Connect with us

Actualitate

Alegeri prezidențialele 2025: Când se dă startul campaniei și ce restricții au partidele și candidații

Publicat

Publicitate

În luna mai, românii vor merge la vot pentru a-și alege noul președinte. În competiția pentru prima funcție în stat au intrat 11 candidați – șapte reprezentanți ai unor partide sau alianțe și patru candidați independenți. Până atunci, în luna aprilie, se va desfășura campania electorală, relatează alba24.ro.

Campania electorală va dura o lună, iar în această perioadă trebuie respectate o serie de reguli stricte, atât pentru promovarea outdoor cât și prin intermediul rețelelor online sau posturilor media.

Pentru turul I al alegerilor, campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data alegerilor, adică în 4 aprilie 2025 şi se încheie în 3 mai 2025, la ora 7.00.

În cazul organizării turului II de scrutin, campania electorală începe la data aducerii la cunoştinţă publică, de către Curtea Constituțională a României, numelor celor 2 candidaţi care vor participa la cel de-al doilea tur de scrutin (9 mai 2025, conform calendarului electoral. Se încheie în 17 mai 2025, la ora 7.00.

Alegeri prezidențiale 2025: reguli pentru candidați în Campania electorală

Principalele reguli ce trebuie respectate în cazul campaniei electorale sunt prevăzute de Legile 370/2004, 334/2006, OUG 1/2025Hotărârea AEP 9/2025, precum și Regulamentul (UE) 2024/900.

Candidații nu pot folosi panouri publicitare de mari dimensiuni, bannere, mesh-uri, corturi publicitare sau alte forme de publicitate luminoasă, potrivit ziare.com.

Publicitate

De asemenea, nu pot utiliza mașini special dotate pentru promovarea mesajelor electorale. Sunt interzise afișele care imită culorile drapelului României sau ale altor state. Nu este permisă distribuirea materialelor de propagandă electorală de către minori sub 16 ani.

Candidații trebuie să evite mesajele sau sloganurile discriminatorii, incitarea la ură și intoleranță, defăimarea sau promovarea diviziunilor religioase ori etnice, precum și atacurile la persoană împotriva contracandidaților.

Candidații nu au voie să ofere alimente, bani, băuturi, produse din tutun.

Alegeri prezidențiale 2025: reguli de comunicare pe platformele social media

Candidații trebuie să respecte normele de transparență impuse de Regulamentul UE 2024/900.

Candidații asigură publicarea, împreună cu fiecare material publicitar politic, a următoarelor informații:

  • o indicație că este vorba de un material publicitar politic
  • identitatea sponsorului materialului publicitar politic, respectiv numele, adresa de e-mail și, dacă este publică, adresa poștală, iar în cazul în care sponsorul nu este o persoană fizică, adresa la care acesta își are sediul
  • după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-țintă sau de distribuire a materialelor publicitare
  • o mențiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale
  • după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau al unei promovări electorale plătite.

Dispozițiile se aplică și pentru orice promovare, distribuire, postare sau editare a unor materiale publicitare politice de către actorii politici pe platforme online, motoare de căutare online sau alte rețele de socializare.

Este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video, utilizat în campania electorală, care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partid politic clar identificat.

Alegeri prezidențiale 2025: amenzi

Încălcarea dispozițiilor constituie contravenții, dacă faptele nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracțiuni, și se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 50.000 lei.

Contravențiile se constată de către împuterniciții președintelui Autorității Electorale Permanente, iar sancțiunile se aplică prin decizie a Autorității Electorale Permanente.

Sancțiunile se aplică, după caz, partidului politic, alianței politice, organizației cetățenilor aparținând minorităților naționale, candidatului independent, mandatarului financiar și/sau donatorului, precum și altor persoane care au încălcat dispozițiile.

Alegeri prezidențiale 2025. Infracțiuni

Oferirea sau primirea de bani sau bunuri pentru influențarea votului se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Împiedicarea dreptului de a vota sau de a fi ales se sancționează cu până la 5 ani de închisoare. Votarea multiplă sau fără drept se pedepsește cu închisoare între 6 luni și 5 ani.

Violarea secretului votului atrage pedepse cu închisoare între 6 luni și 3 ani. Purtarea de însemne de propagandă electorală în ziua votării de către membrii biroului electoral sau persoane acreditate poate fi sancționată cu amenzi de până la 2000 de lei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Incendiu puternic la Cătămărăști Deal: Un garaj a fost distrus, iar casa a fost salvată în ultimul moment

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent a izbucnit în această după-amiază într-o gospodărie din localitatea Cătămărăști Deal, amenințând să se extindă la locuința proprietarilor. Focul a cuprins un garaj în care se aflau o mașină, o bicicletă electrică și mai multe unelte, toate fiind distruse de flăcări.

La fața locului au intervenit cu promptitudine pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, care au sosit cu două autospeciale de stingere cu apă și o ambulanță SMURD, pregătiți să gestioneze orice situație de urgență.

Intervenția rapidă a forțelor de ordine a fost crucială: pompierii au reușit să limiteze extinderea flăcărilor și să salveze casa, aflată în imediata apropiere a garajului cuprins de incendiu.

Din fericire, nu au fost înregistrate victime, însă pagubele materiale sunt însemnate.

Primele cercetări indică drept cauză probabilă a incendiului un scurtcircuit produs la bicicleta electrică aflată în interiorul garajului. Reprezentanții ISU atrag atenția asupra riscurilor generate de folosirea sau depozitarea necorespunzătoare a echipamentelor electrice, mai ales în spații închise și aglomerate.

Pompierii continuă verificările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs incendiul.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Vot după gratii: Câți deținuți au votat la Penitenciarul Botoșani la prezidențiale 2025

Publicat

Publicitate

Pentru sute de persoane aflate în detenție, ziua votului a reprezentat o ocazie de a-și manifesta spiritul civic și de a confirma că democrația nu se oprește la porțile penitenciarelor. Duminică, aproximativ 650 de deținuți de la Penitenciarul Botoșani au votat la alegerile prezidențiale prin intermediul urnei mobile.

Acțiunea a fost organizată de președinții secțiilor de votare nr. 68, 79, 80 și 85, cu sprijinul structurilor Ministerului Afacerilor Interne din județul Botoșani, care au asigurat buna desfășurare a procesului electoral în condiții de siguranță.

Pentru persoanele aflate în custodie, exercitarea dreptului la vot nu este doar o formalitate, ci o reafirmare a apartenenței la societate. Votul este, pentru aceștia, un simbol al incluziunii și al faptului că drepturile lor fundamentale sunt respectate, chiar și în spatele gratiilor.

Reprezentanții administrației penitenciarului au subliniat că exprimarea opțiunii electorale contribuie la procesul de reintegrare socială a deținuților, încurajând responsabilitatea civică și asumarea rolului de cetățean activ.

Pe fondul unei participări generale mai scăzute la nivel de județ, inițiativa din cadrul Penitenciarului Botoșani vine ca o lecție despre puterea votului și importanța implicării, indiferent de circumstanțele personale.

„Tu ce faci cu votul tău?” rămâne întrebarea-cheie adresată de reprezentanțiii Penitenciarului Botoșani pentru toți cei care, liberi fiind, aleg sau nu să participe la cel mai important exercițiu democratic al unei societăți.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (348)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

EMINESCU PEDAGOG ( II )

Continuăm a prezenta studiul lui Toma Chiricuță  care îl vizează pe „Eminescu pedagog”, studiu realizat la nivelul anului 1926.  Care ar fi țelul cercetărilor întreprinse de autor? Reținem: 1) „Vrem să fixăm nu numai în cadrele timpului, linia, mai mult sau mai puțin sinuoasă a activității școlare pe care a desfășurat-o Eminescu”; 2) „Urmărim ceva mai mult, să reconstituim în imaginile probabilului și a documentelor, chiar teoria pedagogică de care s-a condus Eminescu în această activitate practică, școlară”; 3) „… o teorie, în sensul unei înlănțuiri de idei, mai mult sau mai puțin sistematic legate, care l-au călăuzit în acțiunea lui școlară, desigur că a avut și Eminescu”; 4) „… care i-au fost imediat mobilizate în suflet de situația precisă, categorică și practică de conducător al școlii, fie și sub forma mai puțin pretențioasă și înaltă a unui revizor școlar din anul 1875”; 5) „Eminescu era un cap prin excelență teoretic. Din notele și însemnările lui cele mai multe netipărite, dar totuși caracteristrice pentru personalitatea lui, rezultă cu puternicie aceasta”. Concluzionează Toma Chiricuță: „Eminescu nu a intrat în revizorat cu mintea vidă de orice element teoretic asupra educației, și aceasta vom încerca să o arătăm nu numai cu elemente spicuite din rapoartele lui oficiale de revizor școlar, ci și din alte izvoare, anterioare ca dată acestei activități, și care nu sunt totuși atât de sărace și nici cu mult mai puțin importante pentru acest scop, ce-l urmărim”.  Autorul enumeră trei izvoare din care s-a informat, pe care  le   ordonează temporal: 1) „izvoare din epoca de studios a lui Eminescu”; 2) izvoare din epoca de revizor școlar”; 3) izvoare din epoca de ziarist”. Toma Chiricuță are grijă ca studiul să plece și de la unele elemente fundamentale ale veacului al XIX-lea care au intrat, la momentul respectiv, în definiția pedagogiei cum ar fi, cu precădere, conceptele de personalitate, cultură sau mediu social.

Autorul studiului descoperă trei noțiuni importante în scrisul lui Eminescu, noțiuni care își determină reciproc conținutul și sfera lor: cultura, știința și educația.  Cercetând volumul de manuscrise 2255 și 2258 de la Academia Română, Toma Chiricuță  găsește un studiu   al lui Eminescu intitulat „Cultură și știință” din care reține: 1) „Moravurile unei națiuni pot, ca expresiune a individualității naționale și în comparațiune cu altele, să fie culte, însă omul singular, care exercită aceste moravuri, nu demonstră prin asta încă cultură, ci numai civilitate. Unui spirit poporal sau unui popor i se pot atribui așadar toate semnele caracteristice ale culturii, care vor rezulta din  cursul studiului nostru, fără ca din aceasta să  urmeze cumva cum că indivizii singulari ai acestui popor sunt într-adevăr oameni culți”; 2) „Cultură se numește înainte de toate o anumită stare și grad de desvoltare a inteligenței, o speție anumită de ridicare a spiritului asupra manierei lui de a privi natura și viața  primară și câștigată fără cultivare educativă, o împlere a sufletului cu așa fel de obiecte ale cunoștinței, care trec peste trebuințele vieții cele nemijlocite și naturale”; 3) „Cultura închide, în sine, treapta aceea a vieții spirituale și anume gradul acela de activitate spirituală, în puterea căruia un om e aplecat și capabil de a progresa, cum se zice, cu timpul. Cultura preface sufletul într-un organism, pentru care fiece experiență e un nutriment, pe care el îl reccipiază înăuntrul său, îl prelucrează organic”; 4) „Scopul culturii e în esență individual, el se împlinește pe deplin și exclusiv înlăuntrul individului, cultura unui om nu are alt scop, decât ca tocmai el să fie cult, îmbogățirea și desvoltarea, activarea în genere a spiritului, deoarece ea e îndreptată numai spre aceia, ca să ajungă starea, ce se numește cultură, nu are un scop general sau obiectiv, care adică să fie în afară de persoană, și nici u8n scop practic. Într-asta ea-i contraopusă stiinței”.

Privindu-l pe Eminescu, din cele studiate Toma Chiricuță sistematizează: 1) „cultura este mai înainte de toate un fapt social și nu individual”; 2) „cultura aparține societății și nu individului”; 3) „individul poate beneficia de cultura nației sale”; 4) „cultura  este în antiteză cu știința”; 5) „știința există și este în afara individului singular”; 6) „măsura activității celor ce se ocupă cu știința dau propria realizare obiectivă a științei”; 7) „științele urmăresc niște scopuri generale, obiective și în parte practică”; 8) „știința este o  reprezentare și desvelire a spiritului național într-o direcțiune, cea a științei”; 9) „știința nu e pentru învățați, ci învățații pentru știință, ea trăiește în ei și-i domină”; 10) „știința nu există pentru sine însăși, ci e numai o parte și un membru în organismul spiritual național, și mai încolo a celui umanitar”.

Ca să nu înțelegem că Eminescu chiar ar pune între cele două un raport de excludere, poetul ține să adauge: „Pe când astfel pe de o parte știința și cultura sunt cu totul deosebite, le găsim pe de altă parte într-o legătură foarte strânsă”.  Această legătură, după Eminescu, o face educația. (VA URMA)

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Șapte sesizări de posibile incidente electorale în Botoșani. La Tudora un botoșănean a continuat campania electorală pe rețele de socializare

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat în această seară că de la deschiderea secțiilor de votare și până în prezent, în județul Botoșani au fost înregistrate șapte sesizări privind posibile incidente electorale.

Potrivit Centrului Județean de Comunicare Botoșani, nu au fost semnalate, însă, situații grave care să afecteze desfășurarea procesului de vot sau siguranța publică.

Toate sesizările sunt în curs de verificare și vizează posibile fapte de continuare a propagandei electorale, fotografiere a buletinelor de vot și comercializare de băuturi alcoolice în apropierea secțiilor de votare, fapte interzise de legislația electorală în ziua scrutinului.

Unul dintre cazurile semnalate a fost înregistrat în comuna Tudora, unde un bărbat în vârstă de 59 de ani este acuzat că ar fi distribuit conținut cu caracter electoral pe o rețea de socializare, fapt care ar putea constitui o încălcare a reglementărilor privind propaganda electorală.

Autoritățile reamintesc că, potrivit deciziei Biroului Electoral Central, orice formă de propagandă este strict interzisă după încheierea oficială a campaniei electorale, indiferent de canalul folosit – afișe, materiale distribuite online, mesaje audio-video sau îndemnuri adresate alegătorilor cu privire la susținerea sau respingerea unor candidați.

Pentru prevenirea oricăror incidente, structurile Ministerului Afacerilor Interne rămân mobilizate și continuă să desfășoare misiuni specifice de menținere a ordinii publice, în special în zona secțiilor de votare. Obiectivul principal este asigurarea unui proces electoral sigur, legal și lipsit de incidente majore.

Publicitate

Cetățenii sunt încurajați să semnaleze orice neregulă și să își exercite dreptul de vot în mod responsabil și în conformitate cu legea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending