Connect with us
Publicitate

Actualitate

ANAF va avea mai mulți inspectori antifraudă. S-a suplimentat personalul de specialitate cu 220 de posturi

Publicat

Publicitate

Se completează și modifică astfel Hotărârea Guvernului nr. 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, scrie alba24.ro .ANAF va avea mai mulți inspectori antifraudă. Guvernul a aprobat, prin hotărâre, suplimentarea personalului de specialitate cu 220 de posturi. Totodată, au fost operate schimbări în legea de funcționare a Direcției Antifraudă.

Au fost eliminate competențele privind domeniul vamal, rămase în vechea legislație, au fost actualizate atribuțiile conform OUG 23/2024, prin care se face reorganizarea ANAF. De asemenea, se introduc atribuții pentru aplicarea sistemului Ro e-Sigiliu și a procesului de digitalizare.

Controalele operative, curente, tematice devin controale antifraudă.

 

Mai mulți inspectori antifraudă la ANAF. Atribuții

Cei 220 de inspectori antifraudă vor desfășura activități specifice RO e-Sigiliu. Vor fi echipați cu uniforme specifice pentru derularea activităților operaționale pe teren.

Potrivit Guvernului, creșterea numărului de posturi este necesară pentru

Publicitate
  • implementarea unui sistem dedicat pentru urmărirea trasabilității transporturilor susceptibile de evaziune fiscal
  • diminuarea unor manifestări/fenomene infracționale de contrabandă și fraudă fiscală
  •  consolidarea disciplinei financiare și fiscale și creșterea conformării voluntare în cazul transporturilor rutiere de bunuri.

În acest scop, implementarea Sistemului naţional RO e-Sigiliu

  • va asigura respectarea trasabilităţii transporturilor rutiere de bunuri cu risc vamal/fiscal pe teritoriul României
  • va îmbunătăți activitatea autorităților cu competențe specifice din administrația centrală prin modernizarea și adaptarea procedurilor/metodelor de supraveghere vamală/fiscală la realitatea actuală.

Majorarea numărului de posturi al ANAF a fost stabilită prin Memorandumul nr.43657/2023 (ședința Guvernului din data de 29 noiembrie 2023) și actualizată prin HG în 23 mai 2024.

ANAF funcționează la acest moment cu un număr total de 22.287 posturi. Prin actualizarea legislației va avea număr maxim de 22.507 posturi, inclusiv cele de conducere.

Publicitate

Modificări în funcționarea ANAF

ANAF i se vor atribui noi atribuții/competențe pe linia digitalizării, pe baza:

  • OUG 109/29.11.2023 privind înfiinţarea, dezvoltarea şi administrarea unui hub financiar la nivelul Ministerului Finanţelor
  • OUG 116/15.12.2023 – implementarea unor proiecte de digitalizare.

Prin structurile de specialitate ANAF, se urmărește evidențierea/urmărirea/monitorizarea veniturilor suplimentare rezultate din utilizarea S.I.I.S.N. (sistem informatic de interes strategic național) și a modulelor de valorificare pentru gestionarea veniturilor publice.

Atribuțiile ANAF se completează cu asigurarea aplicării unitare a prevederilor legislaţiei privind digitalizarea, date prin lege în competenţa sa, împreună cu Ministerul Finanţelor.

Din atribuțiile ANAF se elimină frauda vamală (aplicarea Legii nr. 388/13.12.2023). Activitatea vamală aparține exclusiv Autorității Vamale Române.

Sintagmele ”control operativ și inopinat”, ”control curent” și ”control tematic” utilizate până în prezent în cadrul HG nr. 520/2013, cu modificările și completările ulterioare, sunt înlocuite cu sintagma ”control antifraudă”.

S-a introdus înființarea celei de-a treia funcții de vicepreședinte ANAF cu rol de legătură și transpunere a deciziilor între Ministerul Finanțelor și Agenție, respectiv între aparatul propriu și unitățile subordonate.

S-a reglementat diversificarea tipurilor de sigilii de unică folosință utilizate în activitatea Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF). Inspectorii vor folosi sigilii de unică folosință, personalizate și înseriate, pe lângă cele metalice. Au fost semnalate cazuri în care cele metalice nu puteau fi aplicate (pe uși de sticlă, de exemplu).

De asemenea, s-a stabilit completarea uniformei de vară a inspectorilor antifraudă din cadrul (cu tricouri, pe lângă pantalon și geacă).

Reorganizarea ANAF

S-a propus reorganizarea structurii de coordonare control fiscal din cadrul ANAF în trei structuri, prin divizarea activității pe unități operaționale.

În același scop este și reorganizarea structurii de audit public intern ca direcție generală având în cedere de rapoartele Curții de Conturi a României, precum și preluarea activității de audit și a personalului aferent de la nivelul DGAMC.

Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili se reorganizează ca direcţie generală, fără personalitate juridică, prin absorbția acesteia în cadrul ANAF.

În cadrul direcțiilor regionale antifraudă fiscală funcționează structuri teritoriale județene cu sediul în județele din aria de activitate a acestora. Sediul și numărul structurilor de la nivelul fiecărui județ se stabilesc prin ordin al președintelui Agenției.

Persoanele care ocupă funcţii publice specifice utilizate în cadrul Agenţiei pentru Direcţia generală antifraudă fiscală sunt împuternicite să efectueze control pe întreg teritoriul naţional.

Direcţia generală antifraudă fiscală este condusă de un inspector general antifraudă, ajutat în activitatea sa de inspectori generali adjuncţi antifraudă.

Direcția generală executări silite cazuri speciale funcționează cu atribuții de îndrumare și coordonare a activităților de ducere la îndeplinire (anterior cu atribuții de ducere la îndeplinire) a măsurilor asigurătorii și efectuare a procedurii de executare silită, prin sechestrare și valorificare bunuri, în cazurile speciale de executare silită care fac obiectul hotărârilor judecătorești pronunțate în materie penală, precum și alte cazuri stabilite prin ordin al președintelui Agenției, respectiv de valorificare a bunurilor sechestrate și/sau confiscate în materie penală, precum și a celor confiscate în materie civilă, prin modalitățile prevăzute de lege, inclusiv de coordonare și monitorizare a modalităților de executare silită și valorificare, în materie penală.

În subordinea serviciilor cu atribuții de executare silită funcționează compartimente (anterior structuri teritoriale).

Vezi integral: HG-66 ANAF antifraudă

Modificări în structura ANAF prin ordonanța din martie

Potrivit OUG nr. 23/18.03.2024 privind unele măsuri pentru consolidarea capacității instituționale a ANAF, reorganizarea activității acesteia, s-au aprobat:

  • înființarea unui post de vicepreședinte pentru activitatea de digitalizare, cu rol de legătură și transpunere a deciziilor între Ministerul Finanțelor și ANAF, determinat de necesitatea coordonării directe a activității de digitalizare a instituției și de îndeplinirea obiectivelor acesteia
  • reorganizarea activității Direcției generale antifraudă fiscală prin:
    • utilizarea funcției publice specifice – inspector antifraudă susţine şi reflectă într-o manieră consistentă dezvoltarea activității și care permite îmbunătățirea structurii de control operativ în lupta împotriva evaziunii și fraudei fiscale
    • așezarea activității operative a DGAF pe structuri județene de antifraudă fiscală pentru eficientizarea activității, operativitatea verificărilor și creșterea calității controalelor
    • preluarea la nivel central a activității Direcției generale de administrare a marilor contribuabili și pierderea, de către aceasta, a personalității juridice, concomitent cu comasarea unor activități
    • întărirea structurilor suport de la nivel central și desființarea unor posturi de conducere
  • s-a prevăzut organizarea în cadrul direcțiilor regionale antifraudă fiscală a unor structuri teritoriale cu sediul la nivelul județelor; operaționalizarea structurilor antifraudă teritoriale județene se va realiza începând cu data de 1 ianuarie 2025

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ce substanțe toxice i-au ucis pe angajații fabricii de cașcaval de la Ibănești. Sunt deosebit de periculoase și utilizate pe scară largă

Publicat

Publicitate

Angajații fabricii de cașcaval de la Ibănești au fost uciși de două substanțe extrem de toxice. În concentrații mari acestea pot provoca decesul foarte rapid, provocând pagube fizice incompatibile cu viața. Amoniacul și acidul sulfuric erau utilizate pentru epurarea apelor, scrie ADEVĂRUL.

Două substanțe extrem de toxice au curmat viața a patru angajați de la fabrica de cașcval de la Ibănești, județul Botoșani. Printre aceștia și directorul fabricii. Este cel mai grav accident de muncă din ultimele două decenii, în județul Botoșani și pentru elucidarea situației se desfășoară mai multe anchete, atât a Poliției dar și a ITM-ului. Din primele concluzii, muncitorii, dar și directorul au murit din cauza intoxicației cu amoniac și acid sulfuric. Decesul, la două persoane s-a produs la scurt timp după intoxicație, ceilalți doi angajați expuși substanțelor toxice au murit ulterior, la spital.

Angajații fabricii de cașcval expuși la două substanțe extrem de toxice

Incidentul a avut loc duminică la amiază, atunci când un angajat al fabricii de cașcaval de la Ibănești a fost trimis să curețe un bazin de decantare utilizat pentru epurarea apelor uzate. Un al doilea angajat a intrat în bazinul adânc de șapte metri după ce a văzut că primul zăbovește prea mult. Un al treilea angajat s-a alarmat și a fost trimis să vadă care este situația celor doi. Nici acesta nu a mai ieșit din bazin. Ultimul care a intrat în bazin a fost chiar directorul fabricii care, în ciuda insistențelor soției, angajată de asemenea a societății, a coborât speriat de situația angajaților. Directorul văzând dezastrul de la fundul bazinului a apucat să strige după ajutor, fiind scos cu o funie afară din bazin. A fost apelat numărul de urgență 112 iar la fabrică au ajuns mai multe echipaje SMURD, pompieri iar ulterior reprezentanți ai Poliției și ITM-ului.

Doi angajați erau deja decedați. Directorul a fost dus la spitalul din Botoșani dar a murit la scurt timp. Un alt angajat, încă în viață, a ajuns cu elicopterul la Iași, dar de asemenea a decedat. În urma primelor investigații s-a constatat că pe fundul bazinului se aflau cantități mari de amoniac și acid sulfuric. Cele două substanțe chimice, foarte toxice în forma lor gazoasă, mai ales, pentru om, sunt utilizate în mod normal pentru tratarea apelor uzate. Este vorba despre amoniac și acid sulfuric. Amoniacul, așa cum arată metodologia de tratare a apelor uzate este utilizat în procesul de dezinfecție prin clorinare. Această substanță în combinație cu un amestec de clor menține soluția reziduală mai durabil în sistemele de distribuție.  La rândul său, acidul sulfuric este utilizat tot pentru epurarea apelor uzate fiindcă readuce nivelul ph-ului apei uzate la normal.  Angajații care au intrat în acel bazin au fost expuși acestor substanțe, rămase în stare gazoasă, la nivelul fundului bazinului și se pare că le-au inhalat, explică ADEVĂRUL

Efectul ucigător al amoniacului și al acidului sulfuric

Publicitate

Conform fișelor tehnice ale companiilor care distribuie acid sulfuric, acest compus chimic are un efect caustic și provoacă grave arsuri ale pielii dar și ale mucoaselor dacă este inhalat, sub formă de vapori. Provoacă iritații severe ale ochilor, leziuni ale tractului respirator, cu respirație dificilă. Amoniacul gaz, are deasemenea o acțiune caustică, puternic iritant al pielii și al mucoaselor respiratorii, digestive dar și a ochilor. O concentrație de amoniac de 0.5% în aer, inspirată, produce decesul între 30 și 60 de minute. În cazul angajaților de la Ibănești, se pare că această concentrație a fost destul de mare, iar cele două substanțe foarte periculoase au acționat împreună.

Medicul de urgență, Ramona Guralic, șefa UPU Botoșani spune că aceste substanțe, mai ales combinate și inspirate, fac ravagii asupra organismului. Decesul survine, spune medicul, din cauza unei insuficiențe respiratorii severe care se instalează din cauza arsurilor și a efectului coroziv al celor două substanțe. „ Provoacă o insuficiență respiratorie severă, conducând la un edem pulmonar toxic. Gândiți-vă ce efecte are asupra tegumentelor o substanță de genul acesta. Același efect,cu complicații mult mai grave are și asupra mucoaselor când este inhalat.„, precizează medicul botoșănean. Fiind o concentrație mare în bazin, de aceste substanțe, primii angajați nici măcar nu și-au dat seama care este probabil, fiind cuprinși rapid de o stare de rău și doborâți de efectele substanțelor.

Ce sunt amoniacul și acidul sulfuric

Publicitate

Amoniacul este un compus gazos incolor, care are totuși în miros înțepător. Conform formulei chimice este format din trei atomi de hidrogen și un atom de azot, care este solubil în apă. Este utilizat în mod natural ca produs natural al degradării materiei organice azotate, adică rămășițe animale și vegetale. Este produs în laborator pentru utilizarea industrială, de la îngrășăminte și până la produse farmaceutice. Acidul sulfuric este un compus chimic al sulfului și se prezintă de obicei sub forma unui lichid incolor, uleios, foarte vâscos și higroscopic.

Este unul dintre cei mai puternici acizi fiind totodată una dintre cele mai importante substanțe utilizat la modul industrial și tehnic, cu o paletă largă de utilizări. La o anumită temperatură, acidul sulfuric eliberează vapori, care sunt periculoși pentru sănătatea umană prin inhalare. Conform fișelor de securitate ale firmelor de profil, distribuitoare de astfel de substanțe, pentru operarea cu reziduurile de amoniac și acid sulfuric se utilizează echipament de protecție complet, adică protecție a corpului, feței, ochilor, plus mască de protecție cu cartuș filtrant pentru amoniac sau a unui aparat respirator izolant autonom, tocmai pentru a evita inhalarea. Din primele informații niciunul dintre angajați nu purta echipament de protecție adecvat.

Sursa: ADEVĂRUL

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios David din Tesalonic

Publicat

Publicitate

Cuviosul David s-a născut în jurul anului 450 în nordul Mesopotomiei. Fiind deja monah, din motive pe care nu le cunoaştem, a venit în Tesalonic împreună cu un alt monah, Adolá. Conform autorului vieţii acestor sfinţi, Cuviosul a venit mai întâi în mănăstirea Sfinţilor Mucenici Teodor şi Mercurie, cea numită Koukouliatōn, a cărei aşezare era „în marginea cetăţii, în apropierea zidurilor, lângă poarta Aproítōn”. Supranumele de Koukouliatōn face referire la monahii care purtau culionul într-un mod aparte, dacă judecăm după reprezentările iconografice ale Cuviosului, oarecum aruncat peste umeri. Aşezarea mănăstirii trebuie căutată la nord-est de Acropole, în locul identificat prin toponimul „Grădina lui Provatás”.

Exemplele sfinţilor din Vechiul Testament, mai ales acela al Proorocului şi regelui David, care vreme de trei ani a cerut „bunătate, ştiinţă şi pricepere”, l-au îndemnat pe Cuviosul David să ia hotărârea de a trăi vreme de trei ani într-un migdal, până când Domnul Îi va arăta voia Sa şi-i va dărui pricepere şi smerenie. La capătul celor trei ani, un înger al Domnului i s-a arătat Cuviosului, spunându-i că cererea sa a fost auzită şi că nevoinţa sa de a trăi într-un copac vreme de trei ani a luat sfârşit. Îngerul i-a spus să coboare din copac şi să-şi continue viaţa ascetică într-o chilie, slăvind şi binecuvântând pe Domnul. Sfântul a împărtăşit această vedenie ucenicilor săi, cerându-le să-l ajute la ridicarea unei chilii. Vestea aceasta a ajuns repede la urechile Arhiepiscopului Tesalonicului, Dorothei, fiind apoi aflată și de locuitorii orașului.

Prin Decretul său din anul 535, Neará 11, Împăratul Iustinian a mutat provinciile regiunii Illyricum de sub jurisdicția Arhiepiscopului de Tesalonic și a ridicat regiunea sa natală la rangul de arhiepiscopie, cu numele de Iustiniana Nova. Arhiepiscopul Aristides de Tesalonic a acceptat această schimbare, încercând, în schimb, să salveze importanţa politică a oraşului prin aducerea înapoi a sediului guvernatorului provinciei Illyricum, din Iustiniana Prima, în Tesalonic. Cu toate că întreruperea administraţiei eclesiastice nu a afectat cu nimic statutul Tesalonicului, mutarea sediului administraţiei provinciei a reprezentat o lovitură serioasă dată prestigiului orașului. Prin urmare, dorinţa cetățenilor oraşului, precum şi a guvernatorului Domnicus, a fost aceea de a readuce la Tesalonic sediul administraţiei, idee îmbrăţişată cu entuziasm de arhiepiscopul Aristides.

În acel moment a fost cerut și ajutorul Cuviosului David, pentru a aduce această problemă în atenţia împăratului Iustinian, căci, potrivit datelor din Viaţa Cuviosului, arhiepiscopul nu putea „lăsa oraşul fără păstor”, drept pentru care s-a hotărât trimiterea Sfântului David la Constantinopol. Alegerea [de către Arhiepiscop a] Cuviosului David arată importanţa misiunii precum şi dificultăţile prezentării unei asemenea cereri înaintea Împăratului Iustinian, având în vedere faptul că acesta abia sfârşise ridicarea celor două oraşe, Iustiniana Nova şi Iustiniana Prima.

După atâţia ani de viaţă de zăvorât, Cuviosul David a ieşit la lumina zilei. Înfăţişarea sa se schimbase: părul îi cădea până la brâu, iar barba îi ajungea până la tălpi, în vreme ce chipul îi strălucea ca soarele. Însoţit de doi ucenici ai săi, Teodor şi Dimitrie, Cuviosul a pornit către capitală.
Faima sa mergea înainte, aşa că, la sosirea în Constantinopol, întreg oraşul i-a ieşit în întâmpinare. Primirea sa de către Împărăteasa Teodora, soţia lui Iustinian, onorurile şi respectul ce i se arătau au impresionat întreaga asistenţă. Teodora a intrat repede în acţiune, aşa că, la întoarcerea lui Iustinian dintr-o călătorie oficială, i-a prezentat acestuia o imagine favorabilă a Cuviosului. Ca urmare, Iustinian l-a invitat să apară în faţa senatului. Cuviosul David s-a prezentat în faţa Senatului ţinând în mână tămâie şi foc care nu-i ardeau carnea. Înfăţişarea Sfântului precum şi minunea pe care o văzuseră cu ochii lor au contribuit la crearea unui climat de teamă şi străpungere, iar împăratul a răspuns prompt cererii Cuviosului David.
Purtând aceste veşti bune, Cuviosul a plecat către Tesalonic, dar nu avea să vadă cetatea decât de departe, căci, abia trecând vasul cu care călătorea de peninsula Halkidikí, Cuviosul şi-a dat sufletul în mâinile Domnului. Aceasta s-a întâmplat cândva între anii 535 şi 541 d.H.
Vestea aducerii sfintelor moaşte ale Cuviosului a uimit întregul oraş. Trupul Cuviosului David a fost depus mai întâi în locul în care odihniseră sfintele moaşte ale Sfinţilor Mucenici Theodoulos şi Agathópodos, la est de port. Cu mare durere, Arhiepiscopul Aristides a anunţat funeralii publice. Trupul Cuviosului a fost îngropat în mănăstirea Aproítōn, după dorinţa sa.
La 150 de ani de la adormirea Cuviosului, între 685-690 d.H., s-a făcut o încercare de a deschide mormântul, căci egumenul Mănăstirii Aproítōn, Dimitrie, „a dorit, din multă credinţă, să afle locul unde se aflau moaştele sfântului”. Însă, de îndată ce a fost începută această lucrare, placa ce acoperea mormântul s-a spart, iar această întâmplare a fost socotit un semn din partea Sfântului, cum că nu doreşte să fie scos. Sfintele sale moaşte au rămas în locul în care au fost depuse până în epoca cruciadelor. În vremea stăpânirii casei de Montferrat asupra Tesalonicului (1204-1222), sfintele sale moaşte au fost mutate în Italia, iar în 1236 sunt consemnate ca găsindu-se la Pavia, unde au şi rămas până în anul 1967.

În cele din urmă, sfintele moaşte ale Cuviosului David au fost mutate în Tesalonic, fiind așezate în Basilica Sfântului Dimitrie în data de 16 septembrie 1978.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FC Botoșani s-a despărțit de portarul Răzvan Ducan. În schimb a adus un mijlocaș din liga secundă portugheză

Publicat

Publicitate

FC Botoșani a anunțat astăzi că s-a despărțit de portarul Răzvan Ducan după un sezon și jumătate petrecut pe „Municipal”.

În toată această perioadă, Răzvan Ducan a apărat de 42 de ori buturile formației de la Botoșani, dintre care 10 fără gol primit.

“Pentru Răzvan urmează o nouă aventură în SuperLigă, în tricoul celor de la Farul Constanța, iar noi îi mulțumim pentru perioada petrecută alături de noi și îi dorim mult succes! Mulțumim, Răzvan Ducan!”, a transmis FC Botoșani pe pagina de socializare.

Tot astăzi, clubul de la Botoșani a anunțat și primul transfer al verii. Este vorba de transferul mijlocașului central argentinian Gastón Manuel „Chapi” Romano, care a evoluat ultima dată în liga secundă portugheză, pentru formația OS Belenenses.

În vârstă de 26 de ani, fotbalistul crescut de către River Plate a mai jucat pentru formații precum Huracán II (Argentina), Espinho, CF Estrela (ambele din Portugalia) și Taranto (Italia), a mai precizat cubul din nordul Moldovei.

Publicitate

Decizia vine după ce săptămâna trecută FC Botoşani anunța despărţirea de mijlocaşii Ioan Filip şi Reagy Ofosu, de atacantul italian Francesco Margiotta şi de fundaşul Radoslav Dimitrov.

Citeste mai mult

Educație

25 iunie poate fi declarată ZIUA CHIULULUI în masă. Peste 7.000 de absolvenți nu s-au prezentat la Evaluarea Naţională

Publicat

Publicitate

Peste 7.000 de absolvenţi nu s-au prezentat la proba de marţi a Evaluării Naţionale, iar un elev a fost eliminat din cauza unei tentative de fraudă, a anunţat Ministerul Educaţiei, așa că ziua de 25 iunie 2024 poate fi declarată oficial ZIUA CHIULUI în masă.

Potrivit unui comunicat al ministerului, proba de marţi, cea scrisă la Limba şi literatura română, a avut loc în 3.392 unităţi de învăţământ, relatează mediafax.ro.

Au fost prezenţi 153.398 de absolvenţi ai clasei a VIII-a (95,6%) din totalul celor 160.467 de înscrişi pentru susţinerea acestei probe. Nu s-au prezentat 7.069 de absolvenţi.

De asemenea, pentru tentativă de fraudă a fost eliminat un elev.

Aproape 200 de absolvenți de clasa a VIII-a care au lipsit de la prima probă a examenului de Evaluare Națională sunt din Botoșani.

A doua probă scrisă, la Matematică, va avea loc joi, urmată vineri de ultima probă scrisă, la Limba şi literatura maternă.

Publicitate

Primele rezultate vor fi afişate în data de 3 iulie, până la ora 14:00. Contestaţiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) şi 4 iulie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).

Rezultatele finale vor fi afişate marţi, 9 iulie.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending