Connect with us
Publicitate

Eveniment

Aproape 3500 de botoșăneni și-au găsit de lucru prin intermediul AJOFM, de la începutul anului

Publicat

Publicitate

În perioada ianuarie-octombrie 2023, urmare a serviciilor și măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă oferite de  AJOFM Botosani, 3.405 persoane au fost încadrate în muncă, dintre care 1.434 femei.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de referință 1.706 au peste 45 de ani 377 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani 137 au între 30 și 35 de ani, iar 1.185 sunt tineri NEETs sub 30 de ani.

În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 1.532 provin din mediul urban, iar 1.873 persoane sunt din mediul rural.

„Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Botoșani, 824 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”,au precizat surse oficiale din cadrul AJOFM Botoșani.

Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii liceale 1.282 persoane (37,65%), urmate de cele cu învățământ gimnazial 906  persoane(26,61%). Numărul celor cu învățământ profesional este de 797 persoane, iar cei cu studii superioare sunt în număr de 224 persoane.

Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată.

Publicitate

Astfel în perioada ianuarie-august 2023, numărul persoanelor care au beneficiat de servicii personalizate  la înregistrarea  în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 7.224 persoane.

Pentru mai multe informații despre activitatea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botosani, puteți accesa www.anofm.ro /AJOFM Botosani.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş

Publicat

Publicitate

Iosif cel Nou de la Partoş este un sfânt român din Raguza Dalmaţiei. Rămas orfan de mic, mama sa îl trimite să înveţe carte la Ohrida, pe când avea 12 ani. La 15 ani intră la Mănăstire Adormirii Maicii Domnului, iar după cinci ani pleacă la muntele Athos, la Mănăstirea Pantocrator, unde este călugărit cu numele de Iosif. După o vreme s-a retras în sihăstrie, unde se spune că datorită virtuţilor sale creştineşti primise de la Dumnezeu darul săvârşirii de minuni prin vindecarea bolilor.

Ajungând cunoscut, iubit şi respectat, Iosif a fost hirotonisit la muntele Athos şi rânduit drept duhovnic al călugărilor de acolo. A trecut pe rând pe la mănăstirile Xiropotam, Vatoped, Hilandar şi alte schituri şi mănăstiri fiind, apoi, numit egumen la Mănăstirea Sfântul Ştefan din Adrianopole. Acolo a slujit şase ani, iar mai apoi a fost egumen la Mănăstirea Cutlumuş de la muntele Athos. La vârsta senectuţii s-a retras lângă Mănăstirea Vatopedu, însă a fost chemat de românii din Banat să le fie mitropolit. În 1650, de sărbătoarea Sfântului a fost hirotonit mitropolit al Banatului.

A păstorit credincioşii din Banat timp de 3 ani. În 1653, Iosif s-a retras la mănăstirea Partoş, unde a mai trăit încă trei ani, adormind în Domnul la vârsta de 85 ani. În momentul adormirii sale clopotele mănăstirii au început să bată fără să le tragă cineva. Trupul mitropolitului a fost aşezat într-un mormânt a zidit în naosul bisericii mănăstireşti, în dreptul uşii de intrare. La date de 28 februarie 1950 Sfântul Sinod al BOR a hotărât trecerea în ceata sfinţilor a mitropolitului Iosif, stabilindu-se ca dată de cinstire a sfântului 15 septembrie a fiecărui an. Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş pe data de 7 octombrie 1956 când moaştele sale au fost aduse din mănăstirea Partoş şi aşezarea în catedrala mitropolitană.

O minune a Sfântului Iosif

Mergând de la Muntele Athos spre scaunul mitropolitan al Banatului, Sfântul Iosif împreună cu cei care îl însoţeau, trec Dunărea pe la Palanca. La trecerea Dunării, s-au speriat caii de la trăsura în care se afla Mitropolitul şi nu voiau cu nici un chip să urce pe podul umblător. Atunci s-a coborât Sfântul Iosif din trăsură şi, luând caii de hăţuri, ei îndată s-au liniştit şi, urcându-se cu trăsura pe pod, au trecut Dunărea. Apropiindu-se Sfântul Iosif de cetatea Timişoarei, a fost întâmpinat cu mare alai. Şi pe când în dangănul clopotelor se îndrepta spre catedrală, iată că fu scos înaintea Mitropolitului un olog de 20 de ani în suferinţă, peste care punându-şi el mâinile şi cu multă umilinţă rugându-se Stăpânului Hristos, îndată se făcu sănătos. Mulţimea văzând minunea a îngenunchiat în faţa lui, cu lacrimi îi săruta veşmintele şi mărea pe Dumnezeu pentru o minune ca aceasta, săvârşită prin alesul Său.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Traficul pe calea ferată, afectat de ploile abundente. Șine sub apă, viteză redusă și chiar oprirea temporară a circulației

Publicat

Publicitate

Precipitațiile abundente care au căzut în ultimele 24 ore au afectat și circulația trenurilor, mai multe sucursale regionale CFR semnalând probleme. Pe anumite tronsoane s-a impus scăderea vitezei de rulare și chiar s-a suspendat circulația, până la retragerea apelor, scrie Adevărul.

Reprezentanții Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR” SA au anunțat că traficul feroviar de pe raza Sucursalelor Regionale CF Iași, Craiova și Galați a fost afectat de ploile abundente, care au provocat inundații și aluviuni.

La această oră, din cauza ploilor abundente, trenurile circulă cu viteză redusă pe intervalul de cale ferată Crasna – Zorleni, de pe raza SRCF Iași, măsură necesară, până la retragerea apelor, pentru siguranța traficului, iar pe distanța Hanu Conachi – Independența este afectat de inundații (apă peste ciuperca șinei) firul II, circulația feroviară realizându-se pe firul I”, a anunțat CFR S.A., prin intermediul unui comunicat.

Probleme  au fost și pe raza SRCF Craiova, pe linia CF Călimănești – Cozia. Aici traficul feroviar a fost afectat pe ambele sensuri de circulație în noaptea de vineri spre sâmbătă, 13/14 septembrie 2024, din cauza aluviunilor provocate de ploile torențiale.  În prezent se circulă în condiții normale doar pe firul II.

Inundațiile au întrerupt total circulația pe raza SRCF Galați pe secția CF neinteroperabilă Berești – Târgu Bujor – Galați. Aici terasamentul a fost inundat, decizându-se oprirea temporară a circulației feroviare. Această secție CF  este operată de Transferoviar Călători – TFC, mai precizează reprezentanții CFR S.A…

Pentru reluarea în condiții normale a traficului feroviarse așteaptă retragerea apelor.

Publicitate

Personalul de specialitate este permanent pe teren pentru asigurarea condițiilor optime de trafic, dar și pentru verificarea nivelului apelor, astfel încât circulația trenurilor să poată fi reluată în condiții normale, în cel mai scurt timp de la retragerea apelor din zona căii ferate.

Transmitem scuze călătorilor și îi asigurăm că, odată cu retragerea apelor și remedierea, funcție de situație, a eventualelor deranjamente constatate la suprastructura căii, personalul feroviar al SRCF Iași, Galați și Craiova va depune toate eforturile necesare pentru reluarea circulației trenurilor în condiții normale de trafic”, mai transmite CFR S.A.

Pe contul oficial al Primăriei municipiului Bârlad a fost postat un video și o avertizare pentru cei care intenționează să se deplaseze spre județul Galați, pe ruta Grivița-Bălăbănești-Cuca.

Publicitate

Momentan, traficul rutier și feroviar este închis în ambele sensuri, spre și dinspre Galați către Bârlad, din cauza ieșirii din albie a Pârâului Jăravăț, la ieșirea din localitatea Grivița, spre Halta Bălăbănești.

Recomandăm celor care intenționează să folosească această rută să se informeze suplimentar înainte de a pleca de acasă”, este mesajul municipalității.

Citeste mai mult

Eveniment

Comemorarea deținuților politici morți în Penitenciarul Aiud. Mărturisiri ale deținuților

Publicat

Publicitate

La Aiud va avea loc o slujbă de comemorare a deținuților politici decedați în perioada regimului comunist. Evenimentul se va desfășura la monumentul „Calvarul Aiudului”, sâmbătă, în data de 14 septembrie 2024. Locația a fost aleasă datorită faptului că aici îți duc somnul de veci mulți dintre deținuții politici de la Penitenciarul Aiud, scrie alba24.ro.

Închisoarea din Aiud, recunoscută şi sub denumirea de ”Zarca Aiudului” a ”găzduit” între zidurile sale sub regimul comunist deţinuţi politici cu pedepse mari, proveniţi din toate categoriile politice şi sociale.

În apropierea închisorii, în locul numit Râpa Robilor se află osemintele multor deţinuţi decedaţi în penitenciar şi aruncaţi în gropi comune.

Mulţi şi-au găsit aici sfârşitul în urma bătăilor primite sau a bolilor de care au suferit în anii de detenţie. În perioada 1953 – 1958 comandant al Penitenciarului Aiud a fost col. Ştefan Koller, unul dintre iniţiatorii acţiunilor represive împotriva deţinuţilor politici.

Acesta s-a făcut remarcat nu doar prin completa izolare a celor închişi aici, ci şi prin faptul că a transferat din infirmerie pe toţi deţinuţii bolnavi de TBC, răspândindu-i în toate celule penitenciarului, scrie Adevărul.ro.

Conform cercetărilor, în registrul special al morţilor de la penitenciar şi al registrelor de stare civilă de la Primăria Aiud, numărul morţilor ajunge la un minim de 782, în perioada 1945-1989.

Publicitate

Mărturisiri ale deținuților

Mărturii grăitoare ale celor care şi-au petrecut tinereţea în spatele gratiilor în Cetatea Aiudului apar în cartea „Aiudule, Aiudule“, apărută la Cluj Napoca în 2011.

Virgil Totoescu a fost arestat în 1948, când soţia era însărcinată în trei luni cu singura lor fiică, pe care o va cunoaşte peste 14 ani, la eliberare.

”Aiudul a rămas o pagină excepţională în viaţa noastră, în viaţa celor de acolo şi cu un ecou deosebit în afară, şi pentru ceilalţi, pentru că preocupările noastre spirituale n-au putut fi înfrânte.

Publicitate

Am suferit de foame, de frig, dar legătura cu Dumnezeu n-am rupt-o. M-a ajutat pe mine, şi pot spune şi pe ceilalţi, ne-a ajutat Dumnezeu să transformăm celula în chilie. Daţi-vă seama, ştiam evanghelii în întregime.”

Ilie Tudor a povestit că a fost arestat de autorităţile comuniste în 1958.

În cei 6 ani dramatici de inchisoare, la Aiud i-a întâlnit, printre mulţi alţii, şi pe părintele Dumitru Stăniloae, Nichifor Crainic şi Radu Gyr.

Întrebat ce l-a făcut să reziste, a răspuns: „În primul rând, pentru că la temelia educaţiei mele a stat Biserica, desi sunt nevrednic şi-acuma.”

Fiul ctitorului manastirii din Rohia, Octavian Gherman, a fost arestat de 3 ori, a însumat 8 ani şi jumatate de detenţie.

Pus să caracterizeze încercarea comunismului asupra noastră, bărbatul a răspuns: „Eu cred c-o fost o binefacere, dintr-un anumit punct de vedere. Or aparut valori nemaipomenite din punct de vedere spiritual. Or aparut valori, despre care nu ştiam că există-n neamul ăsta, datorită suferinţelor prin care au trecut.”

Monumentul „Calvarul Aiudului”

În  anul 1992 Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, filiala Alba și Sibiu, au luat decizia de a ridica un monument și un așezământ monahal în „Râpa robilor”.

Concepția monumentului aparține arhitectului Anghel Marcu în colaborare cu arhitecții Nicolae Goga și Liliana Chiaburu. Lucrările de execuție s-au încheiat în 1999.

Simbolizează suferințele îndurate de cei întemnițați de comuniști în penitenciarul din Aiud, cele 14 cruci reprezentând martirii ce duc pe umerii lor crucea cea mare, suferința neamului românesc.

Pe brațele crucii mari sunt două găuri, simbol al ochilor plânși îndreptați spre Dumnezeu, singurul sprijin al deținuților.

Monumentul este prezent în majoritatea ghidurilor turistice, fiind vizitat de cei care trec prin orașul Aiud, pentru a aduce un omagiu celor care au suferit în temnițele României comuniste.

Citeste mai mult

Educație

Carduri educaționale 2024: Cererile pentru a primi cei 500 de lei se depun până pe 3 octombrie. Condiții

Publicat

Publicitate

Părinții copiilor de grădiniță și elevilor defavorizați care au venituri reduse și se încadrează în condițiile prevăzute de ordonanța nr. 83/2023 trebuie să depună la secretariatul școlii o cerere pentru a primi cardurile educaționale în valoare de 500 de lei, până în data de 3 octombrie, scrie alba24.ro.

De precizat, toți cei care s-ar încadra în condițiile programului, trebuie să facă o cerere indiferent dacă au deja cardul de anul trecut, transmite Edupedu.

Până în data de 3 octombrie părinții pot depune la secretariatul școlii cerere pentru obținerea cardului de 500 de lei.

Dacă au card de anul trecut, trebuie să depună doar cererea pentru bani.

Data de 3 octombrie coincide cu cele 25 de zile prevăzute de lege, numărate de la începerea școlii.

Carduri educaționale 2024: Cine poate primi bani

În cazul preșcolarilor calcularea venitului la care se raportează se modifică față de anii trecuți pentru că începând cu luna ianuarie 2024, ajutorul social și alocația  pentru susținerea familiei vor fi înlocuite cu venitul minim de incluziune (VMI).

Publicitate

 

a) copiii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate;

Condițiile de acordare a sprijinului:

Publicitate

Acordarea stimulentelor educaționale este condiționată de frecvența regulată la grădiniță a copiilor din familiile beneficiare ale stimulentului educațional prevăzut de prezenta lege.

În sensul prezentei legi, prin frecvență regulată se înțelege prezența zilnică a copilului la grădiniță în luna monitorizată, cu excepția absențelor motivate.

Se consideră absențe motivate, ce nu afectează acordarea tichetelor sociale, următoarele cazuri, cu condiția ca acestea să nu depășească 50% din zilele de grădiniță:

  • a) absențe medicale: motivate, numai dacă părinții aduc scutiri medicale corespunzătoare perioadelor în care au lipsit copiii, la revenirea acestora la grădiniță. În caz excepțional, o singură dată pe an școlar, copiii pot beneficia de tichete sociale și dacă în luna monitorizată au lipsit mai mult de 50% din zilele de grădiniță, din motive medicale;
  • b) învoiri: copiii pot fi învoiți de către părinți în limita a 3 zile pe lună, cu condiția anunțării cadrelor didactice.
  • b) copiii dezavantajați din învățământul de stat primar înscriși în învățământul de stat primar care întrunesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Ordonanței Guvernului nr. 33/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară;
  • c) copiii dezavantajați din învățământul de stat gimnazial înscriși în învățământul de stat gimnazial, care întrunesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Ordonanței Guvernului nr. 33/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Carduri educaționale 2024: Condițiile de eligibilitate pentru anul școlar 2024/2025

Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc cumulativ, următoarele
criterii, potrivit anunțurilor postate de mai multe școli:

  • venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat preșcolar este de maxim 692 lei
  • venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat primar și gimnazial realizat în luna iulie 2024 să fie de maxim 1.850 lei.

Se vor lua toate veniturile, inclusiv:

a) salariile obținute de membrii familiei

b) indemnizațiile de șomaj

c) creanțe legale, convenții civile de întreținere aflate în executare, indemnizație cu caracter permanent

d) alocație de stat pentru copii

e) alocații de întreținere pentru copiii dați în plasament

f) burse pentru elevi și studenți

g) chirii

h) venituri agricole

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending