Connect with us
Publicitate

Eveniment

AJUNUL CRĂCIUNULUI. Ce să faci în noaptea de Ajun să ai noroc tot anul. Moș Ajun, fratele geamăn a lui Moș Crăciun

Publicat

Publicitate

Crăciunul este sărbătoarea care aduce aproape familia, în care căldura din case învinge frigul de afară, iar mesele sunt îmbelșugate, relatează alba24.ro. Dar și Ajunul Crăciunului, 24 decembrie, are o semnificație specială, fiindcă în seara de Ajun românii merg la colindat.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au avut o serie de tradiții. Tradiții fie ele populare fie că vorbim de cele biblice. Moș Crăciun, Moș Ajun, sunt personajele principale care patronează Ajunul Crăciunului.

Mai mult de atât, se spune Moș Ajun că ar fi fost frate geamăn cu Moș Crăciun. Aceștia seamănă între ei ca două picături de apă.

Ajunul Crăciunului, în tradiția populară, este sărbătoarea de sfârșit de an patronată de Moș Ajun.

Cine este Moș Ajun fratele geamăn a lui Moș Crăciun

Totodată, se știe despre Moș Ajun că ar fi fost ultimul dintre apostoli. El a poruncit să se dea flăcăilor colaci. Tot el a zis să se umble cu colindatul.

Publicitate

Conform tradiției, Maica Domnului, înainte de a naște, a cerut ajutor lui Moș Ajun. Acesta, considerându-se prea sărac, a trimis-o către fratele său mai înstărit – Moș Crăciun.

Astfel, Fecioara Maria a născut în staulul al cărui stăpân era Moș Crăciun. Moș Ajun este sărbătorit pe 24 decembrie.

Tradiții de Ajun. Ce să faci și să nu faci cu o zi înainte de Crăciun

Publicitate

În noaptea de Ajun nu e bine să dormi pe paie sau prin fân în grajdul animalelor. În această noapte boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Hristos. Hristos care s-a născut în iesle și pe care aceștia l-au încălzit cu suflarea lor.

Se spune că în Ajun de Crăciun cerurile se deschid. Minunea nu poate fi văzută decât de oamenii credincioși și buni la suflet.

O superstiție ne învață că în noaptea de Crăciun nu trebuie să deschidem ușa nimănui. Motivul: ne va zbura norocul din casă.

În multe regiuni ale țării de Ajunul Crăciunului, preotul umblă cu icoana nașterii lui Iisus Hristos.

Alte obiceiuri în seara dinaintea Crăciunului: Ajun de Crăciun

Se spune că pentru a avea noroc, în decursul vieții, nu trebuie să mănânci nimic în ajun de Crăciun.

În ziua de Ajun, când gospodinele ies prima dată în curte, trebuie să adune câteva surcele. Apoi să le împrăștie prin casă: aceste surcele se numesc “pui”.

Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun.  Dacă fac asta o să le meargă bine și să nu o să le piardă la roit.

Gospodinele trebuie să fiarbă pentru masa de Ajun mai toate felurile de bucate. Așa le vor avea și în anul următor.

La Ajunul Crăciunului se pune puțină otavă pe masă. După sărbători se va da vacilor să o mănânce. Astfel le va merge bine și se vor înmulți.

În ajunul de Crăciun este bine să li se dea copiilor să mănânce bostan, pentru a fi sănătoși tot anul.

În unele locuri, există obiceiul conform căruia fetele nemăritate trebuie să țină post negru pentru a-și putea visa ursitul.

În alte regiuni fetele, pentru a-și vedea ursitul, lasă afară peste noapte puțin din toate felurile de mâncare negustate. Astfel ursitul va veni și va gusta, iar acestea vor putea să-l vadă.

Trebuie să trimiți mesaje și urări de Crăciun la rude, prieteni, colegi. Este rost de împăcare cu persoanele cu care te-ai certat.

Masa de Crăciun

Masa de Crăciun este o adevărată provocare pentru gospodinele care se respectă. Vă reamintim unele dintre produsele tradiţionale care nu trebuie să lipsească din meniul sărbătorii.

De la Ignat, după „tăiatul porcului”, preparatele din carne de porc ar trebui să se regăsească în orice gospodărie.

Vorbim despre cârnaţi, maioş, tobă, piftie, slănină fiartă, sângerete, dar şi şniţele ori chiftele.

Toate acestea pot fi servite pe platouri de aperitive frumos aranjate în culorile Crăciunului. De asemenea trebuie asortate cu zacuscă de vinete şi alte legume.

Mâncarea tradiţională românească, sarmalele, sunt pregătite din timp şi reprezintă felul principal.

Friptura de porc, cu diferite garnituri nu trebuie să lipsească. Murăturile completează meniul unei mese mult aşteptate după perioada postului.

La desert, nu trebuie să lipsească plăcintele de casă şi cozonacii.La categoria băuturi, în funcţie de preferinţe, ţuica şi vinul.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un fotograf NYT a surprins imaginea glonţului în timp ce se apropia de Trump. Imaginea face înconjurul lumii

Publicat

Publicitate

Trump a fost împuşcat la un miting din Butler, Pennsylvania, iar Doug Mills, un fotograf veteran al New York Times, a surprins imaginea glonţului care trecea pe lângă capul fostului Preşedinte Donald J. Trump. Atacatorul a fost ucis de Serviciile Secrete ale SUA, relatează mediafax.ro.

Trump a fost împuşcat în partea superioară a urechii drepte la un miting din Butler, Pennsylvania. Mitingul avea loc cu doar câteva zile înainte de Convenţia Naţională Republicană, unde Trump urma să-şi anunţe candidatul la funcţia de Vicepreşedinte.

Documentând mitingul de campanie din Pennsylvania de sâmbătă după-amiază, care s-a transformat într-un atentat la viaţa unui fost Preşedinte, Doug Mills, un fotograf veteran al New York Times, a surprins imaginea glonţului care trecea pe lângă capul fostului Preşedinte Donald J. Trump.

Mills folosea o cameră digitală Sony capabilă să capteze imagini cu până la 30 de cadre pe secundă. A făcut aceste fotografii cu o viteză de expunere de 1/8.000 de secundă – extrem de rapid, conform standardelor din industrie.

Atacatorul a fost ucis de Serviciile Secrete ale SUA. FBI l-a identificat ca fiind „Thomas Matthew Crooks”, un tânăr de doar 20 de ani din Bethel Park, Pennsylvania, potrivit CNN.

Sursa foto: NY Times

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (264)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Prin intermediul scriitorului Al. D. Funduianu citesc lunar revista “Cafeneaua literară”, aflată sub directoratul lui Virgil Diaconu. În aceste zile toride mi-am propus să citesc şi cartea aceluiaşi Virgil Diaconu, “Destinul poeziei moderne” (Editura “Brumar”, Timişoara, 2008).

Volumul se deschide cu  un cuvânt al autorului intitulat “Cultura şi cultura de masă”, cu evidente tente eseistice.  Virgil Diaconu constată existenţa a două culturi paralele: cultura înaltă şi cultura de masă, despre cea de-a doua afirmând: “…însuşi termenul “cultură de masă” pare a fi o contradicţie în termeni. Dacă o operă, un eveniment, o publicaţie este “de cultură”, atunci ea nu este “de masă”, şi asta pentru că la nivelul masei organul spiritual nu există”. Continuă Virgil Diaconu: “… de masă sunt manelele şi telenovelele, ca unele care împlinesc gustul celor mulţi. De masă sunt filmele indiene şi filmele comerciale americane, care fac bani din naivitatea majorităţii. De masă este cultura de amatori, “Cântarea României” socialiste…”.

Cu toate acestea, Virgil Diaconu va accepta existenţa celor două culturi, CULTURA ÎNALTĂ (high culture) şi CULTURA JOASĂ (low culture). Prima are un anumit grad de superioritae şi este  destinată spiritelor  educate, cea de-a doua, adesea trivială, pe gustul şi aşteptările celor mai mulţi. Pentru diferenţiere, autorul impune conceptul de valoare, aspect care îl determină să clasifice şi modalităţile de expresie ale creativităţii: una cultă şi alta joasă. Există aici şi o sensibilă armonizare cu ceea ce  Lucian Blaga numea “cultură minoră” şi “cultură majoră” şi care s-ar afla într-o evidentă interdisciplinaritate.  Mai trebuie să ţinem cont că eseul  lui Virgil Diaconu a fost scris în 2008, adică acum 16 ani,  iar cercetătorii în domeniu  acceptă că noua realitate culturală a evoluat, la acest fapt contribuind infrastructura tehnologică a comunicării sociale, crescând rolul imaginii.  Astfel că, de la “cultura de masă” s-a trecut repede la concepte precum  “industria culturală”, la “cultura de consum”, la “cultura mozaicată”, ca astăzi să o denumim “cultură media”, neîndrăznind  s-o definim pe cea de mâine, un “mâine”, cred eu, foarte aproape.

Revenind la cultura înaltă, cea care-l interesează pe Virgil Diaconu, acesta trece  la a formula câteva disjuncţii  între cele emise şi modalităţile de receptare: 1. “receptorul operei de artă este mereu inegal”; 2. “receptorul poate fi competent artistic sau nu poate fi”; 3. “opera de valoare, de multe ori este disjunctă cu receptorul, ele alcătuind două lumi paralele”; 4. “fără un rezonator estetic, mesajul operei este expediat în gol”. Concluzionează Virgil Diaconu: “Dacă faci artă, ştii că rezonatorii estetici sunt în mod inevitabil puţini. Şi dacă continui să faci artă, înseamnă că deja ai ales  să te adresezi celor puţini. Şi alegi să te adresezi celor puţini nu pentru că îi ignore pe cei mulţi sau dintr-o motivaţie mofturist-elitistă, ci te adresezi lor din simplul motiv că tocmai ei sunt aceia care îţi înţeleg mesajul artistic, aceia în care limbajul artistic are rezonanţă. Regula este simplă: dacă faci artă, nu vei fi receptat decât de rezonatorii artistici (estetici), care sunt minoritari”.

Privind evoluţia celor două culturi, Virgil Diaconu descoperă o pierdere din autenticitate şi  din mirajul mitologic ale culturii populare, pe când cea înaltă  suportă o alternanţă de câştiguri şi pierderi.  Autorul exemplifică prin opera de artă modernă, ca una specifică modelului de cultură înaltă,  unde “sunt detectabile două mişcări contrare: câştigă în înălţime cu paşi mici prin autori autentici şi pierde prin cedările în faţa culturii de masă, preluându-i tehnicile, limbajul sau temele dominante”. Câţiva vectori care contribuie la degradarea culturii înalte, din perspectiva lui Virgil Diaconu, ar fi: 1. “existenţa şi mişcarea contrară a celor două direcţii din sânul artei înalte – una spre calitate, valoare, şi alta  înspre pseudovaloare”; 2. “existenţa unei creativităţi debile”; 3. “democratizarea forţelor creatoare nu înseamnă, musai, şi eficienţă valorică”; 4. “tendinţa de autoflagelare şi de suicid a însăşi culturii înalte”.

Publicitate

Merită reţinut finalul acestu eseu cu valoare de cuvânt al autorului: “Dar nu atât  caracterul scindat şi eteroclit al culturii contemporane înalte este atât de îngrijorător, cât faptul că în blenoragia evaluărilor postmoderne opera modestă sau ratată valoric este etichetată adesea ca opera de valoare… Din acest punct, chiar că ne întrebăm ce mai este, ce mai poate să fie cultură contemporană înaltă! Ne întrebăm dacă valorizatorii de specialitate ai operei de cultură nu aduc cumva mai multă confuzie în şi aşa plina de problem cultură înaltă…”.

Problematica prezentată în primele 5 pagini, şi expusă aici,  va suporta o dezvoltare pe încă 170 de pagini după următoarea arhitectură: “Orizontul poeziei”, “Destinul literaturii” şi “Critica poeziei”. (VA URMA)

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Pe 35 de modele de telefoane NU va mai funcționa WhatsApp din vara 2024. LISTA telefoanelor

Publicat

Publicitate

Mai multe telefoane nu vor mai suporta WhatsApp din vara anului 2024. 35 de modele nu vor mai fi compatibile cu aplicația de mesagerie. Pentru câteva dintre telefoanele menționate mai jos, problemele au început fie de la 1 ianuarie, fie din aprilie. Cu toate acestea, majoritatea vor pierde suportul WhatsApp în această vară, relatează alba24.ro.

Lista include modele de la Samsung, Motorola, Huawei, Sony, LG, dar și Apple, transmite www.gizchina.com.

Prin urmare, este recomandat să verificați lista de mai jos pentru a afla dacă ar trebui sau nu să vă schimbați dispozitivul mobil pentru a continua să utilizați dispozitivul WhatsApp în siguranță.

Interesant este că unele dispozitive din listă sunt vechi, dar din cauza hardware-ului decent sau a incapacității de a face upgrade, unii utilizatori încă folosesc aplicația de mesagerie prin intermediul lor.

În prezent, WhatsApp recomandă utilizarea aplicației doar dacă aveți un dispozitiv cu Android 5.0 (sau o versiune ulterioară) sau un iPhone cu iOS 12 (sau o versiune ulterioară).

LISTA telefoanelor pe care nu va mai funcționa WhatsApp: Modele

SAMSUNG

Publicitate
 • Galaxy Ace Plus
 • Galaxy Core
 • Galaxy Express 2
 • Galaxy Grand
 • Galaxy Note 3 N9005 LTE
 • Galaxy Note 3 Neo LTE+
 • Galaxy S 19500
 • Galaxy S3 Mini VE
 • Galaxy S4 Active
 • Galaxy S4 mini I9190
 • Galaxy S4 mini I9192 Duos
 • Galaxy S4 mini I9195 LTE
 • Galaxy S4 Zoom

MOTOROLA

 • Moto G
 • Moto X

APPLE

 • iPhone 5
 • iPhone 5C
 • iPhone 6
 • iPhone 6S Plus
 • iPhone 6S
 • iPhone SE

HUAWEI

Publicitate
 • Ascend P6 S
 • Ascend G525
 • Huawei C199
 • Huawei GX1s
 • Huawei Y625

LENOVO

Lenovo 46600

Lnovo A858T

Lenovo P70

Lenovo S890

SONY

 • Xperia E3

LG

Optimus 4X HD P880

Optimus G

Optimus G Pro

Optimus L7

Citeste mai mult

Eveniment

TAUR, rămas captiv într-o fântână, salvat de pompierii militari și voluntari din Săveni

Publicat

Publicitate

Rămas captiv într-o fântână, un taur a fost salvat de pompierii militari și voluntari. Acesta a căzut în puțul adânc de aproximativ doi metri, iar localnicii au încercat să îl ajute pe proprietar să îl elibereze. Eforturile lor au fost zadarnice, motiv pentru care au sunat la 112.

Chemați în ajutor, pompierii din cadrul Stației Saveni au ajuns, în cel mai scurt timp, la fața locului, cu o autospecială de intervenție și accesorii specifice. Acestora li s-a alăturat și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Săveni, cu un buldoexcavator.

Pentru a putea ajunge la animal, s-a săpat în jurul fântânii și s-a îndepartat primul tub, cu ajutorul utilajului.

Folosindu-se de kitului de salvare din spații înguste, pompierii au reuşit să îl aducă la suprafaţă. Acesta nu a fost rănit.

Intervenţia, care s-a încheiat în urmă cu puțin timp, a durat aproape o oră. Întâmplarea a avut loc în gospodăria unui localnic din Petricani.

“În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Publicitate

Iată și câteva imagini de la acțiunea pompierilor:

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending