Connect with us

Actualitate

Alegeri prezidențiale și parlamentare 2024: Câți alegători au drept de vot în România și în Diaspora. Date oficiale AEP

Publicat

Publicitate

Alegeri prezidențiale și parlamentare 2024: Câți alegători au drept de vot în România și în Diaspora? Răspunsul vine de la Autoritatea Electorală Permanentă. AEP a anunțat miercuri că totalul de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 30 septembrie 2024 este de 18.994.290, scrie alba24.ro.

Sunt cu aproape 20.000 mai mulți față de ultima informare publică realizată de AEP, în data de 31 august 2024.

Diferențele apar ca urmare a operațiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităților administrativ-teritoriale conduse de aceștia și a importului de date de la Direcția Generală de Pașapoarte (DGP).

Alegeri prezidențiale și parlamentare 2024. Precizările AEP:

Precizăm că, în perioada 01.09.2024 – 30.09.2024, la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral următoarele radieri:

Publicitate
  • 18.993 de persoane au fost radiate ca urmare a decesului, conform prevederilor art. 37 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare;
    164 de persoane au fost radiate ca urmare a încadrării în prevederile art. 39 din aceeași lege, referitor la radierea din Registrul electoral a alegătorilor cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege sau au fost puși sub interdicție.
  • Un număr de 78 de persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere.

Numărul de alegători care au împlinit 18 ani în perioada 01.09.2024 – 30.09.2024 este de 20.644, aceștia fiind înscriși în Registrul electoral din oficiu, de către Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza comunicării Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor (DGEP).

Datele importate de la Direcția Generală de Pașapoarte relevă că au intrat în evidențe 18.209 alegători noi.

 

Menționăm că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.010.782 au domiciliul sau reședința în țară, iar 983.508 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.

Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare a cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora la secțiile de votare

Registrul electoral este structurat pe județe, municipii, orașe, comune, pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară.

Persoanele autorizate să efectueze operațiuni în Registrul electoral cuprinzând cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziție, conform legii.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Numai mâine nu-i poimâine: 16 APERITIVE pentru masa de Revelion. Idei inedite și rapide pentru masa de Anul Nou 2025

Publicat

Publicitate

Numai mâine nu-i poimâine, așa că este momentul să organizezi o masă de Revelion 2024-2025 cu totul specială, surprinzându-i pe musafiri cu preparate delicioase și inedite. Deși se așteaptă la clasicele platouri cu mezeluri, legume și piftie, poți aduce un plus de savoare și creativitate cu câteva rețete ușor de pregătit.

Încearcă să-i impresionezi cu delicatese precum ouă umplute cu brânză cheddar, cârnăciori înveliți în bacon, pateuri fragede cu carne sau rulouri de somon afumat cu brânză cremoasă. Aceste opțiuni simple, dar rafinate, vor aduce un plus de savoare și vor transforma masa de Revelion într-o experiență memorabilă, scrie alba24.ro. Musafirii tăi vor aprecia originalitatea și gustul deosebit al acestor preparate!

1. Ouă umplute cu brânză Cheddar

Ingrediente:

  • 12 ouă
  • 2 linguri de brânză Cheddar rasă
  • 1/2 ceașcă de maioneză
  • 1 lingură de muștar
  • 4 felii de bacon

Mod de preparare:

Fierbe ouăle timp de 10-12 minute și toarnă apă rece peste ele până când ajung la temperatura camerei. Decojește-le cu grijă și taie-le în jumătăți.

Într-o tigaie curată, prăjește baconul până când capătă o culoare maronie. Scurge-l pe șervetele uscate.

Publicitate

Îndepărtează gălbenușurile și amestecă-le cu maioneză, muștar, brânza Cheddar și bucățele mărunte de bacon. Umple jumătățile de ouă cu acest amestec și răcește-le în frigider timp de câteva ore.

Poți decora ouăle umplute cu Cheddar și bacon cu câteva frunze de pătrunjel. Acestea se servesc reci, la antreu.

2. Cârnăciori înveliți în bacon, la cuptor

Ingrediente:

  • cca 70 g zahăr brun
  • 450 g bacon, tăiat felii
  • câteva bucățele de cârnăciori afumați

Mod de preparare:

Încinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Învelește fiecare cârnăcior în câte o felie de bacon, prinde-o cu o scobitoare și pune-o într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Înainte de a băga totul în cuptor, presară niște zahăr peste preparat. După 30-40 de minute, gustarea este gata.

3. Pateuri cu carne

Ingrediente:

  • 2 foi de plăcintă
  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri de făină
  • 1 linguriță de sare kosher
  • 3/4 căni de lapte integral
  • 1/4 linguriță de piper negru măcinat
  • 1 piept de pui rotisat
  • 1/4 cană de parmezan ras
  • 1 cană de buchețele de broccoli tăiate mărunt
  • 1 ou

Mod de preparare:

Topește untul într-o cratiță la temperatura medie, adaugă făina și amestecă mixul timp de 1-2 minute.

Adaugă treptat laptele și continuă să amesteci și să fierbi compoziția timp de 6 minute.

Îndepărtează cratița de pe foc și incorporează sarea, piperul, parmezanul, pieptul de pui tăiat mărunt și bucățelele de broccoli, pe care le-ai pregătit dinainte într-un vas cu aburi.

Decupează foile de plăcintă astfel încât să le poți așeza în forme de brioșe și să ai și „căpăce” pentru fiecare. Unge o tavă compartimentată special pentru brioșe și tapeteaz-o cu făină. Așază foile de plăcintă în fiecare compartiment, umple-le cu amestecul de pui și broccoli și acoperă-le cu alte foi de plăcintă.

Bate oul cu o lingură de apă într-un bol mic, cu ajutorul unei furculițe și unge mini-pateurile cu amestecul obținut. Coace-le în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 15-20 de minute, până când se rumenesc.

4. Ciuperci umplute cu parmezan

Ingrediente:

  • aproximativ 20 ciuperci champignon, mari (proaspete)
  • 2 cepe albe, tocate mărunt
  • 4 căței de usturoi, tocați mărunt
  • o legătură de mărar
  • o legătură de pătrunjel
  • 100 g parmezan ras
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare
  • piper negru, proaspăt măcinat

Mod de preparare:

Se curață ciupercile, se spală bine și se desfac piciorușele. Pălăriile se lasă într-un castron cu apă până la utilizare, iar picioarele acestora se toacă mărunt.

Într-o tigaie se adaugă uleiul, ceapa, usturoiul și picioarele ciupercilor și se călesc împreună, până când se înmoaie și zeama lăsată de acesea se evaporă. Când sunt gata se asezonează cu sare și piper după gust și se lasă la răcit aproximativ 15 minute.

Între timp se toacă mărunt mărarul și pătrunjelul. Se adaugă peste compoziția preparată anterior și se amestecă bine. Se unge o tavă încăpătoare cu ulei. Se scurg pălăriile de apă și se asează în tavă. Se presară deasupra sare și piper, apoi se umple fiecare ciupercă cu compoziția de mai sus.

Se adaugă tava la cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius, timp de 30 minunte. Când sunt aproape gata se scoate tava și se presară parmezanul peste ciuperci. Se adaugă iar la cuptor până când parmezanul se topește și începe să se rumenească.

Sfat: Pentru a verifica dacă ciupercile s-au copt, se înțeapă marginea acestora cu o furculiță. Dacă furculița intră ușor în ele înseamnă că sunt gata.

Se servesc ca atare, cu pâine proaspăt preparată în casa, sau pot fi servite ca garnitură pentru fripturi.

5. Rulou cu somon și cremă de brânză

Ingrediente:

  • 1 pachet de cremă de brânză
  • 1 lingură mărar proaspăt și tocat sau o linguriță de mărar uscat
  • 4 foi de tortilla
  • un somon afumat, tăiat fin
  • 16 frunze de spanac
  • 16 felii de ardei gras roșu

Mod de preparare:

Amestecă mărarul cu crema de brânză. Pune câte 50 g din compoziție pe fiecare tortilla, apoi câte un sfert din somon. Acoperă cu 3-4 frunze de spanac și 4 felii de ardei roșu. Rulează foile de tortilla, strângându-le tare, și învelește-le în folie alimentară. Bagă-le în frigider pentru cel puțin 2 ore, dar nu mai mult de 24 de ore, înainte de servire.

6. Frigărui cu piept de pui

Ingrediente:

  • 4 buc. piept de pui fără os și piele, tăiat cubulețe
  • 450 g bacon feliat
  • cca 100 g sos de barbecue

Mod de preparare:

Încinge cuptorul la 130 de grade Celsius. Învelește fiecare cub de carne în câte o felie de bacon, prinde-l cu o scobitoare sau bețișor de frigărui și cufundă în sosul de barbecue. Bagă frigăruile în cuptor. După 20 de minute scoate tava, toarnă sos barbecue peste frigărui și bagă-le înapoi în cuptor, tot pentru 20 de minute.

7. Aperitiv ușor cu paste tortellini

Ingrediente:

  • tortellini cu aromă de brânză (gătite conform instrucțiunilor de pe ambalaj)
  • dressing italian
  • câteva roșii cherry
  • câteva măsine fără sâmburi
  • brânză tăiată cubulețe
  • 6 bețișoare de frigărui

Mod de preparare:

Pune tortellini în dressing și bagă vasul în frigider peste noapte. A doua zi înfige în frigărui pastele, măslinele, roșiile înjumătățite și brânza. Poți adăuga și alte ingrediente, după preferințe.

8. Mini-lasagna cu ciuperci și mozzarella

Ingrediente:

  • 340 g carne tocată de curcan
  • 1/4 linguriță sare
  • 1/4 linguriță piper
  • 230 g ceapa tocată
  • 100 g ciuperci tocate
  • 2 căței de usturoi zdrobiți
  • cca 400 g sos de tomate
  • 3 lingurițe oregano uscat
  • 1/2 linguriță busuioc uscat
  • cca 350 g brânză ricotta semi-degresată
  • cca 350 g brânză mozzarella dată pe răzătoare
  • 24 bucățele de aluat

Mod de preparare:

Încinge cuptorul la 170 de grade Celsius. Pune o tigaie la foc mediu, iar după ce s-a înfierbântat, pune în ea sarea, piperul, carnea, ciupercile și ceapa.

Amestecă în compoziție în jur de 10 minute, până când carnea e gătită, după care pune usturoiul și amesteca încă 30 de secunde. Adaugă sosul de tomate și 2 lingurițe de oregano.

Lasă să fiarbă la foc mic în jur de 10 minute, după care îndepărtează de foc. Într-un bol mare amestecă brânză ricotta cu sare și puțin piper, busuioc și restul de oregano. Lasă deoparte.

Pulverizează spray de gătit în hârtiile de brioșe, pune-le în forma specială, apoi pune câte o foaie de aluat în fiecare, umple pe jumătate cu ricotta și jumătate cu carne.

Urmează alte foi de aluat, ricotta pe fiecare, apoi puțin sos de tomate (daca ți-a mai rămas) și mozzarella. Dă la cuptor pentru 10 minute sau până când brânza s-a topit de tot.

9. Foietaj cu măsline și lapte

Ingrediente:

  • 350 g aluat foietaj
  • 15 măsline verzi umplute cu ardei
  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură lapte

Mod de preparare:

Întinde aluatul de foietaj într-un dreptunghi (32x15cm) cu o grosime de 3mm. Taie-l pe lungime în două bucăți de 18 și 14 cm. Pune-le la rece timp de 10 minute. Așează bucata mai mică de aluat pe o tavă presărată cu făină. Așează pe ea, pe latura de 14 cm, 5 măsline cap la cap, pornind de la 1.5 cm de margine.

Formează încă două rânduri (la 2 cm distanță unul de celălalt) cu restul măslinelor. Unge toată suprafața aluatului în jurul măslinelor cu galbenușul bătut cu lapte. Acoperă cu cealaltă foaie de aluat și presează ușor pe toată suprafața astfel încât să lipești bine în jurul măslinelor. Pune totul la frigider timp de 20 minute.

Încinge cuptorul la 200 C/ gaz treapta 6. Nivelează marginile aluatului, apoi taie fâșii pe lungime, astfel încât să rămână măslinele în secțiune. Așează foietajele pe o tavă cu hârtie de copt și coace-le timp de 5-6 minute. Scoate-le pe un grătar să se răcească.

10. Sandvis cu somon și hrean

Ingrediente:

  • 250 g somon afumat rupt fâșii
  • 100 g cremă de brânză
  • 2 lingurițe hrean ras
  • ierburi aromate
  • 4 felii pâine de secară
  • ou fiert

Mod de preparare:

Amestecă crema de brânză cu hreanul și întinde-o pe feliile de pâine prăjită. Adaugă fâșii de somon și ierburi aromate și ou. Servește cu felii de lămâie.

11. Brioșe cu carne, brânză și ceapă

Ingrediente:

  • 400 g carne de vită, tocată
  • 1/3 cană brânză Cheddar rasă
  • 1/2 cană sos barbeque
  • 1 pachet aluat de plăcintă sau aluat foietaj
  • 2 linguri ceapă tocată foarte mărunt
  • piper
  • sare

Mod de preparare:

Preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius. Unge cu unt sau ulei o tavă pentru brioșe. Într-o tigaie încăpătoare pune carnea de vită și gătește-o până devine maronie. Adaugă ceapa și sosul barbeque și mai las-o câteva minute pe foc. Asezonează totul cu sare și piper, după gust.

Tapetează cu aluat fiecare formă de brioșe și adaugă o linguriță din compoziția de carne în fiecare briosă. Adaugă tava la cuptor pentru 12 minute. Presară apoi brânza Cheddar peste brioșe și adaugă totul la cuptor pentru încă 3 minute, sau până când aluatul este copt.

Scoate tava din cuptor și lasă briosele să se „odihnească” timp de 5 minute. Scoate-le apoi pe un platou și servește-le imediat. Le poți servi atât ca aperitiv dacă ai musafiri, cât și ca fel principal.

12. Bezele din brânză cu busuioc

Ingrediente:

  • 60 g brânză Gruyere rasă
  • 60 g faină
  • 2 ouă
  • ¼ linguriță sare
  • 2 linguri cu parmezan ras
  • 60 g unt
  • 120 ml apă
  • ½ linguriță cu busuioc uscat
  • boia de ardei (dulce sau iute, după gust)
  • praf de usturoi

Mod de preparare:

Pune pe foc apa cu untul, busuiocul, un praf de usturoi și unul de boia și lasă să se înfierbânte.

Pune făina dintr-o dată și amestecă vârtos.

Ține pe foc până compoziția se desprinde de pe pereții vasului, apoi dă deoparte. Lasă 5 minute și incorporează, pe rând, ouăle, amestecând foarte bine după fiecare, apoi brânza Gruyere.

Umple un cornet de patiserie cu această compoziție și formează bezele pe tava tapetată cu hârtie de copt, lăsând spațiu între ele.

Presară deasupra parmezan și coace-le la foc mai mare 10 minute, apoi redu flacăra și mai lăsa-le 10-12 minute sau până căpâtă bezelele de brânză o culoare aurie și apetisantă. Scoate-le și lasă-le 3-4 minute, apoi servește-le fierbinți.

13. Mini tarte cu telemea

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 1 ou
  • 300 g de făină
  • 150 g de unt
  • O lingură cu vârf de parmezan ras
  • 2-3 linguri de smântână lichidă
  • sare
  • cimbru uscat

Pentru umplutură:

  • 250 g de smântână
  • 2 legături de ceapă verde
  • 2 căței de usturoi
  • o linguriță de muștar de foarte bună calitate
  • 2 linguri de ulei
  • 100 g nuci
  • 2 ouă
  • 200 g de brânză sărată (telemea uscată)

Mod de preparare:

Untul și făina pentru blat se amestecă cu mâna. În aluatul nisipos se pune parmezanul, cimbul, sarea și oul. Se amestecă bine și se adaugă smântâna.

Se fămăntă puțin aluatul și se lasă la rece 30 de minute. Din aluat se întinde foaie care se pune în formele de mini tarte sau într-o forma clasică de tartă. Ceapa verde tocată mărunt se călește câteva minute în ulei încins.

Adaugă usturoiul mărunțit și călește încă două minute. Dă deoparte.

Când ceapa s-a răcit bine se adaugă muștarul și smântâna. Amestecă bine. Adaugă brânza mărunțită cu furculița sau dată prin răzătoare. Bate ouăle și adaugă-le în compoziția de brânză.

Omogenizează bine. Pune nucșoară măcinata și piper. Strivește cu sucitorul nucile până se mărunțesc cât să ajungă la dimeniunea boabelor de mazăre.

Pune nucile în amestecul pentru umplutură și pune crema în găoacele de aluat.

Coace aceste mini tarte cu brânză, nuci și ceapă verde, în cuptorul bine încălzit, la foc moale pentru 25-30 de minute.

În varianta de mini tarte cu brânză, nuci și ceapă verde se fac repede, dar într-o tava clasică coacerea durează cu circa 10-15 minute mai mult.

Aceste mini tarte cu brânză, nuci și ceapă verde sunt la fel de bune și reci și calde.

14. Rulouri cu spanac și brânză

Ingrediente

  • 1 un pachet de foi pentru lasagna
  • spanac tocat (decongelat și bine scurs)
  • brânza ricotta
  • cca 100 g parmezan
  • 1 ou
  • 1/2 linguriță usturoi zdrobit
  • 1/2 linguriță amestec italian
  • sos pentru pizza
  • cca 230 g mozzarella rasă
  • piper
  • sare

Mod de preparare:

Încige cuptorul la 176 grade Celesiu. Amestecă spanacul cu ricotta, parmezan, ou, usturoi și mix italian. Potrivește de piper și sare.

Șterge foile de lasagna cu prosoape absorbante de bucătărie, apoi întinde-le pe foi pergament.

Înjumătățește-le pe lățime. Pune pe fiecare câte 2-3 linguri din mixul cu ricotta, apoi rulează-le astfel încât să ajungă în partea în care nu este umplutura.

Taie apoi fiecare foaie în două și pune rulourile într-o tava gresată. Acoperă-le cu sosul pentru pizza și cu mozzarella.

La final pune o folie peste tava și bag-o în cuptor pentru 18-20 de minute sau până când brânza s-a topit. Servește rulourile calde.

15. Chifteluțe de somon la cuptor

Ingrediente:

  • 300 g file de somon
  • 1 ou
  • 2 căței usturoi
  • 1 lingură sos soia
  • 1 lingură pesmet
  • 2 linguri ulei de măsline
  • câteva fire ceapă verde
  • câteva fire pătrunjel verde
  • sare, piper

Mod de preparare:

Mai întâi desfacem pielea de pe file dacă aceasta există apoi tăiem fileul în bucăți mai mici și le punem în vasul robotului de bucătărie. Pornim robotul și mărunțim carnea de somon. Nu îl mixăm mult fiindcă se va face pastă.

Adaugăm oul, usturoiul pisat, sarea, piperul, sosul de soia, ceapa și pătrunjelul tocate mărunt. Sare nu puneți foarte multă fiindcă și sosul de soia este sărat. Amestecăm până obținem o compoziție omogenă.

Cu mâinile unse cu puțin ulei de măsline modelăm chifteluțele și le așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt. Nu le faceți foarte mari fiindcă vor rămâne crude la mijloc.

16. Tartine cu pastă de ton

Este o rețetă extrem de simplă. Totul se poate face în 5 minute. Pasta de ton din conservă va fi un aperitiv delicios și foarte ușor de făcut. Este o pastă de pește rapidă potrivită pentru aperitive și tartine.

Ingrediente pentru 6 persoane

  • 2 conserve de ton bucăți în suc propriu sau chiar în ulei
  • o jumătate de lămâie
  • o jumătate de pachet de unt
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • o ceapă mică
  • măsline pentru ornare
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Se scoate tonul din conservă după ce se scurge apa/uleiul. Apoi se fărâmițează cu ajutorul unei furculițe. Se adaugă untul si se amestecă bine până se face o pastă omogenă. Se stoarce lămâia și se amestecă în continuare, apoi sarea și piperul. Gustați în permanență pentru a putea regla cât de sărată iese pasta. la final adăugați ceapa tăiată foarte mărunt și uleiul de măsline.

Amestecați până se omogenizează. Apoi puneți câteva felii de pâine la prăjit și te tăiați în formă de triunghi, dreptunghi sau pătrat. Puneți pasta de ton pe bucățelele de pâine prăjită și ornați cu măsline. Sigur o să primiți aprecieri de la musafiri.

Tartine cu păstrăv afumat

Sunt delicioase si foarte ușor de făcut. În maxim 15 minute sunt deja puse frumos pe tava. Păstrăvul afumat se găsește în aproape orice supermarket.

Ingrediente:

  • O bucată păstrăv afumat
  • O lămâie
  • O baghetă de pâine albă subțire
  • cremă de brânză sau unt tartinabil

Mod de preparare

  • Se taie franzela felii și se pune în prăjitorul de pâine
  • Se ung feliile prăjite cu unt sau cu cremă de brânză ( recomandam Philadelfia)
  • Se pun bucățele de păstrăv afumat
  • Se adaugă un sfert de felie de lămâie

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (312)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

AM CITIT, AM  REŢINUT

Spinoza: „Orice entitate trăieşte în dorinţa de a persevera în ceea ce este”; Mihai Eminescu: „Urând esenţa vieţii, iubesc ale ei forme”; auzită la radio: „Dumnezeu îi e omului izvor sau vin şi la rândul său, omul se transformă în ele”; Mihai Zamfir: „Se poate vorbi de o climă politică”; Carmen Muşat: „Muzeul este un spaţiu public ce nu poate fi confundat cu biserica şi nici nu poate fi acaparat de o grupare anume”; dicton latin: „Mai bine să scape cinci vinovaţi decât să fie condamnat un nevinovat”; Andrei Pleşu: „Prefer pe cineva politicos ipocrit decât pe cineva care-mi dă cu bâta în cap”; Paul Georgescu: „Vom muri şi vom vedea!”; Liliana Passima, director MŢR: „Poate că o parte a societăţii româneşti nu este pregătită să afle adevăruri dure, fruste, puse atât de evident şi de pregnant în faţa reflectoarelor”; Liliana Passima: „Cine confundă muzeul cu o biserică este într-o gravă eroare”; Marcel Broodthaers: „Mallarme se află la originea artei moderne. A inventat fără să-şi dea seama spaţiul modern”; Guillermo Heras: „În calitate de regizor, le spun mereu actorilor mei: corpul vorbeşte”; Guillermo Heras: „Fiecare spectator este un creator”; Guillermo Heras: „Poziţia mea faţă de teatru e: un teatru sociocultural ca bun public, capabil să schimbe mediile sociale”; Guillermo Heras: „Acum folosesc mult această sintagmă:”Spune-mi ce produci şi o să-ţi spun ce creezi”; Scott Fitzgerald: „America a fost o voinţă a inimii”; Cosmin Popan: „Bicicleta introduce sociabilitatea în mobilitate”; Richard Feynman: „Îndoiala este de mare însemnătate în ştiinţă. Îndoiala nu e ceva înfricoşător, ci un lucru de mare valoare”; Marco Lucchesi, scriitor brazilian: „Sunt fascinat de literatură ca o formă de nedetectare sau de organizare a lumii în care trăim”; Marco Lucchesi: Cultura română a fost şi este o parte foarte importantă din viaţa mea. Mă simt fericit că am găsit prieteni spirituali precum Eminescu şi Sorescu, Blaga, Stănescu, Barbu şi Bacovia, Noica şi Cioran, şi lista nu are sfârşit pentru mine. Am tradus nişte poeţi români şi am scris nişte eseuri despre literatura română. Ţara dumneavoastră m-a inspirat şi continuă să mă inspire”; Julian Barnes: „Exprimarea durerii în perioada doliului este o ciocnire a clişeelor”; Ana Blandiana: „Am încercat să-i fac să înţeleagă această suferinţă ca pe o zestre pe care Europa de Est o aduce lumii libere pentru a fi adăugată patrimoniului european. Pentru că suferinţa este un patrimoniu”; Ana Blandiana: „Am respins din politică politicianismul”; Ana Blandiana: „Marii poeţi seamănă cu toţii, numai mediocrităţile sunt pline de originalitate. Sublimul nu e divers”; Emil Botta: „Acel care scrie uşor scrisorile dovedeşte o lipsă de convingeri, o uşurinţă de sentimente, o mecanizare, dacă vrei, a afecţiunilor”; Nicolae Manolescu: „Generaţia 1980 a fost cu siguranţă cea din urmă care a folosit corespondenţa ca mod de a trăi împreună”; Nicolae Manolescu: „Generaţia 2000 a recurs rareori la acest mijloc de comunicare, de obicei, sub forma scrisorii deschise, publice. Între ei au preferat Facebook – ul şi celelalte mijloace electronice”; Immanuel Kant: „Adevărata putere a virtuţii este o minte liniştită”; Svetlana Cârstean: „Nu există prieten şi duşman mai mare decât anxietatea”; Edvard Munch: „Frica mea de viaţă îmi e la fel de necesară precum boala. Ele nu pot fi deosebite de mine, iar distrugerea lor mi-ar distruge arta”; Svetlana Cârstean: „Cred că nu există vreun lucru pe care să-l fi făcut în viaţa mea fără anxietate”; Svetlana Cârstean: „Poezia poate să şi exacerbeze anxietatea, dar şi să ofere catharsis-ul”; Sigmund Freud: „Intenţia ca omul să fie fericit nu a fost deloc inclusă în planul Creatorului”; Emil Belu: „Un cercetător îndrăzneţ, sau un filozof pesimist, locuieşte în fiecare dintre noi”; Emil Cioran: „Când după războiul din 1914, s-a introdus electricitatea în satul meu, ţăranii s-au pus toţi pe murmurat. „E diavolul, e diavolul”, se auzea aproape de pretutindeni. Iar când, în fine, a fost instalată şi în biserici, au rămas fără grai. „E anticristul, e sfârşitul lumii!”; Umberto Eco: „Ce înseamnă tirajul de douăzeci şi două de milioane pe lângă cele cinci miliarde de oameni ai planetei?”; Kanyadi Sandor: „Asimilarea  Internetului de către un popor echivalează cu creştinarea acelui popor”; Andre Glucksmann: „A întâlni seara un siberian treaz echivalează cu a întâlni un marţian”;

Citeste mai mult

Economie

Noi FACILITĂȚI fiscale pentru firme: Subvenție de 2.250 lei pe lună dacă angajează persoane cu minim 3 copii în întreținere

Publicat

Publicitate

Coaliția de guvernare formată din PSD, PNL și UDMR a inclus în Programul de Guvernare mai multe măsuri menite să sprijine piața muncii și categoriile vulnerabile. Printre acestea, se numără o subvenție de 2.250 de lei pe lună, acordată timp de 12 luni, angajatorilor care oferă locuri de muncă persoanelor cu cel puțin trei copii în întreținere și care sunt șomeri de lungă durată, relatează  alba24.ro.

Totodată, programul propune reducerea la jumătate a contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS) pentru un părinte care are în întreținere trei sau mai mulți copii.

Alte măsuri incluse în Programul de Guvernare pentru susținerea muncii și stimularea ocupării forței de muncă sunt:

  • Introducerea formelor de muncă flexibilă prin modificarea legislației muncii;
  • Consolidarea programelor de învățământ dual, atât la nivel preuniversitar, cât și universitar, pentru o mai bună adaptare la cerințele pieței muncii;
  • Crearea de locuri de muncă în localități mici, prin facilități fiscale și alte mecanisme de sprijin;
  • Programe gratuite de formare profesională oferite de ANOFM pentru persoanele vârstnice;
  • Integrarea persoanelor cu dizabilități în piața muncii și mediul de afaceri, prin măsuri adaptate nevoilor acestora.

Guvernului  susține că prin aceste inițiative subliniază angajamentul de a sprijini categoriile vulnerabile, de a stimula angajarea și de a încuraja dezvoltarea economică în zonele mai puțin avantajate.

Citeste mai mult

Eveniment

Ca la românii gospodari: Oamenii din Ungureni reconstruiesc casa unei familii cu trei copii din Epureni, care a fost mistuită de flăcări

Publicat

Publicitate

În comuna Ungureni, localitatea Epureni, speranța renaște din cenușă, la propriu. O familie cu trei copii, care abia se mutase în casa lor, a fost lovită de o tragedie în Ajunul Crăciunului, când un incendiu devastator, provocat cel mai probabil de un scurtcircuit, le-a mistuit locuința. Cu toate acestea, spiritul de solidaritate al sătenilor a strălucit mai tare decât flăcările care au distrus casa.

Zeci de tineri din comună, dar și alți localnici, s-au mobilizat exemplar pentru a aduce alinare familiei greu încercate. După incendiu, toți acești oameni cu suflet mare s-au apucat să strângă donații și să adune materiale de construcții pentru a le reda celor trei copii și părinților lor un acoperiș deasupra capului. Inclusiv magazinul din comună a devenit un punct de colectare a banilor, unde oricine puate contribui cu ce are.

Rezultatele acestei inițiative nu au întârziat să apară. Materialele de construcții au început să sosească, iar tinerii, alături de sătenii inimoși, au pus mână de la mână pentru a reconstrui casa distrusă. Într-o demonstrație impresionantă de unitate, comunitatea arată că în România încă există oameni cu inimă mare, gata să sară în ajutorul celor aflați în nevoie.

Reamintim că incendiul care a adus pacostea pe capul acestor oameni a izbucnit în Ajunul Crăciunului. Tatăl familiei a avut prezența de spirit să-și scoată copiii din casă la timp, apoi a sunat la 112 și a încercat să salveze câteva lucruri din interior, rănindu-se la mână. Pompierii din cadrul Stației Săveni, împreună cu o ambulanță SAJ și echipa Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din Ungureni, au intervenit rapid. Flăcările au distrus bunurile din patru camere și o parte din acoperiș, dar pompierii au reușit să împiedice extinderea incendiului la restul locuinței.

Deși familia a pierdut mult în urma tragediei, căldura și generozitatea oamenilor din Ungureni le oferă șansa unui nou început. Solidaritatea arătată de această comunitate rămâne un exemplu emoționant al puterii binelui și al grijii pentru cei din jur.

Cei care în această perioadă a anului vor să sprijine acest grup de tineri cu suflet mare îi pot contacta la acest număr de telefon: 0763 955 806

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending