Connect with us
Publicitate

Actualitate

Alexia, evoluție spectaculoasă după operația maraton de replantare a membrelor: A mișcat mâna dreaptă

Publicat

Publicitate

Dumnezeu lucrează prin oameni, iar Alexia, fata în vârstă de 15 ani, care a ajuns la spital în Iași cu una dintre mâini amputate, iar cealaltă devascularizată, este în stare stabilă și și-a mișcat deja mâna dreaptă. Medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași i-au replantat cele două membre și spun că fetița este conștientă.

Medicul Sidonia Susanu, de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, a declarat, luni, că fetița în vârstă de 15 ani are evoluție foarte bună și ambele membre vascularizate își mențin în continuare viabilitatea.

„Putem spune că riscul de necroză a celor două membre este aproape depășit. Continuăm intervențiile de reconstrucție a structurilor nervoase. Acestea au fost planificate miercuri.

Publicitate

Probabil că le vom devansa pentru ziua de astăzi (luni – n.r). Starea ei generală este foarte bună din punct de vedere biologic.

Psihologic face eforturi pentru a-și menține un echilibru”, a spus dr. Sidonia Susanu, coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică și Reconstructuctvă în cadrul Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iași.

Întrebată dacă a fost un miracol faptul că s-a reușit replantarea ambelor membre, medicul spune că miracol a fost faptul că micuța a ajuns vie la spital.

Publicitate

„Din punctul meu de vedere, miracolul a fost că a ajuns vie, pentru că astfel de leziuni sunt, de regulă, cu potențial letal foarte mare la locul accidentului.

Leziunea dublă de arteră humerală de regulă este letală.

Alexia a mișcat mâna dreaptă. O nouă intervenție chirurgicală la mâna stângă

Publicitate

Aceasta, din punctul meu de vedere, este minunea, că acest copil a putut fi adus viu la spital și din nou aș vrea să le mulțumesc colegilor de la SMURD că au făcut eforturi extraordinare să o țină în viață, să nu piardă foarte mult sânge”, a explicat medicul.

Micuța va suferi o nouă intervenție la mâna stângă.

„Trunchiurile nervoase principale nu au fost atașate în prima intervenție pentru a nu prelungi foarte mult o intervenție care și așa a fost extrem de laborioasă și datorită faptului că evoluția este foarte bună, spectaculoasă, aș putea spune, ne-am decis să reconstruim structurile nervoase astăzi (luni – n.r.), în speranța de a scădea cât mai mult perioada de spitalizare a copilului”, a mai spus medicul.

De asemenea, și la mâna dreaptă se va reinterveni tot luni, însă este probabil că acoperirea defectelor cutanate să fie realizată într-o intervenție ulterioară, în funcție de viabilitatea țesuturilor la nivelul brațului.

Intervenția de replantare a membrelor superioare a durat mai bine de 20 ore, și au participat 10 medici.

„La 3.36 în cursul dimineții de sâmbătă a fost admis copilul în sala de operație, la 23.40 a fost terminată intervenția chirurgicală. Până la scoaterea copilului din sală a mai trecut, probabil, o jumătate de oră.

spital iasi copii sursa foto fb

sursa foto: Facebook / Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sfanta Maria Iasi

Este un pic greu să fac un calcul al cadrelor medicale implicate, dar în afară de cei 10 medici care au intervenit în mod activ la această operație au participat și un număr aproximativ de 8 asistenți medicali, patru infirmiere și doi brancardieri.

Tot acest personal este absolut vital în astfel de intervenții chirurgicale pentru că sunt manevre pe care dacă nu le poate efectua asistenta operația practic nu se poate continua.

De aceea este foarte important ca într-un spital în care se operează asemenea pacienți să existe o echipă foarte bine sudată și cu un protocol foarte bine definit”, a explicat dr. Sidonia Susanu.

Alexia are nevoie de sânge și plasmă

În prezent, fetița mai are nevoie de sânge și plasmă. Ea miscă deja brațul drept.

„Din fericire brațul drept a avut două dintre cele trei structuri nervoase atașate, nu au fost secționate, practic erau singurele elemente anatomice întregi și în cursul nopții am rugat-o să îmi arate ce poate face cu mâna și fetița mișcă degetele simte mâna, este absolut extraordinar Știe că are ambele membre afectate, știe că a fost operată, știe că a suferit intervenții chirurgicale, dar pot să vă spun că este un copil extrem de puternic, de matur și face eforturi extraordinare să ne ajute, să ne încurajeze, să se vindece.

Primul lucru pe care l-a spus după prima intervenție chirurgicală a întrebat de părinții ei, iar apoi ne-a mulțumit că am operat-o”, a mai spus chirurgul.

Fetița în vârstă de 15 ani a fost victima unui accident rutier grav, produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în Pașcani. Un autocar cu 35 de persoane s-a răsturnat, iar 10 persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale.

Au fost transportate la spital 25 de persoane, din care două persoane la Spitalul de Copii „Sf Maria” Iași. Din totalul persoanelor 15 aveau vârste cuprinse între 14-17 ani.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

(sursa: Mediafax)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Valeriu Iftime a fost în mijlocul sătenilor din Tocileni, după ce a primit numeroase sesizări

Publicat

Publicitate

Președintele ales al Consiliului Jdețean Botoșani, Valeriu Iftime, a fost în mijlocul sătenilor din Tocileni, după ce a primit numeroase sesizări de la locuitorii supărați că au fost distruse mai multe poduri.

Realitatea din teren o regăsiți în filmuțelul de mai jos.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) 2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ

Publicat

Publicitate

O nouă veste bună pentru educația botoșăneană! Patru licee cu profil agricol din județ vor beneficia de finanțări totale de peste 2,7 milioane de euro pentru investiții în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii lor.

          Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat evaluarea proiectelor depuse la finanțare în runda a II-a din PNRR în cadrul Pilonului VI Politici pentru noua generație. Între cele 38 de proiecte admise la finanțare se regăsesc și trei proiecte depuse de licee din județul nostru. Este vorba de Liceul „Demostene Botez” Trușești, Liceul Tehnologic Coțușca și Liceul Tehnologic „Petru Rareș”, fiecare obținând o finanțare de aproximativ 650 de mii de euro. Lor li se adaugă Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuţă” Şendriceni, care, în prima rundă, a obținut o finanțare de 760 de mii de euro.

          „Investițiile în sistemul educațional nu sunt doar necesare; ele reprezintă fundamentul pe care ne construim viitorul, atât al copiilor noștri, cât și al întregii comunități. Am susținut și vom continua să susținem profesionalizarea elevilor din liceele tehnologice, astfel încât, atunci când vor finaliza studiile să fie pregătiți rigorilor pieței muncii. Județul nostru este preponderent agricol, iar liceele cu acest profil pregătesc viitorii specialiști în acest domeniu. Partidul Social Democrat a pus și va pune un mare accent pe programele de finanțare a investițiilor în domeniul educațional și pe corelarea acestora cu cerințele angajatorilor. Doar așa vom avea specialiștii de care avem atâta nevoie. Aceasta este soluția pentru ca tinerii noștri să învețe o meserie care să aibă căutare pe piața muncii, să fie bine plătită și să nu mai plece în străinătate”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Publicitate

          Prin aceste finanțări din PNRR se urmărește transformarea liceelor agricole în centre de profesionalizare.

CMF11240017

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Cătălin Silegeanu, prim vicepreședinte AUR și candidat la Senat: optimismul și entuziasmul cetățenilor reprezintă motorul schimbării

Publicat

Publicitate

Cătălin Silegeanu, prim vicepreședinte AUR și candidat la Senat, a declarat astăzi, 13 noiembrie 2024, în cadrul vizitei sale în comuna Dersca, județul Botoșani, că optimismul și entuziasmul cetățenilor reprezintă motorul schimbării pe care AUR își propune să o aducă în România.

El a subliniat importanța implicării comunității și a încurajat locuitorii să participe activ la alegeri, având încredere în candidații tineri și în #PlanulSimion.

Silegeanu a evidențiat faptul că sprijinul comunității pentru George Simion și proiectele parlamentare propuse demonstrează că AUR are o viziune clară și optimistă pentru viitorul țării. „Cetățenii din Dersca își pun mari speranțe în Simion, convinși că acesta este liderul care poate aduce România pe drumul cel bun,” a spus el, adăugând că numai prin unitate și eforturi comune România poate deveni o țară unită, mândră și prosperă.

Publicitate

Prim vicepreședintele AUR a mulțumit localnicilor pentru primirea călduroasă și încrederea acordată, reafirmând angajamentul partidului de a transforma aceste speranțe în realitate.

CMF 11240014

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Când intră banii pe cardurile educaționale pentru elevii dezavantajați. Anunț oficial

Publicat

Publicitate

Tichetele sociale pe suport electronic se acordă pentru a sprijini educația copiilor dezavantajați timp de 4 ani, începând cu anul școlar 2023-2024, scrie alba24.ro.

Banii se dau în contul proiectului „Sprijin educațional pentru preșcolarii și elevii dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial”, finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027.

În acest an școlar, MIPE va asigura finanțarea sprijinului educațional pentru aproximativ 650.000 preșcolari și elevi dezavantajați.

Publicitate

Când intră banii pe cardurile educaționale: În data de 18 noiembrie, va începe încărcarea cardurilor emise în anul școlar anterior.

Pentru preșcolarii și elevii noi , care au dreptul la acest sprijin începând cu anul școlar 2024-2025, tichetele sociale, în valoare de 500 lei, vor fi emise și distribuite în perioada următoare.

Aceste tichete sunt menite să reducă riscul de abandon școlar și să îmbunătățească accesul la educație și servicii sociale pentru copiii dezavantajați.

Publicitate

Tichetele sociale pe suport electronic vor putea fi folosite pentru achiziționarea de materiale școlare, precum rechizite, articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură și ghiozdane, precum și pentru vestimentația necesară frecventării școlii și grădiniței.

Carduri educaționale 2024: Condițiile de eligibilitate pentru anul școlar 2024/2025

Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc cumulativ, următoarele
criterii, potrivit anunțurilor postate de mai multe școli:

Publicitate

venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat preșcolar este de maxim 692 lei
venitul lunar net pe membru de familie pentru copiii din învățământul de stat primar și gimnazial realizat în luna iulie 2024 să fie de maxim 1.850 lei.
Se vor lua toate veniturile, inclusiv:

a) salariile obținute de membrii familiei

b) indemnizațiile de șomaj

c) creanțe legale, convenții civile de întreținere aflate în executare, indemnizație cu caracter permanent

d) alocație de stat pentru copii

e) alocații de întreținere pentru copiii dați în plasament

f) burse pentru elevi și studenți

g) chirii

h) venituri agricole

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending