Connect with us
Publicitate

Eveniment

Anchetă ANSVSA: Portocale cu pesticide, importate din Turcia, retrase de la vânzare din magazinele din România

Publicat

Publicitate

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat retragerea de la vânzare a unui lot de portocale, pentru care a fost depășită valoarea admisă de reziduuri de pesticide (Clorpirifos).

Produsele au fost importate din Turcia și au fost comercializate în perioada 27 ianuarie 2022 – 11 februarie 2022.

ANSVSA mai precizează că va demara o anchetă pentru a clarifica situaţia importului de 21 de tone de portocale provenite din Turcia.

Publicitate

Doar o tonă a ajuns pe piaţă, restul de 95% din această cantitate fiind distrusă înaintea sosirii buletinului de analiză.

Anchetă ANSVSA

„În urma controalelor efectuate la intrarea în România, s-a constatat la 21 de tone de portocale provenite din Turcia prezenţa reziduurilor de pesticide (Clorpirifos). Din cele 21 tone, doar o tonă a fost distribuită către trei depozite din judeţele Suceava, Constanţa şi Ilfov. 20 de tone au fost distruse înaintea sosirii buletinului de analiză, ceea ce mă face să suspicionez că acestea au fost dirijate către piaţa neagră sau că s-a întâmplat ceva cu ele.

Publicitate

Nu este posibil să faci un import acum cinci zile şi să constaţi, înaintea sosirii buletinului de analize cu reziduuri de pesticide, că 20 de tone s-au depreciat, sunt neconforme şi sunt dirijate către neutralizare. Voi demara o anchetă în ceea ce priveşte trasabilitatea acestor produse, destinaţia acestor produse, pentru că nu este posibil ca noi să facem un import, iar din acel import doar 5-7% să ajungă în piaţă şi pentru restul să dispui neutralizarea la câteva zile de la import şi înaintea de sosirea buletinului de analiză, deci înainte de a şti că sunt contaminate cu pesticide”, a declarat, vineri, pentru Agerpres, vicepreşedintele ANSVSA, Mihai Ponea.

El a precizat că va sesiza şi alte instituţii pentru a cere sprijin în această anchetă, astfel încât „să desluşim acest mister sau să infirmăm această suspiciune”.

Probleme și la alte produse: castraveți și mandarine

Publicitate

Ponea a mai spus că încă de la începutul anului ANSVSA a intensificat controalele privind importurile de legume şi fructe provenite din Turcia deoarece au mai fost depistate şi alte cantităţi de astfel de produse contaminate cu pesticide.

„Tot în această săptămână au fost depistate la frontiere 20 de tone de castraveţi şi 20 de tone de mandarine contaminate cu pesticide, tot din Turcia. Încă de la începutul anului am intensificat controalele la importurile provenite din această ţară pentru a vedea ce se întâmplă cu legumele şi fructele provenite din Turcia.

Aş vrea ca toţi cei care pun legume şi fructe pe piaţa din România să pună produse sigure şi să se gândească că în încercarea de a frauda, copiii noştri consumă legume şi fructe cu pesticide ceea ce mie mi se pare o crimă. Voi continua ancheta şi mă voi lămuri aceasta situaţie”, a adăugat vicepreşedintele ANSVSA.

Publicitate

Lotul de portocale cu pesticide

Potrivit anunţului publicat pe siteul Autorităţii, SC Microfruits a iniţiat retragerea de la comercializare şi rechemarea de la client a unui lot de portocale, respectiv lotul 026, origine Turcia, ca urmare a depăşirii valorilor admise de reziduuri de pesticide (Clorpirifos), produsele fiind comercializate în perioada 27 ianuarie 2022 – 11 februarie 2022.

 

„Se recomandă persoanelor care deţin produse din lotul descris mai sus, să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi la punctul nostru de lucru din Afumaţi, Sos, Linia de Centura Dreapta, Nr. 92, Complex Su Market, Stand B8 judeţ Ilfov, respectiv Str. Sos. Gării nr. 16, Brăneşti, Jud. Ilfov. Ne cerem scuze pentru inconvenienţele create!”, se precizează în anunţ.

Portocalele livrate către piaţă au ajuns în trei depozite din localităţile Afumaţi, Mangalia şi Suceava.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

sursă: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

OPINII. Cătălin Silegeanu: Îmi propun să transform Centrul Vechi într-un pol de atracție turistică

Publicat

Publicitate

Municipiul Botoșani este singurul oraș din regiunea Moldovei al cărui Centru Istoric este inclus în patrimoniul cultural național, ansamblul urban fiind declarat prin Legea 5/2000 sit de arhitectură medievală. Acest centru poate fi restaurat și pus în valoare printr-un parteneriat între Primărie și societatea civilă, după modelul orașelor Oradea, Sibiu, Brașov, Timișoara sau Curtea de Argeș.

 

În calitate de candidat la Primăria municipiului Botoșani, îmi propun să transform Centrul Vechi într-un pol de atracție turistică. Niciunul dintre conducătorii succedați la putere în perioada postdecembristă nu s-a preocupat cu adevărat de acest centru. Lucrurile făcute în perioada administrației actuale reprezintă prea puțin: un spațiu în care s-au pus câteva panouri, televizoare și manechine, generos declarat ca fiind muzeu multimedia, nu va atrage prea mulți curioși nici după acreditare. Propun o strategie de revitalizare reală a Centrului Vechi, pe care primarul în funcție a promis-o cu mare ardoare, dar nu a împlinit-o. Nu se poate ca într-un areal protejat să mai existe locuințe sociale.

Publicitate

 

Nu voi sta pe gânduri dacă va fi necesară o investiție masivă și o reorganizare din temelii. Împreună cu specialiștii, vom identifica toate clădirile și spațiile aflate în administrarea Primăriei și vom amenaja pe cât posibil locuințe noi pe care să le oferim celor care locuiesc cu chirie în această zonă, până la construirea unor noi blocuri ANL. Imediat ce avem soluții pe masă, chiriașii vor fi somați să elibereze în cel mai scurt timp Centrul Vechi. În paralel, vom face o consultare publică pentru a discuta cu întreaga comunitate din Botoșani oportunitatea restituirii sumelor pe care proprietarii le-au achitat, precum și acordarea de compensații și asistență pentru ca aceștia să își cumpere locuințe în alte zone ale orașului. Centrul Vechi nu mai trebuie sub nicio formă să fie o zonă rezidențială, ci exclusiv o zonă turistică și economică. Un pol de atracție care să întoarcă în bugetul local întregul efort financiar inițial.

 

Publicitate

Monumente restaurate, clădiri înfrumusețate, restaurante selecte, acestea sunt principalele obiective pe care trebuie să le regăsim în Centrul Vechi. În completare, propun ca Primăria să finanțeze și să deruleze proiecte educaționale și culturale în parteneriat cu organizațiile de tineret, pentru ca generațiile care ne moștenesc patrimoniul să înțeleagă valoarea acestuia. Centrul Vechi poate deveni, periodic, scena unor piese de teatru, a unor concerte susținute de Filarmonică sau chiar un cinematograf în aer liber, care ar reuni comunitatea sub egida cultivării, îmbogățirii sau pur și simplu pentru socializare.

 

Lansez această inițiativă în dezbatere publică și aștept cu mare interes propuneri sau sugestii din partea botoșănenilor. Împreună, putem reda Centrului Vechi gloria de odinioară.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Concursul Național Catehetic în Protopopiatul Darabani

Publicat

Publicitate

În ziua de 22 aprilie, la sediul Protopopiatului Darabani a avut loc etapa locală a Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”.

Anul acesta în Protopopiatul Darabani s-au înscris un număr de 4 parohii, dintre care 3 au reușit să finalizeze proiectul:

– Parohia „Sfântul Gheorghe” Horodiștea a prezentat proiectul: „Iisus Hristos – doctorul sufletelor și a trupurilor noastre”, coordonat de părintele paroh Ciprian Aboșculesei

Publicitate

– Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Alba – Hudești a prezentat proiectul „Tinerii de astăzi  – sprijinul și mângâierea bătrânilor”, coordonat de părintele David Dan Stoean

– Parohia „Sfântul Pantelimon” – Bașeu – Hudești a prezentat proiectul  „Biserica – loc, spațiu și timp al tămăduirii”,  coordonat de părintele Ionuț Viorel Pușcașu

Echipele au fost întâmpinate la sediul Protopopiatului de părintele protopop Costică Pînzariu, de părintele Alin Constantin Aroșoaie, coordonatorul Biroului de cateheză la nivel de protopopiat și de către prof. Elena Avîrvărei care au și constituit comisia de jurizare.

Publicitate

Proiectul câștigător a fost cel al Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Alba – Hudești, desemnat să reprezinte protopopiatul Darabani la etapa eparhială a Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, ce va avea loc la Iași în data de 25 aprilie 2024, în Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan din Iași. (pr. Alin-Constantin Aroșoaie, responsabil cateheză)

Citeste mai mult

Cultura

Ediția anuală a Săptămânii Naționale a Bibliotecilor, la Memorialul Ipotești

Publicat

Publicitate

Memorialul Ipotești ‒ Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, în perioada 23-29 aprilie 2024, ediția anuală Săptămânii Naționale a Bibliotecilor.

Cu acest prilej, din anul 2021, s-a derulat proiectul Biblioteci în dialog, ocazie cu care biblioteci specializate sau generaliste au participat prin conferențieri și prezentări ale specificului patrimoniului fiecărei biblioteci. Amintim, dintre participanți, Biblioteca Judeţeană Mihai Eminescu Botoşani, Biblioteca Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu Iaşi, Biblioteca Judeţeană G.T. Kirileanu Neamţ, Biblioteca Universității Iu. Fedkovich din Cernăuți, Biblioteca Județeană George Coșbuc Bistrița Năsăud.

La activitățile din anul acesta, care se vor derula pe 25 aprilie, începând cu ora 11:00, în Sala de expoziții temporare Horia Bernea, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi revine, în cadrul proiectului Biblioteci în dialog, cu conferențierea Bibliotecile ca liant comunitar: bilanț, protagoniști, susținută de Carmen Voroneanu ‒ Serviciul de Comunicarea Colecțiilor.

Publicitate

O premieră este participarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova cu o suită de trei conferențieri, care urmăresc să facă cunoscut publicului participant patrimoniul și inițiativele specifice instituției naționale din Chișinău, după cum urmează: Biblioteca Națională a Republicii Moldova – instituție identitară a țării ‒ Elena Pintilei, director general; Colecțiile de patrimoniu ale Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova ‒ Veronica Cosovan, șef secție Carte Veche și Rară; Dezvoltarea programelor naționale de promovare a cărții și lecturii ‒ Victoria Vasilica, șef secție Studii și Cercetări.

Biblioteca Națională de Poezie Mihai Eminescu Ipotești propune participanților o expoziție de carte Eminescu în ediții de patrimoniu și o prezentare a Fondului Documentar Ipotești ‒ unicate. Activitățile sunt organizate în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și Colegiul Economic Octav Onicescu Botoșani (responsabili-coordonatori: prof. Anca Ifrim și bibliotecar Niculina Petrea).

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Pompierii intensifică acțiunile de control și informare preventivă în bisericile din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Inspectorii de prevenire și-au intensificat, în ultima perioadă, acțiunile de control și informare preventivă la lăcașurile de cult din județul Botoșani. Aceștia au în atenție respectarea condițiilor de securitate la incendiu, dotarea cu mijloace de primă intervenție și starea acestora, dar și modul de amenajare a spațiilor și a locurilor folosite pentru arderea lumânărilor pe timpul slujbelor religioase.

Inspectorii de prevenire verifică perioada de garanție a stingătoarelor, dacă acestea sunt poziţionate corect, dacă personalul este pregătit şi ştie să le folosească.

Totodată, aceștia au în vedere menținerea liberă a căilor de evacuare din biserică, respectiv de acces a autospecialelor de stingere, utilizarea corectă a instalațiilor electrice și posibilitatea utilizării hidranţilor exteriori, în cazul unui incendiu.

Publicitate

Preoții și personalul neclerical sunt instruiți cum să prevină situațiile de urgență, dar și cum să acționeze în cazul producerii acestora.

Măsuri preventive la lăcașurile de cult:

▪ accesul în biserici se va realiza astfel încât să nu se supraaglomereze lăcașul. Se urmărește prevenirea producerii unor evenimente nedorite și asigurarea evacuării credincioșilor în condiții de siguranță, în cazul producerii unei situații de urgență;

Publicitate

▪ pe durata serviciului religios, ușile de acces / evacuare în / din biserică se vor menține în permanență deschise;

▪ lumânările aprinse vor fi supravegheate și ținute la distanță de persoanele din jur, de mobilier, decoruri sau alte materiale combustibile. Acestea vor fi puse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă;

▪ parcarea autoturismelor în vecinătatea bisericilor și a mănăstirilor se va realiza astfel încât să nu se blocheze sau să se diminueze gabaritele căilor de acces pentru intervenție al autospecialelor de pompieri sau să fie împiedicat accesul la hidranții exteriori.

Publicitate

În Noaptea de Înviere vor fi operaționalizate și dislocate echipe de prevenire și echipaje de intervenție la bisericile și mănăstirile unde este așteptat un număr mare de persoane.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending