Connect with us

Eveniment

Astăzi, 13 august: Ziua Internațională a Stângacilor. Cum este să fii stângaci în lumea dreptacilor

Publicat

Publicitate

Astăzi, 13 august, este Ziua Internațională a Stângacilorși este celebrată anual pentru a sărbători persoanele care folosesc predominant mâna stângă. Ziua a fost pusă în valoare pentru prima dată în 1976 de Dean R. Campbell, fondatorul Lefthanders International, Inc, , relatează alba24.ro.

Ziua Internațională a Stângacilor a fost creată și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la avantajele și dezavantajele de a fi stângaci într-o lume dominată de dreptaci.

Sângacii reprezintă șapte până la zece la sută din populația lumii. Stângăcia este caracterizată de preferința sau abilitatea de a folosi predominant mâna stângă pentru activitățile zilnice, cum ar fi scrisul, desenul sau munca.

Este sângăcia o problemă?

În România, până nu demult, părinții și bunicii îi obligau pe cei mici, dacă observau că aceștia sunt stângaci, să folosească mâna dreaptă.

Motivele pentru care o persoană devine stângace nu sunt pe deplin înțelese, dar se presupune că pot exista factori genetici și de dezvoltare în spatele acestei preferințe.

Stângăcia este în general considerată o trăsătură biologică normală, iar oamenii s-au născut stângaci sau dreptaci în funcție de o serie de influențe genetice și de dezvoltare.

Publicitate

Cu toate acestea, nu este pe deplin clar de ce unii oameni devin stângaci și alții dreptaci.

Unele teorii sugerează că stângăcia poate avea legătură cu dezvoltarea creierului și a sistemului nervos în timpul dezvoltării fetale și cu utilizarea preponderentă a unei anumite părți a creierului.

Alții sugerează că poate fi influențată de genele moștenite de la părinți.

Este important să subliniem că stângăcia nu este o problemă și nici nu este legată de nicio problemă medicală.

Dezavantajele de a fi stângaci

Din păcate, există situații în care preferința pentru folosirea mâinii stângi poate prezenta unele dificultăți într-o lume predominant proiectată pentru dreptaci. Iată câteva exemple de situații în care stângăcia poate genera anumite provocări:

Echipament: Multe obiecte și dispozitive sunt proiectate pentru utilizarea cu mâna dreaptă, ceea ce poate face folosirea lor neconfortabilă sau ineficientă pentru stângaci. De exemplu, unelte de scris, foarfece, obiecte de bucătărie sau instrumente muzicale.

Scrierea: În multe culturi, scrierea de la stânga la dreapta este norma, ceea ce poate face ca stângacii să întâmpine dificultăți în a nu întinde mâna peste cerneală sau a nu șterge ceea ce tocmai au scris.

Spații publice: Anumite dispozitive publice, cum ar fi mașinile de scris, automatele de bilete sau tastaturile, clanțele la uși, pot cauza disconfort sau dificultăți pentru stângaci.

Educație: În școli, cadrul educațional poate fi adaptat în mod predominant pentru dreptaci, de la mobilierul din săli până la unele activități fizice sau artistice.

Activități sportive: În anumite sporturi sau activități, unii stângaci pot întâmpina dificultăți în utilizarea echipamentelor standard.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Acte necesare pentru înmatriculare auto 2025: Ghid complet

Publicat

Publicitate

Acte necesare pentru înmatriculare auto 2025: Ghid complet cu pașii de urmat și taxele aferente. Pentru înmatricularea unui vehicul în 2025, este necesar să fie îndeplinite anumite condiții legale și administrative, informează alba24.ro.

Articolul de față prezintă documentele necesare, taxele aplicabile și pașii esențiali care trebuie urmați pentru a finaliza procesul de înmatriculare.

În plus, sunt incluse informații utile despre procedurile legale în caz de pierdere, furt sau deteriorare a actelor, precum și despre condițiile care pot influența desfășurarea acestui proces. 

Acte necesare pentru înmatricularea unui vehicul nou

Cererea solicitantuluiFormularul completat de persoana care dorește înmatricularea.

Dreptul de proprietate asupra vehiculului: Se va prezenta documentul care atestă că solicitantul este proprietar al vehiculului sau remorcii, în original și copie.

Publicitate

Dacă vehiculul este achiziționat prin leasing, se va depune un extras din contractul de leasing, care trebuie să conțină informații detaliate despre părțile implicate, perioada contractului, datele vehiculului și semnăturile părților.

De asemenea, se va adăuga dovada că vehiculul a fost declarat fiscal la autoritățile fiscale locale.

Actul de identitate al solicitantului: Se va prezenta actul de identitate în termen de valabilitate, în original, iar pentru persoanele juridice, documentele care atestă statutul legal al firmei, împreună cu actul de identitate al reprezentantului legal.

Dacă vehiculul va fi înmatriculat pe numele altor persoane, acestea trebuie să prezinte documentele care dovedesc dreptul lor asupra vehiculului, însoțite de acordul scris al acestora.

Cartea de identitate a vehiculului: În original

Plata certificatului de înmatriculare: Dovada plății taxei de 49 de lei, pentru eliberarea certificatului de înmatriculare.

Dacă plata se face online prin platforma SNEP-ghiseul.ro, nu mai este necesară depunerea dovezii de plată.

Plata plăcuțelor cu număr de înmatriculare: Se va dovedi plata pentru noile plăcuțe de înmatriculare, iar dacă se solicită un număr preferențial, și plata taxei pentru acest număr.

Plata se poate face prin diverse metode: internet banking, virament bancar, mandat poștal sau numerar la ghișeu.

Asigurarea RCA: Copia poliței de asigurare auto obligatorie (RCA) valabilă, pe numele proprietarului vehiculului.

Pentru vehicule din Uniunea Europeană: Dacă vehiculul este achiziționat dintr-un alt stat UE și solicitantul nu este înregistrat în scopuri de TVA, trebuie depus un certificat care atestă plata TVA-ului pentru achizițiile intracomunitare de vehicule.

Procură sau împuternicire: Dacă documentele sunt depuse de altă persoană decât de proprietar, aceasta trebuie să prezinte o procură specială autentificată de notar.

Dacă documentele sunt depuse prin avocat, va fi necesară împuternicirea avocațială și cardul de avocat sau adeverința de la barou.

Acte necesare pentru transcriere (vehicul înmatriculat anterior în România)

Pentru transcrierea unui vehicul care a fost deja înmatriculat în România, trebuie depuse următoarele documente:

  • Cererea solicitantului: formularul completat de persoana care solicită transcrierea;
  • Dreptul de proprietate asupra vehiculului;
  • Actul de identitate al solicitantului;
  • Cartea de identitate a vehiculului: originalul cărții de identitate a vehiculului;
  • Certificatul de înmatriculare anterior: se va prezenta certificatul de înmatriculare anterior al vehiculului; dacă acesta nu mai există, se poate depune o declarație de pierdere sau dovada reținerii sau declarării furtului acestuia;
  • Plăcuțele cu numărul de înmatriculare: se vor depune plăcuțele de înmatriculare emise anterior; dacă acestea nu mai există, se poate proceda ca și în cazul anterior;
  • Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare, în valoare de 49 de lei;
  • Dovada plății contravalorii noilor plăcuțe de înmatriculare și, dacă este cazul, a tarifului pentru atribuirea unui număr preferențial.

Nu este necesară plata plăcuțelor:

  • Dacă plăcuțele se transferă automat la noul proprietar, în conformitate cu legislația;
  • Dacă solicitantul optează pentru păstrarea unui număr de înmatriculare care nu a fost restricționat conform legii.

Pe lângă aceste documente, mai sunt necesare și polița de asigurare RCA (copia poliței de asigurare auto obligatorie, valabilă, pe numele proprietarului vehiculului) și procura sau împuternicirea dacă documentele sunt depuse de altă persoană decât de proprietar, potrivit dgpci.mai.gov.ro.

Acte necesare pentru transcriere (vehicul înmatriculat anterior în afara României)

Pentru transcrierea unui vehicul care a fost deja înmatriculat în afara României, trebuie depuse următoarele documente:

  • Cererea solicitantului;
  • Dreptul de proprietate asupra vehiculului;
  • Actul de identitate al solicitantului;
  • Cartea de identitate a vehiculului în original;
  • Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare, în valoare de 49 de lei;
  • Dovada plății contravalorii plăcuțelor de înmatriculare și, dacă este cazul, a tarifului pentru atribuire număr preferențial;
  • Polița de asigurare RCA, o copie;
  • Documente suplimentare pentru vehiculele provenite din UE: Dacă solicitantul nu este înregistrat în scopuri de TVA, trebuie să depună un formular emis de ANAF care atestă plata TVA pentru achizițiile intracomunitare de mijloace de transport;
  • Documentele de înmatriculare străine: Se vor depune documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original, precum și plăcuțele străine cu numărul de înmatriculare;
  • Procură specială, dacă documentele sunt depuse de altă persoană decât de proprietar.

Acte necesare pentru autorizare provizorie pentru circulație

  • Cererea solicitantului;
  • Polița de asigurare RCA;
  • Dreptul de proprietate asupra vehiculului;
  • Documentele de înmatriculare străine: dacă vehiculul provine dintr-un alt stat și a fost înmatriculat anterior în acel stat, se vor depune documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine, în original și copie.

Mențiune: Dacă aceste documente nu sunt prezentate, autorizarea provizorie va fi acordată pentru o perioadă maximă de 5 zile, dar nu mai mult decât perioada de valabilitate a asigurării RCA.

  • Actul de identitate al solicitantului;
  • Dovada achitării contravalorii autorizației de circulație provizorie, în valoare de 13 lei;
  • Dovada achitării contravalorii plăcuțelor cu număr provizoriu;
  • Procură specială, dacă documentele sunt depuse de altă persoană decât de proprietar.

Acte necesare pentru eliberarea unui certificat de înmatriculare nou când se modifică date despre proprietar sau despre vehicul

Pentru eliberarea unui nou certificat de înmatriculare atunci când se modifică datele despre proprietar (nume, domiciliu, etc.), sunt necesare următoarele documente:

  • Cererea solicitantului;
  • Dovada înregistrării la organul fiscal competent: acest document este emis de autoritatea administrației publice locale (Direcția/Serviciul/Biroul/Compartimentul Taxe și Impozite Locale) din cadrul UAT-ului (Unitatea Administrativ-Teritorială) unde se află noul domiciliu, sediu sau reședință și conține noile date de identificare ale solicitantului;
  • Vechiul certificat de înmatriculare;
  • Plăcuțele cu numărul de înmatriculare:
  • Polița de asigurare RCA;
  • Dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare, în valoare de 49 de lei;
  • Actul de identitate al solicitantului;
  • Procură specială, dacă documentele sunt depuse de altă persoană decât de proprietar.

Acte necesare pentru eliberarea unui certificat de înmatriculare nou în caz că a fost pierdut, furat sau deteriorat

Pentru eliberarea unui nou certificat de înmatriculare în cazul în care certificatul de înmatriculare a fost deteriorat, furat sau pierdut, sunt necesare următoarele documente:

Cererea solicitantului, urmată de:

  • Certificatul de înmatriculare deteriorat;
  • Dacă certificatul a fost furat, se va depune dovada declarării furtului emisă de către autoritățile competente;
  • Dacă certificatul a fost pierdut, se va depune o declarație a solicitantului din care să reiasă pierderea documentului;
  • în cazul în care certificatul a fost reținut de autorități străine, se va depune dovada de reținere și dovada încetării motivelor care au stat la baza reținerii certificatului de înmatriculare, însoțite de traducerea acestora în limba română realizată de un traducător autorizat.

Alte documente necesare:

  • Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare, în valoare de 49 de lei;
  • Actul de identitate al solicitantului;
  • Procură specială, dacă documentele sunt depuse de altă persoană decât de proprietar.

Acte necesare pentru eliberarea unor plăcuțe de înmatriculare pierdute, furate sau deteriorate

Pentru eliberarea unei/unor plăci cu număr de înmatriculare reclamate ca fiind pierdute, furate sau deteriorate, sunt necesare următoarele documente:

  • Cererea solicitantului;
  • Dovada plății contravalorii plăcuței/plăcuțelor cu numărul de înmatriculare;
  • Actul de identitate al solicitantului;
  • Plăcuța/plăcuțele anterioare: se vor depune plăcuțele vechi (dacă sunt disponibile) sau, în cazul în care acestea nu mai sunt disponibile, se va depune declarația de pierdere ori dovada declarării furtului acestora emisă de autoritățile competente; sau, în cazul în care plăcuțele au fost reținute de autorități străine, se va depune dovada de reținere și dovada încetării motivelor care au stat la baza reținerii, însoțite de traducerea acestora în limba română realizată de un traducător autorizat;
  • Procură specială, dacă documentele sunt depuse de altă persoană decât de proprietar.

Acte necesare pentru înmatricularea temporară, în cazul scoaterii definitive a vehiculului din România

Pentru înmatricularea temporară a unui vehicul în cazul scoaterii definitive a acestuia din România, sunt necesare următoarele documente:

  • Cererea solicitantului;
  • Documentul care atestă dreptul de proprietate asupra vehiculului, în original și o copie;
  • Actul de identitate al solicitantului;
  • Cartea de identitate a vehiculului în original;
  • Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare;
  • Dovada plății contravalorii noilor plăcuțe cu număr de înmatriculare, în valoare de 49 de lei;
  • Copia contractului de asigurare RCA.

Pentru vehiculele din UE, dacă solicitantul nu este înregistrat în scopuri de TVA, trebuie să depună formularul „Certificat privind atestarea plății TVA” emis de ANAF sau un alt certificat similar.

  • Documentele de înmatriculare eliberate de autoritățile străine;
  • Procură specială dacă este cazul.

Cum poți păstra combinația numărului de înmatriculare

Puteți solicita păstrarea numărului de înmatriculare al autoturismului pentru înstrăinare, dacă achitați o taxă de 30 lei la ghișeul de înmatriculări înainte de transcrierea dreptului de proprietate.

Documente necesare:

  • Cererea solicitantului;
  • Actul de identitate al solicitantului sau documentele care atestă personalitatea juridică, denumirea și sediul persoanei juridice;
  • Dovada plății tarifului de 30 lei.

Taxe pentru plăcuțe cu număr de înmatriculare, atribuire număr preferențial și păstrare număr

Taxele pentru plăcuțele de înmatriculare și operațiuni:

  • 20 lei/plăcuță tip A (110 x 520mm) – pentru autovehicule (2 plăci – 40 lei);
  • 23 lei/plăcuță tip B (200 x 340mm) – pentru remorci sau vehicule 4×4;
  • 17 lei/plăcuță tip C (130 x 240mm) – pentru motociclete;
  • 45 lei/operatiune – atribuire număr preferențial (inclusiv valoarea plăcilor);
  • 30 lei/operatiune – păstrare număr de înmatriculare înainte de înstrăinare.

Plata se poate face prin internet banking, virament bancar, mandat poștal sau numerar la ghișeu.

Ce să faci dacă ai vândut un autoturism în afara României și dorești efectuarea radierii din circulație

Radierea vehiculului se face de către autoritatea care a înmatriculat vehiculul, pe baza următoarelor documente:

  • Certificatul de înmatriculare;
  • Plăcile cu număr de înmatriculare;
  • Cartea de identitate a vehiculului;
  • Certificatul de atestare fiscală;
  • Documente care dovedesc că vehiculul a fost scos definitiv din România (ex. document vamal de import/exterior, înmatriculare în străinătate).

Radierea se poate face și fără aceste documente dacă se dovedește că au fost reținute de autoritățile străine.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron

Publicat

Publicitate

Acesta era din cetatea Amasiei, care se numea Mialon. Tiron se tâlcuieşte „recrut”.  Pentru cunoştinţa şi vitejia sa, Sfântul Teodor intră în oastea Legheon, cea mai aleasă dintre toate cetele, care se numea şi a Margariţilor, adică tari şi puternici. Pe când oastea sa trecea în părţile Răsăritului, aproape de locul ce se numeşte Evhaita, se afla o pădure în care era un balaur înfricoşător, încât toţi ocoleau acea cale.

Deci aflând sfântul de acesta şi vrând să afle dacă este voia Domnului să mărturisească numele Lui, merse acolo, căutând a afla balaurul. Şi adormind dânsul, fu aflat de o femeie pe nume Evsevia, care îl îndemnă să îşi cruţe viaţa şi să părăsească locul acela, iar sfântul mulţumindu-i că l-a trezit, îşi făcu cruce, încălecă pe cal şi porni mai departe. Şi numaidecât auzi zgomotul fiarei, aflând pe balaurul înfricoşător. Deci pornindu-se spre el, sfântul aruncă tare cu suliţa, străpungându-i capul, încât acesta curând muri. În vremea aceea, izbucni prigoana împăraţilor Maximian şi Maximus împotriva creştinilor. De vreme ce sfântul nu încercase să se tăinuiască pe sine că este creştin, fu târât la judecată şi aruncat în temniţă. Aceasta fu încuiată şi pecetluită căci ticălosul judecător voia ca sfântul Teodor să moară de foame.  Iar noaptea, i se arătă Domnul spunându-i:

– Îndrăzneşte, Teodore, iată, Eu sunt cu tine. să nu primeşti hrană sau băutură pământească, că vei avea altă viaţă nepieritoare şi veşnică în ceruri.

Iar sfântul Teodor, începu a cânta şi a se veseli, căci îi slujeau mare mulţime de îngeri. Iar străjerii, auzind acea cântare dulce, merseră şi aflând uşile încuiate, văzură înăuntru mult popor cu haine albe, cântând împreună cu Teodor. Deci mergând ei şi spunând ighemonului, acesta se înspăimântă şi porunci să i se dea în fiecare zi o bucată mică de pâine şi apă, însă sfântul Teodor nu primi, zicându-le lor:

– Pe mine mă hrăneşte Domnul şi Împăratul meu, Iisus Hristos.

Chemându-l iară la sine, ighemonul încercă iară a-l îndupleca pe Sfântul Teodor, însă acesta se arătă neclintit:

Publicitate

– Chiar şi cu foc de vei arde trupul meu şi cu felurite munci îl vei rupe, cu săbiile de-l vei tăia, fiarelor spre mâncare de-l vei da, totuşi, până ce duhul meu este în mine, nu mă voi lepăda de numele Hristosului meu.

Atunci porunci tiranul să fie spânzurat pe un lemn şi să i se strujească trupul cu unchii de fier. Iar slujitorii săvârşiră aceasta până rămaseră oasele goale. Văzând că nici grozăvia durerilor nu l-au clintit căci încă mărturisea pe Dumnezeul cel adevărat, porunci să fie aruncat în foc. Deci îndată slujitorii aduseră mulţime de lemne de la casele din apropiere, iar când încercară a-l pironi pe sfântul Teodor, acesta spuse:

– Lăsaţi-mă nepironit, căci Hristos, Care mi-a dat putere să rabd celelalte torturi, mă va întări să rabd şi focul.

Iar Dumnezeu voind să slăvească pe bineplăcutul Său rob, iconomisi ca văpaia să ardă ca o lumânare, încât a înconjurat trupul sfântului Teodor, fără a-l vătăma. Iar sfântul îşi dădu astfel sufletul  său în mâinile Domnului, iar unii din cei de acolo văzură sufletul său urcându-se la cer ca un fulger.

Mai apoi, Evsevia, femeia care îl aflase pe Sfântul Teodor în pădure, cumpără cinstitele moaşte ale sfântului mucenic ducându-le în patria sa ca o comoară de mult preţ, căci multe boli se tămăduiau, sfântul Teodor arătându-se doctor sufletesc şi trupesc.

Sfântul Teodor primi cununa mucenicească cea cu bună mireasmă în anul 360.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 16 februarie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 16 februarie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 16 februarie 2025:

Loto 6/49: 17, 43, 13, 35, 5, 19

Loto 5/40: 25, 31, 33, 28, 12, 30

Joker: 32, 10, 5, 28, 33 + 16

Noroc: 4 4 3 9 7 0 9

Publicitate

Noroc Plus: 7 3 4 8 3 8

Super Noroc: 3 5 8 6 3 7

Citeste mai mult

Eveniment

Pensionarii de invaliditate pot continua activitatea. Guvernul a adoptat noi criterii pentru evaluarea capacității de muncă

Publicat

Publicitate

Ministerul Muncii a anunțat că persoanele încadrate în grad de invaliditate I sau II vor putea desfășura activități profesionale compatibile cu capacitatea lor de muncă, conform noilor reglementări aprobate de Guvern.

Executivul a stabilit criterii clare și unitare pentru încadrarea în gradele de invaliditate și pentru evaluarea capacității de muncă, facilitând astfel integrarea profesională a acestor persoane.

„Noul cadru legal permite pensionarilor de invaliditate gradul I și II să rămână în activitate, fie prin angajare, fie prin activități independente, în funcție de capacitățile lor,” a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.

De asemenea, definițiile gradelor de invaliditate au fost actualizate pentru a reflecta mai bine realitățile din legislația actuală, oferind astfel un cadru mai flexibil pentru integrarea profesională.

Această măsură vine în sprijinul celor afectați, oferindu-le mai multe oportunități de a rămâne activi pe piața muncii și de a contribui la economie.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending