Connect with us
Publicitate

Actualitate

Aproape 700 de botoșăneni salvați de pompieri, anul trecut, din locuințe cuprinse de flăcări

Publicat

Publicitate

670 de botoşăneni au fost salvaţi de pompieri anul trecut, din locuinţe cuprinse de flăcări, autoturisme implicate în accidente rutiere sau alte medii ostile vieţii. Alte 6.000 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale, inclusiv persoane infectate cu noul coronavirus, au ajuns, la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.

Anul trecut, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani în 9 354 cazuri, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 25,62 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu anul 2020, numărul botoșănenilor care au apelat la ajutorul pompierilor a scăzut cu 3,5%.

Defalcate pe tipuri de misiuni, acestea înseamnă  508 incendii (74 incendii de vegetație uscată), 5 288 intervenţii SMURD și 3 263 alte situații de urgență (înlăturare efecte fenomene meteo periculoase, salvare animale, asanarea muniţie neexplodată, degajări persoane blocate în apartamente sau alte medii ostile vieții, imobilizate la pat ori înecate, deblocări uşi, transport persoane bolnave, înlăturare pericol de incendiu în urma unor accidente rutiere, limitarea răspândirii pestei porcine, misiuni de recunoaștere și educare preventivă a populației etc.).

Publicitate

În 295 situaţii de urgență, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Ediția anuală a Săptămânii Naționale a Bibliotecilor, la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești ‒ Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, în perioada 23-29 aprilie 2024, ediția anuală Săptămânii Naționale a Bibliotecilor.

Cu acest prilej, din anul 2021, s-a derulat proiectul Biblioteci în dialog, ocazie cu care biblioteci specializate sau generaliste au participat prin conferențieri și prezentări ale specificului patrimoniului fiecărei biblioteci. Amintim, dintre participanți, Biblioteca Judeţeană Mihai Eminescu Botoşani, Biblioteca Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu Iaşi, Biblioteca Judeţeană G.T. Kirileanu Neamţ, Biblioteca Universității Iu. Fedkovich din Cernăuți, Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița Năsăud.

La activitățile din anul acesta, care se vor derula pe 25 aprilie, începând cu ora 11:00, în Sala de expoziții temporare Horia Bernea, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi revine, în cadrul proiectului Biblioteci în dialog, cu conferențierea Bibliotecile ca liant comunitar: bilanț, protagoniști, susținută de Carmen Voroneanu ‒ Serviciul de Comunicarea Colecțiilor.

Publicitate

O premieră este participarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova cu o suită de trei conferențieri, care urmăresc să facă cunoscut publicului participant patrimoniul și inițiativele specifice instituției naționale din Chișinău, după cum urmează: Biblioteca Națională a Republicii Moldova – instituție identitară a țării ‒ Elena Pintilei, director general; Colecțiile de patrimoniu ale Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova ‒ Veronica Cosovan, șef secție Carte Veche și Rară; Dezvoltarea programelor naționale de promovare a cărții și lecturii ‒ Victoria Vasilica, șef secție Studii și Cercetări.

Biblioteca Națională de Poezie Mihai Eminescu Ipotești propune participanților o expoziție de carte Eminescu în ediții de patrimoniu și o prezentare a Fondului Documentar Ipotești ‒ unicate. Activitățile sunt organizate în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și Colegiul Economic Octav Onicescu Botoșani (responsabili-coordonatori: prof. Anca Ifrim și bibliotecar Niculina Petrea).

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Pompierii intensifică acțiunile de control și informare preventivă în bisericile din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Inspectorii de prevenire și-au intensificat, în ultima perioadă, acțiunile de control și informare preventivă la lăcașurile de cult din județul Botoșani. Aceștia au în atenție respectarea condițiilor de securitate la incendiu, dotarea cu mijloace de primă intervenție și starea acestora, dar și modul de amenajare a spațiilor și a locurilor folosite pentru arderea lumânărilor pe timpul slujbelor religioase.

Inspectorii de prevenire verifică perioada de garanție a stingătoarelor, dacă acestea sunt poziţionate corect, dacă personalul este pregătit şi ştie să le folosească.

Totodată, aceștia au în vedere menținerea liberă a căilor de evacuare din biserică, respectiv de acces a autospecialelor de stingere, utilizarea corectă a instalațiilor electrice și posibilitatea utilizării hidranţilor exteriori, în cazul unui incendiu.

Publicitate

Preoții și personalul neclerical sunt instruiți cum să prevină situațiile de urgență, dar și cum să acționeze în cazul producerii acestora.

Măsuri preventive la lăcașurile de cult:

▪ accesul în biserici se va realiza astfel încât să nu se supraaglomereze lăcașul. Se urmărește prevenirea producerii unor evenimente nedorite și asigurarea evacuării credincioșilor în condiții de siguranță, în cazul producerii unei situații de urgență;

Publicitate

▪ pe durata serviciului religios, ușile de acces / evacuare în / din biserică se vor menține în permanență deschise;

▪ lumânările aprinse vor fi supravegheate și ținute la distanță de persoanele din jur, de mobilier, decoruri sau alte materiale combustibile. Acestea vor fi puse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă;

▪ parcarea autoturismelor în vecinătatea bisericilor și a mănăstirilor se va realiza astfel încât să nu se blocheze sau să se diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenție al autospecialelor de pompieri sau să fie împiedicat accesul la hidranții exteriori.

Publicitate

În Noaptea de Înviere vor fi operaționalizate și dislocate echipe de prevenire și echipaje de intervenție la bisericile și mănăstirile unde este așteptat un număr mare de persoane.

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Copiii din Școala Gimnazială ”Ion Bojoi” din Flămânzi, vizitați de polițiști. Conduita din școli, pe lista subiectelor discutate

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Flămânzi alături i-au vizitat pe copiii din cadrul Școlii Gimnaziale ”Ion Bojoi”, din orașul Flămânzi.

Prin intermediul activitățlor educative, cei peste 100 de elevi prezenți,  au fost informați cu privire la conduita pe care trebuie să o adopte atât în unitatea de învățământ, cât și în afara acesteia.

Polițiștii au  adus în discuție o temă de actualitate, cea a siguranței în mediul online, precum și siguranța rutieră, scopul activității fiind reducerea gradului de victimizare a elevilor și menținerea unui climat de ordine și siguranță publică în zona unităților de învățământ.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Dorohoi

Razie în trafic la Dorohoi: 117 sancțiuni pentru nerespectarea regimului legal de viteză

Publicat

Publicitate

O amplă acțiune cu efective mărite a poliției a avut loc la Dorohoi în ultimele 24 de ore, zeci de oameni fiind legitimați și peste 100 de mașini fiind oprite la control.

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, au organizat la data de 23 aprilie 2024 o acțiune cu efective mărite,  împreună cu cei ai Secțiilor de Poliție Rurală arondate, a Poliției Municipiului Botoșani, a Poliției Orașului Săveni, a Poliției Orașului Ștefănești  și a Serviciului Rutier, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică în rândul cetățenilor.

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost legitimate 135 de persoane și au fost controlate 130 de autovehicule.

Publicitate

“În urma neregulilor constatate au fost aplicate 139 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 45.000 de lei, 117 dintre sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending