Connect with us
Publicitate

Economie

An electoral: Facturile la electricitate și gaze ar putea scădea

Publicat

Publicitate

Ministerul Energiei analizează posibilitatea unei scăderi a facturilor la electricitate și gazele frunizate românilor. Se iau în considerare diverse măsuri menite să conducă la noi reduceri ale costurilor pentru gaze și energie, relatează alba24.ro.

Ministrul Sebastian Burduja a anunțat vineri că intenționează să promoveze în Guvern, în următoarele una sau două săptămâni, un act normativ în acest sens, după ce vor fi obținute toate avizele necesare.

„Ne dorim menţinerea acestei scheme de compensare-plafonare şi protejarea consumatorului român, casnic şi non-casnic. E foarte important să ai stabilitate când ai invazia Federaţiei Ruse în Ucraina, când ai conflict în Orientul Mijlociu, când ai perspectiva finalului de an.

Publicitate

La finalul acestui an, ştiţi bine, acordul dintre Ucraina şi Rusia/Gazprom expiră practic şi există posibilitatea sistării acelor livrări de gaze. Deci, e o situaţie internaţională regională în dinamică rapidă, impredictibilă şi e foarte important ca România să-şi protejeze clienţii finali.

Având în vedere reducerea preţurilor la gaze şi la energie electrică faţă de criza energetică, luăm în calcul anumite măsuri împreună cu ANRE – şi au fost discuţii tehnice cu ANRE şi cu Ministerul de Finanţe, cu ANAF, care nu urmăresc modificarea plafoanelor, ci o serie de alte măsuri care să ducă la noi scăderi ale facturilor la români.

Deci, sub nicio formă facturile nu vor creşte, ele au şanse să scadă şi în următoarea săptămână vom promova un asemenea act normativ în Guvern, după ce obţinem toate avizele necesare. O săptămână – două…”, a precizat ministrul, citat de Agerpres.

Publicitate

Facturile la electricitate și gaze ar putea scădea

Sebastian Burduja a adăugat că nu s-a pus problema scăderii plafoanelor.

„După cum ştiţi, avem o legislaţie care ne spune că în România preţurile la energie electrică şi gaze naturale sunt reglementate de schema de compensare-plafonare, o schemă valabilă până în martie 2025. Schema aceasta a asigurat şi subliniez, pentru că, din păcate, vedem în continuare ştiri care nu ţin cont de această realitate, schema a asigurat al 4-lea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană, iar la energie electrică, e adevărat, suntem undeva la jumătatea clasamentului.

Publicitate

Dar, când ne uităm pe bursă pe Piaţa Zilei Următoare, vedem că, de exemplu, ieri a fost o zi foarte bună pentru România, am avut al doilea cel mai ieftin preţ la energie electrică din toată Uniunea Europeană şi asta pentru că a bătut vântul, a bătut şi soarele, am avut condiţii prielnice şi cred că după Peninsula Iberică am fost pe locul doi la nivelul Uniunii Europene”, a susţinut Burduja.

Întrebat care vor fi măsurile pe care Ministerul Energiei le pregăteşte împreună cu ANRE şi cu Ministerul Finanţelor, el a răspuns: „Veţi vedea când o să punem în transparenţă actul normativ, după discuţiile cu ANRE, cu ANAF, când ne închidem cu ele. Eu sper astăzi, luni, deci în cel mai scurt timp, veţi vedea forma finală a măsurilor. Nu vreau să anticipez pentru că pot fi speculate”.

„Sunt variante prin care ţintim exact aceste evoluţii în piaţă, preţurile în scădere la energie electrică şi gaze naturale, deşi eu am mai spus şi în trecut şi aşa este: un furnizor nu-şi cumpără energia electrică, gazul natural, toată cantitatea necesară de pe bursă. Sunt contracte care vizează un orizont de timp mai lung şi atunci e normal să nu ne uităm doar la preţul de pe bursă când discutăm de preţul mediu de achiziţie pe care un furnizor îl are când cumpără energia electrică şi gazele naturale”, a adăugat Sebastian Burduja.

Ce se va întâmpla după luna martie 2025

În ceea ce priveşte o posibilă prelungire a schemei de compensare-plafonare după luna martie 2025, ministrul Energiei a dat asigurări că etapa post-martie 2025 va fi pregătită, iar românii vor fi protejaţi de creşterile de preţ, în special cei vulnerabili.

„Mai avem un an până atunci (până la expirarea schemei – n. r.). V-am spus câteva evoluţii care sunt totuşi impredictibile în regiune.

Vom vedea la momentul respectiv (dacă va fi prelungită – n. r.), dar şi înainte de asta, spre finalul acestui an, noi vom pregăti ce înseamnă etapa post-martie 2025, dar cu siguranţă românii vor fi protejaţi în faţa oricăror creşteri de preţuri, în special românii vulnerabili”, a precizat el.

Jurnaliştii au vrut de asemenea să ştie dacă există posibilitatea ca în viitoarea schemă să beneficieze de compensări doar persoanele vulnerabile, aşa cum au cerut Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană.

„Vedem din martie 2025, de fapt cu nişte luni de zile înainte, probabil 3 – 6 luni înainte.

Vom analiza în ce măsură se pot ajusta aceste scheme, dar să ştiţi şi schema actuală ţine cont de faptul că atunci când ai venituri mai reduse ai un consum mai redus şi ai, de exemplu, la energie electrică 0,68 lei kilowatt-oră, faţă de 1,3 lei kilowatt-oră, cât înseamnă un consum de peste 300 de kilowaţi-oră pe lună. Deci, şi schema actuală ţine cont de profilul economic, socio-economic al fiecărui client în parte”, a explicat şeful Ministerului Energiei.

Facturile la electricitate și gaze ar putea scădea. Ministrul Energiei: prețurile din piață au scăzut

Totodată, Sebastian Burduja a mai spus că diferenţa suportată de statul român s-a redus în mod substanţial faţă de perioada de vârf a crizei energetice, iar pentru că preţurile din piaţă au scăzut şi un furnizor cumpără mai ieftin astăzi gazul şi energia electrică înseamnă că vine la decontare cu sume mult mai mici.

„Puteţi să cereţi datele de la ANRE şi veţi vedea că pe segmentul casnic furnizorii au venit de prin august anul trecut cu zero sume la compensarea de către statul român. Deci, mecanismul în sine funcţionează. Important este că furnizorii se pot duce şi sub aceste plafoane şi ei se duc şi astăzi.

Furnizorii la gaze, vă rog să vedeţi pe factura de acasă, în cazul meu e valabil şi mulţi români mi-au scris, mi-au trimis şi facturile dânşilor şi am putut să confirm cu ochii mei, au un preţ total, inclusiv TVA, de 0,28 lei, 0,29 lei kilowatt-oră, ceea ce e sub plafonul de 0,31 lei kilowatt-oră. Deci, diferenţa între preţul mediu de achiziţii al furnizorului şi aceste plafoane, deci preţul de la factură pe care îl văd românii, este tot mai mică şi în unele cazuri chiar a fost zero şi asta vă poate confirma ANRE.

Operăm într-o competiţie, deci furnizorii se concurează unul pe altul şi atunci ei oferă preţuri sub plafonul maxim şi asta se întâmplă în piaţă. De aceea au venit furnizori cu preţul sub plafon. Dacă nu exista o concurenţă pentru clientul final s-ar fi dus toţi spre preţul maximal.

O să vedeţi şi în noul act normativ o serie de măsuri complementare care vor pune în continuare presiune pentru scăderea facturilor la români.

Dar, să fim cinstiţi, 5 milioane de gospodării din România plătesc factura la curent, în medie, 35 de lei. Este un cost rezonabil, chiar şi ţinând cont de nivelul de dezvoltare pe care România îl are”, a mai menţionat acesta.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, şi omologul său din Kazahstan, Almassadam Satkaliyev, au susţinut vineri o conferinţă de presă la Palatul Victoria, eveniment ce a avut loc în contextul Comisiei Interguvernamentale româno-kazahe pentru cooperare comercial-economică şi tehnico-ştiinţifică organizată vineri la Bucureşti.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 30 octombrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 30 octombrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 30 octombrie 2024:

Loto 6/49: 36, 45, 38, 30, 18, 31

Publicitate

Loto 5/40: 22, 29, 10, 21, 6, 27

Joker: 14, 30, 38, 44, 2 + 2

Noroc: 5 1 2 8 6 4 7

Publicitate

Noroc Plus: 7 8 5 4 8 3

Super Noroc: 6 2 7 1 9 4

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum faci dacă altcineva a parcat în fața casei tale. Drepturile și obligațiile privind locul de parcare. Ce prevede legea

Publicat

Publicitate

Una dintrecele mai mari întrebări pe care și le pune orice cetățean care locuiește la casă este ce poți face dacă altcineva a parcat în fața casei tale. Legislația include drepturi și obligații privind locul de parcare din fața proprietății, relatează alba24.ro. Chiar dacă accesul la proprietate nu poate fi blocat, doar în anumite situații se poate solicita îndepărtarea altor mașini din dreptul porții.

În România sunt multe cazuri în care parcarea în fața locuinței este o problemă, în principal din cauza lipsei locurilor. Sunt și situații în care spațiul este ocupat de autovehiculele vecinilor sau ale altor persoane.

Publicitate

Dacă este vorba despre spații de parcare din fața casei, unii proprietari consideră că au dreptul să ceară îndepărtarea altui vehicul parcat în acea locație. Însă legislația prevede această posibilitate doar dacă locul este închiriat de la administratorul drumului, de cele mai multe ori acesta fiind, în localități, primăria. Dacă este spațiu public, iar mașina este parcată regulamentar, proprietarul nu are această opțiune.

Când este ilegală parcarea în fața casei

Codul Rutier prevede că mașinile pot fi parcate doar dacă nu blochează circulația. Iar pe trotuare, trebuie respectată condiția spațiului suficient pentru trecerea pietonilor.

De asemenea, este interzisă parcarea mașinilor pe spațiul verde. Autovehiculele nu pot fi staționate nici dacă blochează accesul la proprietăți private (curți) sau garaje.

Publicitate

În cazul în care nu sunt respectate aceste reguli, poate fi solicitată ridicarea mașinilor de pe spațiul public.

Ce poți face dacă altcineva a parcat în fața casei tale. Sancțiuni

Dacă ți-e blocat accesul la proprietate (intrarea în curte sau garaj) ori mașina este parcată neregulamentar, poți apela la Poliția Locală, care va constata situația. Atenție, însă, dacă solicitarea este nejustificată, adică nu este vorba despre parcare neregulamentară, proprietarul poate risca și el, la rândul său, amenzi.

Dacă este vorba despre parcarea neregulamentară, amenzile pentru șofer sunt între 330 lei și 495 lei (pentru anul 2024), plus 2 sau 3 puncte de penalizare.

Publicitate

Dacă este staționare neregulamentară, amenzile sunt între 660 și 825 de lei.

Montarea semnelor de interdicție a parcării pe spațiul public de către proprietarii privați fără a avea acest drept poate fi considerată infracțiune. Se face referire la cazurile în care locurile de parcare în fața casei sunt blocate cu diverse obiecte (lăzi, pietre, scaune etc). Asta în situația în care locul respectiv nu este rezervat prin închiriere pentru care se achită o anumită sumă.

Dacă este afectată circulația sau siguranța rutieră, prin montarea semnelor de interdicție fără autorizație sau delimitarea ilegală a unui spațiu, legislația prevede amenzi sau chiar închisoare de până la doi ani.

Citeste mai mult

Eveniment

Părintele Andrei Berbeci va fi înmormântat la Corlăteni, acolo unde s-a născut și a slujit lui Dumnezeu din fragedă copilărie

Publicat

Publicitate

Prietenii și cunoscuții din Botoșani, dar și cei din Iași unde a învățat și s-a perfecționat în arta bizantină, încearcă încă să-și revină după vestea cumplită a morții părintelui Andrei Berbeci, la 37 de ani, într-un moment în care abia începuse să clădească cărămidă peste cărămidă în sufletele credincioșilor încredințați spre păstorire, pentru a desăvârși misiunea nobilă pe care a primit-o de la Dumnezeu.

Diaconul Andrei Berbeci a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Dămideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani de mitropolitul Teofan, în anul 2021. Era un foarte bun administrator și în trei ani a refăcut interiorul, dar și exteriorul, bisericii din Rânghilești. Nu o dată a lăsat reverenda în cui și a muncit cot la cot cu gospodarii satului la înfrumusețarea bisericii. La Dămideni, a strâns în jurul său copiii și a făcut cateheză în cel mai atractiv mod, astfel încât cu toții îl iubeau și umpleau biserica din sat la sfintele slujbe.

Acum, comunitatea din Corlăteni se pregătește să-l conducă la Altar pe părintele Andrei, pe care îl știu de mic, de când dădea o mână de ajutor în Sf. Altar tatălui său, Constantin Berbeci, un preot profund dedicat Bisericii și enoriașilor.

Publicitate

„Părintele Andrei, fratele nostru, a fost depus la Biserica Sfântul Nicolae Corlăteni. Cei care doriți să îi aduceți un ultim omagiu, vă așteptăm cu drag! Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!”, a scris Ciprian Berbeci, fratele părintelui.

Slujba de înmormântare a părintele Andrei Berbeci va fi oficiată de un sobor de preoți, după o rânduială specifică, sâmbătă, la ora 12.00, la Corlăteni.

Îndrăgitul preot va fi înmormântat lângă mama sa, prezbitera Liliana, care nu a avut bucuria să își vadă băiatul preot, trecând la Domnul cu un an înainte de a fi hirotonit.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

A fost stabilită componența Biroului Electoral de Circumscripție Nr. 7 Botoșani. Judecătorii care vor supraveghea procesul electoral

Publicat

Publicitate

La Botoșani a fost stabilită componența Biroului Electoral de Circumscripție Nr. 7 Botoșani, pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din anul 2024.

Iată componența acestuia:

Președinte: judecător TĂUTU CONSTANTIN, tel. 0712002320

Publicitate

Locțiitor: judecător MIRON SIMONA-ELENA, tel. 0790281594

Membru: judecător MANOLE ANITTA MARIA, tel. 0790281593

Reprezentant AEP: SĂVESCU CĂTĂLIN, tel. 0790238398

Publicitate

De asemenea, a fost întocmit și procesul verbal din data de 31.10.2024 privind desemnarea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare constituite pentru alegerile pentru Președintele României din anul 2024 și alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024 și a locțiitorilor acestora.

Cine face parte din acesta poate fi văzut AICI

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending