Connect with us

Actualitate

Ajutor ÎNCĂLZIRE locuințe 2024-2025: Persoanele singure și familiile cu venituri mici pot solicita bani de la stat pentru încălzirea locuinței

Publicat

Publicitate

Persoanele singure și familiile cu venituri mici pot solicita în această perioadă bani de la stat pentru încălzirea locuinței. Sprijinul financiar se acordă în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025, relatează alba24.ro.

Ajutorul este destinat acoperirii costurilor pentru gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi și petrolieri, anunță Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).

Cererea pentru acordarea ajutorului se poate obține de la primăria localității de domiciliu sau de pe site-ul acesteia. Dreptul la ajutor se stabilește începând cu luna depunerii cererii pentru cei care transmit documentele până pe 20 ale lunii respective.

Ajutoarele sunt acordate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială prin agențiile teritoriale, instituții subordonate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Ajutor pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2024-2025. Condiții și noutăți

Pentru a beneficia de acest ajutor, venitul net mediu lunar pe membru de familie trebuie să fie sub 1.386 de lei. În cazul persoanelor singure, venitul nu trebuie să depășească 2.053 de lei.

Publicitate

Pensionarii ale căror pensii au fost majorate ca urmare a recalculării pot beneficia de acest ajutor dacă în luna august aveau venituri sub aceste limite.

Banii se acordă pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinței, declarat de solicitant, potrivit Ministerului Muncii. Acesta este persoana singură sau, în cazul familiei, un membru al familiei care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile, care devine titularul ajutorului.

De asemenea, se acordă numai pentru o singură locuință, respectiv pentru locuința de domiciliu sau, după caz, de reședință.

Cuantumul se stabilește prin aplicarea compensării procentuale, la o valoare de referință specifică fiecărui sistem de încălzire.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă în funcție de venitul net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, astfel:

Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de:

  • 1386 lei /persoană în cazul familiei
  • 2053 lei, în cazul persoanei singure

Ajutor pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2024-2025. Grila compensare

Venit mediu lunar pe membru de familie sau persoana singură/ suma pentru compensare (%)

  • mai mic de 200 lei: 100%
  • între 200,1 și 320 lei: 90%
  • între 320,1 și 440 lei: 80%
  • între 440,1 și 560 lei: 70%
  • între 560,1 și 680,1 lei: 60%
  • între 680,1 lei și 920 lei: 50%
  • între 920,1 și 1040 lei: 40%
  • între 1040,1 lei și 1160 lei: 30%
  • între 1160,1 și 1280 lei: 20%
  • între 1280,1 și 1386 lei pe membru de familie: 10%
  • între 1280,1 și 2053 lei pentru persoana singură: 10%

Valoarea de referință pentru stabilirea cuantumului ajutorului este:

– prețul local al gigacaloriei în cazul încălzirii cu energie termică în sistem centralizat;

  • 250 lei în cazul încălzirii cu gaze naturale
  • 500 lei în cazul încălzirii cu energie electrică
  • 320 lei în cazul încălzirii cu combustibili solizi/petrolieri.

Ajutor pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2024-2025. Ce venituri se iau în calcul

Veniturile ce vor fi luate în calcul la stabilirea ajutorului pentru încălzirea locuinței reprezintă totalitatea veniturilor nete pe care le realizează persoana singură sau, după caz, membrii familiei, în luna anterioară lunii în care se solicită ajutorul pentru încălzire.

Veniturile care se iau în calcul sunt: salarii, pensii, indemnizații de șomaj, alte drepturi de asigurări sociale, indemnizații speciale etc., cu excepţia:

  • alocaţiei pentru susţinerea familiei (Legea nr. 277/2010)
  • alocaţiei de stat pentru copii (Legea nr. 61/1993)
  • bugetului personal complementar lunar şi a prestaţiilor sociale prevăzute (Legea nr. 448/2006)
  • burselor școlare
  • stimulentului educațional
  • sprijinului financiar ”Bani de liceu”
  • veniturilor obținute din activitățile cu caracter ocazional desfășurate de zilieri
  • sumelor ocazionale acordate de la bugetul de stat sau bugetele locale cu caracter de despăgubiri sau sprijin financiar pentru situații excepționale.

Deținerea unor construcții în afara locuinței, terenuri sau obținerea unor producții agricole pot conduce la neacordarea ajutorului pentru încălzire.

Ajutorul pentru încălzire se acordă în limita sumelor rezultate din aplicarea compensării procentuale la valoarea de referință, dar nu mai mult decât contravaloarea consumului efectiv înregistrat.

Supliment pentru energie

Statul acordă încă o formă de sprijin, supliment pentru energie, în vederea acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei, pe tot parcursul anului. Acesta este stabilit în cuantum fix, se acordă lunar, tot anul și se cumulează cu ajutorul pentru încălzirea locuinței (în perioada sezonului rece).

Venitul mediu net lunar până la care se acordă suplimentul pentru energie este de 1386 lei/persoană în cazul familiei și 2053 lei, în cazul persoanei singure:

Cuantum:

  • Sursa de energie/ suma fixă acordată lunar (lei)
  • Energie electrică: 30 lei
  • Gaze naturale: 10 lei
  • Energie termică: 10 lei
  • Combustibili solizi și/sau petrolieri: 20 lei
  • Dacă singura sursă de energie utilizată este cea electrică: 70 lei

Suplimentul pentru energie se acordă cumulat în funcție de necesitățile energetice ale gospodăriei: pentru iluminat, pentru prepararea hranei, pentru apa caldă menajeră, unele gospodării putând cumula și 3 astfel de suplimente diferite.

Ajutor pentru încălzirea locuinței în sezonul rece 2024-2025. Cereri și acte necesare

Locuitorii din Alba Iulia, care se încadrează în condițiile acordării ajutorului, pot depune cereri din 1 noiembrie 2024. Acestea se depun la sediul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia (B-dul Republicii nr.26) în intervalul luni – joi, între orele 8:00 -15:00 și vineri, între orele 8:00-12:00.

Acte necesare:

  • acte de identitate – CI/BI pentru toţi membrii familiei, care au acelaşi domiciliu ori reşedinţă la adresa la care se solicită ajutorul sau care locuiesc şi se gospodăresc împreună, sunt înscrişi în cartea de imobil şi sunt luaţi în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreţinere a locuinţei. Pentru copiii sub 14 ani – certificate de naştere.
  • certificat de căsătorie – dacă este cazul.
  • acte din care să rezulte calitatea titularului cererii faţă de locuinţa pentru care solicită ajutorul:
  • contract de vânzare-cumpărare, contract cu clauză de întreţinere sau drept de abitaţie, extras de carte funciară; contract de închiriere, comodat, concesiune valabil la data depunerii cererii, împuternicire din partea proprietarului locuinţei sau a titularului contractului de închiriere, după caz.
  • acte doveditoare privind toate veniturile nete lunare (venituri din activităţi independente, salariu şi alte drepturi salariale inclusiv contravaloarea tichetelor de masă, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din investiţii, pensii, indemnizaţii, venituri din activităţi agricole, venituri din premii şi din jocuri de noroc, venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal şi al dezmembrămintelor acestuia, venituri obţinute din străinătate, depozite bancare, rentă viageră, alte venituri) realizate de către membrii familiei în luna anterioară solicitării dreptului
  • adeverinţă de la asociaţia de proprietari cu numărul şi numele persoanelor trecute la întreţinere.
  • act doveditor pentru grad de dizabilitate
  • carte de identitate a autoturismului/motocicletei
  • hotărâre judecătorească definitivă şi executorie privind stabilirea cuantumului pensiei/alocaţiei de întreţinere
  • factură de la furnizorul de gaze naturale, respectiv energie electrică.

Cererea se depune personal de titularul cererii. În situaţia în care titularul este persoană singură nedeplasabilă, cererea este însoţită de act medical care să dovedească acest lucru.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Incendiu în fostul atelier al unei școli din Dorohoi. Mai multe deșeuri au luat foc de la petardele aruncate de tineri

Publicat

Publicitate

Un incendiu s-a produs, în această seară, într-o clădire dezafectată de pe strada Aleea Pinului din municipiul Dorohoi.

Mai multe deșeuri adunate în fostul atelier al unei școli s-au aprins, cel mai probabil, în urma exploziei unei petarde.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Dorohoi, dar și poliția.

Pompierii au constatat faptul că ardeau bunurile din interiorul clădirii și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă. Nu au fost persoane rănite.

Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă:

– nu utilizaţi artificii, petarde, rachete şi alte mijloace pirotehnice în încăperi şi spaţii închise, în balcoane, holuri de bloc sau pe terase;

Publicitate

–  nu aruncaţi artificii sau alte obiecte asemănătoare de la balcon, în apropierea unor persoane, clădiri, autotursime sau copaci pentru a nu provoca incendii sau accidente;

– nu folosiţi obiectele pirotehnice în apropierea materialelor combustibile;

– nu lăsaţi copiii să utilizeze obiecte pirotehnice și supravegheaţi-i în permanență.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 12 decembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 12 decembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 12 decembrie 2024:

Loto 6/49: 31, 20, 9, 23, 28, 10

Loto 5/40: 27, 33, 25, 7, 31, 1

Joker: 23, 10, 42, 45, 30 + 11

Noroc: 5 4 1 8 0 9 4

Publicitate

Noroc Plus: 7 2 2 3 7 7

Super Noroc: 3 7 4 6 4 3

Citeste mai mult

Educație

FOTO: „Noël dans l’espace francophone”, activitate la Liceul „Demostene Botez” Trusești

Publicat

Publicitate

„Noël dans l’espace francophone” a fost activitatea interdisciplinară realizată de către elevii Liceului „Demostene Botez” Trusești care a avut în vedere punerea în practică a informațiilor obținute la limba franceză și geografie în contextul zilelor premergătoare Crăciunului.

Elevii au fost coordonați de către doamnele profesor Ionescu Ana-Claudia, Rusu Alina și Gania Cătălina. Scopul activității a urmărit valorificarea lingvistică, culturală și geografică a sărbătorii Nașterii Domnului. Elevii au luat contact prin intermediul prezentărilor și a materialelor realizate cu instrumente digitale, cu tradițiile din spațiul francofon, cu arta culinară, vestimentația, cântecele, obiceiurile și festivalurile care definesc această sărbătoare.

Crăciunul este sărbătoarea care umple de nemurire viața noastră, iar copiii au reușit prin proiectele lor să unească legăturile sufletești și materiale între țările din spațiul francofon, retrăind bucuria luminii care străbate din întuneric!

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Peste patruzeci de preoți au slujit, la Stăuceni, la înmormântarea mamei părintelui Partenie Apostoaie. „Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dăruit această MAMĂ”

Publicat

Publicitate

Peste patruzeci de preoți, în frunte cu părintele protopop Petru Fercal, au slujit, joi, în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Stăuceni, slujba de prohodire a Ortansei Apostoaie, mama părintelui Partenie, parohul Bisericii Vovidenia.

Lăcașul de cult a fost arhiplin, fiind prezenți la slujbă angajați ai Casei de Pensii, colegi ai Tatianei Apostoaiei, dar și multe rude și prieteni veniți din mai multe județe din țară pentru a-și exprima omagiul și compasiunea. A fost alături, profund îndurerat, fratele Ortansei Apostoaie, fost preot paroh la o biserică din județul Iași.

Slujba de înmormântare a încununat încă de pe pământ bunătătatea și smerenia cu care Ortansa Apostoaie  a mers pe drumul vieții. Chiar dacă își iubea cei trei copiii ca pe ochii din cap, astfel că niciun efort nu era prea mare pentru a-i vedea realizați, în inima sa a încăput lumea toată, cu durerile și neajunsurile ei. Oamenii din sat dau mărturie că nu era persoană să nu fie ajutată măcar sufletește dacă, material, nu era posibil. „Tanti Ortanța”, cum o numeau localnicii, a fost un exemplu de iubire jertfelnică pentru semeni, fără a judeca situațiile care au dus la anumite circumstanțe.

Plină de credință și nădejde, de bunătate și smerenie, a fost o credincioasă practicantă, o vrednică fiică duhovnicească. Avea scaunul său în biserică, lângă strană, care de multe ori rămânea gol și dădea „alarma” între credincioși. „Chiar întrebam de multe ori, ce a pățit, pentru că mă obișnuisem să o văd mereu acolo”, spune părintele Nicolae, parohul bisericii din sat. Realitatea era că, aproape de fiecare dată, pleca „în pelerinaj” la Biserica Vovidenia, din municipiul Botoșani, ca să-l audă pe băiatul ei cât de frumos predică oamenilor și câtă lume adună la slujbă. Mare bucurie i-a adus „Partinel”, cum îi spunea de mic, când slujea lui Dumnezeu în Sfântul ALtar, fiind o vreme și cântăreț la Stăuceni, iar apoi un preot extraordinar de apreciat și un profesor blând la seminar.

Harnică şi darnică, înțeleaptă şi răbdătoare, unind rugăciunea cu munca, Ortansa Apostoaie şi-a crescut cei trei copii (doi băieți şi o fată) în dragoste faţă de Dumnezeu şi de Biserică, de frumusețile locurilor natale şi ale sufletului românesc, susţinându-i la şcoli, pentru a se forma intelectual ca oameni.

Ajutorul ei necondiționat a fost, mai ales în ultima parte a vieții, fiica sa, Tatiana, care a moștenit de la mama sa frumusețea, blândețea, spiritul civic și iubirea necondiționată de aproapele.

Publicitate

Pentru toată osteneala și iubirea cu care a trecut prin viață, Dumnezeu a rânduit să aibă o slujbă de înmormântare de neuitat, la care au fost atât de mulți preoți, cum nu poți vedea nici la sfințirile de biserici de la sate. Slujba impresionantă, înălțătoare a întărit tuturor că mama Ortansa a pregustat Raiul încă din această viață.

„Femeia se va mântui prin naștere de prunci. Mama este numită altarul unde se zămislesc, se sfințesc și cresc copiii. Mama transmite celor născuți credința în Dumnezeu iubirea cea fără de margini, dragostea față de semeni și toată lucrarea cea duhovnicească. De aceea mama este numită altar”, a spus protopopul Petru Fercal după slujba de înmormântare.

Apoi a venit rândul părintelui Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic Botoșani, pentru a evoca existența jetfelnică a Ortansei Apostoaie, evidențiind frumoasa creștere pe care mama Ortansa a acordat-o celor  trei copii ai săi, copii care i-au fost mângâiere, bucurie și sprijin bătrâneților, spre deosebire de vremurile actuale, când multe mame varsă lacrimi pentru fiii care își uită părinții și  cad pradă patimilor acestui veac.

Despre modul în care trăia pentru Dumnezeu a vorbit duhovnicul său, Pr. Nicolae Cărăușu, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Stăuceni, care i-a călăuzit pașii pe calea mântuirii.

La final, părintele Partenie Apostoaie a avut o scurtă intervenție, care i-a emoționat pe toți cei prezenți.

„Mulțumim în primul rând lui Dumnezeu pentru toate! Mulțumim că ne-a dăruit această MAMĂ. A fost binecuvântată de Dumnezeu cu multe daruri. Mulțumesc părintelui protopop pentru toată dragostea, pentru cuvânt , pentru slujire. Mulțumesc părintelui mitropolit, Preasfințitului Nichifor, Preasfințitului Macarie, Preasfințitului Timotei care au trecut acolo ep pomelnic pe roaba lui Dumnezeu, mama, Ortansa”, a spus la începutul cuvântului Părintele Partenie, care a trecut pe lista de mulțumiri toate persoanele care s-au implicat și i-au fost alături la acestă grea încercare.

La final, preoți și credincioși au cântat la unison „Hristos a înviat din morți”, care doar la înmormântările de preoți, călugări sau la oameni virtuoși se întâlnește.

Mama Ortansa Apostoaie a fost înmormântată lângă biserică, în cavoul familiei, alături de altarul unde se săvârșesc Sfintele Liturghii pe care le-a iubit atât de mult.

Dumnezeu să 0 ierte și să o socotească cu sfinții! Colectivul redacției Botoșani24.ro este alături de părintele Partenie Apostoaie și de sora sa, Tatiana, la această grea încercare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending