Connect with us

Eveniment

AJUNUL CRĂCIUNULUI. Ce să faci în noaptea de Ajun să ai noroc tot anul. Moș Ajun, fratele geamăn a lui Moș Crăciun

Publicat

Crăciunul este sărbătoarea care aduce aproape familia, în care căldura din case învinge frigul de afară, iar mesele sunt îmbelșugate, relatează alba24.ro. Dar și Ajunul Crăciunului, 24 decembrie, are o semnificație specială, fiindcă în seara de Ajun românii merg la colindat.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au avut o serie de tradiții. Tradiții fie ele populare fie că vorbim de cele biblice. Moș Crăciun, Moș Ajun, sunt personajele principale care patronează Ajunul Crăciunului.

Mai mult de atât, se spune Moș Ajun că ar fi fost frate geamăn cu Moș Crăciun. Aceștia seamănă între ei ca două picături de apă.

Ajunul Crăciunului, în tradiția populară, este sărbătoarea de sfârșit de an patronată de Moș Ajun.

Cine este Moș Ajun fratele geamăn a lui Moș Crăciun

Totodată, se știe despre Moș Ajun că ar fi fost ultimul dintre apostoli. El a poruncit să se dea flăcăilor colaci. Tot el a zis să se umble cu colindatul.

Conform tradiției, Maica Domnului, înainte de a naște, a cerut ajutor lui Moș Ajun. Acesta, considerându-se prea sărac, a trimis-o către fratele său mai înstărit – Moș Crăciun.

Astfel, Fecioara Maria a născut în staulul al cărui stăpân era Moș Crăciun. Moș Ajun este sărbătorit pe 24 decembrie.

Tradiții de Ajun. Ce să faci și să nu faci cu o zi înainte de Crăciun

În noaptea de Ajun nu e bine să dormi pe paie sau prin fân în grajdul animalelor. În această noapte boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Hristos. Hristos care s-a născut în iesle și pe care aceștia l-au încălzit cu suflarea lor.

Se spune că în Ajun de Crăciun cerurile se deschid. Minunea nu poate fi văzută decât de oamenii credincioși și buni la suflet.

O superstiție ne învață că în noaptea de Crăciun nu trebuie să deschidem ușa nimănui. Motivul: ne va zbura norocul din casă.

În multe regiuni ale țării de Ajunul Crăciunului, preotul umblă cu icoana nașterii lui Iisus Hristos.

Alte obiceiuri în seara dinaintea Crăciunului: Ajun de Crăciun

Se spune că pentru a avea noroc, în decursul vieții, nu trebuie să mănânci nimic în ajun de Crăciun.

În ziua de Ajun, când gospodinele ies prima dată în curte, trebuie să adune câteva surcele. Apoi să le împrăștie prin casă: aceste surcele se numesc “pui”.

Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun.  Dacă fac asta o să le meargă bine și să nu o să le piardă la roit.

Gospodinele trebuie să fiarbă pentru masa de Ajun mai toate felurile de bucate. Așa le vor avea și în anul următor.

La Ajunul Crăciunului se pune puțină otavă pe masă. După sărbători se va da vacilor să o mănânce. Astfel le va merge bine și se vor înmulți.

În ajunul de Crăciun este bine să li se dea copiilor să mănânce bostan, pentru a fi sănătoși tot anul.

În unele locuri, există obiceiul conform căruia fetele nemăritate trebuie să țină post negru pentru a-și putea visa ursitul.

În alte regiuni fetele, pentru a-și vedea ursitul, lasă afară peste noapte puțin din toate felurile de mâncare negustate. Astfel ursitul va veni și va gusta, iar acestea vor putea să-l vadă.

Trebuie să trimiți mesaje și urări de Crăciun la rude, prieteni, colegi. Este rost de împăcare cu persoanele cu care te-ai certat.

Masa de Crăciun

Masa de Crăciun este o adevărată provocare pentru gospodinele care se respectă. Vă reamintim unele dintre produsele tradiţionale care nu trebuie să lipsească din meniul sărbătorii.

De la Ignat, după „tăiatul porcului”, preparatele din carne de porc ar trebui să se regăsească în orice gospodărie.

Vorbim despre cârnaţi, maioş, tobă, piftie, slănină fiartă, sângerete, dar şi şniţele ori chiftele.

Toate acestea pot fi servite pe platouri de aperitive frumos aranjate în culorile Crăciunului. De asemenea trebuie asortate cu zacuscă de vinete şi alte legume.

Mâncarea tradiţională românească, sarmalele, sunt pregătite din timp şi reprezintă felul principal.

Friptura de porc, cu diferite garnituri nu trebuie să lipsească. Murăturile completează meniul unei mese mult aşteptate după perioada postului.

La desert, nu trebuie să lipsească plăcintele de casă şi cozonacii.La categoria băuturi, în funcţie de preferinţe, ţuica şi vinul.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

CUTREMUR de peste 5 grade pe scara Richter în România. A avut loc la adâncimea de 6.4 kilometri

Publicat

Uu cutremur a zguduit marți seara, în jurul orei 20.26, zona Crișana, Arad, fiind un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.3, la adâncimea de 6.4 kilometri.

Cutremurul s-a produs la 24kilometri E de Arad, 50 kilometri NE de Timisoara, 74 kilometri SE de Bekescsaba, 93 kilometri N de Reșița.

Reprezentanții ISU Arad anunță că sunt două solicitări pentru degajarea unor elemente de construcție de pe clădiri – strada Mărășești și Lucian Blaga.

„Până la această oră nu sunt raportate probleme deosebite. Revenim cu informații”, a declarat Ruxandra Klein, purtător de cuvânt al ISU Arad.

Cutremurul s-a resimțit nu doar în România, ci și în Croația, Ungaria și Serbia.

Citeste mai mult

Administratie

Începe construirea noii creșe de la Bucecea. Amplasamentul a fost predat constructorului

Publicat

Liderii administrației publice de la Bucecea au anunțat astăzi că s-a făcut un nou pas pentru construirea noii creșe de la Bucecea.

Anunțul a fost făcut de Angel Gheorghiu, primarul orașului Bucecea, care a explicat că a predat amplasamentul constructorului pentru obiectivul “Construire creșă mică” în orașul Bucecea.

Noua investiție va fi realizată cu finanțare europeană prin PNRR de la Compania Națională pentru Investiții, instituție aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării,  Lucrărilor Publice și Administrației.

Valoarea investiției actualizate este de 5.500.000 lei ( 1.100.000 euro ), clădirea fiind pe model NZEP cu eficientă ridicată energetică ( Pompe de căldură, panouri fotovoltaice, etc), termenul de execuție fiind de 12 luni.

“Constructorul va demara efectiv lucrările de săptămâna viitoare, până atunci începe organizarea de șantier. Construcția va avea o amprenta la sol de aproximativ 1244 mp, și va avea spații de joacă pentru copii atât în interior cât și în exterior, camere pentru îngrijitori, bucătărie, spații recreative, spații de odihnă, spălătorie etc.”, a transmis primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu.

Citeste mai mult

Educație

Se stinge GREVA profesorilor? Zece mii de cadre didactice s-au întors la cursuri. Profesorii din Botoșani, în top 5

Publicat

Peste 10.000 de cadre didactice din România s-au întors la catedră. Potrivit Ministerului Educației, la nivel național, în perioada 31 mai – 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice, relatează alba24.ro.

Situația la nivel național

Potrivit Ministerului Educației, după adoptarea Ordonanței de Urgență 53/2023, situația la nivel național se prezintă astfel:

În perioada 31 mai – 6 iunie, procentul cadrelor didactice care se află în grevă a scăzut cu 4,78 și, la nivel general, cu 5,26 (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic).

Față de datele primite în 31 mai, în 6 iunie se constată că numărul cadrelor didactice care continuă greva a scăzut în toate județele, cu excepția județului Covasna (+1,1%).

La nivel general, cei mai mulți angajați din sistemul preuniversitar și-au reluat activitatea în județele: Vâlcea (12,6%), Ialomița (11,8%), Teleorman (11%), Botoșani (10,3%), București (9%), Buzău (8%).

În perioada 31 mai – 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice

La nivel național, conform raportărilor primite de la inspectoratele școlare județene/al Municipiului București, în 1.007 unități de învățământ procentul cadrelor didactice de participare la grevă este 0 (cu 168 de unități mai mult decât în 31 mai), iar în 233 de unități participă întregul personal didactic (cu 42 de unități de învățământ mai puțin față de 31 mai).

Niciun județ nu a raportat o participare la grevă a personalului din învățământul preuniversitar de 100%.

Datele prezentate sunt cele transmise de inspectoratele școlare județene/al Municipiului București.

Întâlnire între sindicate, părinți și Ministerul Educației

Referitor la întâlnirea desfășurată marți, 6 iunie, între reprezentanții Ministerului Educației, ai elevilor, ai părinților și ai sindicatelor reprezentative din învățământul preuniversitar, respectiv Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, toți cei prezenți au agreat că, în acest moment, nu se impune modificarea datelor de desfășurare a probelor examenelor naționale.

De asemenea, Ministerul Educației a invitat reprezentanții federațiilor sindicale la o nouă întâlnire, pentru finalizarea negocierilor pe Contractul Colectiv de Muncă, a anunțat ministerul, într-un comunicat.

Citeste mai mult

Administratie

Hlipiceni: Un nou MONUMENT dedicat EROILOR neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial

Publicat

Un nou monument dedicat eroilor neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial va fi inaugurat la mijlocul aceste săptămâni în județul Botoșani, mai exact în comuna Hlipiceni, un monument care a fost realizat Preacuviosului părinte arhimandrit Ciprian Grădinaru și autoritățile din România cu sprijinul unui sculptor din Soroca, Republica Moldova.

Anunțul a fost făcut de prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă, reprezentantul Guvernului în teritoriu, care a condus astăzi cea de-a doua ședință de organizare a festivității de dezvelire și sfințire a ”Monumentului dedicat Eroilor neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial” din comuna Hlipiceni.

Ceremonialul militar și religios va avea loc joi, 8 iunie 2023, la ora 11:00.

”Monumentul dedicat Eroilor neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial” a fost edificat în centrul comunei Hlipiceni, cu rol de obiectiv comemorativ și memorial, prin strădania Preacuviosului părinte arhimandrit Ciprian Grădinaru, fiu al satului și cetățean de onoare al comunei și cu sprijinul primăriei Hlipiceni, în memoria ostașilor din satul Hlipiceni, care și-au jertfit viața pentru țară și credință, a transmis prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă.

Monumentul a fost realizat de sculptorul Ion Lozan din Soroca, Republica Moldova, a mai adăugat sursa citată.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending