Connect with us

Actualitate

Asigurarea obligatorie pentru locuință se SCUMPEȘTE, dar despăgubirile rămân mici. Amendament girat de ASF, depus la Parlament

Publicat

Publicitate

Valoarea primei obligatorii de asigurare a locuinţei ar putea fi majorată de la 100 lei la 130 lei, conform unui amendament la proiectul de modificare şi completare a legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

Amendamentul a fost aprobat de Comisia economică a Camerei Deputaţilor, transmite Agerpres.

Amendamentul a fost depus de compania de asigurări PAID, iar proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară Cristian Roşu, care a fost prezent la şedinţa comisiei, a explicat, după reuniune, că această majorare este necesară din cauza inflaţiei.

„(Valoarea primei) a fost stabilită în anul 2008. Din acel moment şi până în 2023, toată perioada de inflaţie care a fost în aceşti ani, nu a mai fost înglobată, iar compania de asigurări PAID trebuie să-şi constituie rezerve, a afirmat Roşu.

Întrebat de ce valoarea despăgubirilor în caz de calamitate a rămas 20.000 euro, el a spus că şi această valoare va fi modificată în perioada următoare.

Publicitate

„În acest moment, se renegociază contractele de reasigurare după cutremurele din Turcia şi Siria, toate companiile mari de reasigurări, că sunt foarte puţine care asigură dezastre, şi-au scumpit foarte mult aceste reasigurări, drept pentru care nu putem încă să vedem care ar fi costul acestei asigurări.

(…) Şi aceste valori de 20.000 euro şi de 10.000 euro vor fi crescute în perioada următoare, dar după ce vom şti exact care sunt noile viziuni ale reasigurătorilor, pentru că dezastrele trebuie neapărat reasigurate”, a completat vicepreşedintele ASF.

El a arătat că suma de 20.000 lei este acordată în condiţiile de daună totală, menţionând că „şi în cutremurele care au fost în Gorj nu s-au semnalat daune totale”.

Potrivit lui Roşu, „în perspectiva următoare, aceste sume se vor majora cu siguranţă”, dar nu se poate spune cu ce procent, având în vedere noile evaluări.

„Am avut întrebări pertinente din partea mai multor oameni care au spus: domnule eu stau la etajul 10 în vârful unui deal, niciodată nu o să vină apa la mine să-mi ia blocul.

De aceea, sunt şi sumele mici de 130 lei, ele funcţionează pe un principiu al mutualităţii”, a adăugat vicepreşedintele ASF.

Întrebat dacă se poate repara cu 20.000 euro structura unui imobil afectat, Cristian Roşu a răspuns:

„Trebuie să ne gândim că o casă trebuie să aibă şi asigurare facultativă. Noi discutăm de un minim necesar în care poţi să ajuţi”.

Câte locuințe din România au asigurare

În România, locuinţele sunt asigurate în proporţie doar de 20%. Aproximativ 1,83 milioane de locuinţe au o poliţă obligatorie de locuinţă (PAD) din totalul de peste 9,1 milioane, în țară.

În ultimii patru ani, numărul poliţelor obligatorii de locuinţă a crescut cu doar 8,5%, de la 1,7 milioane în 2018, la 1,85 milioane în luna ianuarie 2023, conform celor mai recente date statistice publicate pe site-ul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Creşterea numărului de poliţe PAD cu un ritm atât de lent înseamnă un dezinteres din partea românilor în a-şi asigura locuinţa, dar şi un dezinteres din partea autorităţilor. Micii paşi care sunt observaţi în cazul statisticilor privind poliţele obligatorii de locuinţă în vigoare ar putea fi puşi pe seama locuinţelor achiziţionate de către români prin intermediul creditelor ipotecare. Banca obligă la o poliţă PAD, cât şi la o poliţă de asigurare a locuinţei facultativă.

În cazul lipsei poliţei auto RCA, pe lângă amenda consistentă care poate ajunge până la 2.000 lei, se reţin talonul autovehiculului şi plăcuţele de înmatriculare. În cazul lipsei poliţei PAD, proprietarul nu beneficiază de niciun fel de despăgubire de la bugetul de stat sau cel local în caz de necesitate.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânăra moartă în accidentul de la Flămânzi era polițistă. ,,Plecarea ei lasă un gol imens în inimile noastre”. Mesajul colegilor

Publicat

Publicitate

*IPJ BOTOȘANI*

 

Cu inimile îndurerate, ne luăm rămas-bun de la colega noastră, Beatrice, care și-a pierdut viața mult prea devreme, într-un tragic accident rutier. Plecarea ei lasă un gol imens în sufletele noastre, dar și în comunitatea pe care a slujit-o cu devotament și curaj.

 

În aceste momente grele, suntem alături de familia îndurerată, căreia îi transmitem sincere condoleanțe și întreaga noastră compasiune.

 

Publicitate

Odihnește-te în pace, Beatrice! Vei rămâne mereu în inimile noastre și în amintirea tuturor celor care te-au cuscut.

Citeste mai mult

Eveniment

Bulgaria introduce temporar controlul la frontiera cu România, timp de șase luni

Publicat

Publicitate

Guvernul bulgar a anunțat că a adoptat decizia de a introduce temporar controlul de frontieră la granița internă bulgaro-română, scrie alba24.ro.

Consiliul de Miniștri a adoptat Hotărârea privind introducerea temporară a controlului la frontieră la granița internă bulgaro-română și privind suspendarea funcționării punctelor de trecere a frontierei la granița internă bulgaro-română și bulgaro-greacă, potrivit Rador Radio România.

Decizia urmărește să asigure implementarea Declarației cvadrilaterale dintre Austria, Bulgaria, Ungaria și România, convenită la 22 noiembrie 2024, la Budapesta, precum și Hotărârea Consiliului privind stabilirea datei pentru desființarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu și între Republica Bulgaria și România.

În conformitate cu Declarația cvadrilaterală, pentru a preveni eventualele amenințări de securitate ce rezultă din modificarea tiparelor de migrație ce poate apărea ca o consecință directă a lipsei controlului la frontierele interne, la PCTF de la frontiera internă cu România verificările la frontieră vor continua să fie efectuate pentru o perioadă de șase luni, cu începere de la de la data de 1 ianuarie 2025, după care se suspendă.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Șoferiță de 24 de ani, la spital, după un accident produs pe raza orașului Ștefănești

Publicat

Publicitate

O tânără, în vârstă de 24 de ani, a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce autoturismul pe care îl conducea a fost implicat într-un accident rutier. Evenimentul s-a produs pe raza localității Bobulești, noaptea trecută.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SMURD.

Când salvatorii au ajuns la locul evenimentului, au constatat faptul că șoferiță era ieșită din autoturism. Aceasta a fost preluată de echipajul medical și transportată la Unitatea de Primiri Urgențe pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au intervenit pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriei.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Jumătate de județ, învăluit în ceață până la amiază

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 11:00, pentru o parte din județul Botoșani.

Din această cauză, pe drumurile din Flămânzi, Ungureni, Hudești, Frumușica, Albești, Trușești, Ștefănești, Coțușca, Lunca, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Călărași, Avrămeni, Gorbănești, Manoleasa, Hlipiceni, Păltiniș, Vlăsinești, Todireni, Mileanca, Prăjeni, Sulița, Dângeni, Santa Mare, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Durnești, Dobârceni, Mihălășeni, Blândești, Viișoara, Hănești, Săveni, Ripiceni, Concești, Românești, Mitoc, Adășeni și Răuseni se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:
▪️conduceți prudent;
▪️reduceți viteza;
▪️măriți distanța dintre autovehicule;
▪️evitați orice manevră riscantă;
▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112!

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending