Connect with us
Publicitate

Administratie

Angajatorii botoșăneni, la masa discuțiilor cu inspectorii de Muncă din județ

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani împreună cu Inspectoratul General pentru Imigrări Botoșani a organizat în zilele de 23 și 24 octombrie, de la ora 10, la sediul ITM Botoșani, o întâlnire cu angajatorii. În cadrul acesteia, s-a discutat despre Campania Națională de informare și conștientizare a angajatorilor și salariaților cu privire la eliberarea adeverințelor de vechime, despre prevederile legale privind încadrarea în muncă și detaşarea străinilor pe teritoriul României, precum și despre ultimele modificări legislative din domeniile Relațiilor de Muncă și Securitate și Sănătate în Muncă. Aceste activități s-au desfășurat în cadrul planului comun de acțiune dintre IGI și Inspecția Muncii.

 

Obiectivele acestei întâlniri au fost:

-informarea persoanelor fizice care au sau au avut calitatea de salariat cu privire la condițiile în care pot solicita adeverințe de vechime și/sau de venit, informarea și conștientizarea angajatorilor și a deținătorilor de arhivă, cu privire la obligația legală de eliberare a acestora,

-prevenirea și combaterea muncii nedeclarate a străinilor prin informarea cu privire la condițiile în care angajatorii români pot angaja cu contract individual de muncă cetățeni străini și regimul juridic aplicabil acestora pe teritoriul țării noastre.

Au avut loc dezbateri care au vizat cele mai importante și de interes teme din sfera domeniilor de activitate ale instituțiilor participante. Reprezentanții celor 16 societăți  participante, prezenți la aceasă întâlnire, au avut posibilitatea de a-și lămuri neclaritățile, de a-și prezenta problemele cu care se confruntă în aplicarea legislației muncii.

Publicitate

Dialogul constructiv dintre părțile participante a fost susținut din partea ITM Botoșani de către dna Daniela Petronela Lozneanu-Inspector-șef, dl Mihai Onofraș-Inspector-șef adjunct RM, dl Dan Moldovanu-Inspector-șef adjunct SSM,  precum și reprezentantul din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări al județului Botoșani-dl George Viorel Coca-agent șef principal de poliție.

Sesiunea de întrebări și răspunsuri a fost de mare interes pentru participanți, în ceea ce privește aplicarea ultimelor modificări legilastive și obținerea documentelor necesare de la IGI, precum și diferite spețe din domeniile Relațiilor de Muncă și Securitate și Sănătate în Muncă.

Atât reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă, cât și reprezentantul IGI Botoșani și-au arătat disponibilitatea de a oferi sprijin angajatorilor pentru aplicarea corectă a prevederilor legale și pentru soluționarea cât mai rapidă a solicitărilor venite din partea acestora.

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Vin ploile, dar temperaturile rămân mai ridicate decât media normală. Prognoza pe noiembrie

Publicat

Publicitate

Prognoza meteo DETALIATĂ pe 4 săptămâni a fost publicată vineri, 25 octombrie) de Agenția Națională de Meteorologie (ANM). Este vorba despre perioada cuprinsă între 28 octombrie și 25 noiembrie.

Meteorologii români estimează că temperaturile vor fi uşor mai ridicate decât cele obişnuite, săptămâna viitoare, dar şi la jumătatea lunii noiembrie, în intervalul 11 – 18 noiembrie, în cea mai mare parte a ţării.

De asemenea, în perioada 4 – 18 noiembrie se vor înregistra ploi în majoritatea regiunilor.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată.

Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 2004-2023.

Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Publicitate

Și meteorologii europeni spun că în noiembrie și decembrie vom avea în România temperaturi cuprinse în medie între 5 și 10 chiar 12 grade Celsius.

Vor exista și zile mai friguroase, la începutul lunii de decembrie, când mercurul termometrelor va scădea sub zero grade în zone extinse din țară.

Vor fi și temperaturi extreme în zonele deja consacrate cum ar fi Întorsura Buzăului, Miercurea Ciuc și Joseni.

Publicitate

În Europa, meteorologii spun că vom avea mai puțină zăpadă decât de obicei, cu excepția Scandinaviei  potrivit Severe-Weather.

Săptămâna 28.10.2024 – 04.11.2024 în România

Potrivit ANM, săptămâna viitoare, România va experimenta un amestec de vreme însorită și ploi sporadice, cu temperaturi variate în funcție de regiune:

  • București: Se așteaptă zile însorite la începutul săptămânii, cu maxime în jur de 30°C. Spre mijlocul săptămânii, temperaturile vor scădea ușor, și există posibilitatea unor episoade de ploaie ușoară.
  • Alba Iulia, Cluj și Sibiu: În vestul și centrul țării, vremea va fi predominant însorită, cu temperaturi plăcute și doar câteva episoade de ploaie scurtă spre mijlocul săptămânii. Maximele vor oscila între 20-25°C.
  • Timișoara: Orașul va avea temperaturi mai ridicate, până la 28-30°C, și o săptămână în mare parte uscată, însă cu posibilitate de ploi scurte în a doua jumătate a săptămânii.
  • Constanța: La malul mării, va fi o combinație de zile însorite și câteva episoade de ploi ușoare, mai ales spre sfârșitul săptămânii. Temperaturile vor fi plăcute, în jur de 25°C, cu vânt moderat.
  • Iași: Va avea o vreme predominant însorită, cu maxime de până la 28°C. Există, de asemenea, șanse de ploi ușoare în a doua parte a săptămânii, însă vremea va rămâne în general confortabilă

Valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile sud-vestice.

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii ţări.

Săptămâna 04.11.2024 – 11.11.2024

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a ţării.

Cantităţile de precipitaţii vor avea o tendinţă uşor excedentară în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele sud-vestice.

Săptămâna 11.11.2024 – 18.11.2024.

Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii ţări.

Regimul pluviometric va fi uşor excedentar în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile nord-vestice.

Săptămâna 18.11.2024 – 25.11.2024

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare în jumătatea nordică a ţării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Începe modernizarea drumului județean Borolea – Hănești

Publicat

Publicitate

Un nou drum județean intră în proces de modernizare. Este vorba de DJ294C, Borolea – Hănești, care va fi realizat din bugetul propriu al Consiliului Județean.

Astăzi, în prezența președintelui Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a vicepreședintelui Dorin Birta și a primarului comunei Hănești, Costel Matei, directorul Direcției Județene de Drumuri și Poduri (DJDP) Botoșani, Cătălin Gheorghian, a emis ordinul de începere a lucrărilor.  Constructorul desemnat în urma licitației, Conrec Botoșani, a preluat amplasamentul.

„Modernizarea drumurilor județene este condiția esențială pentru dezvoltarea județului Botoșani. Am promis că vom moderniza și acest sector de drum și ne ținem de cuvânt. Este un proiect foarte important, cu o valoare de peste 6 milioane de euro. Banii sunt asigurați din bugetul Consiliului Județean, așa cum tot din bugetul propriu am realizat Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic. Am asigurat fonduri în buget pentru lucrările care se vor efectua în acest an. Este de datoria noii conduceri a Consiliului Județean să asigure fonduri în bugetul anului viitor pentru finalizarea lucrărilor”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Vicepreședintele Consiliului Județean, Dorin Birta, a cerut constructorului să facă lucrări de calitate. „Este o lucrare importantă, care va contribui la îmbunătățirea rețelei de drumuri județene. Ne dorim lucrări care să dureze în timp. Avem încredere că mesajul nostru a fost pe deplin înțeles de către constructori, care sunt determinați să lucreze la fel de bine ca și pe celelalte drumuri județene pe care le-au făcut în ultimii ani”, a declarat Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani.

Doina Federovici a reamintit că, în mandatul său de președinte al Consiliului Județean, au fost modernizați și reabilitați 300 de kilometri din cei 652 cât măsoară rețeaua de drumuri județene din Botoșani. „Acum, la finalul mandatului de președinte al Consiliului Județean, totalul drumurilor de piatră care nu sunt modernizate sau nu sunt în plin proces de modernizare reprezintă mai puțin de 2% din totalul drumurilor județene”, a conchis Doina Federovici.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

BNR lansează o monedă de argint cu tema 150 de ani de la naşterea lui Constantin I. Parhon

Publicat

Publicitate

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând din 28 octombrie 2024, o monedă din argint cu tema 150 de ani de la naşterea lui Constantin I. Parhon, informează vineri un comunicat al băncii centrale.

Aversul monedei prezintă o imagine a Institutului Naţional de Endocrinologie C.I. Parhon din Bucureşti, un fragment din decretul de înfiinţare emis de Regele Mihai I, inscripţia în arc de cerc “ROMANIA”, valoarea nominală “10 LEI”, stema României şi anul de emisiune “2024”.

Reversul monedei redă portretul endocrinologului Constantin I. Parhon, aflat în laboratorul de lucru, numele şi anii între care a trăit acesta “1874” şi “1969”.

Monedele din argint sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent şi sunt însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese. Preţul de vânzare pentru moneda din argint este 530 de lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.

Monedele din argint cu tema 150 de ani de la naşterea lui Constantin I. Parhon au putere circulatorie pe teritoriul României.

Publicitate

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. AGERPRES

Sursa foto: www.bnro.ro

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Poliţiştii botoşăneni, alături de elevii Liceului Teoretic Anastasie Başotă Pomârla, în Săptămâna Altfel

Publicat

Publicitate

Vineri, în contextul activităților derulate cu ocazia Săptămânii Altfel, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au fost invitații elevilor și profesorilor din cadrul Liceului Teoretic Anastasie Başotă Pomîrla.

Siguranţa pe Internet a fost subiectul dezbătut de poliţişti cu elevii claselor gimnaziale şi liceale din cadrul unității de învățământ. Recomandările generale s-au referit la protejarea datelor personale, protejarea parolei, evitarea întâlnirilor cu persoane cunoscute pe internet sau anunţarea părinţilor despre intenţia unor astfel de întâlniri, selectarea atentă a imaginilor pe care le postează pe internet, respingerea unor contacte „agresive” venite din partea altor persoane şi anunţarea acestor incidente.
Răspunderea penală a reprezentat o altă temă de discuţie, fiind oferite date şi exemple concrete de situaţii în care minorii pot răspunde penal şi care sunt consecinţele unor astfel de fapte pentru aceştia.
Polițiștii au primit un feedback pozitiv din partea elevilor şi profesorilor participanți la activitățile preventive , informațiile prezentate fiind apreciate ca foarte utile în contextul actual.
Activitățile de acest tip vor continua în luna mai, după încheierea vacanței de primăvară.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending