Connect with us

Eveniment

Ajutor de urgență pentru victimele infracțiunilor: Voucher de până 15.000 de lei, pentru nevoile urgente. Cum poate fi solicitat

Publicat

Publicitate

Românii care au fost victime ale infracțiunilor și au pierdut sume mari de bani vor putea beneficia de un ajutor de la stat. Un proiect de act normativ publicat recent de Ministerul Justiției prevede că oamenii vor putea primi un voucher de până la 15.000 de lei pentru a-și acoperi cheltuielile curente, relatează alba24.ro.

Ministerul Justiției a inițiat, pe 3 februarie, procedura de consultare publică a Proiectului de H.G. privind aprobarea Metodologiei de emitere, distribuire și decontare a voucherelor destinate victimelor infracțiunii, pentru stabilirea cuantumului acestora, precum și a criteriilor de selectare a entităților publice și private înrolate în mecanismul de acordare și pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcționarea Ministerului Justiției.

Proiectul operaționalizează prevederile  Legii nr. 230/2022 de consolidare a ANABI, prin care a fost instituit Mecanismul naţional de susţinere a prevenirii criminalităţii, un fond care reutilizează în interes social activele confiscate în cadrul procesului penal.

Voucher de 15.000 de lei pentru victimele infracțiunilor

Conform proiectului, victimele infracțiunilor pot solicita un avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente, în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe țară, respectiv 15.000 de lei. Voucherele vor fi acordate  într-un termen de cel mult 72 de ore de la  aprobarea cererii.

Introducerea acestui mecanism de compensare, sub formă de vouchere, va contribui la simplificarea acoperirii nevoilor urgente ale victimelor, de tipul cheltuielilor de hrană, cazare, transport, medicamente, materiale sanitare etc.

Prin acest proiect este stabilită metodologia necesară pentru emiterea, distribuirea și decontarea acestor vouchere.

Publicitate

Cum se pot acorda vouchere

Solicitarea și acordarea voucherelor destinate victimelor infracțiunii se va realiza prin formularea și transmiterea unei cereri de acordare a voucherelui de către victima infracțiunii care va fi soluționată de către Comisia pentru acordarea de compensații financiare victimelor infracțiunilor. 

Pentru simplificarea reglementării, prin prezentul proiect de act normativ au fost propuse modele de cerere de acordare a voucherului și referat de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infracțiunilor.

Mecanismul de emitere, distribuire și decontare a voucherelor pentru acoperirea nevoilor urgente va institui în sarcina Ministerului Justiției, a unităților emitente, a unităților afiliate și a entităților publice și private înrolate în procedura de distribuire a voucherelor pentru acoperirea nevoilor urgente anumite atribuții și obligații în scopul asigurării accesului victimelor infracțiunii la voucherele pentru acoperirea nevoilor urgente.

Astfel, voucherele vor fi emise și distribuite anual de către unitățile emitente care își desfășoară activitatea în baza autorizației de funcționare, acordată de Ministerul Finanțelor, potrivit Legii nr. 165/2018, în temeiul unui contract încheiat cu Ministerul Justiției, potrivit prevederilor legale privind achizițiile publice.

Fondurile necesare pentru acordarea voucherelor pentru victimele infracțiunilor se va asigura de la bugetul Ministerului Justiției.

Totodată, Ministerul Justiției va stabili numărul de vouchere, valoarea lor estimată, precum și suportul pe care acestea vor fi realizate.

Unitățile emitente vor fi obligate să selecteze unitățile afiliate care acceptă vouchere pentru acoperirea nevoilor urgente pe baza unor proceduri transparente și nediscriminatorii, astfel încât să asigure o acoperire geografică națională și vor avea obligația de a comunica trimestrial Ministerului Justiției lista actualizată a unităților afiliate care acceptă voucherele.

La rândul lor, unitățile afiliate care utilizează aparate de marcat electronice fiscale potrivit dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, vor avea obligația de a evidenția pe bon fiscal distinct contravaloarea produselor comercializate care se încadrează în categoria nevoi urgente.

Emiterea voucherelor pentru acoperirea nevoilor urgente va implica respectarea anumitor condiții, respectiv, obligativitatea menționării numărului cu care au fost înseriate de către unitatea emitentă, a numelui și a adresei emitentului și datele sale de identificare, perioada de valabilitate și  interdicția de a fi utilizat pentru alte scopuri decât cel pentru care a fost emis.

Beneficiarul va putea utiliza voucherele pentru acoperirea nevoilor urgente numai în rețeaua unităților afiliate.

Voucherele pentru acoperirea nevoilor urgente vor avea valoarea aprobată de către Comisia pentru acordarea de compensații financiare victimelor infracțiunilor și o perioadă de valabilitate de 90 de zile de la data emiterii.

Proiect de act normativ stabilește că vor fi autorizate să distribuie vouchere pentru acoperirea nevoilor urgente:

  • Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului și structurile aflate în coordonarea sau subordinea acestora;
  • Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;
  • Agenției Naționale Antidrog, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne;
  • Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați;
  • orice altă entitate publică care are, potrivit legii sau actului constitutiv, ca obiect de activitate asistența și protecția victimelor și/sau asistența socială.
  • asociațiile și fundațiile cu obiect de activitate în domeniul asistenței și protecției victimelor și/sau asistenței sociale, înregistrate în lista entităților publice și private înrolate în mecanismul de distribuire a voucherelor.

Pentru înrolarea în mecanismul de distribuire a voucherelor pentru acoperirea nevoilor urgente, entitățile publice și private vor completa un formular, respectiv o cerere de înrolare.

În baza formularelor transmise de entitățile publice și a cererilor de înrolare înregistrate de entitățile private, Ministerul Justiției va întocmi o listă, iar verificarea îndeplinirii condițiilor de înscriere a entităților publice și private se va realiza de către o comisie inter-instituțională alcătuită din 5 membri numiți prin ordin al ministrului justiției, pentru un mandat de trei ani.

Cererile entităților private de înrolare în mecanismul de distribuire a voucherelor pentru acoperirea nevoilor urgente ale victimelor infracțiunilor vor fi evaluate prin raportare la  o grilă de punctaj, conform unor criterii.

Lista entităților implicate în mecanismul de distribuire a voucherelor către victimele infracțiunilor va fi publicată și actualizată anual pe pagina de internet a Ministerului Justiției.

Sancțiuni de până la 30.000 de lei pentru beneficiarii voucherelor, pentru anumite fapte

Proiectul de act normativ propune reglementarea unor contravenții în cazul nerespectării de către victimă sau de către orice altă persoană care intră în posesia voucherului a anumitor fapte:

  • utilizarea voucherelor pentru acoperirea nevoilor urgente în alt scop decât cel prevăzut de prezenta metodologie – sancțiuni între 1.000 și 10.000 de lei
  • solicitarea și/sau furnizarea de numerar în schimbul voucherelor pentru acoperirea nevoilor urgente sau pentru fracțiuni din acestea – sancțiuni între 2.000 și 20.000 de lei
  • comercializarea voucherelor pentru acoperirea nevoilor urgente contra unei fracțiuni de preț sau a altor bunuri/servicii decât cele stabilite prin lege – sancțiuni între 3.000 și 30.000 de lei

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se va realiza de către persoanele împuternicite în acest scop, desemnate prin ordin comun al Ministrului Justiției și Ministrului Afacerilor Interne.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Dar din dar se face rai”: Solidaritate la Botoșani. Sute de familii primesc ajutor la Căsuțele „Sf. Irina” de la Biserica Pacea

Publicat

Publicitate

În fiecare joi și vineri după-amiază, la Căsuțele „Sf. Irina” de la Biserica Pacea din Botoșani e forfotă mare. Sacii plini de haine, încălțăminte, jucării sau pături sunt descărcați cu grijă, sortați, aranjați și apoi împărțiți cu inima deschisă celor care au nevoie. Zeci de familii din tot județul vin aici să își aleagă ceva de îmbrăcat, o pereche de pantofi pentru copil sau o jucărie care să-i facă ziua mai senină.

Pentru voluntarii care organizează aceste acțiuni, totul se reduce la un principiu simplu: dar din dar se face rai. O mână de ajutor oferită la timp poate schimba nu doar o zi, ci o viață întreagă.

„Nu cerem nimic în schimb. Ne bucurăm doar să vedem oamenii plecând cu ce au nevoie și cu un zâmbet în plus”, spun cei care sortau azi peste 120 de saci cu haine și încălțăminte. Donațiile nu se opresc niciodată, iar efortul e uriaș. Fiecare articol trebuie verificat, aranjat, etichetat, iar totul se face cu migală și răbdare.

Voluntarii sunt inima acestui loc, iar între ei este mereu sufletul acestei acțiuni, preoteasa Anamaria Macuc. Mulți vin după serviciu, alții își iau din timpul liber. Unii sunt pensionari, bolnavi, dar nu lipsesc – pentru că știu cât contează să fii acolo pentru cel de lângă tine. „Lucrăm și pe caniculă, și în frig. Ne obosim, dar nu ne lăsăm. Așa trebuie să fie”, povestește Anamaria Macuc, ștergându-și fruntea.

Ajutorul oferit nu se limitează doar la haine și încălțăminte. Familiile primesc alimente neperisabile, lapte praf pentru bebeluși, scutece, pătuțuri, cărucioare, saltele antiescare pentru bolnavi. Tot ce poate aduce puțină alinare în viața celor care nu au nimic.

„Ne străduim să dăm totul cât mai repede, să ajungă unde trebuie. Și vrem ca cei care primesc să fie oameni care chiar au nevoie și știu să prețuiască ce primesc”, spun organizatorii.

Publicitate

Dar vara aceasta e mai aglomerată ca niciodată. Biserica Pacea e încă în șantier, iar în perioada 1–15 august acolo va funcționa gratuit o Școală de vară pentru peste 100 de copii. Spațiul e limitat și trebuie eliberat și organizat cât mai bine.

Din acest motiv, între 15 iulie și 15 august, Căsuțele „Sf. Irina” vor accepta doar donații punctuale – pentru cazuri sociale grave sau nevoi urgente, cum sunt alimentele, scutecele, laptele praf sau echipamentele medicale.

„Nu vrem să refuzăm pe nimeni, dar nu mai avem loc să le primim pe toate. Avem nevoie de înțelegere și sprijin. Nu e ușor să organizăm în același timp ajutor pentru copii din orfelinate, mame singure, bătrâni din azile, oameni bolnavi, tineri care se căsătoresc și n-au cu ce se îmbrăca”, mărturisesc voluntarii.

Deși e greu, nu renunță. Pentru că aici s-a înțeles un lucru simplu și profund: dar din dar se face rai. Și raiul se construiește cu mâinile și inimile oamenilor care nu rămân indiferenți.

Citeste mai mult

Economie

De ce plătesc românii prețuri URIAȘE pentru energia electrică? Ce spune ministrul Energiei. Din august vom avea prețuri duble

Publicat

Publicitate

Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a explicat joi, la Antena 3 CNN, de ce românii plătesc unele dintre cele mai mari prețuri pentru energie din UE, relatează mediafax.ro.

„Șantajul Rusiei” care i-a afectat pe europeni, în special pe cei din Europa de Est, a fost primul element evidențiat de ministrul român.

A doua problemă este „liberalizarea haotică făcută de un guvern iresponsabil” care pe alocuri a dus la o triplare a prețului energiei, a mai spus Ivan.

De asemenea, România și-a asumat să renunțe prin PNRR la 3.700 megawați oră pe gaz si pe cărbune, iar „acum căutăm soluții pentru a prelungi producția de energia de cărbune ”, a mai spus Bogdan Ivan.

El a cerut o analiză la ANRE. „Scopul este să scădem prețurile”, a adăugat ministrul Energiei.

Ministrul Ivan a mai arătat că aproape patru milioane de gospodării vor avea facturi la electricitate aproape duble în august. Ne-am gândit la o formulă de compensare pentru 2 milioane de gospodării, a precizat Ivan.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Secretul „Metodei Botoșani”: Strategia care a urcat promovabilitatea la Evaluarea Națională în județ cu peste 10% în 2025

Publicat

Publicitate

O metodă implementată de specialiștii în educație din județul Botoșani a dus la o creștere semnificativă a rezultatelor elevilor la Evaluarea Națională. Rata de promovare a urcat cu 10%, iar școlile din mediul rural, unde mulți elevi obțineau note sub 5, au înregistrat progrese remarcabile, relatează adevărul.ro.

A primit deja un nume, „Metoda Botoșani”, și a fost aplicată tuturor elevilor de clasa a VIII-a din județ. Aceasta a dat rezultate spectaculoase inclusiv la școlile din mediul rural unde de obicei mulți elevi nu reușeau să obțină nici măcar nota 5. Deși la Botoșani nu a fost înregistrată nicio medie de 10, anul acesta, rezultatele elevilor de nivel mediu și slab au crescut, ceea ce este un plus extraordinar pentru învățământul de masă. Botoșaniul a reușit să urce un loc în clasamentul pe Moldova și să se apropie de județele cu rezultate foarte bune.

„Trebuiau luate neapărat măsuri”

Județul Botoșani a avut o rată modestă de promovare a Evaluării Naționale. Adică avea un procent destul de mic de elevi care reușeau să obțină nota cinci sau peste nota cinci la probele de examen. Mai ales în mediul rural erau școli cu mulți elevi cu note de 2 și 3. În anul 2024, de exemplu, s-a aflat pe penultimul loc în Moldova cu 65.3% elevi cu medii peste 5 la Evaluare Națională.

Rezultatele slabe i-au determinat pe cei de la Inspectoratul Școlar Județean să caute metode de a remedia situația. După analize și consultări prelungite s-a găsit o soluție care a fost aplicată pe tot parcursul anului școlar 2024-2025, ce îmbină metode tradiționale de tipul „repetiția este mama învățăturii”, cu cele moderne de tipul analizelor și strategilor educaționale, inclusiv cu procese de follow-up. „Trebuiau luate neapărat măsuri. A fost o muncă de un an de zile, începută cu o analiză a ultimilor doi ani la Evaluare Națională și elaborare unei strategii. A fost un efort colectiv, inspectorat, profesori, elevi, părinți”, spune Bogdan Suruciuc, inspector școlar general la Botoșani. Așa s-a născut un soi de „metodă Botoșani”, un demers unic în perioada acesta, în România. Aparent, metoda este simplă.

A fost vorba despre un test inițial standardizat, cu subiect unic, la nivelul județului Botoșani, dat de toți elevii de-a VIII a la începutul anului școlar. Mai apoi au fost adăugate alte două simulări ale Evaluării Naționale, la nivel județean, pe lângă cea națională. Adică în total a fost vorba despre trei simulări, două județene și una națională, dar și un test standard, tot la nivel județean. „Ne-am gândit să implementăm următoarele măsuri în sistemul de învățământ botoșănean la nivelul clasei a VIII a. Este vorba despre testarea standardizată la clasa a VIII a cu subiect unic o dată la începutul anului școlar. Au urmat apoi două examene de simulare, la nivel județean, pe lângă simularea de la nivel național. A presupus un efort consistent”, adaugă Bogdan Suruciuc.

„S-a putut indentifica nivelul real al elevilor”

Această metodă a presupus nenumărate analize, planuri și măsuri. S-a început metodic cu testul inițial standardizat pentru a se afla nivelul real al elevilor. Subiectele au fost unice la nivelul întregului județ, iar testele nu au fost corectate de profesorii de la clasă, ci de cadre didactice din tot județul. Tocmai pentru a avea parte de o analiză obiectivă a rezultatelor și a nivelului de pregătire.

Publicitate

„S-a făcut o evaluare obiectivă a nivelului de pregătire al elevilor. Lucrările nu au fost corectate de profesorul de la clasă, ci de alți profesori. Și atunci se poate identifica nivelul real al copiilor. În baza rezultatelor care s-au obținut au putut fi identificate o serie de puncte slabe și puncte tari care să poată fi analizate și de aici să se poată desprindă o serie de planuri și măsuri care să ducă la îmbunătățirea nivelului de pregătire al elevilor”, precizează Mihaela Filip, director al Școlii Gimnaziale Numărul 13, Botoșani. După testul inițial, profesorii au putut vedea unde trebuie să insiste cu pregătirea elevilor. Simulările județene au venit ca un feedback, care i-au ajutat pe profesori să vadă dacă au reușit să-și atingă obiectivele, unde persistă lacunele și cum să procedeze.

„Atunci am putut să ne dăm seama mult mai repede de punctele slabe ale lor, de aspectele pe care le stăpânesc bine. De la o simulare la cealaltă, am putut alege metodele potrivite pentru a înregistra un progres real”, precizează profesorul de Limba română, Simona Gavril. Fiecare rezultat la testări și simulări a însemnat pentru profesori feedback-uri, prognoze, măsuri. „Am avut o prognoză, un feedback al rezultatelor și am știut ce să facem în continuare în funcție de fiecare rezultat al simulărilor. Dar a necesitat și un efort din partea noastră”, spune și Mihaela Airinei, profesor de Limba și literatura română.

Elevii obișnuiți cu evaluarile

Această metodă a fost de un real folos mai ales pentru elevi, spun profesorii. Aceștia s-au familiarizat cu subiectele, au învățat să se încadreze în timp și cum să abordeze examenul. Unii profesori spun că a fost și o adevărată pregătire psihologică pentru elevi.

Putem trage concluzia că ele au fost un lucru de ajutor în evoluția copiilor. I-au ajutat să se familiarizeze cu cerințele examenului atât al modului în care se desfășoară, al tipului de subiecte care se aplică. Copiii au învățat să-și gestioneze timpul, au învățat să-și gestioneze stresul, pentru că orice formă de evaluare implică stres. Iar copilul dacă este pus în repetate rânduri în această situație, învață cum anume poate să abordeze acest stres. Învață să privească altfel cerințele subiectului”, adaugă Mihaela Filip.

„Putem spune că avem rezultate mulțumitoare”

După Evaluarea Națională din această vară se poate spune că „metoda Botoșani” a dat rezultate uimitoare. Procentul elevilor care au obținut peste cinci la probele de examen a crescut cu peste 10%.. Adică, din cei 3361 de elevi care au participat la Evaluarea Națională în județul Botoșani, 2533 de candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5, rezultând un procent de 75.4% cu 10.1%, mai mare decât anul precedent. Totodată numărul școlilor cu 100% de elevi cu note peste 5 a crescut spectaculos. Anul trecut au fost doar trei școli cu zero elevi cu note sub cinci, în timp ce anul acesta numărul lor a crescut la 11. Multe dintre acestea din mediul rural, acolo unde se înregistrau an de an rezultate slabe.

„Clar este loc de mai bine, dar se vede că măsurile pe care le-am introdus în acest an în sistemul de învățământ botoșănean la nivelul clasei a VIII-a au dat roade. Am crescut față de anul trecut cu peste 10% și ne bucurăm în primul rând pentru elevi pentru că am putut să-i conștientizăm să învețe. Avem în acest an, iarăși printr-o comparație cu anul școlar trecut, unde am avut doar trei unități cu promovabilitate sută la sută, anul acesta avem 11 unități, inclusiv din mediul rural”, afirmă inspectorul școlar general de la Botoșani.

Deși nu a avut nicio medie de 10 la Evaluare Națională, au crescut multe notele obținute de elevii de nivel mediu. Zece elevi au obținut nota 10 la una dintre probe, adică doi la Limba și literatura română și opt la Matematică.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 10 iulie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 10 iulie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase joi, 10 iulie 2025:

Loto 6/49: 19, 44, 21, 20, 29, 12

Loto 5/40: 2, 11, 16, 10, 7, 25

Joker: 34, 24, 39, 11, 36 + 1

Noroc: 5 5 5 0 7 9 7

Publicitate

Noroc Plus: 9 7 4 4 5 0

Super Noroc: 1 6 6 5 3 3

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending