Connect with us
Publicitate

Eveniment

Ajutorul de înmormântare va fi majorat. Câți bani va acorda statul în 2023

Publicat

Publicitate

Ajutorul de deces va fi majorat în 2023 cu o sumă de aproximativ 700 de lei, prevede un proiect de lege prin care se stabilește bugetul asigurărilor sociale pentru anul viitor. 

Documentul de află în dezbatere la Ministerul Finanțelor, scrie avocatnet.ro.

Potrivit prevederilor legale, valoarea ajutorului de deces 2023 va fi stabilită la:

– 6.789 de lei  – în cazul asiguratului sau pensionarului (față de 6.095 lei cât este acum);

– 3.395 de lei  – în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului (3.048 cât este în prezent).

Condiții de acordare a ajutorului de deces și acte necesare
Ajutorul de deces se acordă în cazul decesului:

Publicitate

asiguratului;
pensionarului;
unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
Beneficiari:

În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului

Ajutorul de deces se achită unei singure persoane care poate fi, după caz:

Publicitate

soţul supravieţuitor;
copilul;
părintele;
tutorele;
curatorul;
oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate mai sus.
În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului

Ajutorul de deces se achită asiguratului sau pensionarului al cărui membru de familie a decedat.

Membru de familie, în sensul legii, poate fi:

soţul/soţia;
copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, copiii indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani;
părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
În situaţia în care membrul de familie decedat era un copil inapt pentru muncă, în vârstă de peste 18 ani, ajutorul de deces se acordă cu condiţia prezentării unui act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă cauza care l-a făcut inapt pentru muncă şi data ivirii acesteia.

Cuantumul ajutorului de deces:

Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut.

Ajutorul de deces se achită în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare de către:

casa teritorială de pensii, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului respectiv al unui membru de familie al acestuia;
instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia.
Actele  necesare acordării ajutorului de deces, după caz, sunt:

• cerere pentru acordarea ajutorului de deces ( anexa nr. 11);

• certificat de deces (original şi copie);

• act de identitate al solicitantului (original şi copie);
• acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);

• dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);

• act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);

• adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original).

• adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.

• dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, dupa caz.

După efectuarea plăţii ajutorului de deces plătitorul de drepturi de asigurări sociale are obligaţia de a înscrie pe verso-ul certificatului de deces original menţiunea „ACHITAT”, data, semnătura şi ştampila.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

CFR: 90 de cazuri de electrocutare în zece ani. Mulţi tineri au ignorat semnele de avertizare pentru un selfie

Publicat

Publicitate

În ultimii zece ani, 90 de persoane s-au electrocutat în zonele de cale ferată din ţară, Compania Naţională de Căi Ferate (CNCF) “CFR” SA arătând că, de-a lungul timpului, mulţi tineri au ignorat semnele de avertizare a pericolului şi au fost grav răniţi ori şi-au pierdut viaţa pentru un selfie făcut la înălţime, pe vagoanele de tren sau pe podurile feroviare.

Potrivit CNCF “CFR” SA, accesul persoanelor neautorizate în zona de siguranţă a infrastructurii feroviare, care cuprinde fâşiile de teren în limita a 20 metri fiecare situate de o parte şi de alta a axei căii ferate, este strict interzis.

“În zona căii ferate electrificate, accesul persoanelor la o distanţă mai mică de 1,5 metri de linia de contact aflată sub tensiune este strict interzis. Tensiunea în linia de contact este de 27.000 de volţi. Cablul sub tensiune creează un câmp electric care poate fi periculos la distanţe mici. Un om care se apropie de cablu, urcându-se pe vagon sau pe locomotivă, devine un fel de paratrăsnet. Adică, fiind neutru din punct de vedere electric, are loc o străpungere a aerului şi o descărcare electrică, formându-se astfel un arc electric (care se formează la o distanţă mai mică de 1,5 metri de linia de contact)”, a transmis pentru AGERPRES, CFR SA.

Compania de căi ferate atrage atenţia că semnalizarea zonelor de siguranţă ale infrastructurii feroviare, precum şi a zonelor cu potenţiale pericole de producere a unor accidente grave se face prin afişe sau alte semne corespunzătoare, iar pe stâlpii liniei de contact şi pe alte construcţii feroviare aflate în zona de influenţă a liniilor electrice aeriene sunt inscripţii de avertizare privind pericolul electric existent şi interzicerea atingerii elementelor liniei de contact.

“Deşi este interzis şi periculos să-ţi faci poze pe calea ferată, în ultimii ani, destul de mulţi tineri au ignorat semnele de avertizare a pericolului, şi au fost grav răniţi sau şi-au pierdut viaţa, pentru un selfie făcut la înălţime, pe vagoanele de tren sau pe podurile feroviare. Menţionăm faptul că, atât CFR, cât şi Poliţia TF au organizat campanii publice de conştientizare a pericolului existent pe calea ferată, atunci când sunt ignorate semnele şi indicatoarele de avertizare din zona feroviară. Prin urmare, tragem un semnal de alarmă şi le reamintim oamenilor, dar în special tinerilor, că este interzis şi periculos să se urce pe vagoane, să atingă cablurile electrice, şinele sau orice fel de instalaţie electrică sau să traverseze prin locuri nemarcate sau nesemnalizate. Statistica accidentelor prin electrocutare din ultimii 10 ani: 2014 – 2020: 60 de cazuri de persoane electrocutate în zonele feroviare; 2021 – 2023: 27 de cazuri de persoane electrocutate în zonele feroviare; 2024 (ianuarie – august) – 3 cazuri de persoane electrocutate”, informează sursa citată. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Spectacolul „Bani din cer”, săptămâna aceasta la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită botoșănenii în acest sfârșit de săptămână, la spectacolul „Bani din cer” de Ray Cooney.

Iubitorii de teatru sunt așteptați sâmbătă, 19 octombrie și duminică, 20 octombrie de la ora 1800, la Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48 la spectacolul „Bani din cer” de Ray Cooney, în regia lui Alexandru Vasilachi.

Regia artistică şi coloana sonoră: Alexandru Vasilachi

Scenografia: Mihai Pastramagiu

Distribuția:

Jean Perkins – Dana Bucătaru

Publicitate

Henry Perkins – Sorin Ciofu

Bill – Ioan Crețescu

Davenport – Gheorghe Frunză

Publicitate

Betty Johnson – Lorena-Petronela Chiribuță

Vic Johnson – Răzvan Amitroaei

Slater – Vali Popa

Un trecător – Petruț Butuman

 

“Orice situaţie de acest fel te învaţă ceva, te reface!”

Ray Cooney, autorul textului este, în primul rând, actor. El ştie ce înseamnă pentru un actor o situaţie foarte incitantă, explozivă. El ştie ce înseamnă replica. A scris un şir de piese ştiind toate cele spuse şi “Bani din cer” nu face excepţie de la “regulă”. Este o piesă scrisă pentru actori. Textul aduce la rampă, în primul rând, actorii. Situaţiile se schimbă din trei în trei minute, dacă nu şi mai repede. Şi actorul şi personajul sunt puşi în situaţii limită. Este vorba de limita comediei, să ne înţelegem, nu de limita umanului! Iar echipa de actori de la Botoşani a probat reacţii deosebite, evident, în situaţii cu totul şi cu totul deosebite!

Orice situaţie de acest fel – când capeţi, surprinzător – o sumă mare de bani – te învaţă ceva, te reface! Chiar dacă, până la urmă, nu vei avea parte de acei bani!

 

Pret bilet: 36 lei, elevi, studenți, pensionari – 18 lei.

Biletele se găsesc la:

🔘 CASA TINERETULUI, B-dul Mihai Eminescu nr. 48📞0231.510.970 și 0735.779.821▪️vineri:10:00-18:00▪️sâmbătă:12:00-20:00
🔘 Agenția teatrală din incinta cinematografului Unirea 📞 0722.557.556▪️de luni până duminică: 10:00-19:00

https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

Citeste mai mult

Eveniment

Un microbuz înmatriculat în județul Botoșani s-a răsturnat pe câmp, la Iași

Publicat

Publicitate

Trafic îngreunat pe DN 28, Bălțați, județul Iași. Un microbuz s-a răsturnat în afara părții carosabile.

Din primele informații, în urma unui grav accident provocat de un șofer care ar fi adormit la volan. Autoturismul condus pe acesta a intrat pe contrasens și a lovit un microbuz care a ieșit de pe șosea și s-a răsturnat pe câmp.

„Trafic îngreunat pe DN 28, Bălțați, județul Iași. Un microbuz s-a răsturnat în afara părții carosabile. Circulați cu atenție!”, a transmis DRDP Iaşi.

În accident au fost implicate un autoturism si un microbuz.

În urma impactului, microbuzul înmatriculat in județul Botoșani s-a răsturnat in afara carosabilului. Coliziunea s-a produs după ce șoferul  unei mașini de Covasna ar fi adormit la volan si a intrat pe contrasens in microbuz, potrivit TeleM.ro

Polițiștii efectuează cercetările pentru stabilirea circumstanțelor producerii accidentului.

Publicitate

Realitatea.net

Citeste mai mult

Economie

Târgul Firmelor Locale ExpoBT, aflat la prima ediție, va avea loc la Sala Polivalenta Elisabeta Lipă Botoșani

Publicat

Publicitate

Studio Mobilli , în parteneriat cu Comunitatea Bizz Club Botoșani, anunță organizarea Târgului Firmelor Locale ExpoBT , ce va avea loc pe 2 și 3 noiembrie 2024 , la Sala Polivalenta Elisabeta Lipa Botosani . Acest eveniment unic este dedicat promovării și dezvoltării afacerilor locale din județul Botoșani, fiind la prima ediție.

 

Scopul târgului este de a sprijini și promova afacerile locale, creând oportunități de colaborare și networking între firmele participante și publicul larg. Evenimentul va găzdui peste 60 de afaceri locale din diverse domenii, oferindu-le posibilitatea de a-și prezenta produsele și serviciile către o audiență cat mai mare de vizitatori.

 

Obiectivele principale ale târgului includ:

  • Crearea unui cadru de networking pentru antreprenori și vizitatori.
  • Oferirea de produse și servicii locale direct către comunitate.
  • Organizarea de activități atractive precum tombole și sesiuni de promovare online, inclusiv pe rețele sociale și prin canale media tradiționale: radio, televiziune și presă scrisă.

Vizitatorii vor avea parte nu doar de oferte exclusive, ci și de momente de divertisment, creând astfel o atmosferă prietenoasă și interactivă pentru întreaga comunitate.

Publicitate

 

Participarea la eveniment este o oportunitate excelentă pentru antreprenorii locali de a-și dezvolta afacerea și de a-și extinde rețeaua de contacte, iar pentru publicul larg, de a descoperi oferta bogată a firmelor din zonă și prin participarea la tombola organizata , de a câștiga unul din cele peste 150 de premii în valoare de peste 30.000 ron .

„Vă așteptăm cu drag pe 2-3 noiembrie la Târgul Firmelor Locale ExpoBT care va avea loc la Sala Polivalenta Elisabeta Lipa Botosani . Pentru informații suplimentare: Contact Studio Mobilli: 0755 629 329”, au transmis organizatorii

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending