Connect with us

Eveniment

Ajutoarele „one-off”, destinate pensionarilor cu pensii mici, pe agenda ședinței de Guvern de joi

Publicat

Publicitate

Guvernul va aproba în ședința de joi ajutoarele ‘one-off’ destinate pensionarilor cu pensii mici, sprijinul fiind de 800 de lei acordat în două tranșe egale, câte 400 de lei, în luna aprilie și, respectiv, luna decembrie.

‘Prin prezentul proiect de act normativ se propune reglementarea măsurii privind acordarea unui sprijin financiar în cuantum de 800 lei, în două tranșe egale a câte 400 lei în luna aprilie 2025, respectiv decembrie 2025, pentru pensionarii sistemului public de pensii și pensionarii sistemului pensiilor militare de stat aflați în evidența caselor teritoriale/caselor de pensii sectoriale ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2.574 lei. În cazul persoanelor ale căror drepturi de pensie se deschid după data de 1 aprilie 2025, ajutorul financiar se acordă în luna decembrie 2025, în cuantum de 400 lei. În cazul pensionarilor care în luna martie 2025 respectiv, noiembrie 2025 încasează diferențe de drepturi bănești, cuvenite și neîncasate, aferente unor perioade anterioare lunii martie 2025 respectiv, noiembrie 2025, la determinarea plafonului prevăzut de prezenta Ordonanță de urgență nu se iau în considerare aceste drepturi ‘, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Executivul va aproba și un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea OUG nr. 59/2000 privind statutul personalului silvic, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 427/2001.

Prin proiect se stabilește că ‘personalul silvic prevăzut la articolul 4 alineat (1) are dreptul să primească, anual, gratuit, un volum de 6 mc lemn fasonat de foc dacă venitul salarial lunar net din luna anterioară acordării acestuia este mai mic decât salariul mediu brut pe economie’.

Va fi aprobat și un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

‘ Se propune modificarea prevederilor Codului fiscal referitoare la calculul impozitului pe veniturile din pensii și la termenul de plată al acestuia, în sensul punerii de acord cu Decizia nr. 724/2024 a Curții Constituționale a României. Modalitatea de stabilire a impozitului este cea anterioară modificărilor declarate neconstituționale, prin renunțarea la impozitul progresiv și reinstituirea cotei unice de impozitare de 10%, precum și prin reglementarea aceluiași plafon neimpozabil pentru toate veniturile de această natură, respectiv plafonul lunar de 3.000 lei, în acord cu argumentele reținute de Curtea Constituțională. Totodată, se menține mecanismul de calcul, reținere și plată a impozitului pe venitul din pensii de către plătitorii de venituri din pensii, precum și termenul de plată a impozitului reținut, respectiv până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se face plata pensiei’, conform notei de fundamentare a proiectului.

Publicitate

Printr-o altă ordonanță de urgență va fi aprobată modificarea și completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Printr-o hotărâre va fi completată HG nr. 717 /2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului ‘Noua casă’. Prin proiect se propune ‘alocarea pentru anul 2025 a unui plafon de garantare de 500 milioane lei, în vederea emiterii de garanții potrivit articolului 1 alineat (6) din OUG nr.60/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.368/2009, cu modificările și completările ulterioare, cu respectarea reglementărilor privind confidențialitatea și protecția datelor’.

Va fi aprobat, prin hotărâre, Planul de acțiuni preventive privind măsurile de garantare a securității aprovizionării cu gaze naturale în România.

Executivul va aproba și o hotărâre privind organizarea și funcționarea Institutului de Științe ale Educației.

În analiza Guvernului se va afla și un proiect de hotărâre privind aprobarea numărului mediu maxim de personal pe anul 2025 pentru operatorii economici din industria națională de apărare, care desfășoară activități conform prevederilor art. 24 din Legea nr. 232/2016 privind industria națională de apărare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Executivul va analiza și un proiect de ordonanță de urgență privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat Complexului Energetic ‘Valea Jiului’ – S.A. pentru închiderea și punerea în siguranță a minelor de huilă necompetitive Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Prezidențiale2025: Peste 5.400 de cereri de vot prin corespondență primite până marți. Termenul expiră în 2 zile

Publicat

Publicitate

Un număr de 5.430 de cereri de vot prin corespondență la scrutinul prezidențial din 4 mai s-au înregistrat până marți pe portalul www.votstrainatate.ro, în două zile urmând să expire termenul până la care cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate pot depune cereri în acest sens.

Cetățenii români din străinătate s-au putut înregistra până la data de 4 martie, ora 23:59, și ca alegător în străinătate la o secție de votare, fiind depuse 2.611 cereri în acest sens, dintre care 2.238 au îndeplinit condițiile legale prevăzute la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 370/2004 pentru a putea fi organizate, cu acordul autorităților din țara respectivă, secții de votare, conform Autorității Electorale Permanente (AEP).

La alegerile prezidențiale, alegătorul român poate vota la orice secție de votare din străinătate, chiar dacă nu s-a înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro. Înregistrarea pe portal este necesară doar pentru votul prin corespondență sau pentru înființarea unei secții de votare în localitățile sau grupurile de localități în care au optat să voteze cel puțin 100 de alegători.

Pentru a vota prin corespondență, alegătorul român trebuie să aibă domiciliul sau reședința în străinătate.

Termenul – limită de înscriere în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin corespondență este 20 martie 2025, ora 23:59.

Conform site-ului AEP, cele mai multe cereri pentru vot prin corespondență s-au înregistrat până în prezent în Germania – 1.237, urmată de Marea Britanie – 928, Elveția – 465, Franța – 446, Statele Unite – 348, Spania – 265 și Italia – 253.

Publicitate

AGERPRES

Citeste mai mult

Educație

Botoșani: Peste două sute de elevi au absentat la a doua probă a simulării examenului de Evaluare Națională pentru elevii

Publicat

Publicitate

Astăzi, 18 martie 2025, s-a desfășurat a doua probă a simulării examenului de Evaluare Națională pentru elevii clasei a VIII-a, la disciplina Matematică.

Din totalul celor 3778 de elevi înscriși, 3570 de elevi au fost prezenți, iar 208 de elevi au absentat.

„Reamintim că evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat, iar rezultatele vor fi comunicate individual în data de 31 martie 2025, iar notele nu se trec în catalog decât la solicitarea scrisă a părintelui”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Școlar Botoșani remis redacției.

Citeste mai mult

Eveniment

DNSC nu confirmă un nou potențial atac cibernetic asupra Orange România

Publicat

Publicitate

Compania Orange nu a fost contactată de către potențiali atacatori și nu a primit solicitări de negociere în legătură cu un posibil incident de securitate cibernetică, informează Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), într-un comunicat publicat marți.

‘În cursul zilei de ieri, 17.03.2025, în spațiul public s-au propagat o serie de informații cu privire la un potențial nou atac asupra companiei Orange. Mai precis, un atacator pretinde că ar fi extras date aparținând orange.com și orange.ro. Până în acest moment, compania Orange nu a fost contactată de către potențiali atacatori și nu a primit solicitări de negociere legate de un posibil incident de securitate cibernetică. Atât experți ai Orange, cât și specialiști din echipa DNSC au analizat mostrele de fișiere publicate, iar link-ul indicat trimite la aceleași arhive extrase în atacul cibernetic ce a avut loc recent asupra Orange Romania. Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) se află în contact permanent cu Grupul Orange pentru monitorizarea situației. Vom reveni cu orice informații relevante referitor la acest caz, dacă va fi necesar’, a transmis Directoratul.

În cursul zilei de luni, 17 martie, în mass-media a apărut informația potrivit căreia rețeaua de criminalitate cibernetică Babuk ar fi spart din nou sistemul companiei franceze de telecomunicații Orange și ar fi furat 1TB de informații.

Pe data de 23 februarie 2025, operatorul de telecomunicații Orange România a fost victima unui atac cibernetic, în urma căruia instituții guvernamentale, primării, unități de învățământ, autorități publice, unități spitalicești, instituții financiar-bancare și asiguratori, companii de transport și energie au fost afectate.

‘Urmare a incidentului de securitate cibernetică care a afectat operatorul de telecomunicații Orange România (Orange RO) din data de 23 februarie 2025 și mediatizat la data de 25 februarie 2025, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC sau Directoratul), în calitate de autoritate națională cu atribuții în asigurarea securității spațiului cibernetic național civil (cf. OUG 104/2021), a demarat o acțiune de analiză a incidentului cibernetic menționat. DNSC este în contact cu Orange România privind incidentul, iar din concluziile preliminare ale analizei menționăm că, pe lângă persoane fizice, au fost identificate și persoane juridice inclusiv instituții guvernamentale, primării, unități de învățământ, autorități publice, unități spitalicești, instituții financiar-bancare și asiguratori, companii de transport și energie’, a precizat DNSC, într-un comunicat de presă.

Publicitate

Potrivit informațiilor din presă, un hacker din grupul HellCat a furat și publicat 380.000 de adrese de e-mail și documente interne ale Orange România, iar diverse date confidențiale, inclusiv detalii parțiale de carduri de credit și informații angajați, au fost divulgate. Ulterior, compania a confirmat breșa într-o aplicație non-critică și a anunțat că investighează incidentul pentru a minimiza efectele atacului. AGERPRES

Citeste mai mult

Educație

Care au fost cerințele la Simularea Evaluării Naționale 2025. Subiectele la Matematică, pentru elevii de clasa a a VIII-a

Publicat

Publicitate

Simulare Evaluare Națională 2025. Elevii din clasele a VIII-a din Alba și din țară au susținut marți, 18 martie, testarea la Matematică. Rezultatele vor fi comunicate în 31 martie.

Elevii au avut la dispoziție două ore pentru rezolvarea subiectelor. Notele le vor fi comunicate individual. Acestea nu vor fi trecute în catalog, însă dacă elevii doresc pot cere acest lucru în scris.

Simularea examenului a fost organizată pentru a da posibilitatea elevilor să se obișnuiască cu condițiile de desfășurare a acestuia, în vară. Totodată, au avut ocazia să-și testeze nivelul de cunoștințe.

Simulare Evaluare Națională 2025: Subiectele la Matematică

Potrivit edupedu.ro, elevii au primit 18 exerciții și probleme.

Simulare Evaluare Națională 2025. Corectarea lucrărilor

Lucrările vor fi scanate și corectate pe platforma digitalizată. Fiecare lucrare este evaluată de către doi profesori evaluatori, selectați, cu prioritate, dintre profesorii care au urmat Programul de formare continuă în vederea constituirii Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale.

Dacă între notele acordate de cei doi evaluatori există o diferență mai mare de un punct, lucrarea este automat redistribuită altor doi profesori.

Publicitate

Nota finală este calculată luând în considerare cele patru (4) note, după eliminarea celor două note extreme, ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note-valori centrale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending