Connect with us
Publicitate

Eveniment

ANM: Cod galben de ceaţă la Botoșani și în mai multe judeţe din Moldova

Publicat

Publicitate

Administraţia Naţională de Meteorologie avertizează că duminică dimineaţă este ceaţă densă în mai multe zone din Moldova, dar și din Ardeal.

Meteorolgii au emis cod galben. O avertizare au emis şi administratorii drumurilor aflate în judeţele cu ceaţă.

Avertizarea cod galben anunţă că este vorba despre „ceaţă ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m şi izolat sub 50 m.”

La Botoșani sunt vizate localităţile Albeşti, Ştefăneşti, Coţuşca, Călăraşi, Avrămeni, Manoleasa, Santa Mare, Durneşti, Dobârceni, Mihălăşeni, Hăneşti, Ripiceni, Româneşti, Mitoc şi Adăşeni.

În judeţul Suceava este ceaţă în localităţile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Broşteni, Frasin, Vama, Păltinoasa, Fundu Moldovei, Şaru Dornei, Dorna Candrenilor, Pojorâta, Dorna-Arini, Crucea, Iacobeni, Sadova, Panaci, Poiana Stampei, Cârlibaba, Coşna şi Ciocăneşti.

Ceaţa afectează şi localităţile vasluiene Bârlad, Vaslui, Huşi, Zorleni, Stănileşti, Banca, Duda-Epureni, Pădureni, Văleni, Zăpodeni, Lipovăţ, Roşieşti, Muntenii de Jos, Muntenii de Sus, Tutova, Hoceni, Albeşti, Griviţa, Costeşti, Bogdăneşti, Dimitrie Cantemir, Olteneşti, Tătărăni, Deleni, Băcani, Vutcani, Tanacu, Viişoara, Creţeşti, Dodeşti, Fruntişeni, Pogoneşti, Alexandru Vlahuţă, Ibăneşti, Bogdăniţa şi Ciocani.

Publicitate

Avertizarea este valabilă duminică până la ora 8.00.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Gherasim din Kefalonia, vindecătorul bolilor psihice

Publicat

Publicitate

Sfântul Gherasim din Kefalonia (1506-1579), prin aspre nevoințe, post îndelungat și rugăciuni nesfârșite a dobândit prin harul ceresc darul vindecării de boli și al alungării duhurilor necurate, ajungând în timpul acestei vieți pământești pe treptele celor mai înalte virtuți: smerenie, blândețe, răbdare. Sfântul Gherasim din Kefalonia, sau cum mai este numit, “Noul Pustnic al Kefaloniei”, s-a născut în satul Trikkala din peninsula Peloponez la începutul secolului al XVI-lea.

Provenea din nobila și cunoscuta familie Notara, părinții săi numindu-se Dimitrie și Kali, iar bunicul său, Luca Notara a fost prim ministru al Imperiului Bizantin. Deși ar fi putut duce evident o viață fără griji materiale datorită descendenței sale nobile, Sfântul Gherasim a refuzat un astfel de trai al plăcerilor trecătoare, urmând calea nevoinței întru Hristos.

De tânăr s-a călugărit cu numele de Gherasim (după Sfântul Gherasim de la Iordan, care a trăit în secolul al V-lea) în insula Zakintos. A urmat drumul Muntelui Athos, unde a primit Schima Mare, trăind ca pustnic într-o peșteră din zona pustie Kapsala. Primind binecuvântarea starețului, a simțit chemarea locurilor sfinte, plecând astfel la Ierusalim ca pelerin, unde a trăit timp de 12 ani, închinându-se la Mormântul Mântuitorului. Aici, a fost hirotonit preot de către Patriarhul Gherman al Ierusalimului (1537-1579), cu care era înrudit.

Tot în această perioadă a vizitat locurile sfinte din Egipt (Muntele Sinai, Alexandria) și Siria (Antiohia, Damasc). Când simțea nevoia, se retrăgea în pustiul Iordanului, singur, în liniște, unde postea zile în șir. Necesitatea de a se retrage în rugăciune îl va determina să părăsească Ierusalimul în jurul anului 1548 și va călători în insula Creta, unde va rămâne timp de doi ani. În zona Zakyntos va trăi o perioadă de cinci ani în post aspru, hrănindu-se numai cu ierburi: “…ca unul fără de trup în trup se lupta și întărit de puterea dumnezeiască jumătate de săptămână mânca dovleac fără sare, iar în cealaltă vreme rămasă lintea era hrana lui, și acestea fără pâine înmuiată” – (ieromonahul Mitrofan).

În anul 1555 revine pe meleagurile natale din Kefalonia unde, primii cinci ani i-a petrecut într-o peșteră din regiunea Lassi. Apoi, în jurul anul 1560, Sfântul Gherasim din Kefalonia s-a mutat în Omala, o regiune centrală a Kefaloniei, în zona muntoasă de lângă Valsamata (la 20 km la Est de Argostolion), unde a restaurat o veche biserică închinată “Adormirii Maicii Domnului” și înființează o mănăstire de maici pe care a numit-o “Noul Ierusalim”.

Prin purtarea sa de grijă și a maicilor mănăstirii, locașul sfânt devine un important centru de binefacere, fiind un loc de salvare al celor nevoiași, Sfântul Gherasim din Kefalonia dobândind aici renumele de vindecător de boli și izgonito de duhuri necurate. Tot ieromonahul Mitrofan îl descria pe Sfântul Gherasim astfel: “Mari lupte a săvârșit prin postire și chinuindu-și trupul și prin privegheri de toată noaptea.” Prin harul Duhului Sfânt, Sfântul Gherasim din Kefalonia și-a prevăzut sfârșitul și simțindu-l aproape, le-a binecuvântat pe maici, trecând la cele veșnice în data de 15 august 1579 de marele hram al Adormirii Maicii Domnului, hramul propriei mănăstiri.

Publicitate

Ultimele clipe din viața pământească i-au fost vegheate de părinții Ioanichie și Gherman și de stareța Laurentia iar, după o noapte de priveghi, a fost îngropat în apropierea zidului sudic al bisericii. Se pare că ultimele cuvinte ale Sfântului Gherasim ar fi fost: “Τεκνία ειρηνεύετε εν εαυτοίς και μη τα υψηλά φρονείτε” (“Trăiește în pace cu tine însuți, ca un copil și nu te gândi la lucruri înalte”). După împlinirea a doi ani de la adormirea sa, mormântul său a fost deschis în 1581, trupul Cuviosului Gherasim fiind aflat neputrezit. În acele timpuri, insula Kefalonia se afla sub stăpânirea Republicii Venețiene încă din anul 1500. În acele împrejurări, autoritățile catolice venețiene, care erau sceptice cu privire la sfințenia Sfântului Gherasim ca urmare a dezgropării sale înainte de trecerea a trei ani, au dispus îngroparea trupului și apoi deshumarea lui după alte șase luni, în 1582. Și la cea de-a doua deshumare trupul Sfântului a fost găsit intact, bine mirositor și vindecător de boli cum fusese încă din timpul vieții. Sfântul Gherasim din Kefalonia a fost canonizat în iulie 1622 de către Patriarhia Constantinopolului, care era condusă atunci de patriarhul Chiril Lukaris.

Moaștele Sfântului au fost păstrate într-o raclă din sticlă îmbrăcată în argint, într-o bisericuță a mănăstirii de maici de pe insula Kefalonia, construită lângă un platan înalt care ar fi fost sădit chiar de Sfântul Cuvios Gherasim din Kefalonia. Chiar și astăzi este întreg și poartă veșmintele preoțești cu care a fost îngropat.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 20 de ani din Dângeni, plasat sub control judiciar supravegheat cu dispozitiv electronic

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Vlăsinești au montat, astăzi, primul dispozitiv de supraveghere electronic unui tânăr, de 20 de ani, din comuna Dângeni, plasat sub control judiciar pentru săvârșirea de infracțiuni la regimul rutier.

La data de 18 octombrie a.c., acesta a fost reținut pentru 24 de ore, întrucât s-a stabilit faptul că ar fi condus un autoturism neînmatriculat, fiind sub influența alcoolului și fără a deține permis de conducere.

Ulterior, față de tânăr a fost dispusă măsura controlului judiciar cu obligația purtării de către acesta a unui dispozitiv electronic de supraveghere.

Brățările electronice de supraveghere pot fi montate persoanelor față de care există un ordin de protecție, iar victima solicită acest lucru, sau celor făță de care a fost dispusă o măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu.

Citeste mai mult

Eveniment

Panică într-un bloc din municipiul Botoșani. Incendiul a fost anunțat de vecini

Publicat

Publicitate

Un incendiu a izbucnit, în urmă cu puțin timp, într-un bloc de pe strada Aleea Constantin Gane din municipiul Botoșani. Mai multe bunuri dintr-un apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. În momentul producerii evenimentului, nu era nimeni în interiorul imobilului. Vecinii au fost cei care au simțit miros de fum și au sunat după ajutor la pompieri.

 

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere, autoplatforma de salvare și lucru la înălțime, o ambulanță SMURD, dar și o ambulanță aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani.

 

Când au ajuns echipajele de salvatori, ardeau bunurile din două camere, cu degajări mari de fum. Pompierii au intervenit rapid, astfel încât flăcările să nu se extindă. Aceștia au acționat și pentru evacuarea a 17 persoane. Nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

 

Publicitate

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

 

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

Publicitate

 

▪️verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

 

▪️nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

 

▪️la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

 

▪️ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

 

▪️nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

 

▪️nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

 

▪️instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

 

▪️ amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea

sau la contactul cu apa.

Citeste mai mult

Cultura

Amenajări moderne la Biblioteca Națională de Poezie din cadrul Memorialului Ipotesti

Publicat

Publicitate

*Amenajări moderne la Biblioteca Națională de Poezie din cadrul Memorialului Ipotești*

 

Amfiteatrul interior al Bibliotecii Naționale de Poezie din cadrul Memorialului Ipotești va beneficia de echipamente și resurse moderne pentru a facilita accesul publicului la cele mai noi tehnologii de studiu și cercetare literară. Această inițiativă face parte dintr-un amplu proiect de modernizare a instituției, susținut și finanțat de Consiliul Județean Botoșani, care a inclus reabilitarea și renovarea clădirii Bibliotecii Naționale de Poezie.

Noile dotări includ: un sistem de iluminare multifuncțional, adaptat pentru diversele activități desfășurate în amfiteatru, un sistem audio-video de ultimă generație și mobilierul necesar — scaune, birouri și rafturi pentru cărți. De asemenea, va fi modernizat sistemul de încălzire, iar ușile de acces și blaturile ferestrelor vor fi înlocuite pentru a reduce pierderile de căldură.

_*„Prin aceste investiții, ne dorim să aducem Biblioteca Națională de Poezie la standardele unei biblioteci moderne, accesibilă tuturor categoriilor de cititori, de la elevi și studenți până la cercetători și profesori. Este un pas important în promovarea culturii și literaturii naționale. Vreau să mulțumesc doamnei manager Ala Sainenco și echipei de la Memorialul Ipotești, care, prin toate proiectele pe care le derulează, mențin viu spiritul marelui poet național, Mihai Eminescu”,*_ a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Valoarea investiției în modernizarea Bibliotecii Naționale de Poezie se ridică la aproximativ 900 de mii de lei, iar proiectul trebuie implementat în următoarele două luni.

Publicitate

_*„Memorialul Ipotești este vârful de lance al culturii botoșănene și chiar al celei naționale. Împreună cu echipa doamnei Ala Sainenco, am implementat proiecte importante, unice la nivel național, care au făcut din Memorialul Ipotești pivotul Platformei Diasporei Culturale Românești”*_ , a declarat Cristian Nistor, administratorul public al județului Botoșani.

Proiectul de modernizare a Bibliotecii Naționale de Poezie face parte dintr-o strategie mai amplă de dezvoltare a infrastructurii culturale din județul Botoșani, care include și alte instituții. În ultimii patru ani, proiectele culturale implementate și în curs de realizare au atins o valoare de 22,5 milioane de euro, la care se adaugă proiecte de 27,75 milioane de euro, care au fost depuse sau sunt pregătite pentru a fi depuse la finanțare.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending