Connect with us
Publicitate

Eveniment

Alexandra Huțu: Din 1 noiembrie se lansează Programul de conectare la alimentare cu apă și canalizare pentru accesul la utilități al persoanelor cu venituri mici

Publicat

Administrația Fondului pentru mediu a anunțat public în urmă cu o zi lansarea primei etape din Programul Național de Redresare și Reziliență privind managementul apei, respectiv alocarea de fonduri pentru realizarea conectărilor la apă și canalizare publică a locuințelor familiilor și persoanelor care în prezent nu au acces la aceste servicii publice și nici nu își permit racordarea la rețelele de alimentare cu apă potabilă și canal existente.

Din 1 noiembrie autoritățile locale pot depune proiecte în parteneriat cu operatorul regional de apă în cadrul programului finanțat din fonduri europene prin PNRR pentru conectarea la sistemul public de apă și canal a cetățenilor cu venituri mici care nu își permit să plătească lucrările de branșare a gospodăriilor la utilități publice. Este o șansă în plus care nu trebuie ratată, mai ales că prioritatea zero în materie de servicii publice a României este accesul populației la apă potabilă și canalizare. Reamintesc faptul că până în prezent, prin programele guvernamentale inițiate de PSD, fie că vorbim de PNDL I și II sau continuatorul acestora, PNI, în județul Botoșani au fost finanțate peste 50 de proiecte pentru infrastructura de apă și canalizare și urmează să fie implementate alte 51 de proiecte. Prin urmare, sprijinirea conectării persoanelor cu venituri mici la rețelele de apă și canalizare, este un pas firesc în atingerea obiectivului general al României de asigurare sustenabilă a apei pentru un viitor sigur al populației și mediului” a declarat deputatul PSD Alexandra Huțu.

Sesiunea de finanțare este adresată operatorilor de servicii de utilități publice din acest domeniu, unităților administrativ-teritoriale și asociațiilor de dezvoltare intercomunitară și se va desfășura în perioada 1 noiembrie-15 decembrie 2022.

În această perioadă fiecare operator regional în asociere cu unități administrativ teritoriale și/sau cu asociații intercomunitare pot depune proiecte pentru această linie de alocări financiare, care însumează 168 de milioane de euro, respectiv un cost unitar de 1.900 de euro pe fiecare gospodărie racordată la rețeaua de apă și canalizare. Finanțarea asigurată este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Ghidul specific care conține condițiile de accesare a fondurilor europene poate fi consultat accesând acest link: https://afm.ro/pnrr_managementul_apei_ghid.php

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Cutezătorii” din Botoșani vor porni „La pas de cercetaș în Europa”

Publicat

Cercetași din Italia – provincia di Venezia, comune di jesolo, regione deVenoto și cercetașii de la Centrul local „Cutezătorii” Botoșani din cadrul Organizației Naționale „Cercetașii României” vor desfășura în perioada 20-22 aprilie a.c. o serie de activități comune în cadrul programului „La pas de cercetaș în Europa”.
„Activitățile realizate în cadrul programului sunt încărcate de simbolismul autentic, atât al poporului român, cât și al poporului italian și au menirea de a insufla mai-tinerilor cercetași și voluntari dragostea față de trecutul țărilor pe care le reprezintă şi are ca principal scop asigurarea unui cadru optim de realizare în mod nonformal a uneie educații experiențiale benefice tinerei generații de cercetași, precum și promovarea principalelor evenimente istorice, obiective culturale, trasee turistice, tradiții și obiceiuri, din judeţul Botoşani (România) și provincia di Venezia (Italia)” a declarat Flavius Damean, lider a C.L „Cutezătorii” Botoșani.
Sâmbătă, 20 aprilie 2024:
Prima activitate inclusă în programul cercetașilor constă în participarea acestora la Casa Tineretului Botoșani la Atelierul de arte vizuale și urbanism coordonat în cadrul Asociației Culturale „Arlechin” de doamna profesoară Marilena Asăvoie, lideră de cercetași în echipa de coordonare a Centrului local „Cutezătorii” Botoșani.
Activitatea continuă cu prima deplasare din cadrul traseului tematic „Botoșani, orașul istoric al al geniilor” la obiectivele turistice și culturale din municipiul Botoșani: Casa Tineretului Botoșani- – Parcul „Mihai Eminescu”– Palatul Administrativ și Primăria Municipiului Botoșani– Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani – Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani – Biserica Uspenia – clădirile istorice din Centru Vechi al municipiului Botoșani – Biserica Ff. Gheorghe – Casa Memorială „Nicolae Iorga” din Botoșani.
În partea a doua a zilei, cercetașii se vor deplasa la Tipografia Ria, unde doamna Hrițcu Mariana va prezenta cercetașilor întrega activitate începută cu anul 1996, ulterior cu toții se vor îndrepta către Lacul cu nuferi și Casa Memorială „Mihai Eminescu” de la Ipotești, locul de naștere a marelui poet Mihai Eminescu.
În finalul zilei, cercetașii se vor deplasa la Casa Memorială „George Enescu” de la Liveni și unde vor desfășura activități de socio-culturale alături de membrii unității de cercetași din comuna George Enescu, județul Botoșani și ai ansamblului folcloric „Stejărelul – Vlăstarele lui Enescu”, coordonați de domnul Alin Chiorescu, având ca parteneri Primăria Comunei „George Enescu”, reprezentată de domnul primar Murariu Bogdan Tony. Activitățile sunt coordonate de luca sirri, liderul centrului de cercetași din comune di Jesolo, Italia și liderii și coordonatorii Centrului local „Cutezătorii” Botoșani: Remus Ursache, Viorel Hrițcu, Iuliana Damian, Adrian Lupu, Roxana Pricop, Flavius Damean, Monica Aruxandei, Ana Maria Hazaparu, Manuela Sorohan, Marilena Asăvoaie.
Duminică, 21 aprilie 2024:
Activitățile din data de 22 aprilie, încep la Casa Tineretului Botoșani unde va fi prezentat traseul mănăstirilor din țara de nord și va continuă cu vizita la Muzeul de etnografie și artă ,,Ștefan Luchian” din Ștefănești, județul Botoșani unde doamna profesor-muzeograf Carmen Munteanu va prezenta cercetașilor și tinerilor prezenți viața și opera marelui pictor Ștefan Luchian, urmată de excursia la mormintele urieșilor din evul mediu și vizita la Cimitirul Evreiesc din Ștefănești, cel mai important loc de pelerinaj din Europa pentru evreii hasidici, unde, dl. Simon Marcu, director al Centrului Jud. de Voluntariat Botoșani, membru al Comunității evreilor din Botoșani, va oferi cercetașilor, voluntarilor și tinerilor prezenți, informații despre simboluri, ivrit, kippa și rabinul Avrohom Mattisyohu Friedman, renumit pentru minunile pe care le-a făcut.
În partea a doua a zilei, cercetașii se vor deplasa la Centrul Cultural din orașul Săveni unde vor participa la cursurile de coregrafie și dans popular alături de membri unității de cercetași din orașul Săveni, coordonați de doamna Fociac Florentina, lideră de cercetași în echipa de coordonare a Centrului local „Cutezătorii” Botoșani și ai ansamlului „Floarea soarelui” având ca și coregraf pe domnul Laurențiu Cârligeanu și coordonator pe domnul director Luță Sorin, avân parteneri Primăria orașului Săveni, reprezentată de domnul primar Relu Petru Tîrzioru și domnul viceprimar Bogdan Ilie Catruc.
În finalul zilei, cercetașii se vor deplasa la Școala Gimnazială „Ioan Cernat” din comuna Havârna, județul Botoșani, reprezentată de doamna director Roberta Carla Mihalciuc, unde împreună cu membrii unității de cercetași din Havârna și grupurile artistice de la instituțiile de învățământ și Căminul cultural coordonat de domnul Roboschi Ionel, vor cânta muzică folk din repertoriul specific stilului italian și românesc, de asemenea vor învăța o suită de dansuri populare.
„După cum se știe, cercetăşia nu este numai pentru copii și tineri. Alături de micii și tinerii cercetași sunt adulții și voluntarii care sprijină organizația în funcție de timpul disponibil pe care îl pot aloca pentru implicarea în activitățile și proiectele cercetașilor, experiența personală și aptitudinile pe care le-au dobândit în cariera lor profesională. Încă de la început alături de colegii mei adulți voluntari, am reușit să ajutăm tinerii și copii cercetași să-și atingă potențialul și să deprindă noi abilități de relaționare, adaptare și cunoaștere a mediului înconjurător. De asemenea în realizarea activităților beneficiem de expertiza specialiștilor din Organizația Națională „Cercetașii României” și a mai multor instituții și autorități publice centrale și locale”, a declarat Sebastian Gheorghiu, director al Centrului local „Cutezătorii” Botoșani.
Principalii parteneri ai proiectului: Organizația Națională ,,Cercetașii României”, Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, Palatul Copiilor Botoșani, Asociația ,,Arlechin”, SC ADMIR SRL, Tipografia RIA și Centrul Județean de Voluntariat Botoșani.
Informații suplimentare: www.cercetasiibotosani.ro / www.voluntariatbotosani.ro / www.arlechinromania.ro / www.saveni7days.ro

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș

Publicat

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraș.
Primarul comunei Stăuceni a anunțat că intră în lupta pentru un nou mandat de primar al acestei comune și a vorbit despre investițiile realizate în comună în ultimii patru ani, de la sala de sport până la lucrările la rețeaua de gaz metan, o investiție care va costa nu mai puțin de 5,5 milioane de euro și care ar urma să se finalizeze în următorii doi ani. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Botoșani: O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompieri

Publicat

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul programului național „Salvator din Pasiune”, respectiv cursul introductiv și cel de acordare a primului ajutor de bază, organizate la Liceul „Alexandru cel Bun” din municipiul Botoșani.

Astfel, în perioada 06 – 14 aprilie a.c., au participat la cursul introductiv privind structura, misiunile şi atribuţiile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Județului Botoşani.

În perioada 15 – 19 aprilie a.c. , voluntarii și-au însușit noţiunile de prim ajutor de bază. Totodată, au învăţat cum să recunoască urgenţele cu risc vital şi să execute tehnicile şi manevrele de prim ajutor în situaţii cu una sau mai multe victime.

Cursurile au fost susținute de specialiștii în domeniul pregătirii pentru intervenție, dar și de coordonatorul SMURD al ISU Botoșani.

După parcurgerea celor 54 de ore de pregătire, toți cei 32 de participanți au promovat examenul final.

De astăzi, aceștia vor putea să desfășoare activități de voluntariat în cadrul subunităților de intervenție ale ISU Botoșani, fiind angrenaţi în diverse acţiuni de intervenţie, ajutor umanitar şi popularizare a mesajului preventiv.

Le dorim mult succes, îi susţinem şi suntem convinşi că efortul concentrat, implicarea şi colaborarea cu societatea civilă reprezintă elementele esenţiale în consolidarea gradului de rezilienţă la nivelul comunităţilor.

Informații suplimentare

Derulat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă începând cu luna mai a anului 2016, proiectul urmăreşte susţinerea activităţilor de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarităţii şi responsabilităţii civice şi valorii profesionale a acestora, materializată în sprijinul acordat comunităţilor pe timpul situaţiilor de urgenţă, dar şi pentru prevenirea lor.

Pentru a putea deveni voluntari, cei interesați trebuie să prezinte următoarele documente:

– cerere de înscriere;

– certificat de cazier judiciar (doar pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani);

– copie a actului de identitate;

– aviz psihologic;

– act doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare;

– adeverinţă medicală cu menţiunea „apt pentru efort fizic” sau „apt pentru muncă”;

– acordul părinţilor/tutorelui legal, doar pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.

Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Constructorii au turnat stratul de uzură pe strada Alexandru cel Bun din municipiul Botoșani

Publicat

Prima stradă cuprinsă în Cvartal 1 a fost asfaltată. Astăzi, 19 aprilie 2024, constructorii au turnat stratul de uzură pe strada Alexandru cel Bun.
„Continuăm și cu celelalte tronsoane cuprinse în Cvartal 1 și finalizăm acest ambițios proiect de asfaltare a străzilor de periferie cu aproape un an înainte de termenul stabilit, în februarie 2025”, a precizat primarul Cosmin Andrei.
Lucrările de reabilitare și modernizare a străzilor cuprinse în Cvartal 1 au demarat în anul 2023 și prevăd:
-trotuare și accese proprietăți
-sisteme de preluare a apelor pluviale
-covor asfaltic
În Cvartal 1 sunt cuprinse 10 străzi: Alexandru cel Bun, Grăniceri, A.T. Laurian, Ion Creangă, Tunari, Humulești, Petru Maior, Furtunei, Vasile Conta, Baciului.
În completarea Cvartalului 1 mai sunt Cvartalul 2, cu 13 străzi (Liliacului, Lalelelor, Verona, Zefirului, Caisului, Porumbelului, Vasile Lupu, Ghiocei, Codrului, Bradului, Simion Bărnuțiu, Austrului și Al. Bradului) și Cvartal 3, cu 11 străzi (1 Mai, Libertății, Spătar Milescu, Pălmași, Mușat Vodă, Poporului, Cașin, Havuzului, Moara de Foc, Eroilor, Vulturului).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending