Connect with us
Publicitate

Eveniment

Aproape 300.000 de lei din amenzile aplicate de inspectorii de Muncă din Botoșani în ultimele trei luni. Ce au găsit la firme

Publicat

Publicitate

În ultimele trei luni, conform situaţiei centralizatoare privind activitatea compartimentelor Control Relaţii de Muncă şi Control Muncă Nedeclarată, în cadrul acţiunilor de control, au fost efectuate 276 controale dintre care, 108 controale de fond și 20 controale având ca tematică respectarea unor legi speciale din domeniul relațiilor de muncă. În cadrul acestor controale au fost intervievate  pe baza fișelor de identificare un număr de 389 persoane.

Pentru neconformităţile constatate au fost sancţionaţi 15 angajatori, au fost dispuse 206 măsuri de remediere a deficiențelor, s-a verificat modul de îndeplinire a 127 măsuri dispuse prin procesele-verbale încheiate la controalele anterioare, au fost aplicate 21 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 13 amenzi în valoare totală de 257.300 lei şi 8 avertismente scrise.

 

Publicitate

În conformitate cu Programul Cadru al ITM Botoșani, pe parcursul trim. III al anului 2022 au avut loc următoarele campanii și acțiuni:

 

Campanie Națională de verificare a modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea, modificarea, suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care îşi desfăşoară activități în stațiile de distribuție a carburanților auto cod CAEN-4730

Publicitate

 

În perioada 15-22 iulie 2022, s-au efectuat controale la 12 angajatori care îşi desfăşoară activitatea în stațiile de distribuție a carburanților auto, verificându-se în special respectarea prevederilor legale care reglementează relaţiile de muncă cu privire la:

  • angajarea personalului cu contracte individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial;
  • transmiterea, în termen legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor;
  • durata timpului de muncă şi munca suplimentară;
  • întocmirea evidenţei orelor de muncă prestate de salariaţi;
  • repausuri periodice;
  • munca de noapte;
  • acordarea drepturilor salariale;
  • regulamentul intern / contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate.

La societăţile controlate, numărul total de angajaţi a fost de 1892, dintre care doar 9 aveau contracte individuale de muncă cu timp parţial. Au fost dispuse 9 măsuri, cele mai frecvente neconformităţi fiind:

Publicitate
  • nerespectarea obligaţiei de a păstra un exemplar al contractului individual de muncă la punctul de lucru;
  • nerespectarea obligaţiei de a elibera salariaţilor sau foştilor salariaţi adeverinţe de vechime şi extras din Revisal la încetarea activităţii acestora;
  • necompletarea reală în documentele de evidenţă a timpului de muncă a numărului de ore efectiv lucrate de către salariaţi, fără precizarea orelor de început şi de sfârşit ale programului de lucru;
  • neinformarea angajaţilor cu privire la obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat;
  • expirarea contractului colectiv de muncă şi neînceperea negocierii pentru unul nou.

 

 

Campania Naţională privind verificarea modului de respectare de către beneficiari a prevederilor Legii 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri republicată, cu modificările şi completările ulterioare

 

În intervalul 19-22 septembrie 2022, inspectorii de muncă au urmărit modul în care sunt respectate prevederile legale din domeniul relaţiilor de muncă cu privire la:

  • durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată în temeiul prevederilor Legii 52/2011;
  • respectarea de către beneficiari a prevederilor legale cu privire la înfiinţarea, completarea şi prezentarea registrului de evidenţă a zilierilor;
  • dovada plăţii remuneraţiei cuvenite zilierului;
  • folosirea zilierilor pentru alte activităţi decât cele expres reglementate de lege.

În cadrul acestei campanii, au fost efectuate controale la un număr de 22 de beneficiari, dispunându-se 7 măsuri pentru remedierea deficienţelor.

 

pectorii din cadrul compartimentelor Control Relații de Muncă și Control Muncă Nedeclarată au efectuat 271 controale având ca tematică respectarea prevederilor HG nr. 905/2017, s-a aplicat un avertisment și s-au dispus 52 de măsuri de remediere a deficiențelor constatate.

 

Acțiune de informare și verificare a modului în care angajatorii respectă prevederile art. 129 din Legea nr. 62/2011 a dialogului social, republicată, cu modificările și completările ulterioare. 

În cadrul acestei acțiuni care se desfășoară pe parcursul întregului an, se are în vedere controlul angajatorilor care au cel puțin 21 de salariați, cu privire la respectarea prevederilor art. 129 din Legea nr.62/2011.

Ca urmare a acțiunilor de informare a angajatorilor cu privire la obligațiile ce le revin privind negocierea colectivă, în trimestrul III s-au înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani 9 contracte colective de muncă și 2 acte adiționale de prelungire a celor ce urmau să expire. 

Acțiune de control prevăzută în planul de cooperare operativă pentru prevenirea și combaterea muncii ilegale a străinilor în anul 2022, încheiat între INSPECȚIA MUNCII ȘI INSPECTORATUL GENERAL PENTRU IMIGRARI

 

Pe parcursul trimestrului al III-lea, s-au efectuat 6 controale comune cu lucrători din cadrul Biroului pentru Imigrări Botoșani și nu s-au constatat cazuri în care persoane străine să desfășoare muncă fără respectarea prevederilor legale în vigoare.

Concomitent cu aceste verificări, s-a urmărit și informarea angajatorilor cu privire la obligațiile ce le revin în temeiul O.G.nr.25/2014, privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor, combaterea muncii nedeclarate și angajarea ilegală a cetățenilor străini.

În domeniul Securitate şi Sănătate în Muncă

 

Principalele acţiuni prevăzute în Programul cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii şi în Programul propriu de acţiuni pentru anul 2022 sunt campaniile de control şi conştientizare şi acţiunile specifice în domeniul securității şi sănătății în muncă.

 

Conform situaţiei centralizatoare privind activitatea compartimentelor Control Securitate şi Sănătate în Muncă şi Supravegherea pieţei şi îndrumare angajatori şi angajaţi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în perioada 01.07.202230.09.2022, în cadrul acţiunilor de control au fost efectuate un numar de 183 controale, din care 18 controale privind supravegherea pieţei, fiind controlate un număr de 103 produse.

Pentru neconformităţile constatate au fost sancţionaţi un număr de 140 angajatori, au fost dispuse 345 măsuri de remediere, au fost verificate un numar de 53 masuri dispuse anterior, au fost aplicate 321 sancţiuni contravenţionale, dintre care 9 amenzi în valoare de 59.000 lei şi 312 avertismente.

Au fost comunicate 15 evenimente de către angajatori.

Au fost cercetate 14 evenimente de către angajatori şi avizate de I.T.M. şi 1 eveniment a fost cercetat de inspectorat şi avizat de Inspecţia Muncii. Au fost înregistraţi 8 accidentaţi în accidente de muncă, cu incapacitate temporară de muncă.

 

Acţiuni în domeniul S.S.M., conform Programului cadru de acţiuni al Inspecţiei Muncii  şi Programului propriu de acţiuni pentru anul 2022 al Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoşani:

 

Campanie națională de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor – cod. CAEN 41, 42, 43

Au fost controlate 23 unităţi cu 935 lucrători, fiind constatate un număr de 44 deficienţe pentru care s-au dispus un număr de 46 măsuri, fiind sancţionaţi un număr de 23 angajatori cu 1 amendă în valoare de 6.000 lei şi 43 avertismente.

 

Campanie națională de verificare a modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor care pot fi expuși riscurilor de explozie şi incendiu în silozurile de cereale, fabricile de băuturi alcoolice, rafinării, industria minieră și în spitale

 

Au fost controlate 2 unităţi, fiind constatate un număr de 8 deficienţe pentru care s-a dispus un număr de 8 măsuri, fiind sancţionaţi un număr de 2 angajatori cu 8 avertismente.

 

Campanie naţională de supraveghere a pieţei produselor industriale din domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii, conform Programului sectorial pentru anul 2022, coordonat de către Comisia Europeană

 

Au fost efectuate 18 controale privind supravegherea pieţei, fiind controlate un număr de 103 produse, nefiind constatate neconformităţi.

 

Acțiune privind verificarea respectării modului de utilizare a echipamentelor de muncă și a tehnologiilor de exploatare în parchetele forestiere, inclusiv la transportul tehnologic al masei lemnoase pe drumurile forestiere

 

Au fost controlate 5 unităţi, fiind constatate un număr de 19 deficienţe pentru care s-a dispus un număr de 19 măsuri, fiind sancţionaţi un număr de 5 angajatori cu 1 amendă în valoare de 6.000 lei şi 18 avertismente. De asemenea, au fost efectuate 4 controale privind verificarea măsurilor dispuse în prima etapă de control, nefiind constatate întârzieri în realizarea acestora.

 

Acțiune de verificare a modului de identificare a riscurilor care provoacă afecțiuni musculo-scheletice (AMS), precum și a măsurilor luate de angajatori în vederea prevenirii acestora

 

Au fost controlate 5 unităţi, fiind constatate un număr de 11 deficienţe pentru care s-a dispus un număr de 11 măsuri fiind sancţionaţi un număr de 5 angajatori cu 11 avertismente.

 

Acţiune de monitorizare privind riscurile existente la locurile de muncă din întreprinderi mici (10 – 49 lucrători)

 

Au fost controlate 15 unităţi, fiind constatate un număr de 27 deficienţe pentru care s-a dispus un număr de 27 măsuri fiind sancţionaţi un număr de 15 angajatori cu 27 avertismente.

 

 

 

Acțiune pentru prevenirea bolilor profesionale determinate de stresul profesional

 

Au fost controlate 3 unităţi, fiind constatate un număr de 11 deficienţe pentru care s-a dispus un număr de 11 măsuri fiind sancţionaţi un număr de 3 angajatori cu 11 avertismente.

 

 

Acțiune de verificare și control pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime de securitate și sănătate în muncă în domeniul comerțului cu ridicata (CAEN 46)

 

Au fost controlate 4 unităţi, fiind constatate un număr de 15 deficienţe pentru care s-a dispus un număr de 15 măsuri fiind sancţionaţi un număr de 4 angajatori cu 15 avertismente.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Doina Federovici (PSD): „De mâine se circulă pe Autostrada Moldovei, care va ajunge și la Botoșani. Aceasta e soluția pentru investiții și locuri de muncă în județul nostru!”

Publicat

Publicitate

Președinta PSD Botoșani, Doina Federovici, a anunțat că ministrul PSD al Transporturilor Sorin Grindeanu va da mâine în folosință 11 km din Autostrada Moldovei, urmând ca până la finalul anului să se poată circula pe 130 de km din această autostradă. Social-democrata a mai precizat că dacă PSD va face parte din viitoarea guvernare, toate drumurile de mare viteză care leagă provinciile istorice ale României, incluziv Autostrada Moldovei (A7), vor fi finalizate integral.

De mâine se circulă pe Autostrada Moldovei, care va ajunge și la Botoșani. Aceasta este soluția pentru investiții și locuri de muncă în județul nostru! Autostrada Moldovei trece de la stadiul de proiect la realitate, iar în mandatul următor vom conecta și Botoșaniul la rețeaua mare de transport a României și a Europei. Dacă PSD va fi în viitoarea guvernare, veți vedea că vor fi finalizate proiectele de mare infrastructură pe care le-am inițiat ca președinte al Consiliului Județean Botoșani, inclusiv drumul expres Botoșani-Suceava. Aceasta este soluția pentru ca tinerii noștri să nu mai plece la muncă în străinătate!”, a declarat Doina Federovici.

Social-democrata a explicat că PSD este singurul partid care a demonstrat în ultimii trei ani că are forța și priceperea de a dezvolta rețeaua de transport din România. „Peste 235 de kilometri de autostradă și drumuri expres au fost dați în folosință din 2021, încoace, cu PSD la Ministerul Transporturilor. Au mai fost dați în lucru, în proiectare sau în licitație, încă 1.260 de kilometri. Aceasta este garanția cea mai bună că în următorul mandat putem finaliza Autostrada Moldovei și celelalte autostrăzi importante. Județul nostru are o șansă extraordinară, dacă PSD va face parte din viitorul guvern!”, a precizat lidera PSD Botoșani, care candidează pe prima poziție la Senat, la alegerile parlamentare din 1 decembrie.

Publicitate

Finalizarea Autostrăzii Moldovei (A7) și a celorlalte autostrăzi care vor lega provinciile istorice este un angajament cuprins în Programul de guvernare propus de PSD pentru următoarea legislatură. Conform documentului până la finalul anului 2028, România va dispune de cel puțin 2.000 de km de drumuri de mare viteză.

https://www.facebook.com/share/p/4jiygaujkNdebMnN/

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Produse cosmetice neconforme, pe listele cu alerte europene. Atenționări pentru care fac cumpărături de Black Friday

Publicat

Publicitate

Cumpărături de Black Friday. InfoCons atenționează provind produse cosmetice neconforme, incluse pe listele cu alerte europene. Aceste produse conțin o substanță periculoasă pentru sănătate.

Produsele vizate conțin 2-(4-terț-butilbenzil) propionaldehidă (BMHCA), substanță interzisă în produsele cosmetice.

Publicitate

BMHCA poate dăuna sistemului reproducător, poate dăuna sănătății fătului și poate provoca sensibilizarea pielii. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind produsele cosmetice, potrivit alertelor citate de InfoCons.

Produse cu risc chimic – alerte europene

  • Cremă hidratantă Dove Nourishing body care (75 ml) – loțiune de corp
  • Cremă de corp Nivea Reafirmante (125 ml)
  • Șampon Gliss Hair repair (250 ml)
  • Cremă de corp Pure Essence Dermo Spa Peach body butter – unt de corp cu ulei de macadamia (200 ml)
  • Gabrini BB cream Skin perfector foundation (50 ml)
  • Parfum New Brand Perfumes – Unic (apă de toaletă pentru bărbați, 100 ml)

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Doina Federovici, candidat PSD la Senatul României (P)

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Doina Federovici, candidat PSD la Senatul României și omul care timp de patru ani, în calitate de președinte al Consiliului Județean Botoșani, și-a legat numele foarte strâns de dezvoltarea infrastructurii rutiere din județul Botoșani.

Doina Federovici a vorbit despre candidatura sa pe listele Partidului Social Democrat Botoșani dar și despre echipa PSD cu care intenționează să acceadă în Parlamentul României.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare. (CMF: 11240017)

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședinte AUR Botoșani și candidat la Senatul României, promite sprijin real pentru micii producători locali

Publicat

Publicitate

Cătălin Silegeanu, unul dintre liderii proeminenți ai AUR Botoșani și candidat la Senatul României, și-a exprimat îngrijorarea față de condițiile dificile cu care se confruntă micii producători locali, în urma unei vizite recente în piața din Călărași, județul Botoșani. Într-o declarație emoționantă, Silegeanu a evidențiat provocările cu care se confruntă acești oameni muncitori, subliniind necesitatea unor acțiuni concrete din partea autorităților locale și naționale.

“Am fost profund impresionat de determinarea și munca acestor oameni care, în ciuda frigului și a lipsei infrastructurii adecvate, își vând cu mândrie produsele cultivate cu propriile mâini. Este dezamăgitor că politicienii în funcție, inclusiv primarul și viceprimarul, par să ignore această realitate, întorcând spatele problemelor evidente,” a declarat Silegeanu.

El a subliniat că această situație nu poate fi acceptabilă într-o comunitate care își respectă cetățenii. “Nu este suficient să vorbim despre sprijinirea agriculturii locale și a micilor antreprenori dacă nu acționăm concret pentru a le oferi condiții decente de muncă. Fiecare producător merită șansa de a-și vinde marfa într-un mediu care să îi respecte efortul și să promoveze produsele locale,” a adăugat el.

Publicitate

În calitate de candidat la Senatul României, Cătălin Silegeanu își asumă responsabilitatea de a prioritiza un proiect de lege care să susțină amenajarea piețelor volante pentru producătorii și antreprenorii din județul Botoșani. Propunerea sa vizează obligarea unităților administrativ-teritoriale cu minim 3.000 de locuitori să creeze piețe volante în locuri publice cu vad comercial, oferind condiții decente pentru producători, fără a impune chirii împovărătoare.

“Este timpul să ne arătăm solidaritatea și respectul față de acești oameni care contribuie la economia locală și la păstrarea tradițiilor noastre. Vă invit să susțineți acest demers și să lucrăm împreună pentru a crea un mediu mai bun pentru toți cetățenii județului Botoșani,” a concluzionat Silegeanu.

Prin acest angajament, Cătălin Silegeanu își propune să aducă schimbări semnificative în viața comunității botoșănene, demonstrând că este un lider dedicat și implicat activ în rezolvarea problemelor locale.
CMF11240014

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending