Connect with us
Publicitate

Actualitate

Asociaţia Prematurilor: Peste 25.000 de copii se nasc mai devreme

Publicat

Publicitate

Numărul de naşteri a scăzut anul trecut la 155.418, după ce în 2021 au fost 180.735 de nou-născuţi, a informat Asociaţia Prematurilor într-un comunicat transmis, luni, presei.

Potrivit sursei citate, 25.887 de nou-născuţi au venit mai devreme pe lume.

Numai în Bucureşti s-au născut prematur 2.990 de copii, comparativ cu datele raportate în 2022, când au fost 1.376 de naşteri înainte de termen.

În Cluj, în 2023, s-au născut prematur 1.019 bebeluşi faţă de 551 cu un an înainte, în Iaşi – 1.462 în 2023 faţă de 660 în 2022, în Braşov – 1.005 în 2023 comparativ cu 494 în 2022.

Conform reprezentanţilor asociaţiei, 6.284 de copii au fost născuţi de mame minore sub 18 ani, astfel: mame de 12 ani – 27 nou-născuţi, de 13 ani – 104, de 14 ani – 496, de 15 ani – 1.114, de 16 ani – 1.968, de 17 ani – 2.575, iar 3.608 nou-născuţi aveau mame cu vârsta de 18 ani.

“Aceste date demografice relevă faptul că, pe termen lung, societatea va avea o populaţie îmbătrânită, iar numărul tot mai mare de naşteri premature este asociat cu riscuri majore la naştere, spitalizare prelungită, costuri tot mai mari atât pentru sistemul public de sănătate, dar şi pentru familii, risc de depresie post-partum, dar şi riscuri în dezvoltarea neuro-motorie pe termen lung, asociate prematurităţii. (…) Aceste statistici arată că avem nevoie urgent de nişte politici noi de sănătate privind suportul acordat maternităţilor de stat atât prin extinderea secţiilor de prematuri, investiţii semnificative în aparatură modernă şi consumabile cât şi de creşterea competenţelor maternităţilor de grad II la nivel naţional astfel încât să poată trata prematuri extremi de 22, 23, 24, chiar şi 27 de săptămâni cu complicaţii severe la naştere, fară să mai solicite transfer către unităţile universitare şi regionale”, a declarat Diana Gămulescu, fondatorul Asociaţiei Prematurilor, citată în comunicat.

Publicitate

Potrivit acesteia, România are nevoie de un număr mai mare de personal medical neonatal, de programe şi măsuri de prevenţie a sarcinilor la minore.

Ea a spus că Asociaţia Prematurilor va continua să strângă fonduri pentru achiziţia de echipamente şi să dezvolte programe dedicate părinţilor cu prematuri, maternităţilor şi echipelor medicale. AGERPRES

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu: Cam în doi ani se va ajunge cu autostrada până la Suceava

Publicat

Publicitate

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, vineri, la Suceava, că autostrada A7 pe cele 13 tronsoane între Ploiești și Pașcani va fi finalizată până la sfârșitul anului viitor dacă se merge în ritmul actual și că șase tronsoane și jumătate ar putea deveni funcționale în acest an, scrie newsbucovina.ro.

Grindeanu a arătat că în prezent se află în licitație loturile de la Pașcani la Suceava, termenele de depunere fiind 19 septembrie pentru primul lot și sfârșitul lunii septembrie pentru al doilea lot.

El a spus că după circa o lună și jumătate se vor stabili executanții și se va intra direct în faza de execuție pentru că sunt proiecte finanțate pe Programul Operațional de Transport și sunt pe FIDIC roșu, respectiv direct execuție.

„Dacă e să mă uit în spate cum s-a lucrat până acum pe cele 13 loturi aș face următorul calendar. Dacă până la sfârșitul anului viitor se ajunge cu autostrada până la Pașcani cam în doi ani se va ajunge cu autostrada până la Suceava”, a spus Grindeanu.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza și a prelungit Codul Portocaliu de ploi pentru județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza și a prelungit Codul Portocaliu de ploi pentru județul Botoșani, până astăzi, la ora 18:00. Meteorologii spun că vor fi perioade cu averse torențiale și importante cantitativ. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40…60 l/mp și izolat de peste 70…80 l/mp.

Pentru a gestiona în mod operativ situațiile de urgență care ar putea apărea din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii botoșăneni vor fi la datorie, pregătiți să intervină cu mijloacele tehnice din dotare.

ISU Botoșani a înștiințat unitățile administrativ-teritoriale din județ cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și a transmis măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce pagube materiale.

Totodată, s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenţie în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

Deoarece există riscul producerii unor inundații locale, recomandăm cetățenilor să:

▪️curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

Publicitate

▪️nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei;

▪️construiască bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă, în caz de inundație;

▪️urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor;

Publicitate

▪️în cazul unei situații de urgență reale, sesizați evenimentul la numărul unic 112.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Ciclonul Boris a lovit România: Două persoane au murit. Lista județelor afectate de ploi și inundații

Publicat

Publicitate

Nouăsprezece localități din județele Argeș, Bacău, Buzău, Galați, Hunedoara, Neamț, Vâlcea și Vrancea au fost grav afectate de ploile abundente din ultimele zile, generând inundații și alunecări de teren, scrie Adevărul.

Conform unui raport al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), cele mai mari probleme s-au înregistrat în județul Galați, unde două persoane și-au pierdut viața în localitățile Pechea și Drăgușeni.

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 19 localități din 8 județe (AG, BC, BZ, GL, HD, NT, VL și VN), unde s-a intervenit pentru salvarea a peste 40 de persoane (județul Galați), pentru evacuarea apei din 14 case, 25 de curți, 5 beciuri, 11 subsoluri de bloc, 5 străzi, 2 instituții publice și 2 operatori economici”, a transmis IGSU într-un comunicat oficial.

De asemenea, echipajele de intervenție au acționat pentru degajarea a 29 de copaci doborâți de vânt și a unui stâlp căzut pe carosabil, avariind 8 autoturisme.

Județul Galați a fost grav afectat de inundații și ploi

În județul Galați, situația a fost deosebit de gravă. În localitățile Pechea și Grivița, viiturile formate în urma cantităților masive de precipitații au surprins peste 40 de persoane în locuințele lor, fiind necesară intervenția pompierilor pentru salvarea și evacuarea acestora. Din păcate, două persoane au fost găsite decedate, iar echipele de intervenție continuă să acționeze în zonă pentru a limita pagubele și a proteja populația.

Publicitate

Inspectoratul de Poliție Județean Galați informează că, în urma precipitațiilor abundente din noaptea precedentă, județul Galați se confruntă cu viituri care au afectat grav mai multe localități și au dus la blocarea temporară a unor drumuri județene și naționale.

În acest moment, următoarele porțiuni de drumuri sunt închise traficului:

  • DN 25 între localitățile Vameș și Tudor Vladimirescu;
  • DJ 251 între Cuza Vodă și Costache Negri;
  • DJ 251A între Drăgușeni și Corod;
  • DJ 242B între Suceveni și Drăgușeni;
  • DN 24D între Vârlezi și Crăiești;
  • DJ 251 în zona Cudalbi, unde apa atinge o înălțime de aproximativ 1,5 metri;
  • DJ 253 între Băleni și Umbrărești;
  • DJ 242 între Umbrărești și Târgu Bujor;
  • DJ 242B între Băneasa și Moscu;
  • DJ 251A între Nicopole și Brătulești;
  • DJ 251 între Suceveni și Rogojeni;
  • DJ 251 între Valea Mărului și Măcișeni;
  • DJ 251 între Corod și Valea Mărului;

Localitățile afectate de viituri și inundații includ Pechea, Costache Negri, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Tudor Vladimirescu, Corni, Băneasa, Suceveni, Vârlezi, Cudalbi, Berești Meria și Mândrești. În localitatea Cudalbi, situația este deosebit de gravă, apa atingând o înălțime de aproximativ 1,5 metri.

Publicitate

Autoritățile locale, împreună cu pompieri, polițiști, jandarmi și voluntari, sunt mobilizate pentru a oferi asistență cetățenilor afectați și pentru a remedia situația în cel mai scurt timp posibil. Recomandăm tuturor participanților la trafic să evite zonele afectate și să urmeze indicațiile autorităților pentru siguranța lor”, transmite ISU Galați..

Circulația rutieră a fost, de asemenea, afectată. Un drum național (DN 7, în județul Vâlcea) și un drum județean (DJ 203C, în județul Buzău) au fost temporar blocate din cauza aluviunilor și a copacilor căzuți. În județul Neamț, pe DJ 159, traficul rămâne complet blocat din cauza aluviunilor care au invadat carosabilul.

Pentru gestionarea acestei crize, autoritățile au mobilizat resurse suplimentare în teren. „La nivelul județului Galați, s-a intervenit cu cinci bărci aduse din județele Brăila, Buzău, Tulcea și Vrancea pentru salvarea persoanelor surprinse de viitură. De asemenea, au fost trimise alte patru bărci suplimentare din Vaslui, Ialomița, Bacău și Buzău”, a precizat IGSU. Eforturile continuă în județul Galați, unde echipele de intervenție utilizează bărci pneumatice pentru a evacua persoanele afectate de inundații.

La nivel central, Departamentul pentru Situații de Urgență monitorizează constant situația, coordonând activitățile din teren. Structura de specialitate a acestui departament menține contactul permanent cu instituțiile locale implicate în gestionarea crizei.

În același timp, s-au transmis prognoze și avertizări către autoritățile competente pentru a preveni alte incidente, iar populația a fost informată prin sistemul RO-ALERT în județele afectate.

Pentru județul Galați și celelalte zone afectate, IGSU a sporit capacitatea operațională, menținând echipajele în stare de alertă și pregătite pentru intervenții rapide.

Citeste mai mult

Eveniment

Eliminarea vizelor pentru SUA: România este foarte aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice. Rata de respingere, sub 3%

Publicat

Publicitate

Eliminarea vizelor pentru SUA: România este „foarte aproape de îndeplinirea tuturor criteriilor tehnice pentru eliminarea vizelor”, a anunțat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, scrie alba24.ro.

Este vorba despre vizele turistice și pentru afaceri. Pentru a fi eliminate, rata de respingere trebuie să fie de sub 3%, potrivit legislației americane.

„Suntem la câteva săptămâni distanță de a bifa și ultima cerință tehnică – rata de respingere – înainte de a considera acest proiect finalizat”, a scris ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru pe contul său de Facebook.

Potrivit legii americane, pentru ca o țară să fie inclusă în programul american Visa Waiver, rata de respingere trebuie să fie sub 3%.

Ce este VISA Waiver

VISA Waiver Program (VWP) este un program al guvernului Statelor Unite care permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în SUA pentru turism, afaceri sau tranzit pentru o perioadă de până la 90 de zile fără a fi necesară obținerea unei vize.

Publicitate

Acest program facilitează călătoriile internaționale și simplifică procedurile de intrare în SUA pentru cetățenii din țările participante.

Condiții pentru a beneficia de VISA Waiver:

Cetățenia – Programul este disponibil doar pentru cetățenii din țările care fac parte din VWP (în prezent, peste 40 de țări, majoritatea din Europa, Asia și America de Nord).

Publicitate

Scopul călătoriei – Călătoria trebuie să fie în scop turistic, de afaceri sau de tranzit și să dureze maximum 90 de zile.

Pașaport electronic – Călătorii trebuie să dețină un pașaport electronic cu date biometrice și cip încorporat, emis de o țară participantă la program.

Autorizația ESTA – Înainte de a călători, cetățenii din țările eligibile trebuie să obțină o autorizație de călătorie online, numită ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Aceasta trebuie aprobată înainte de plecare.

Beneficiile programului:

  • Simplificarea procesului de intrare în SUA pentru scurte vizite.
  • Nu este nevoie de o viză tradițională, ceea ce economisește timp și costuri.

Visa Waiver nu se aplică pentru cei care doresc să lucreze, să studieze sau să emigreze în SUA.

Foto: Ambasada SUA Facebook

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending