Dumnezeu lucrează prin oameni, iar Alexia, fata în vârstă de 15 ani, care a ajuns la spital în Iași cu una dintre mâini amputate, iar cealaltă devascularizată, este în stare stabilă și și-a mișcat deja mâna dreaptă. Medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași i-au replantat cele două membre și spun că fetița este conștientă.
Medicul Sidonia Susanu, de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, a declarat, luni, că fetița în vârstă de 15 ani are evoluție foarte bună și ambele membre vascularizate își mențin în continuare viabilitatea.
„Putem spune că riscul de necroză a celor două membre este aproape depășit. Continuăm intervențiile de reconstrucție a structurilor nervoase. Acestea au fost planificate miercuri.
Probabil că le vom devansa pentru ziua de astăzi (luni – n.r). Starea ei generală este foarte bună din punct de vedere biologic.
Psihologic face eforturi pentru a-și menține un echilibru”, a spus dr. Sidonia Susanu, coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică și Reconstructuctvă în cadrul Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iași.
Întrebată dacă a fost un miracol faptul că s-a reușit replantarea ambelor membre, medicul spune că miracol a fost faptul că micuța a ajuns vie la spital.
„Din punctul meu de vedere, miracolul a fost că a ajuns vie, pentru că astfel de leziuni sunt, de regulă, cu potențial letal foarte mare la locul accidentului.
Leziunea dublă de arteră humerală de regulă este letală.
Alexia a mișcat mâna dreaptă. O nouă intervenție chirurgicală la mâna stângă
Aceasta, din punctul meu de vedere, este minunea, că acest copil a putut fi adus viu la spital și din nou aș vrea să le mulțumesc colegilor de la SMURD că au făcut eforturi extraordinare să o țină în viață, să nu piardă foarte mult sânge”, a explicat medicul.
Micuța va suferi o nouă intervenție la mâna stângă.
„Trunchiurile nervoase principale nu au fost atașate în prima intervenție pentru a nu prelungi foarte mult o intervenție care și așa a fost extrem de laborioasă și datorită faptului că evoluția este foarte bună, spectaculoasă, aș putea spune, ne-am decis să reconstruim structurile nervoase astăzi (luni – n.r.), în speranța de a scădea cât mai mult perioada de spitalizare a copilului”, a mai spus medicul.
De asemenea, și la mâna dreaptă se va reinterveni tot luni, însă este probabil că acoperirea defectelor cutanate să fie realizată într-o intervenție ulterioară, în funcție de viabilitatea țesuturilor la nivelul brațului.
Intervenția de replantare a membrelor superioare a durat mai bine de 20 ore, și au participat 10 medici.
„La 3.36 în cursul dimineții de sâmbătă a fost admis copilul în sala de operație, la 23.40 a fost terminată intervenția chirurgicală. Până la scoaterea copilului din sală a mai trecut, probabil, o jumătate de oră.
sursa foto: Facebook / Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sfanta Maria Iasi
Este un pic greu să fac un calcul al cadrelor medicale implicate, dar în afară de cei 10 medici care au intervenit în mod activ la această operație au participat și un număr aproximativ de 8 asistenți medicali, patru infirmiere și doi brancardieri.
Tot acest personal este absolut vital în astfel de intervenții chirurgicale pentru că sunt manevre pe care dacă nu le poate efectua asistenta operația practic nu se poate continua.
De aceea este foarte important ca într-un spital în care se operează asemenea pacienți să existe o echipă foarte bine sudată și cu un protocol foarte bine definit”, a explicat dr. Sidonia Susanu.
Alexia are nevoie de sânge și plasmă
În prezent, fetița mai are nevoie de sânge și plasmă. Ea miscă deja brațul drept.
„Din fericire brațul drept a avut două dintre cele trei structuri nervoase atașate, nu au fost secționate, practic erau singurele elemente anatomice întregi și în cursul nopții am rugat-o să îmi arate ce poate face cu mâna și fetița mișcă degetele simte mâna, este absolut extraordinar Știe că are ambele membre afectate, știe că a fost operată, știe că a suferit intervenții chirurgicale, dar pot să vă spun că este un copil extrem de puternic, de matur și face eforturi extraordinare să ne ajute, să ne încurajeze, să se vindece.
Primul lucru pe care l-a spus după prima intervenție chirurgicală a întrebat de părinții ei, iar apoi ne-a mulțumit că am operat-o”, a mai spus chirurgul.
Fetița în vârstă de 15 ani a fost victima unui accident rutier grav, produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în Pașcani. Un autocar cu 35 de persoane s-a răsturnat, iar 10 persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale.
Au fost transportate la spital 25 de persoane, din care două persoane la Spitalul de Copii „Sf Maria” Iași. Din totalul persoanelor 15 aveau vârste cuprinse între 14-17 ani.
Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News
(sursa: Mediafax)