Connect with us
Publicitate

Eveniment

Alimentul pentru care România s-a luptat ani de zile cu Bulgaria. Am câștigat, în sfârșit, Europa a spus că ne aparține

Publicat

Publicitate

România a câştigat în faţa Bulgariei recunoaşterea europeană cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) a unui produs alimentar după aproape doi ani de dispute. Astfel, țara noastră are al zecelea produs prezent în sistemele de calitate europene. Care este produl recunoscut pentru care România a câștigat disputa cu Bulgaria, relatează romania24.ro.

România, câștig de cauză în fața Bulgariei în privința originii unui produs

La ultimele negocieri pe cale diplomatică între ministerele Agriculturii din România şi Bulgaria, în dialog cu Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG Agri) din cadrul Comisiei Europene s-a ajuns la un acord prin care țara noastră va primi recunoaşterea europeană prin înregistrarea produsul alimentar şi publicarea acestuia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cu toate drepturile, pe termen nelimitat.

În cazul României şi Bulgariei mărul discordiei l-a reprezentat „Placinta dobrogeană”. Demersurile pentru recunoaşterea europeană a acestui produs cu IGP au început în anul 2017 și România a câștigat recunoașterea europeanăîn fața statului vecin de la sud de Dunăre.

Alimentul pentru care România s-a luptat ani de zile cu Bulgaria. Am câștigat, în sfârșit, Europa a spus că ne aparține
Tradiționala placintă dobrogeană.

Opoziţia Bulgariei are la bază istoria comună a regiunii Dobrogea, care a inclus şi un teritoriu din Bulgaria, iar vecinii noştri au făcut o opoziţie hotărâtă şi susţinută aproape doi ani”, a declarat Ionuţ Diaconeasa, consilier în cadrul Ministerul Agriculturii, pentru Agerpres.

Produsele românesști prezente în sistemele de calitate europene

Bulgaria va primi dreptul de a folosi denumirea, dar numai la nivel local, în regiunea de la sudul judeţului Constanţa şi fără recunoaştere IGP, cu caractere chirilice sau latine „Dobrudzhanka banitsa”, pentru o perioadă de 10 ani, deşi iniţial ceruse 15 ani. De asemenea, nu va putea exporta produsul cu denumirea tradusă în limba română de „Plăcintă Dobrogeană”, potrvit oficialului român.

România are recunoscute până în prezent pe sisteme de calitate europene zece produse, din care nouă cu IGP. Acestea sunt: Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de ştiucă de Tulcea și Salata tradiţională cu icre de crap. Telemeaua de Ibăneşti este produs recunoscut cu Denumire de Origine Protejată (DOP).

Publicitate

La nivel european sunt înregistrate şi băuturi spirtoase din categoria Rachiu de fructe (Pălincă, Tuică Zetea de Medieşu Aurit, Ţuică de Argeş, Horincă de Cămârzana) şi din categoria Rachiu de vin (Vinars Târnave, Vinars Vaslui, Vinars Murfatlar, Vinars Vrancea, Vinars Segarcea). La MADR sunt în derulare proceduri pentru înregistrarea produsului „Pelin” din categoria băuturilor aromatizate, pe sisteme de calitate europene.

Din cele 1.760 de produse alimentare din statele membre, înregistrate în sistemele de calitate europene, doar zece sunt produse alimentare româneşti.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

APIA: Se desfășoară a doua acțiune de monitorizare a suprafețelor declarate în cererile de plată depuse în Campania 2024

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Centrul Județean Botoșani informează fermierii că în prezent se desfășoară a doua acțiune de monitoring (sistemul de monitorizare -checks by monitoring a suprafețelor declarate în cererile de plată depuse în Campania 2024).

Acest control prin monitorizare are trei obiective principale:

  1. Detectareadin timp a condițiilor de eligibilitate neîndeplinite aferente cererilor de sprijin;
  2. Informarea fermierilor de condițiile de eligibilitate neîndeplinite, de prezența unor suprafețe neeligibile, de folosirea neeligibilă a terenului sau modificarea categoriei de folosință agricolă;
  3. Posibilitatea modificării de către fermieria cererilor de sprijin fără aplicarea  sancțiunilor.

Astfel, se clarifică neconformitățile identificate, cum ar fi prezența unei/unor alte culturi, prezenţa unor suprafeţe neeligibile, modificarea categoriei suprafeţei agricole, prezenţa unei utilizări neeligibile a terenurilor etc.

Tinând cont de articolul 7 din Regulamentul 1173/2022, în conformitate cu prevederile art. 11 din Ordinul nr. 125/2024, cererile de ajutor pot fi modificate sau retrase total sau parţial, fără penalități, de către fermieri, în cazul intervenţiilor care fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafeţelor, pâna la data de 20 septembrie 2024. 

Prin acțiunile de clarificare, APIA dorește eliminarea tuturor discrepanțelor/ neconformităților până la finalul perioadei de control, respectiv 11 octombrie 2024, astfel încât la data de 15 octombrie 2024 să poată face plățile în avans așteptate de toți fermierii, fără a exista nicio suspiciune de fraudare a fondurilor europene.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Elena Sânziana din Avrămeni este de negăsit! Dacă aveți informații, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 29 de ani, din comuna Avrămeni, județul Botoșani, care în data de 3 septembrie a.c. a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit și nici nu a putut fi contactată.

MOCANU ELENA SANZIANA are următoarele semnalmente: păr șaten, ochi căprui, 1,65 m înălțime, aproximativ 55 de kg.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Citeste mai mult

Eveniment

AUR Botoșani lansează o campanie umanitară pentru sinistrații din Galați, afectați de inundațiile devastatoare

Publicat

Publicitate

Prim-vicepreședintele AUR Botoșani, Cătălin Silegeanu, a transmis un apel emoționant la solidaritate și unitate în fața tragediei cauzate de inundațiile istorice din județul Galați. Mii de oameni și-au pierdut casele și bunurile de-o viață, iar comunitățile afectate sunt într-o situație critică.

 

„Oricât de multe diferențe ne despart, în fața pericolului suntem la fel de vulnerabili. Trebuie să fim solidari și să acționăm împreună pentru a ne ajuta semenii aflați în dificultate”, a declarat Silegeanu, subliniind că, în aceste momente dureroase, nu este timpul să căutăm vinovați, ci să oferim sprijin celor care au nevoie.

 

AUR Botoșani a inițiat o colectă publică pentru a strânge ajutoare destinate sinistraților din Galați. Cei care doresc să contribuie pot dona haine, alimente neperisabile, încălțăminte, pături și alte bunuri esențiale la sediul organizației, situat pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 45, în Botoșani. Colecta va avea loc zilnic, de luni până vineri, între orele 9:00 și 17:00.

 

Publicitate

„AUR Botoșani va asigura transportul ajutoarelor către familiile afectate. Fiecare ajutor contează enorm în aceste momente grele”, a adăugat liderul local. Pentru mai multe informații, persoanele interesate sunt rugate să sune la numărul de telefon 0752 570 263.

 

Campania umanitară lansată de AUR Botoșani se dorește a fi un gest de solidaritate și sprijin pentru cei care se confruntă cu această catastrofă naturală. „Semenii au nevoie de noi. Fiecare ajutor este mană cerească în această cumpănă”, a încheiat Silegeanu, îndemnând publicul să dea mai departe acest apel pentru a atrage cât mai mulți oameni în sprijinul celor afectați.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bicicliștii amendați în timpul unei acțiuni a polițiștilor botoșăneni

Publicat

Publicitate

Duminică, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare abateri ale bicicliștilor.

 

Activitățile s-au desfășurat în mediul rural, prilej cu care au fost controlate peste 80 de autovehicule, dintre care, 38 de bicicliști, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 52 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 16.000 de lei.

 

Dintre sancțiuni, 20 au fost aplicate bicicliștilor care nu au respectat prevederile legale. De asemenena, polițiștii au reținut 11 permise de conducere și 2 certificate de înmatriculare.


 În cadrul activităților , polițiștii au oferit biciliștilor veste si tricouri de culoare verde fosforescente, cu însemne reflectorizante.

Publicitate

 

Recomandări preventive ale polițiștilor

– Bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rând, iar dacă pe direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare, conducătorii acestora sunt obligaţi să circule numai pe această pistă.
– Se recomandă ca, în circulaţia pe drumurile publice, biciclistul să poarte cască de protecţie omologată;
– Bicicliștii trebuie să semnalizeze din timp intenția efectuării unei manevre astfel: braţul stâng întins orizontal atunci când intenţionează să schimbe direcţia de mers spre stânga sau de a depăşi; braţul drept întins orizontal atunci când intenţionează să schimbe direcţia de mers spre dreapta; braţul drept întins orizontal balansat în plan vertical atunci când intenţionează să oprească; se recomandă asigurarea temeinică la efectuarea oricărei manevre;
– Atunci când traversează drumul public pe trecerea pentru pietoni, biciclistul va face aceasta pe lângă bicicletă;
– Bicicliștii sunt obligați să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, pe timpul nopții și atunci când vizibilitatea este redusă; pentru a fi vizibili în trafic, purtarea acesteia se recomandă și pet imp de zi;
– Pe timpul circulaţiei pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligaţi să aibă asupra lor actul de identitate;
– Bicicliștilor le este interzis să circule fără a ține cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale, ori fără a menține contactul ambelor roți cu solul;
– De asemenea, este interzisă circulația cu bicicleta atunci când conducătorul acesteia se află sub influența băuturilor alcoolice;
– Transportul unei alte persoane pe bicicletă este interzis, cu excepţia situaţiei când vehiculul este construit şi/sau echipat special pentru transportul altor persoane; copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă, de către un adult, numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special, sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

Publicitate

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending