificări legislative din domeniile Relațiilor de Muncă și Securitate și Sănătate în Muncă. Aceste activități s-au desfășurat în cadrul planului comun de acțiune dintre IGI și Inspecția Muncii.

 

Obiectivele acestei întâlniri au fost:

-informarea persoanelor fizice care au sau au avut calitatea de salariat cu privire la condițiile în care pot solicita adeverințe de vechime și/sau de venit, informarea și conștientizarea angajatorilor și a deținătorilor de arhivă, cu privire la obligația legală de eliberare a acestora,

-prevenirea și combaterea muncii nedeclarate a străinilor prin informarea cu privire la condițiile în care angajatorii români pot angaja cu contract individual de muncă cetățeni străini și regimul juridic aplicabil acestora pe teritoriul țării noastre.

Au avut loc dezbateri care au vizat cele mai importante și de interes teme din sfera domeniilor de activitate ale instituțiilor participante. Reprezentanții celor 16 societăți  participante, prezenți la aceasă întâlnire, au avut posibilitatea de a-și lămuri neclaritățile, de a-și prezenta problemele cu care se confruntă în aplicarea legislației muncii.

Dialogul constructiv dintre părțile participante a fost susținut din partea ITM Botoșani de către dna Daniela Petronela Lozneanu-Inspector-șef, dl Mihai Onofraș-Inspector-șef adjunct RM, dl Dan Moldovanu-Inspector-șef adjunct SSM,  precum și reprezentantul din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări al județului Botoșani-dl George Viorel Coca-agent șef principal de poliție.

Sesiunea de întrebări și răspunsuri a fost de mare interes pentru participanți, în ceea ce privește aplicarea ultimelor modificări legilastive și obținerea documentelor necesare de la IGI, precum și diferite spețe din domeniile Relațiilor de Muncă și Securitate și Sănătate în Muncă.

Atât reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă, cât și reprezentantul IGI Botoșani și-au arătat disponibilitatea de a oferi sprijin angajatorilor pentru aplicarea corectă a prevederilor legale și pentru soluționarea cât mai rapidă a solicitărilor venite din partea acestora.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Vin ploile, dar temperaturile rămân mai ridicate decât media normală. Prognoza pe noiembrie

Publicat

Publicitate

Prognoza meteo DETALIATĂ pe 4 săptămâni a fost publicată vineri, 25 octombrie) de Agenția Națională de Meteorologie (ANM). Este vorba despre perioada cuprinsă între 28 octombrie și 25 noiembrie.

Meteorologii români estimează că temperaturile vor fi uşor mai ridicate decât cele obişnuite, săptămâna viitoare, dar şi la jumătatea lunii noiembrie, în intervalul 11 – 18 noiembrie, în cea mai mare parte a ţării.

De asemenea, în perioada 4 – 18 noiembrie se vor înregistra ploi în majoritatea regiunilor.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată.

Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 2004-2023.

Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Și meteorologii europeni spun că în noiembrie și decembrie vom avea în România temperaturi cuprinse în medie între 5 și 10 chiar 12 grade Celsius.

Vor exista și zile mai friguroase, la începutul lunii de decembrie, când mercurul termometrelor va scădea sub zero grade în zone extinse din țară.

Vor fi și temperaturi extreme în zonele deja consacrate cum ar fi Întorsura Buzăului, Miercurea Ciuc și Joseni.

În Europa, meteorologii spun că vom avea mai puțină zăpadă decât de obicei, cu excepția Scandinaviei  potrivit Severe-Weather.

Săptămâna 28.10.2024 – 04.11.2024 în România

Potrivit ANM, săptămâna viitoare, România va experimenta un amestec de vreme însorită și ploi sporadice, cu temperaturi variate în funcție de regiune:

  • București: Se așteaptă zile însorite la începutul săptămânii, cu maxime în jur de 30°C. Spre mijlocul săptămânii, temperaturile vor scădea ușor, și există posibilitatea unor episoade de ploaie ușoară.
  • Alba Iulia, Cluj și Sibiu: În vestul și centrul țării, vremea va fi predominant însorită, cu temperaturi plăcute și doar câteva episoade de ploaie scurtă spre mijlocul săptămânii. Maximele vor oscila între 20-25°C.
  • Timișoara: Orașul va avea temperaturi mai ridicate, până la 28-30°C, și o săptămână în mare parte uscată, însă cu posibilitate de ploi scurte în a doua jumătate a săptămânii.
  • Constanța: La malul mării, va fi o combinație de zile însorite și câteva episoade de ploi ușoare, mai ales spre sfârșitul săptămânii. Temperaturile vor fi plăcute, în jur de 25°C, cu vânt moderat.
  • Iași: Va avea o vreme predominant însorită, cu maxime de până la 28°C. Există, de asemenea, șanse de ploi ușoare în a doua parte a săptămânii, însă vremea va rămâne în general confortabilă

Valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile sud-vestice.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii ţări.

Săptămâna 04.11.2024 – 11.11.2024

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a ţării.

Cantităţile de precipitaţii vor avea o tendinţă uşor excedentară în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele sud-vestice.

Săptămâna 11.11.2024 – 18.11.2024.

Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii ţări.

Regimul pluviometric va fi uşor excedentar în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile nord-vestice.

Săptămâna 18.11.2024 – 25.11.2024

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare în jumătatea nordică a ţării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending