Connect with us
Publicitate

Actualitate

APIA dă bani apicultorilor. Se primesc cereri de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2024

Publicat

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani informează potențialii beneficiari că până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, pot depune cererile de plată şi documentele doveditoare pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2024 din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat.

Solicitanţii depun o singură cerere de plată la Centrele APIA, direct sau prin intermediul persoanei împuternicite notarial/reprezentantul legal, însoţită de documentele justificative. Formularele cererilor de plată pot fi printate accesând următorul link: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2024/. Totodată, APIA pune la dispoziţia beneficiarilor formularistica şi documentaţia necesare implementării intervenţiilor aferente sectorului apicol.

Cheltuielile aferente intervenţiilor apicole se realizează de către solicitanţi în perioada 1 ianuarie – 31 iulie inclusiv, a anului de cerere.

Solicitanții care au efectuat achiziții de produse/servicii înainte de publicarea în M.O.F 538 din 10.06.2024 a O.M.A.D.R. nr.228/2024, trebuie să respecte condițiile de eligibilitate prevăzute în ghidul solicitantului “Sprijin financiar pentru intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul planului strategic PAC 2023-2027 ” ISA-PS 2023, ediția I, care poate fi consultat accesând următorul link: https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2023/ .

Valoarea sprijinului alocat pentru anul 2024 este de 12.163.260 euro, din care 50% contribuția Uniunii Europene și 50% contribuția României, de la bugetul de stat.

Pentru plăţile anului 2024 cursul de schimb este stabilit la valoarea de 4,9756 lei.

Publicitate

Plata sprijinului financiar se va efectua de către APIA după controlul administrativ al tuturor cererilor de plată, controlul la fața locului, centralizarea sumelor eligibile în vederea încadrării în cuantumul unitar planificat și plafonul alocat pentru fiecare intervenţie accesată conform PS PAC 2023-2027 și stabilirea sumei eligibile la plată a fiecărei cereri de plată.

Solicitanții trebuie să păstreze și să arhiveze toate documentele care au legătură cu intervențiile aferente sectorului apicol 2023-2027 pe o perioadă de cel puțin 5 ani de la întocmirea acestora.

Pe site-ul APIA: www.apia.org.ro, în cadrul secţiunii: Măsuri de piaţă – Apicultură – Anul 2024 (https://apia.org.ro/directia-masuri-de-piata/apicultura/anul-2024/) se regăsesc informații detaliate privind intervențiile aferente sectorului apicol din cadrul planului strategic PAC 2023-2027 pentru anul 2024.

Publicitate

În ANEXĂ vă prezentăm intervențiile în sectorul apicol pentru care se pot depune cereri de plată în anul 2024 și legislația aferentă.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

80 de copii din Botoșani, fericiți că au fost POMPIERI pentru o ZI și s-au întâlnit cu adevărații salvatori

Publicat

Publicitate

80 de copii din școlile din Botoșani au fost fericiți astăzi că au fost pompieri pentru o zi și s-au întâlnit cu adevărații salvatori din ISU Botoșani.

Acest lucru după ce astăzi, ISU Botoșani a continuat misiunile de informare și educare preventivă cu elevii prezenți în “Tabăra din pridvorul satului”, organizată de Parohia “Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Dersca II.

“Le-am vorbit, pe înțelesul lor, cum trebuie să se comporte pentru a fi în siguranță acasă, la școală, pe stradă sau în grupul de prieteni.

Le-am explicat ce se poate întâmpla dacă se joacă cu focul ori în apropierea panourilor sau cablurilor de electricitate. Totodată,  i-am sfătuit să nu atingă muniția rămasă neexplodată.

Modul în care trebuie să se comporte înainte, pe timpul sau după producerea unui cutremur, incendiu, inundație sau alte situații în care viața este pusă în pericol, a fost un alt subiect abordat.

Copiii au fost foarte interesați și despre modul cum funcționează autospeciala de stingere și au vrut să afle pentru ce se folosește fiecare accesoriu”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate

Activitatea a fost organizată cu sprijinul  Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Dersca, în baza protocolului de colaborare încheiat între ISU Botoșani și Arhiepiscopia Iașilor.

Citeste mai mult

Economie

Ministrul Muncii: Niciun pensionar nu va primi în septembrie o pensie mai mică decât în august

Publicat

Publicitate

Pensionarii a căror pensie este mai mică în urma recalculării vor primi în săptămânile următoare o confirmare de la Ministerul Muncii şi Casa Naţională de Pensii că nivelul acesteia nu va scădea şi nimeni nu va primi mai puţini bani, a declarat, joi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, într-o conferinţă de presă, relatează agerpres.ro.

“Niciun pensionar nu va primi în septembrie o pensie mai mică decât cea din luna august. Repet: nicio pensie nu scade în urma recalculării. Din contră, cei mai mulţi, adică peste 82% dintre pensionari, vor primi mai mult. Indiferent de rezultatul recalculării din decizia primită de la Casa de Pensii, toţi pensionarii, din septembrie şi lunile următoare, vor avea o pensie cel puţin egală cu cea din luna august. Mă adresez pensionarilor care în decizia primită de la Casa de Pensii au un cuantum mai mic în urma recalculării: Stimaţi pensionari, pensia dumneavoastră nu scade. Noua Lege a pensiilor garantează că pensionarii vor primi cuantumul cel mai favorabil indiferent de rezultatul recalculării. Deci, dacă în decizia de recalculare punctajul rezultat indică o valoare mai mică decât pensia pe care aţi primit-o în luna august, atunci veţi rămâne cu pensia mai avantajoasă, adică pensia lunii august. Scrie negru pe alb şi pe deciziile de recalculare pe care le-aţi primit sau urmează să le primiţi. Se menţine cuantumul pensiei stabilit şi aflat în plată anterior recalculării, de la 1 septembrie 2024. (…) Deci, nu va scădea cu niciun leu pensia dumneavoastră. Ca toate lucrurile să fie clare şi lipsite de orice echivoc, veţi primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială din partea Ministerului Muncii şi a Casei Naţionale de Pensii Publice că pensia dumneavoastră nu scade. Cea mai bună confirmare pentru ceea ce spun va fi însuşi cuponul de pensie aferent lunii septembrie”, a transmis ministrul Muncii.

Ea a menţionat că a primit de la premierul Marcel Ciolacu sarcina de a comunica pensionarilor acest lucru şi a fost pregătit un model de informare în acest sens, urmând să fie discutate aspectele operaţionale legate de transmiterea confirmărilor.

“Am primit ieri această sarcină de la domnul premier Marcel Ciolacu. Cei de la Secretariatul General al Guvernului ne-au transmis-o deja în formă scrisă ieri după-amiază. Colegii de la Casa Naţională de Pensii Publice au pregătit un model pentru aceasta şi împreună vom discuta toate aspectele operaţionale.(…) Chiar astăzi avem o întâlnire cu colegii de la Casa Naţională de Pensii Publice astfel încât şi aceste aspecte operationale să fie gestionate corect”, a spus Bucura-Oprescu.

Potrivit acesteia, sunt două categorii de pensionari aflaţi în această situaţie, respectiv au un cuantum mai mic al pensiei după recalculare şi rămân cu pensia care este acum în plată.

Publicitate

“În general, sunt două categorii de pensionari în această situaţie. Indemnizaţia socială pentru pensionari, care nu scade sub 1.281 lei, fiindcă, începând cu 1 septembrie, beneficiarii de indemnizaţie socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculări. Dacă în urma recalculării pensia este mai mică de 1.281 lei, diferenţa se suportă de la bugetul de stat ca şi până acum. Şi cei care au avut un avantaj la pensii şi primeau mai mulţi bani decât alţi pensionari care au muncit şi contribuit la fel, ei au avut deja avantajul pe care alţi pensionari îl obţin acum şi a căror pensie creşte în urma recalculării. Ei bine, domniile lor nu pierd acest acest avantaj pentru că îşi păstrează pensia mai favorabilă. Deci, chiar dacă nu le creşte pensia acum, aceşti pensionari nu vor pierde niciun leu la pensie. Aşa, realizăm scopul principal al legii de a elimina inechităţile din sistem. Este prima dată când toate pensiile din sistemul public din România sunt calculate după aceeaşi formulă, astfel încât să fie eliminate inechităţile care apăruseră în funcţie de legislaţia care s-a aplicat la momentul ieşirii la pensie”, a explicat ministrul Muncii.

Citeste mai mult

Eveniment

FRF a decis că sancţiunile privind TRUCAREA meciurilor nu se vor mai PRESCRIE

Publicat

Publicitate

Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a decis în şedinţa sa de joi că trucarea meciurilor şi abaterile legate de siguranţa sportivilor să nu mai poată fi prescrise, se arată într-un comunicat al FRF, citat de agerpres.ro.

“În şedinţa Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal, desfăşurată astăzi, 22 august, au fost adoptate modificări semnificative ale Regulamentului Disciplinar, având ca scop combaterea abuzurilor în fotbalul românesc. Aceste schimbări vizează în mod direct protejarea sportivilor şi sancţionarea fermă a comportamentului abuziv al antrenorilor. Imprescriptibilitatea, care era valabilă doar pentru corupţie, a fost extinsă şi în cazul sancţionării abaterilor legate de trucarea meciurilor şi de siguranţa sportivilor, incluzând aici acte de purtare abuzivă şi violenţă. Această măsură asigură că astfel de fapte grave nu vor putea fi trecute cu vederea, indiferent de timpul scurs de la comiterea lor”, precizează sursa citată.

Totodată, noul regulament stipulează că secretarul general al FRF este persoana competentă pentru a face sesizări legate de abaterile disciplinare.

“De asemenea, în noul Regulament Disciplinar se stipulează că Secretarul General al FRF este competent a formula sesizări cu privire la abaterile disciplinare săvârşite în cadrul oricăror meciuri sau competiţii, cu caracter amical sau oficial, organizate pe teritoriul României de către Asociaţiile Judeţene de Fotbal sau la care participă cluburi neafiliate la FRF, dar afiliate la Asociaţiile Judeţene de Fotbal”, se arată în comunicatul FRF.

În cazul antrenorilor care comit acte de abuz împotriva minorilor s-a stabilit ca aceştia să fie amendaţi cu sume între 10.000 de lei şi 20.000 de lei, riscând totodată suspendarea licenţei.

Tot azi s-au stabilit şi sancţiunile pentru antrenorii care comit acte de abuz împotriva jucătorilor minori, inclusiv abuz fizic, sexual, emoţional şi neglijenţă. Aceştia vor fi amendaţi cu sume între 10.000 şi 20.000 de lei şi riscă suspendarea licenţei pentru o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani. În plus, pentru a reveni în activitate, antrenorii trebuie să demonstreze că au absolvit un curs de safeguarding. Aceste modificări subliniază angajamentul FRF de a asigura un mediu sportiv sigur şi corect pentru toţi participanţii, consolidând măsurile împotriva abuzurilor şi corupţiei în fotbalul românesc”, se mai arată în document.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

De pe camerele video: O femeie din Botoșani a fost amendată pentru că nu a strâns nevoile fiziologice ale cățeilor de pe domeniul public

Publicat

Publicitate

Polițiștii locali de la Botoșani anunțat astăzi că, în cursul zilei, polițiștii locali din cadrul instituției au constatat, în Centrul Istoric, săvârșirea unei contravenții prevăzute de dispozițiile HCL Botoșani nr. 221/2009. Mai exact, o femeie care a ieșit cu cățeii la plimbare, a lăsat nevoile fiziologice ale patrupedelor direct pe trotuar și a plecat mai departe.

“Un riveran, care probabil nu cunoștea încă prevederile actului normativ local mai sus menționat, a ieșit la plimbare cu doi câini de talie mică, fără a avea asupra sa obiectele necesare pentru curățirea locului și evacuarea dejecțiilor fiziologice”, au transmis polițiștii locali de la Botoșani.

Polițiștii locali, care își desfășoară activitatea în Dispecerat, au observat pe una din camerele de supraveghere din zonă, cum animalele de companie își fac nevoile fiziologice pe domeniul public fără ca stăpânul acestora să curețe în urma lor.

Imediat, a fost sesizată patrula de ordine și liniște publică din zona de responsabilitate a Centrului Istoric, care au aplicat sancțiune contravențională și au dispus igienizarea zonei.

“Atragem atenția proprietarilor de câini din municipiul Botoșani, importanța de a avea asupra lor mătură, lopățică şi mânuși de unică folosință, pentru a curăța locul unde patrupedul și-a făcut nevoile fiziologice în vederea păstrării unui oraș curat”, a mai adăugat Poliția Locală de la Botoșani, într-un comunicat.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending