Connect with us
Publicitate

Actualitate

Astăzi, 14 septembrie: Înălțarea Sfintei Cruci – ZIUA CRUCII. Ce nu este bine să faci la sărbătoarea cinstirii lemnului sfânt

Publicat

Publicitate

Astăzi, 14 septembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălţarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii. Este o sărbătoare mare, cinstită prin post și praznice, fiind cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt, scrie alba24.ro.

Înălţarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii  este cea mai veche dintre sărbătorile creştine și singura cu post aspru şi rugăciune ce apare atât în calendarul bizantin (ortodox şi greco-catolic), cât şi în cel latin, la data de 14 septembrie.

Credincioșii sfințesc la biserica, ulcele noi pline cu miere și lapte; de toarta cănițelor se leagă câte un fir de ață roșie, iar fiecare cană este acoperită cu un colac. Toate aceste ofrande se dau de pomană săracilor, în memoria rudelor decedate.

Publicitate

De Ziua Crucii se postește pentru sănătatea familiei, pentru spor și pentru bunăstarea gospodăriilor.

Spre deosebire de alte sărbători, Înălţarea Sfintei Cruci se cinsteşte cu post pentru că aduce aminte de patimile şi moartea Mântuitorului pe Golgota.

Crucea, simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului

Pe 14 septembrie, de Ziua Crucii sau Înălțarea Sfintei Cruci, credincioșilor li se recomandă post negru pentru purificarea trupului și a sufletului.

Publicitate

În cazul în care sănătatea nu le permite să facă acest lucru, de preferat ar fi ca în ziua Înălțării Sfintei Cruci să nu se consume usturoi, nuci, prune și pește, explicația fiind că acestea au un miez ce poate semăna cu semnul crucii.

Evenimente ce marchează istoria Zilei Înălțării Sfintei Cruci

Înălțarea Sfintei Cruci este a doua mare sărbătoare a lunii septembrie, după Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică.

Publicitate

Spre deosebire de alte sărbători creștine, Înălţarea Sfintei Cruci se cinsteşte cu post aspru, Crucea fiind un simbol al victoriei asupra morţii şi păcatului.

Înălțarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii marchează şi două evenimente solemne: Aflarea Crucii şi înălţarea ei în faţa poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335, şi aducerea Sfintei Cruci de la perşi, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Înălțarea Sfintei Cruci aminteşte de un moment semnificativ din viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

În ajunul luptei cu Maxenţiu, un duşman al creştinilor (307-312), împăratul Constantin a avut o viziune: în plină zi, pe cer a apărut o cruce formată din stele, cu inscripţia: „Prin acest semn vei învinge”.

Împăratul a învins, iar mama lui, după izbândă, a poruncit să fie găsită Sfânta Cruce, la Ierusalim, aproape de Golgota.

Acolo au fost descoperite trei cruci identice, cea pe care a fost răstignit Iisus şi două ale tâlharilor ucişi odată cu el.

Pentru a afla care este crucea pe care a fost răstignit Iisus, patriarhul Ierusalimului, Macarie, a apropiat fiecare cruce de o fată care tocmai murise.

Când Macarie a aşezat lângă ea Sfânta Cruce, se spune că tânăra a înviat.

Vestea s-a răspândit ca fulgerul, iar biserica a devenit neîncăpătoare pentru credincioşii care soseau să vadă Sfânta Cruce.

În anul 335 după Hristos, Patriarhul a poruncit Înălțarea Sfintei Cruci la un loc înalt, de unde să o poată vedea tot poporul.

Sfântul Constantin cel Mare a zidit în acel loc o biserică denumită și Biserica Învierii Domnului, sfințită pe 13 septembrie 335.

Pe 14 septembrie, patriarhul Macarie al Ierusalimului a arătat din nou de pe amvonul bisericii, sfântul lemn al Crucii Răstignirii, pentru toate persoanele care au vrut să o vadă.

De atunci, această zi a rămas definitiv ca sărbătoare Înălțării sau Arătării Sfintei Cruci.

Superstiții de Ziua Crucii – de ce i se spune Cârstovul  Viilor și Ziua Șarpelui

În calendarul popular, ziua Înălțării Sfintei Cruci mai poartă denumirea și de Ziua Crucii, Ziua Șarpelui sau Cârstovul Viilor și este considerată data ce vestește sfârșitul verii și începutul toamnei.

Ziua Crucii este considerată dată ce vestește sfârşitul verii şi începutul toamnei.

Calendarul popular consemnează această zi şi sub alte denumiri, cum ar fi Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui.

Sub prima denumire, ziua este cunoscută mai ales în zonele deluroase şi sudice, în zonele viticole, marcând începutul culegerii viilor.

A doua denumire este legată de faptul că, din această zi, se crede că şerpii şi alte reptile încep să se retragă în ascunzişurile subterane, hibernând până în primăvară.

La sate, încă se mai crede că şerpii, inainte de a se retrage, se strâng mai mulţi la un loc, se încolăcesc şi produc o margică numită „piatra nestemată”, ce ar folosi pentru vindecarea tuturor bolilor.

Potrivit altor tradiţii, de Ziua Crucii se strâng ultimele plante de leac (boz, micşunele, mătrăguna, năvalnic), care sunt duse, împreună cu buchet de flori şi busuioc, la biserică, pentru a fi puse în jurul crucii şi a fi sfinţite.

Plantele astfel sfinţite se păstrează apoi în casă, la icoane sau în alte locuri ferite, fiind folosite pentru vindecarea unor boli, dar şi la farmecele de dragoste.

În această zi, preotul sfințește via și butoaiele de vin, pentru ca și în viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată.

Tradiții și obiceiuri străvechi de Ziua Crucii

În aceasta zi nu se mănâncă usturoi, nuci, prune sau pepeni, alimente al căror miez se aseamănă cu crucea.

În tradiția populară, frunzele și florile de busuioc, mentă, maghiranul și cimbrul sunt plante magice și se sfințesc la biserică, iar în timpul slujbei se păstrează lângă cruce. Florile de busuioc sfințit la această sărbătoare alină durerile, chiar și migrenele puternice sau durerile de dinți. În mediul rural, cu crenguțe de busuioc aprinse se afumă bolnavii de friguri. Busuiocul se pune și în vasele cu apă pentru păsări, în perioada epidemiilor pentru a le ocroti.

De Ziua Crucii se face un ritual pentru pomii care nu mai rodesc: gospodarii atârnă de ramurile acestora, cruci făcute din busuioc sfințit la biserică și curpeni (tulpini târâtoare de castraveți și de pepeni), sperând ca rodul să se adune și în acești pomii neroditori.

Dacă tună în această zi, va fi o toamna lungă. În schimb, dacă se adună un cârd de ciori gălăgioase, va cădea bruma. Înainte de Ziua Crucii nu este bine să culegi calinele, pentru că, în acest caz,  în ajunul sărbătorii va fi o noapte geroasă.

Ziua Crucii vestește că vara s-a sfârșit și toamna își intră în drepturi. De asemenea, la ţară începe culesul strugurilor şi se face mustul.

Ziua Crucii – tradiții legate de culesul viilor

Strugurii din ultima tufa de vie nu trebuie culeși astăzi. Ei trebuie păstrați ca ofrandă pentru păsările cerului și de aceea se numesc, în limbaj popular, strugurii lui Dumnezeu.

În serile culesului, podgorenii fac focuri din vița uscată, în jurul cărora petrec cu mâncare, băutură și muzică.

Pe 14 septembrie, la biserică se sfințesc busuiocul, menta, maghiranul și cimbrul, considerate plante magice.

Aceste plante îi apără pe credincioși de diverse boli, dar veghează și asupra păsărilor și animalelor din ogradă.

Monedele sfințite în această zi, păstrate în portofel, alături de o cruciuliță aduc belșug și spor în muncă.

De asemenea, se spune că nu este bine să se mănânce usturoi, nuci, prune și pește.

Este recomandat să se țină post negru, aspru, pentru vindecarea sufletului și a trupului.

În ziua Înălțării Sfintei Cruci nu este voie a se munci, pentru a nu atrage primejdiile.

De acum se începe și bătutul nucilor, însă nu este voie să se consume fructul, deoarece miezul are forma unei cruci.

Oamenii din popor cred că dacă va tuna în această zi de sărbătoare, toamna va fi una lungă.

De asemenea, dacă ciorile se adună pe gard, va cădea bruma.

Alte sărbători creștine care vor mai fi până la sfârșitul anului 2022

Sărbătorile din Calendarul Ortodox 2022:

OCTOMBRIE: 

  •  26 – Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de mir (Dezlegare la ulei și vin).
  • 27 – Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, ale cărui moaște se află în Catedrală Patriarhală; Sf. Mc. Nestor.

NOIEMBRIE: 

  • 8 – Soborul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri.
  • 21 – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Vovidenia) (Post negru).
  • 30 – Sf. Ap. Andrei, cel întâi Chemat, Ocrotitorul României; †) Sf. Ier. Andrei saguna, mitropolitul Transilvaniei; Sf. Ier. Frumentie, Ep. Etiopiei (Dezlegare la ulei și vin).

DECEMBRIE:

  • 6 – Sf. Ier. Nicolae, Arhiep. Mirelor Lichiei (Dezlegare la peste).
  • 25 – Nașterea Domnului (Crăciunul).
  • 26 – A două zi de Crăciun; (†) Soborul Maicii Domnului; †) Sf. Cuv. Nicodim de la Tismana; Sf. Ier. Eftimie Mart., ep. Sardei (Hărți).
  • 27 – A treia zi de Crăciun; †) Sf. Ap. întâiul Mc. și Arhid. ștefan; Sf. Cuv. Teodor Mărturisitorul

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Eveniment emoționant la Biserica din Stănești! Protopopul Petru Fercal l-a instalat pe noul paroh, pr. Petru Eduard Filip

Publicat

Publicitate

Duminică, 3 noiembrie, în Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrieˮ Stănești, comuna Lunca, județul Botoșani , Protopopiatul Botoșani, părintele protopop Petru Fercal l-a instalat pe noul părinte paroh Petru Eduard Filip, care a fost hirotonit preot chiar de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, la Mitropolie, pe data de 14 octombrie.

Părintele protoiereu, părintele inspector Răzvan-Petru Aonofriesei-Puiu, fostul paroh părintele Mihail Istrate, dar și alți preoți veniți de la Iași sau din împrejurimi au săvârșit Sfânta Liturghie la care au participat locuitorii satului. După săvârșirea slujbei, părintele Petru Fercal a dat citire Deciziei de numire a noului preot, îndemnându-l să slujească cu dragoste și responsabilitate și să dea dovadă de jertfelnicie și ascultare pe tot parcursul misiunii, față de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, față de Centrul Eparhial, să colaboreze cu preoții din parohiile învecinate și cu autoritățile locale.

„Să fiți uniți! Orice aveți pe suflet, veniți și vorbiți cu părintele. Destăinuiți-vă, spovediți-vă, cu toată încrederea, fără să vă îndoiți și atunci, dacă veți fi în comuniune și în frățietate, Dumnezeu vă va binecuvânta! La Dumnezeu toate sunt cu putință. Numai așa veți deveni cetățeni ai Raiului, prin ascultare, prin bunătate, prin smerenie, prin săvârșirea faptelor bune. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru harul care coboară asupra acestui loc, pentru toate realizările făcute și care trebuiesc continuate și,iată, cei doi preoți vor continua să colaboreze și pe viitor, să se ajute reciproc și să continue această lucrare frumoasă începută, cu sprijinul domnului primar, al consilierilor și al dumneavoastră, al creștinilor și în felul acesta, aici va fi mereu o flacără care arde, o candelă aprinsă care cu blândețea ei, cu căldura ei, cu nădejdea ei, va duce mai departe existența acestei localități. De noi depinde totul , să știți! Să rămânem în pace, în liniște și în binecuvântare”, a spus părintele protopop în cuvântul său.
Noul părintele paroh este căsătorit cu Roxana-Lăcrămioara Filip, fiind binecuvântați de Dumnezeu cu patru copii.
https://www.youtube.com/watch?v=yMaKM79daVg

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Autostrada Moldovei A7 pe ruta Pașcani-Suceava: Pas important pentru construcția primilor 33 de kilometri

Publicat

Publicitate

Două asocieri de constructori din România și un constructor italian au depus astăzi oferte pentru contractul cu o valoare de 3,88 miliarde lei (fără TVA), finanțat prin PT pentru construcția primilor 33 de km ai Autostrăzii Moldovei A7 pe ruta Pașcani-Suceava.

Anunțul a fost făcut de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a explicat că ofertantul care va câștiga licitația are la dispoziție 30 de luni (6 luni proiectare, 24 de luni execuție), pentru construcția primului lot al acestei noi autostrăzi.

Conform contractului, pe traseu vor fi construite inclusiv:

Publicitate

– un viaduct (peste DJ208 și CF517), cu o lungime de 1.049,80 m;

– un viaduct (peste Râul Ruja), în lungime de 604,60 m;

– un pasaj (peste pârâul Pulpa, DJ208S și CF500), în lungime de 868 m.

Publicitate

– patru parcări de scurtă durată;

– două Spații de Servicii,

– Nod rutier Tătăruși-Heci, la intersecția cu DJ 208F (Fântâna Mare-Heci-Lespezi);

Publicitate

– Nod rutier Dolhasca, la conexiunea cu DJ 208I (Siliștea Nouă-Budeni);

– Nod rutier Roșcani, care va asigura accesul pe și din autostradă.

“Spațiile de servicii și parcările de scurtă vor avea asigurată infrastructura necesară pentru construcția viitoare a unui număr de minimum 8 stații de încărcare pentru autoturismele electrice”, a transmis ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Ovidiu Jitaru, candidat PNL la Senatul României

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Ovidiu Jitaru, candidat PNL la Senatul României, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri de la Botoșani.

Ovidiu Jitaru a vorbit despre candidatura sa pe listele Partidului Național Liberal dar și despre schimbarea care trebuie să se producă la Botoșani precum și despre greșelile de management care s-au făcut în ultimii 30 de ani la conducerea județului Botoșani și care din păcate nu au dus la dezvoltarea județului din nordul României.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Publicitate

Citeste mai mult

Economie

Peste 400 de locuri de muncă disponibile la Botoșani. Vezi LISTA cu locurile de muncă comunicată de AJOFM

Publicat

Publicitate

Peste 400 de locuri de muncă sunt disponibile la nivelul județului Botoșani. Datele au fost centralizate de AJOFM Botoșani de la agenții economici și făcute publice la începutul acestei săptămâni.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

 
DENUMIRE COR DENUMIRE ANGAJATOR ADRESA ANGAJATOR
inginer mecanic ANTARES INTERNATIONAL SRL Sos. NICOLINA, Nr. 59, 978B, Telefon:0724004050
inginer autovehicule rutiere XANDOR SRL Str. MANOLESTI DEAL, Nr. 33, Telefon:0231/514214
inginer mecanic utilaj tehnologic textil FPS FLEXIBLES ROMÂNIA S.R.L. Calea NATIONALA, Nr. 1F, MUN., Telefon:0231/515189
medic veterinar ANTARES INTERNATIONAL SRL Sos. NICOLINA, Nr. 59, 978B, Telefon:0724004050
medic veterinar IULIA PROFESIONAL SANIVET SRL CALEA NATIONALA, Nr. 42C, Telefon:0765335698
medic veterinar MIRUSABVET S.R.L. Viilor, Nr. 8, MUN., Telefon:0
programator ICE COMPUTERS SRL Mihai Eminescu, Nr. 50A, Loc. Catamaresti Deal, Telefon:0374100801
administrator de rețea de calculatoare SC Gimabo Bussines Food SRL Ghe.Hasnas, Nr. 2C, Telefon:0730150303
tehnician în industria confecțiilor și tricotajelor DAGAMITEX S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 32, MUN. BOTOŞANI, Telefon:0744373131
tehnician în industria confecțiilor și tricotajelor GARMENT OPERATIONS S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 2A, MUN., Telefon:231506024
șef formație industria confecțiilor îmbrăcăminte NEW FASHION SRL Calea Nationala, Nr. 30B, Telefon:0747128199
tehnician veterinar IULIA PROFESIONAL SANIVET SRL CALEA NATIONALA, Nr. 42C, Telefon:0765335698
tehnician veterinar MIRUSABVET S.R.L. Viilor, Nr. 8, MUN., Telefon:0
agent de vânzări MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
asistent manager ANTARES INTERNATIONAL SRL Sos. NICOLINA, Nr. 59, 978B, Telefon:0724004050
asistent manager LIDER CONSULTING EXPERT SRL NAŢIONALĂ, Nr. 99, MUN., Telefon:0742112039
amanetar FABIO ELECTRONICS IFN SRL Str. GRIVIŢA, Nr. 1, MUN. , D, Telefon:0744/197430
recepționer de hotel MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
lucrător gestionar LEOLA COM SRL PARCUL TINERETULUI, Nr. 13, Telefon:0757784362
bucătar BOB ALIMENT SRL IAŞULUI, Nr. 21, Telefon:0745651966
bucătar MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
bucătar VICTORIOUS BUSINESS S.R.L. Învingătorilor, Nr. 37, SAT H, Telefon:0
pizzar BOB ALIMENT SRL IAŞULUI, Nr. 21, Telefon:0745651966
ajutor ospătar MULTIAKTIV MOLDOVA S.R.L. TEATRULUI, Nr. 26, Telefon:0740015420
ospătar (chelner) MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
barman YANNIS BAR LOUNGE S.R.L. TUDOR VLADIMIRESCU, Nr. 12A, 24B, Telefon:0
cameristă hotel MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
animator socioeducativ BIBBY TOYS PARTY SRL FURTUNII, Nr. 4, Telefon:0752220058
vânzător EDIMAR COMPANY SRL Str. VIILOR, Nr. 7, B, Ap. 4, Telefon:0740214137
vânzător GMC PAPILLON LABS S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 144, MUN., Telefon:0
comerciant vanzator marfuri nealimenatre HIDROPARK CONTROL S.R.L. FLACĂRA, Nr. 4, Telefon:0
lucrător comercial FABRICA DE FOLII S.R.L. PROF. DIMITRIE POMPEIU, Nr. 64, MUN., Telefon:0
lucrător comercial MISTREANU TRANS SRL CURCUBEULUI, Nr. 17, Telefon:0742124673
vânzător la domiciliul clientului pe bază de comandă MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
agent de securitate ALARM SERVICE DD SRL Str. VICTORIEI, Nr. 10, Telefon:0721/539494 ;  0787/285994
zidar roșar-tencuitor D&D CONSTRUCT SRL 1 MAI, Nr. 1A, Telefon:0743794621
zidar roșar-tencuitor SC DOMUS ACAD SRL 1, Nr. 1, Telefon:0753686893
fierar betonist D&D CONSTRUCT SRL 1 MAI, Nr. 1A, Telefon:0743794621
dulgher (exclusiv restaurator) D&D CONSTRUCT SRL 1 MAI, Nr. 1A, Telefon:0743794621
constructor de acoperișuri SC DOMUS ACAD SRL 1, Nr. 1, Telefon:0753686893
faianțar D&D CONSTRUCT SRL 1 MAI, Nr. 1A, Telefon:0743794621
izolator termic SC DOMUS ACAD SRL 1, Nr. 1, Telefon:0753686893
confecționer tâmplărie din aluminiu și mase plastice TAMIŞTEF SRL PACEA, Nr. 37A, Telefon:0744438578
instalator apă, canal SC DOMUS ACAD SRL 1, Nr. 1, Telefon:0753686893
zugrav D&D CONSTRUCT SRL 1 MAI, Nr. 1A, Telefon:0743794621
operator la mașini-unelte cu comandă numerică SC TAD SRL Com. MIHAI EMINESCU, Telefon:0745589267
strungar universal SC TAD SRL Com. MIHAI EMINESCU, Telefon:0745589267
mecanic auto REC SRL Calea NAŢIONALĂ, Nr. 163, MUN., Telefon:0231/631235
mecanic auto XANDOR SRL Str. MANOLESTI DEAL, Nr. 33, Telefon:0231/514214
mecanic utilaj ANTARES INTERNATIONAL SRL Sos. NICOLINA, Nr. 59, 978B, Telefon:0724004050
mecanic întreținere și reparații utilaje din industria textilă, confecții și încălțăminte G.T. COMPANY SRL Calea NAŢIONALĂ, Nr. 30, MUN., Telefon:0231/534833
croitor-ștanțator articole marochinărie ROMED SRL ION PILLAT, Nr. 27A, Telefon:0784235872
electrician în construcții ELSACO POWER SRL Str. RĂZBOIENI, Nr. 3B, Telefon:0728027530
electrician în construcții SC DOMUS ACAD SRL 1, Nr. 1, Telefon:0753686893
electrician de întreținere și reparații G.T. COMPANY SRL Calea NAŢIONALĂ, Nr. 30, MUN., Telefon:0231/534833
electromecanic G.T. COMPANY SRL Calea NAŢIONALĂ, Nr. 30, MUN., Telefon:0231/534833
operator abatorizare păsări ANTARES INTERNATIONAL SRL Sos. NICOLINA, Nr. 59, 978B, Telefon:0724004050
cofetar MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
patiser GMC PAPILLON LABS S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 144, MUN., Telefon:0
patiser GMC PAPILLON LABS S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 144, MUN., Telefon:0
patiser MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
patiser VICTORIOUS BUSINESS S.R.L. Învingătorilor, Nr. 37, SAT H, Telefon:0
croitor MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
confecționer, prelucrător în industria textilă FPS FLEXIBLES ROMÂNIA S.R.L. Calea NATIONALA, Nr. 1F, MUN., Telefon:0231/515189
confecționer, prelucrător în industria textilă MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
croitor – confecționer îmbrăcăminte, după comandă MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
controlor calitate DAGAMITEX S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 32, MUN. BOTOŞANI, Telefon:0744373131
controlor calitate G.T. COMPANY SRL Calea NAŢIONALĂ, Nr. 30, MUN., Telefon:0231/534833
controlor calitate GARMENT OPERATIONS S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 2A, MUN., Telefon:231506024
operator confecționer industrial îmbrăcăminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice DAGAMITEX S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 32, MUN. BOTOŞANI, Telefon:0744373131
operator confecționer industrial îmbrăcăminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
operator confecționer industrial îmbrăcăminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice NEW FASHION SRL Calea Nationala, Nr. 30B, Telefon:0747128199
operator confecționer industrial îmbrăcăminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice SC ALDACONF DUALY S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 32, MUN. BOTOŞANI, Telefon:0740022193
operator confecționer industrial îmbrăcăminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice SUMMER CONF SRL NAŢIONALĂ, Nr. 30C, MUN., Telefon:0231/530395
operator la valorificarea subproduselor de abator ANTARES INTERNATIONAL SRL Sos. NICOLINA, Nr. 59, 978B, Telefon:0724004050
confecționer-asamblor articole din textile GARMENT OPERATIONS S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 2A, MUN., Telefon:231506024
șofer de autoturisme și camionete GAZ-AUTO INTERNATIONAL SRL Str. ALEXANDRU DONICI, Nr. 4, W12, Telefon:0740/983946
șofer de autoturisme și camionete TOTAL AUTOCARP SRL PRINCIPALA, Nr. FN, Telefon:0744228522
conducător auto transport rutier de mărfuri MERCUR EXPRES SRL zaicesti, Nr. fn, Telefon:0727818306
călcătoreasă lenjerie DAGAMITEX S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 32, MUN. BOTOŞANI, Telefon:0744373131
călcătoreasă lenjerie MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet MATI COM SRL VÎRFU CÎMPULUI, Nr. 42, SAT V, Telefon:0745855759
ambalator manual ANTARES INTERNATIONAL SRL Sos. NICOLINA, Nr. 59, 978B, Telefon:0724004050
muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide ANTARES INTERNATIONAL SRL Sos. NICOLINA, Nr. 59, 978B, Telefon:0724004050
muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide ANTARES INTERNATIONAL SRL Sos. NICOLINA, Nr. 59, 978B, Telefon:0724004050
muncitor necalificat în industria confecțiilor FPS FLEXIBLES ROMÂNIA S.R.L. Calea NATIONALA, Nr. 1F, MUN., Telefon:0231/515189
muncitor necalificat în industria confecțiilor FPS FLEXIBLES ROMÂNIA S.R.L. Calea NATIONALA, Nr. 1F, MUN., Telefon:0231/515189
muncitor necalificat în industria confecțiilor GARMENT OPERATIONS S.R.L. NAŢIONALĂ, Nr. 2A, MUN., Telefon:231506024
ajutor bucătar BOB ALIMENT SRL IAŞULUI, Nr. 21, Telefon:0745651966
ajutor bucătar CIP 2000 SRL ALEXANDRU IOAN CUZA, Nr. 25A, MUN., Telefon:0231/615544
ajutor bucătar MARIOSPRODCONF SRL ION LUCA CARAGIALE, Nr. 11, MUN., Telefon:0752216503
ajutor bucătar PERLA NICOSTAR S.R.L. OCTAV BĂNCILĂ, Nr. 28, Telefon:0745843284

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending