Connect with us

Eveniment

Angajații au weekend prelungit, de Sfânta Maria, între 12 și 15 august. Când vor fi recuperate zilele libere

Publicat

Publicitate

Pe 15 august, potrivit calendarului creștin ortodox, se sărbătorește Sfânta Maria Mare, cunoscută și ca Adormirea Maicii Domnului.

De zile libere legale vor beneficia atât angajații de la stat cât și cei și de la privat. Zilele urmează să fie recuperate de către bugetari, astfel că autoritățile publice și instituțiile își vor prelungi timpul de lucru până pe data de 31 august 2023, informează alba24.ro.

Zile libere – Minivacanță de patru zile de Sfânta Maria 2023: Sărbătoarea creștin-ortodoxă a Adormirii Maicii Domnului aduce românilor o minivacanță de patru zile, în perioada 12 – 15 august.

Pe 15 august, potrivit calendarului creștin ortodox, se sărbătorește Sfânta Maria Mare, cunoscută și ca Adormirea Maicii Domnului. Sfânta Maria este sărbătorită în această zi de creștinii din toată lumea și marchează trecerea Fecioarei Maria în Împărăția Cerurilor, iar în calendarul creștin ortodox este însemnată cu cruce roșie, fiind una dintre cele mai importante sărbători religioase de peste an.

Angajații din sistemul bugetar vor beneficia de patru zile libere consecutive. Angajații din sistemul privat se vor bucura de o zi liberă în timpul săptămânii, ziua de Sfânta Maria și un weekend prelungit.

Ziua de Sfânta Maria din luna august, pică pe data de 15 august, într-o zi de marți.

Publicitate

Potrivit Codului Muncii, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat, românii primesc liber, în 15 august, pentru a sărbători Adormirea Maicii Domnului.

În 2023, Sfânta Maria Mare – Adormirea maicii Domnului pică într-o zi de marți, motiv pentru care Guvernul a decis, încă din luna decembrie a anului trecut, ca ziua de luni, 14 august, dată care precede sărbătoarea legală din 15 august, să fie zi liberă.

Astfel, adunate cu zilele de weekend, românii vor beneficia de o minivacanță de patru zile la mijlocul lunii august.

Cum se recuperează puntea din minivacanța de Sfânta Maria Mare
„Guvernul a decis ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public. Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre, ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal”.

Potrivit Executivului, pentru a recupera aceste zile, autoritățile publice și instituțiile își vor prelungi timpul de lucru până pe data de 31 august 2023.

Care sunt zilele libere din anul 2023
Anul acesta sunt declarate drept sărbători legale 15 zile. Dintre acestea, 12 pică în timpul săptămânii, iar trei dintre ele pică în weekend. Guvernul a mai acordat trei zile, pentru a crea punți cu weekendul. Astfel, au fost stabilite ca zile libere ziua de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august.

1 ianuarie – duminică – Anul Nou
2 ianuarie – luni – A doua zi după Anul Nou
24 ianuarie – marți – Ziua Unirii Principatelor României
14 aprilie – vineri – Vinerea Mare
16 aprilie – duminică – Paște ortodox
17 aprilie – luni – A doua zi de Paște ortodox
1 mai – luni – Ziua Muncii
1 iunie – joi – Ziua Copilului
4 iunie – duminică – Rusalii
5 iunie – a doua zi de Rusalii
15 august – marți – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei
1 decembrie – vineri – Ziua Marii Uniri
25 decembrie – luni – Crăciunul
26 decembrie – marți – A doua zi de Crăciun.
Când va fi următoarea minivacanță după Sfânta Maria Mare
Următoarea minivacanță după cea de Sfânta Maria Mare este Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie care pică într-o zi de joi.

Ziua următoare este 1 Decembrie – Ziua națională a României, de asemenea zi liberă pentru toți românii.

Astfel, de joi 30 noiembrie până duminică 4 decembrie românii vor putea beneficia de o nouă minivacanță de 4 zile.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Mănăstirea Sihăstria: Au fost deshumate moaştele Sfinților Cuvioși Cleopa și Paisie

Publicat

Publicitate

Astăzi, 28 aprilie, la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț, a fost împlinită rânduiala de deshumare a osemintelor Sfinților Cuvioși Paisie Olaru și Cleopa Ilie, ca etapă importantă în procesul de proclamare a canonizării lor.

Soborul de clerici, avându-i în frunte pe Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul și Preasfințitul Părinte Veniamin al Basarabiei de Sud, a săvârșit rânduiala liturgică rânduită pentru acest moment deosebit, în cadrul căreia moaștele Cuvioșilor Paisie și Cleopa au fost scoase cu grijă din locul de odihnă, curățate de pământ și așezate cu evlavie în sicrie noi, din lemn.

Totodată, obiectele care s-au păstrat în mormintele lor au fost așezate cu cinste în cutii special pregătite. La final, cinstitele lor oseminte au fost purtate în biserica Mănăstirii Sihăstria, unde rânduiala a fost încheiată prin cântarea troparului alcătuit în cinstea fiecăruia dintre cei doi sfinți.

În cuvântul rostit cu acest prilej, PS Nichifor a subliniat că deshumarea moaștelor Sfinților Paisie și Cleopa reprezintă o continuare a binecuvântării lui Dumnezeu, începută prin proclamarea lor ca sfinți, și că acest eveniment va rămâne o zi de mângâiere duhovnicească pentru toți cei prezenți:

Părinții Paisie și Cleopa au fost părinți ai binecuvântării și tot cu binecuvântare am început și noi acest demers. Binecuvântare care are un început în binecuvântarea sinodală, a proclamării întru sfinți a celor doi mari părinți. Am început această rânduială, cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Teofan, de a purcede și noi și a scoate la lumină osemintele lor, oseminte care s-au făcut părtașe deopotrivă cu sufletul harului lui Dumnezeu, pe care l-au căutat prin rugăciune și prin nevoință.

Ziua aceasta va rămâne pentru noi nu doar o zi istorică, ci o zi însemnată în sufletele noastre, o zi în care am văzut cu toții cum lucrează Dumnezeu pe pământ și în zilele neputinței noastre. Zi de mângâiere pentru că, ați văzut cu toții – pământul era jilav și apa cuprinsese osemintele și sicriele celor doi părinți. Iar când le-am scos din pământ, s-a umplut întreg cimitirul de bună mireasmă.

Publicitate

Bucuria aceasta se cere a fi primită în inimile noastre, o bucurie cinstită, spre a mărturisi și noi precum o facem în biserică„Toată darea cea bună şi tot darul desăvârşit de sus este, pogorându-se de la Tine, Părintele luminilor, și Ție slavă înălțăm…”. Această slavă au mărturisit-o și au primit-o cei doi părinți, sfințindu-se și făcându-se ei înșiși purtători ai acestei slave. Această slavă o mărturisim cu toții și vă mulțumesc tuturor celor care ați venit cu evlavie și cu cinstire împreună cu noi la acest moment. Mulțumesc, de asemenea, tuturor celor care ați fost și sunteți alături de părinții acestei mănăstiri. Mulțumesc părintelui stareț Arsenie și obștii acesteia, care are o moștenire puternică, o moștenire care înseamnă și binecuvântare, dar și chemarea de a urma acestor nevoințe și acestei vieți sfinte. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca, având și această întărire în inimile noastre, să ne întoarcem acasă mai puternici și să mărturisim ceea ce am văzut cu ochii noștri: oseminte scoase din mormânt, pe care le-am descoperit a fi sfinte moaște purtătoare de bună mireasmă și purtătoare de har! Să fiți binecuvântați!

Deshumarea s-a realizat conform rânduielilor bisericești, pentru pregătirea corespunzătoare a cinstitelor moaște, care vor fi așezate în racle noi, aflate în curs de confecționare. Urmează ca proclamarea oficială a canonizării celor doi cuvioși să fie săvârșită într-un cadru solemn, în perioada următoare.

***

Amintim că, anul 2025 a fost declarat de Patriarhia Română drept Anul omagial al Centenarului Patriarhiei și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea, marcând astfel un moment de referință în istoria Bisericii Ortodoxe Române. În acest cadru solemn, părinții Paisie Olaru și Cleopa Ilie, au fost canonizați în luna iulie de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, primind titulatura Sfinții Cuvioși Paisie și Cleopa de la Sihăstria, cu cinstire în ziua de 2 decembrie.

Citeste mai mult

Eveniment

ANAF, anunț important pentru cabinetele medicale și asistenții medicali persoane fizice

Publicat

Publicitate

Agenția Națională de Administrare Fiscală va derula, până la sfârșitul anului, un nou program de conformare la nivel național, destinat persoanelor fizice înregistrate ca cabinete medicale individuale (CMI) sau persoane fizice independente (PFI) care obțin venituri din activități de asistență medicală generală, specializată sau stomatologică, scrie alba24.ro.

Obiectivele principale ale programului sunt:

  • Creșterea gradului de conformare fiscală la nivelul contribuabililor vizați, cu privire la:
  • Înregistrarea fiscală;
  • Depunerea declarațiilor fiscale;
  • Nivelul veniturilor declarate;
  • Stabilirea corectă a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate;
  • Plata obligațiilor fiscale.
  • Reducerea oportunitatilor de neconformare.
  • Identificarea contribuabililor care se sustrag de la declararea totală sau parțială a obligațiilor fiscale.
  • Îmbunătățirea nivelului de informare și conștientizare a obligațiilor fiscale aferente veniturilor obținute din activitățile medicale/stomatologice.
  • Sprijinirea contribuabililor prin furnizarea de îndrumări clare și accesibile, pentru îndeplinirea corectă și la timp a obligațiilor declarative și de plată.

Ce este un program de conformare

Prin această inițiativă, ANAF urmărește consolidarea unei relații de parteneriat cu contribuabilii și promovarea conformării voluntare, ca pilon esențial al eficienței sistemului fiscal.

​Un „program de conformare” anunțat de ANAF este o inițiativă menită să încurajeze contribuabilii să își corecteze eventualele neconformități fiscale înainte ca autoritatea fiscală să inițieze o inspecție sau o verificare oficială.

Acest program se contribuabililor identificați cu risc fiscal, oferindu-le oportunitatea de a-și revizui și corecta situația fiscală într-un termen stabilit.​

Publicitate

Este important de menționat că notificarea de conformare nu este o sancțiune, ci o oportunitate oferită de ANAF pentru a remedia eventualele neconformități fiscale înainte de inițierea unei inspecții sau verificări oficiale.

Citeste mai mult

Economie

Rata șomajului a coborât la 3,33% în luna martie 2025

Publicat

Publicitate

Rata șomajului înregistrată la nivel național, la sfârșitul lunii martie 2025, a fost de 3,33%, în scădere cu 0,04 puncte procentuale raportat la cea din luna anterioară, informează luni Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Potrivit instituției, numărul total de șomeri la finele lunii februarie 2025 a fost de 265.869 de persoane.

Din totalul șomerilor înregistrați, 56.766 au fost șomeri indemnizați și 209.103 neindemnizați. Numărul șomerilor indemnizați a scăzut cu 1.653 de persoane, iar numărul șomerilor neindemnizați a scăzut cu 871 de persoane față de luna precedentă.

Pe medii de rezidență, numărul șomerilor la finele lunii martie se prezintă astfel: 70.126 șomeri provin din mediul urban și 195.743 șomeri provin din mediul rural.

Numărul șomerilor femei la 31 martie 2025 era de 123.435 de persoane, în timp ce numărul șomerilor bărbați era de 142.434 de persoane.

Cei mai mulți șomeri aveau între 40 – 49 de ani (67.955), urmați de cei cu vârsta peste 55 ani (61.773), la polul opus aflându-se persoanele între 25 – 29 de ani (15.463).

Publicitate

Referitor la structura șomajului după nivelul de educație, șomerii fără studii și cei cu nivel de educație primar au o pondere însemnată în totalul șomerilor înregistrați în evidențele ANOFM (31,74%).

Șomerii cu nivel de educație gimnazial reprezintă 34,26% din totalul șomerilor înregistrați, iar cei cu studii universitare 4,45 %. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii botoșăneni au fost prezenți în biserici. Activitatea vizează Campania de prevenire a violenţei în familie „Te ajutăm să fii în siguranţă!”

Publicat

Publicitate

În intervalul 23-25 aprilie a.c. , poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au fost prezenţi la Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril Albeşti şi la Biserica Sfantul Gheorghe Săveni cu ocazia slujbelor prilejuite de sărbătorile religioase din această perioadă.

 

Activitatea se încadrează în cadrul Campaniei de prevenire a violenţei în familie  Te ajutăm să fii în siguranţă!, campanie ce are drept scop informarea grupurilor vulnerabile cu privire la prevederile legale şi măsurile de protecție ce trebuie adoptate pentru prevenirea/sesizarea  faptelor de violență în familie/în cuplu.

 

Cu sprijinul protopopiatelor locale şi cu suportul preoţilor slujitori, poliţiştii de prevenire au informat persoanele prezente pe tema drepturilor victimelor violenţei în familie , accentul punându-se în special pe promovarea prevederilor Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

 

Publicitate

Activităţile au vizat  transmiterea unor sfaturi utile în situaţia în care aceştia din urmă sunt implicaţi în situaţii conflictuale intrafamiliale, ce pot face în astfel de situaţii, dar şi informații referitoare la modificările legislative apărute în situațiile de violență în familie.

 

Astfel,  cetăţenii au primit materiale tipărite în cadrul parteneriatului inițiat de IPJ Botoșani cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică , material informativ care precizează condiţiile în care se poate solicita un ordin de protecţie, serviciile de care poate beneficia o victimă şi o serie de recomandări pentru persoanele care sunt supuse abuzurilor intrafamiliale.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending