Connect with us

Eveniment

Aeronave spaniole de luptă, de mare viteză, au zburat astăzi la înălțimi mici în România

Publicat

Publicitate

Forțele Ariene Române au anunțat că mai multe aeronave de luptă de mare viteză au derulat zboruri de antrenament la înălţimi mici, în estul, sud-estul dar și centrul ţării, relatează alba24.ro.

Aeronavele aparțin Forţelor Aeriene Spaniole. Acestea vor executa zborurile inclusiv până joi, 13 mai.

Potrivit sursei citate ”aceste activităţi de zbor, sunt în concordanţă cu reglementările aeronautice în vigoare, având drept scop creşterea nivelului de antrenare a personalului navigant şi menţinerea capacităţii acţionale în cadrul alianţei”.

De asemenea, ”Statul Major al Forţelor Aeriene se preocupă constant pentru diminuarea impactului activităţilor aeronautice asupra comunităţii locale, urmărind în acelaşi timp îndeplinirea obiectivelor de pregătire a piloţilor, în conformitate cu cerinţele specifice, obiective care includ şi executarea unor antrenamente adecvate condiţiilor actuale”.

foto: rol ilustrativ; Facebook/ Forțele Ariene Române

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

COD GALBEN de instensificări ale VÂNTULUI, pentru 43 de comune din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o atenționare nowcasting tip cod galben de instensificări ale vântului, pentru o parte din județul Botoșani.

Aceasta este valabilă astăzi, între orele 19.15 – 22:00. Potrivit meteorologilor, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50 …70 km/h.

Localitățile vizate sunt: Botoșani, Dorohoi, Flămânzi, Vorona, Ungureni, Hudești, Corni, Mihai Eminescu, Frumușica, Suharău, Bălușeni, Lunca, Tudora, Vlădeni, Cristești, Vorniceni, Curtești, Răchiți, Copălău, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Dersca, George Enescu, Gorbănești, Hilișeu-Horia, Broscăuți, Coșula, Sulița, Pomârla, Stăuceni, Roma, Unțeni, Mihăileni, Nicșeni, Corlăteni, Leorda, Blândești, Cordăreni, Brăești, Văculești, Lozna și Dimăcheni.

În condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul într-un timp foarte scurt la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate, etc..

Pentru a preveni situațiile de urgență, ISU Botoșani recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

✔ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

Publicitate

✔ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

✔ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

✔ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

✔ nu atingeți firele căzute la pământ.

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați la 112!

Citeste mai mult

Economie

2024, cel mai bun an pentru infrastructură din istorie: Au fost deschiși 197 de kilometri de drumuri de mare viteză. 100 km pe Autostrada Moldovei A7

Publicat

Publicitate

Anul 2024 a marcat un progres semnificativ în dezvoltarea infrastructurii de transport din România, cu un record absolut de 197 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres deschiși circulației. Această realizare ridică rețeaua națională de drumuri de mare viteză la peste 1.270 de kilometri.

Un an istoric pentru infrastructura de transport

Printre cele mai importante proiecte finalizate se numără:

  • 100 km din Autostrada A7, care asigură pentru prima dată o conexiune între A7 și A3.
  • Legătura dintre Autostrada de Centură a Capitalei (A0) și A2, un nod strategic pentru traficul din sudul țării.
  • Infrastructura feroviară: Premiera achiziționării și punerii în circulație a primului tren electric din ultimii 35 de ani, parte a unui program ambițios de modernizare ce include 189 de trenuri noi.
  • Aeroportul Internațional Traian Vuia din Timișoara a inaugurat primul terminal Schengen modern din țară.

Perspective ambițioase pentru 2025

Guvernul și-a stabilit o țintă și mai ambițioasă pentru anul 2025, propunând deschiderea a peste 200 de kilometri de drumuri de mare viteză. Printre obiectivele majore se numără:

  • Legătura directă între Craiova și Constanța pe ruta DEx12-A1-A0-A2.
  • Conexiunea Bacău-București prin A7-A3-A0.
  • Continuarea introducerii de noi trenuri electrice în circulație.

Performanțe remarcabile ale constructorilor în 2024

Constructorii autohtoni și străini au avut realizări notabile:

  • UMB a deschis 97,34 km, depășind cu 24% estimările inițiale.
  • Asocierea Ozaltin-Strade/Mineralport-Visio a finalizat 17,7 km din DEx12 Craiova-Balș, surprinzând prin respectarea termenului de livrare.
  • Strabag a inaugurat la timp DEx16 lângă Oradea, iar WeBuild a devansat termenul pe tronsonul Pitești-Curtea de Argeș.
  • Pizzarotti și Retter au reușit, în ciuda dificultăților, să finalizeze capătul sudic al A7 între Dumbrava și Mizil.

Dificultăți și întârzieri

Nu toate proiectele au fost însă livrate la timp:

  • Aktor a amânat finalizarea a 18 km pe A0 Sud pentru mai 2025.
  • Dimex și Con-A au întâmpinat probleme pe DEx Tureni, prelungind termenul până în vara lui 2025.
  • Coni-Trace și Alsim Alarko au avut întârzieri semnificative, afectând proiectele A7 Mizil-Buzău Vest și A0 Sud.

Anul 2024 a fost unul de referință pentru infrastructura din România, iar planurile pentru 2025 promit să continue acest trend ascendent. Cu un angajament puternic din partea autorităților și implicarea constructorilor performanți, rețeaua de transport din România ar putea cunoaște o transformare semnificativă în anii următori.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Femeie dispărută la Ungureni. Poliția face apel pentru găsirea acesteia. Dacă o vedeți sunați la 112

Publicat

Publicitate

O femeie în vârstă de 48 de ani din localitatea Ungureni, județul Botoșani, a fost dată dispărută de familie, iar polițiștii au demarat cercetări pentru localizarea sa.

Potrivit autorităților, la data de 1 ianuarie 2025, în jurul orei 13:30, Rurac Mariana-Minodora, în vârstă de 48 de ani, a plecat voluntar de la domiciliu și nu s-a mai întors. În momentul plecării, aceasta purta pantaloni de blugi bleumarin, o geacă albă și ghete negre.

Femeia are o înălțime de 160 cm, cântărește aproximativ 70 kg și are o constituție atletică. S-a născut pe 23 decembrie 1977, la Întorsura Buzăului, județul Covasna. Familia face apel la populație pentru orice informație care ar putea ajuta la găsirea sa.

Polițiștii roagă cetățenii care pot oferi detalii despre Rurac Mariana-Minodora să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul de urgență 112.

Citeste mai mult

Eveniment

Aproape 7000 de pasageri în plus pe Aeroportul Suceava din cauza curselor deviate din cauza ceții de pe aeroporturile Iași și Bacău din ultima perioadă

Publicat

Publicitate

Un număr de aproape 7000 de pasageri au fost debarcați și îmbarcați pe Aeroportul Suceava în ultimele zile ale anului 2024 și în prima zi a anului 2025 provenind de la aeronave care au fost deviate din cauza ceții de pe aeroporturile din Iași și Bacău, scrie newsbucovina.ro.

Astfel, potrivit unei statistici, în ultima decadă a lunii decembrie 2024 pe Aeroportul Suceava au fost deviate din cauza condițiilor meteo nefavorabile de pe aeroporturile Iași și Bacău un număr de 29 de aeronave, iar prima zi a noului an au fost deviate alte 13 curse.

Ca urmare, au fost debarcați pe Aeroportul Suceava un număr de peste 5500 de pasageri proveniți din aeronavele rerutate și au fost îmbarcați aproape 1.300 de pasageri.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending