Connect with us

Actualitate

ADMITERE Școala de Poliție: Trei candidați pe un loc în a doua sesiune 2022. Sunt înscriși 5000 de tineri

Publicat

Publicitate

Aproximativ 5.000 de candidați s-au înscris pentru examenul de admitere la Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” – Câmpina și Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” – Cluj-Napoca, a anunțat IGPR, citat de alba24.ro.

Pe cele 1.340 de posturi scoase la concurs în cadrul Școlii de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” – Câmpina, s-au înscris 3.936 de candidați.

Pe cele 300 de posturi de la Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” – Cluj-Napoca, s-au înscris 949 de candidați.

Sunt circa trei candidați pe un loc.

Admitere Școala de Poliție 2022: etapele de admitere

Sesiunea de admitere cuprinde mai multe etape. După încheierea perioadei de recrutare, sunt planificate evaluarea psihologică a candidaților, proba de evaluare a performanței fizice, susținerea probei de evaluare a cunoștințelor, iar, la final, examinarea medicală a candidaților rămași în concurs.

Publicitate

Proba de evaluare a performanței fizice va fi susținută indiferent de unitatea de învățământ pentru care candidatul a optat, în centrele zonale de selecție, astfel:

  • Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” – pentru candidații din Municipiul București și județele: Argeș, Călărași, Constanța, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Teleorman, Tulcea;
  • Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina – pentru candidații din județele: Brașov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea;
  • Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca – pentru candidații din județele: Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sălaj, Sibiu
  • Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea – pentru candidații din județele: Arad, Bihor, Caraș-Severin, Satu Mare, Timiș
  • Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani – pentru candidații din județele: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni – pentru candidații din județele: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui

Candidații care au promovat proba de evaluare a performanței fizice vor susține proba de evaluare a cunoștințelor, la data de 10 decembrie 2022, iar rezultatele obținute vor fi postate pe site-ul oficial al unității de învățământ pentru care optează, informează IGPR.

Evaluarea psihologică – Admitere Școala de Poliție – a doua sesiune 2022

Evaluarea psihologică a candidaților se realizează până la data de 11 noiembrie 2022, potrivit planificării.

Probele de concurs Admitere Școala de Poliție – a doua sesiune 2022

  • proba de evaluare a cunoștințelor: note de la 1 la 10
  • proba de evaluare a performanței fizice: note de la 5 la 10, respectiv „Nepromovat”

Nota de promovare a fiecărei probe este minimum 5.

Proba de evaluare a cunoștințelor:

test grilă ce cuprinde:

  • subiecte din disciplinele: limba română – 40% şi limbă străină – 15%
  • subiecte din legislaţia specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a instituţiilor politice ale statului – 20%
  • subiecte de educaţie civică şi cetăţenească, exerciţii de evaluare a capacităţii de analiză şi sinteză, precum şi exerciţii privind deprinderea raţionamentului logic – 15%.

Se acordă un punct din oficiu, reprezentând 10% din nota maximă.

Nota finală se calculează ca medie aritmetică a notelor obținute la probele menționate.

La limba străină, candidatul optează, prin cererea-tip de înscriere la concursul de admitere, pentru una din următoarele discipline: limba engleză sau limba franceză.

Proba de evaluare a performanței fizice – Admitere Școala de Poliție – a doua sesiune 2022

Proba de evaluare a performanței fizice se susține în perioada 23 – 29 noiembrie 2022, indiferent de unitatea de învățământ pentru care candidatul a optat, în centrele zonale de selecție.

CENTRE zonale de selecție pentru susținerea probei de evaluare a performanței fizice

  • Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” – pentru candidații din Municipiul București și județele: Argeș, Călărași, Constanța, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Teleorman, Tulcea
  • Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina – pentru candidații din județele: Brașov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea
  • Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca – pentru candidații din județele: Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sălaj, Sibiu
  • Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea – pentru candidații din județele: Arad, Bihor, Caraș-Severin, Satu Mare, Timiș
  • Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani – pentru candidații din județele: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
  • Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni – pentru candidații din județele: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
  • Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești – pentru toți candidații înscriși la această școală.

Nu se admit contestații, repetări sau reexaminări. Rezultatele obținute la proba de evaluare a performanței fizice se transmit unităților de învățământ pentru care au optat candidații, precum și unităților de selecție. Repartizarea, planificarea și rezultatele obținute sunt aduse la cunoștința candidaților prin postarea acestora pe site-ul oficial al unităților de învățământ pentru care au optat candidații, precum și al centrelor zonale de selecție.

Pe perioada desfăşurării probei de evaluare a performanței fizice, candidaţilor li se asigură, gratuit, asistenţă medicală. Susținerea, în fiecare sală de sport, a traseului practic-aplicativ, se realizează în prezența a trei reprezentanți ai părinților, aleși prin tragere la sorți, din rândul celor care își exprimă acordul, zilnic, înainte de începerea probei, pentru fiecare serie în parte.

Proba de evaluare a cunoștințelor – Admitere Școala de Poliție – a doua sesiune 2022

Proba de evaluare a cunoștințelor se susține în data de 10 decembrie 2022, la unitățile de selecție de către candidații care au promovat proba de evaluare a performanței fizice.

Accesul candidaților în sala de concurs este permis cu cel mult o oră înainte de începerea probei, fără a avea asupra lor cărți, caiete, notițe, genți, aparatură electronică, telefoane mobile sau orice alte mijloace de comunicare sau materiale conținând informații ce pot fi utilizate în soluționarea subiectelor.

La intrarea candidaților, supraveghetorii verifică, potrivit listei cu candidații repartizați în sală, identitatea acestora pe baza cărții de identitate/pașaportului. Candidații sunt repartizați pe săli astfel încât în aceeași sală de concurs să fie, pe cât posibil, candidați care au optat pentru aceeași limbă străină, ordonați alfabetic. Candidații sunt așezați câte unul în bancă, pe locurile stabilite, în ordinea înscrisă în lista în care se consemnează prezența acestora.

Documentul de identitate rămâne pe masa de lucru a candidatului, la vedere, pe toată perioada desfășurării probei.

Durata probei de evaluare a cunoștințelor este de 3 (trei) ore. Activitatea se desfășoară conform graficului de concurs și se înregistrează permanent audio-video.

Pentru rezolvarea testului de cunoștințe, candidații folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Este interzisă utilizarea stilourilor/pixurilor cu gumă de șters, cerneala care conține bisulfit de sodiu (de tip „frixion” scrie-șterge). De asemenea, nu se folosește altă hârtie în afara celor distribuite de responsabilul de sală. La cerere, responsabilul de sală distribuie suplimentar candidaților hârtie pentru ciorne, prezentându-le în prealabil întregii săli pentru a se constata că nu conțin însemnări.

Pe foaia de răspuns nu se admit ștersături, modificări sau adăugiri. În cazul în care unii candidați comit erori, din diferite motive (corectări, greșeli, anumite semne etc.), pot solicita o nouă foaie de răspuns. Responsabilul de sală, după transcrierea de către candidați, retrage și anulează foile inițiale prin înscrierea cu cerneală (pastă) de culoare roșie, în diagonală a cuvântului „ANULAT” şi semnează.

La finalizarea lucrării sau la expirarea timpului aferent probei, fiecare candidat predă responsabilului de sală testul, foaia de răspuns şi ciornele și semnează în borderou pentru a certifica predarea. Până la predarea ultimei foi de răspuns, în sală rămân permanent 5 candidaţi sau, dacă numărul acestora este mai mic, toţi candidaţii. Ciornele şi foile de răspuns anulate se strâng separat, subiectele rezolvate pe ciorne nefiind luate în considerare la corectare.

Corectarea lucrărilor

După expirarea timpului alocat şi predarea tuturor lucrărilor, candidații revin în sala de concurs, la locurile pe care le-au ocupat în timpul probei, pentru a asista la corectarea foilor de răspuns.

Evaluarea (corectarea) lucrărilor se realizează de către doi membri ai comisiei car au avut calitatea de supraveghetori desemnați de responsabilul de sală. Evaluarea (corectarea) se face în prezența candidaților.

Frauda sau tentativa de fraudă

Frauda sau tentativa de fraudă dovedite se soluționează de responsabilul de sală prin eliminarea candidatului în cauză din concurs și întocmirea unui proces-verbal, semnat de supraveghetori, președintele și secretarul comisiei pentru susținerea probei de evaluare a cunoștințelor, precum și de candidat, din care să rezulte în ce a constat tentativa sau frauda săvârșită, la care se atașează proba/probele materiale.

Constituie fraude specifice probei de evaluare a cunoștințelor următoarele:

  • copiatul
  • obținerea răspunsului, sub orice formă, de la o altă persoană
  • distribuirea răspunsului altui candidat, sub orice formă
  • utilizarea altor coli de hârtie decât testele, ciornele și foile de răspuns distribuite de supraveghetori
  • utilizarea oricăror mijloace de calcul/de comunicare sau a dispozitivelor cu ajutorul cărora s-ar putea frauda proba
  • orice altă situație care conduce la fraudarea probei.

Rezultate – Admitere Școala de Poliție – a doua sesiune 2022

Lista provizorie cu rezultatele obținute de candidați la probele de concurs este adusă la cunoștința candidaților prin postarea pe site-ul oficial al unităților de învățământ pentru care au optat candidații, până la data de 11 decembrie 2022, până la ora 10.00.

Identificarea candidaților în listă se realizează după codurile unice de identificare.

Departajarea candidaților

Departajarea candidaţilor cu note finale egale se face aplicând, în ordine, următoarele criterii:

  • media generală obținută la examenul național de bacalaureat
  • nota obţinută la proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul examenului național de bacalaureat
  • nota obţinută la proba scrisă obligatorie a profilului din cadrul examenului național de bacalaureat
  • nota obţinută la proba scrisă la alegere a profilului și specializării din cadrul examenului național de bacalaureat
  • media aritmetică a mediilor anuale obținute pe parcursul studiilor liceale la prima limbă străină, potrivit foii matricole
  • media aritmetică a mediilor anuale obținute pe parcursul studiilor liceale la a doua limbă străină, potrivit foii matricole

În situația menținerii egalității candidaților după aplicarea criteriilor de departajare, comisia de concurs de la nivelul unității de învățământ realizează departajarea după un criteriu obiectiv, stabilit de aceasta.

În cazul mediilor egale, candidații care nu au susținut examenul național de bacalaureat în sistemul de educație din România și dețin atestatul de recunoaștere a studiilor, nu participă la departajare, aceștia urmând să ocupe ultimul loc dintre cei cu medii egale.

Departajarea prevăzută este aplicabilă și pe parcursul desfășurării examinării medicale pentru determinarea candidaților eligibili.

Contestații Admitere Școala de Poliție – a doua sesiune 2022

În termen de 24 de ore de la postarea listei provizorii cu rezultatele obținute de candidați la probele de concurs, candidații nemulțumiți de rezultatele obținute pot depune contestație cu privire la:

  • erori ale grilei de corectare și/sau întrebări/subiecte aplicate din afara tematicii şi bibliografiei de concurs ori greşit formulate/care se repetă
  • rezultatul obținut la testul de evaluare a cunoștințelor, exclusiv pentru lucrarea proprie
  • înscrierea eronată a punctajelor/mediei obținute
  • locul ocupat eronat, pe lista provizorie cu rezultatele obținute de candidați la probele de concurs.

Candidații transmit contestația exclusiv la adresa de e-mail a unității de învățământ. Comisia de concurs postează pe site-ul oficial al unităților de învățământ adresa de e-mail la care se transmit contestațiile.

Vezi Model contestație

Contestațiile se soluționează în termen de 48 de ore de la expirarea termenului de depunere.

Examinarea medicală Admitere Școala de Poliție – a doua sesiune 2022

Examinarea medicală se realizează potrivit prevederilor Ordinului m.a.i. nr. 105/2020 pentru candidații care se încadrează în numărul de locuri scoase la concursul de admitere, în ordinea descrescătoare a notelor finale, în perioada 15 decembrie 2022 – 20 ianuarie 2023.

Unitățile de învățământ transmit unităților de recrutare candidații care urmează să susțină examinarea medicală.

Rezultate finale Admitere Școala de Poliție – a doua sesiune 2022

Sunt declarați admiși candidații care au fost declarați apt medical, în ordinea descrescătoare a notelor finale.

Rezultatele finale ale admiterii se afișează la sediul unităților de învățământ și se postează pe site-ul oficial al acestora, până la data de 25 ianuarie 2023.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Elevii Școlii Cervicești au reconstituit scena Nașterii Domnului și au dus vestea în colinde tradiționale

Publicat

Publicitate

Elevii Scolii Gimnaziale ” Petru Rares” Cervicesti, duminică, după Sfanta Liturghie, la Biserica ” Adormirea Maicii Domnului” Cervicesti, au transmis bucuria Nasterii lui Iisus Hristos, prin colinde si printr-o frumoasa sceneta cu Nasterea Domnului in care au interpretat rolurile: Dreptul Iosif, Fecioara Maria, cei 3 magi, cei 3 pastori, îngerii, Irod si soldatul.

Dupa programul artistic aflat la cea de-a 3 treia ediție si gazduit de pr. paroh Stefan Ciobanu, mamicile gospodine i-au rasplatit pe colindatori si le-au pregatit o agapa crestina cu sarmale calde, prăjituri de casa, colăcei, ceai cald și alte bunatati.
Duminica viitoare ( 22 decembrie), dupa Sf. Liturghie, elevii scolii vor oferi același program artistic credincioșilor de la Biserica ” Nasterea Maicii Domnului” Pacea, din Botosani.

Publicitate

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani, bogat în ape vindecătoare. De ce autoritățile nu fac nimic pentru a exploata ape subterane cu efecte miraculoase

Publicat

Publicitate

În nordul extrem al Moldovei se află un adevărat ținut al apelor vindecătoare. În județul Botoșani au fost descoperite două importante izvoare de ape sulfuroase cu efecte extraordinare asupra sănătății. Cu toate acestea, apele nu au fost niciodată valorificate sau exploatate, scrie ADEVĂRUL.

Județul Botoșani este catalogat, conform indicatorilor economici, dar și privind ocuparea forței de muncă drept unul dintre cele mai sărace județe din România. Cu toate acestea, Botoșaniul stă pe o adevărată comoară. Pe lângă potențialul turistic mare, subevaluat și în care nu s-a investit aproape deloc, Botoșaniul are și numeroase rezerve naturale neexploatate. Printre acestea se numără și adevărată izvoare făcătoare de minuni, spun localnicii, ”focuri vii”, care atunci când ies la suprafață se pot aprinde ușor.

Este vorba despre izvoare de ape sulfuroase cu importante proprietăți medicale mai ales în tratarea afecțiunilor osoase și musculare. Aceste ape sulfuroase au capacitatea de a combate inflamația, rigiditatea musculară și produce vasodilatație rezolvând problemele ischemice. Dacă în alte state, aceste izvoare ar fi fost imediat captate și valorificate în adevărate stațiuni și baze de tratament, cu mare potențial economic și turistic, la Botoșani, deși autoritățile din România, cunosc bine proprietățile acesto ape, izvoarele rămân neexploatate iar comunitățile din zonă la fel de sărace și izolate.

Minunea descoperită în adâncurile Hlipiceniului

Povestea apelor sulfuroase din Botoșani începe în anul 1946. O echipă de geologi a fost trimisǎ la Hlipiceni, o comună din județul Botoșani, să caute petrol. Aflaseră că apele pâraielor din zonă ar avea un miros aparte. Au fost aduse echipamente și s-a forat. Lucrările au fost oprite și reluate abia în 1960. Nici de această dată nu a fost descoperit petrol. Ultima încercare a avut loc în anul 1990, imediat după căderea regimului comunist. Fără succes. La peste 200 de metri adâncime specialiștii au dat peste altă resursă importantă. Este vorba despre un izvor de ape sulfuroase.

Concentrația de sulf și minerale era mare așa că au decis să redirecționeze izvorul și l-au scos la suprafață printr-o țeavă de metal. ”În loc de petrol, la forare au dat peste acest izvor, plin cu apă suIfuroasă. Au tras ţeavă prin pământ şi l-au scos la suprafaţă. Prima dată a ieşit la suprafaţă în perioada comunistă, dar cel mai bine a fost evidenţiat la săpăturile din 1990”, spune primarul comunei Hlipiceni, Marian Luchian. Localnicii adunați ca la urs, în timpul scoaterii apelor sulfuroase la suprafață, au avut o surpriză incredibilă. În contact cu aerul, apa se aprindea. O vâlvătaie în mijlocul câmpiei. Mai apoi, după ce concentrația de sulf scădea, era necesară aprinderea apei, cu un chibrit, pentru a obține același efect.

Publicitate

”Focul viu” de la Hlipiceni, căutat în trei județe

Localnicii au numit izvorul ”focul viu” și l-au considerat un miracol pentru comună. După trei decenii de la descoperirea acestuia, izvorul încă curge nestingherit, printr-o țeavă metalică, la doar 300 de metri de centrul satului Hlipiceni, pe un imaș. În jurul său, natura s-a modificat, ”arsă” și încărcată de apele sulfuroase. Nu a durat mult până când localnicii i-au înțeles proprietățile. Sunt săteni care vin zilnic și se aprovizionează cu apă sulfuroasă. Fac băi medicinale improvizate, în balii de metal, în curte  sau în casă. „Este bună tare apa asta. Miracol de la Dumnezeu. Nu să o bei, să stai în ea, cu încheieturile, cu zona unde te doare. Bun rău la reumatism, la artrită, artroză, multe. Sunt bătrâni care așa își întrețin bolile, că nu au nici bani, nici timp să ajungă la oraș”, spune un sătean din Hlipiceni. Alții, mărturisesc că sunt oameni din alte județe, mai ales, din județul vecin, Iași, care vin și umplu portbagajele cu sticle pline de apă sulfuroasă de la Hlipiceni.

Sursa: ADEVĂRUL

 

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ierarh Modest, Patriarhul Ierusalimului

Publicat

Publicitate

Sfântul Modest, patriarhul Ierusalimului, s-a născut din părinți ortodocși, în orașul Sebastia. Tatăl său se numea Eusebiu, iar mama lui Teodula, care era stearpă. La rugăciunea celor doi soți, Dumnezeu le-a dat un fiu, pe acest mare părinte, după patruzeci de ani de împreună-viețuire. După nașterea acestui mare părinte, tatăl său a fost pârât lui Maximian că este creștin. Acesta l-a legat și l-a închis în temniță.

Când a auzit Teodula, s-a dus și ea la închisoare cu copilul, care avea numai cinci luni. Acolo, rugându-se împreună Domnului, și-au dat în pace, în mâinile îngerilor, duhurile lor și au fost mucenici de bună voie. Paznicii închisorii i-au găsit morți, iar pe copil viu între ei. L-au luat și l-au dus lui Maximian. Văzând Maximian că e frumos și plăcut, la dat unui senator să-l crească bine, ca să ajungă vrednic să slujească lui Zeus. Pe când ere crescut de acela, fericitul Modest a aflat cine i-au fost părinții și că au murit pentru Hristos. La vârsta de treisprezece ani a dat peste un dascăl creștin. Acesta l-a învățat dreapta credință și s-a lipit fericitul cu tot sufletul de ea. Avea însă o durere, că trăiește cu păgânii.

Odată, împăratul Maximian a poruncit ca toată lumea să aducă jertfă idolilor. Atunci fericitul s-a dus la mormântul părinților lui și s-a rugat lor din toată inima să-l scape din mâna păgânilor, ca să fie învrednicit și de dumnezeiescul Botez. Și l-a găsit un argintar din Atena care l-a luat și l-a dus cu el. Pe cale a făcut sfântul felurite minuni. Ajunși la Atena, l-a dus la arhiereu ca să-l învețe tainele credinței și să-l boteze. Pe când se săvârșea Botezul, argintarul a văzut că s-a pogorât un stâlp de foc din cer și s-a sprijinit pe capul celui ce se boteza. După botez a vindecat de o boală aducătoare de moarte pe fratele argintarului, numai cu rugăciunile și cu atingerea mâinii. A vindecat și pe un om îndrăcit.

Murind argintarul și soția lui, l-au înscris și pe Sfântul Modest în testament ca moștenitor, împreună cu fiii lui. Sfântul, însă, a dăruit partea sa de moștenire fiilor argintarului, iar el s-a dus în locuri puștii de tot și trăia acolo în liniște. Fiii argintarului, văzându-l cinstit de toți, de invidie n-au mai putut răbda. Iar când au plecat pentru neguțătorie, l-au înduplecat pe fericit să meargă cu ei. În Egipt l-au vândut rob unui necredincios, de la care a avut multe de suferit, vreme de șapte ani. Cu rugăciunea lui stăruitoare către Dumnezeu, l-a izbăvit pe stăpânul lui de rătăcirea păgâneasca și l-a înduplecat să se boteze. Apoi, l-a vindecat și de o boală grea. După moartea stăpânului său s-a dus să se închine la Mormântul cel de viață purtător al Domnului. După aceea s-a dus la Munele Sinai și acolo, slujind lui Dumnezeu, a săvârșit multe minuni.

La moartea arhiereului Ierusalimului, fericitul Modest, prin descoperire dumnezeiască, a fost hirotonit arhiereu al Ierusalimului în al cincizeci și nouălea an al vieții lui, făcând și acolo multe minuni. Pe fiii argintarului care veniseră la Ierusalim pentru neguțătorie și care îl vânduseră în Egipt și nu știau că el este arhiereul cetății, nu numai că nu s-a răzbunat pentru cele făcute, dar i-a și primit cu dragoste, i-a găzduit cu bunăvoință și le-a făcut bine cu dărnicie.

Astfel, acest mare părinte, viețuind cu cuvioșie ca arhiereu 38 de ani, iar de totul 97 de ani, s-a mutat la veșnicele locașuri.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Actualitate

Ministerul Sănătății vrea ca sucurile și alimentele nesănătoase să fie INTERZISE în școli

Publicat

Publicitate

Veste bună pentru părinții din România: Sucurile și alimentele nesănătoase urmează a fi INTERZISE în școli. Acest lucru după ce Ministerul Sănătății propune restricționarea vânzării sucurilor și a alimentelor nesănătoase în școli. Ministerul a lansat în dezbatere un ordin în acest sens, care vizează vânzarea băuturilor îndulcite, răcoritoarelor și energizantelor în școli, permițând doar apa potabilă sau minerală îmbuteliată, relatează alba24.ro.

În plus, se actualizează, după 16 ani, lista alimentelor nerecomandate pentru elevi, punând accent pe produse mai sănătoase, cu mai puțin zahăr, sare și grăsimi. 

Documentul propune măsuri clare pentru încurajarea unui stil de viață sănătos în rândul copiilor și promovează un viitor mai sănătos.

Printre produsele interzise se numără cele cu mult zahăr (peste 15 g/100 g), grăsimi saturate (peste 5 g/100 g) sau sare (peste 1,5 g/100 g). Așadar, chipsurile, dulciurile ambalate și băuturile carbogazoase îndulcite nu vor mai fi disponibile în școli.

Sucurile și alimentele nesănătoase vor fi INTERZISE, în schimb vor fi încurajate opțiuni sănătoase, precum fructele proaspete, legumele și iaurturile simple.

De asemenea, băuturile tip milkshake și iaurturile cu multe arome și zahăr nu vor mai face parte din oferta școlară, potrivit edupedu.ro.

Publicitate

Alimente nerecomandate pentru comercializarea în spațiile de învățământ preuniversitare

Proiectul pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății, oferă o listă a alimentelor care nu sunt recomandate pentru comercializare în unitățile de învățământ preuniversitare, printre care:

  • alimente cu conținut mare de zaharuri
  • alimente cu conținut mare de grăsimi
  • alimente cu conținut mare de sare
  • băuturi racoritoare, energizante si bauturi pentru sportivi
  • băuturi calde tip cafea sau ceai instant
  • băuturi racoritoare, energizante si bauturi pentru sportivi
  • alimente neambalate
  • alimente neetichetate

Alimente recomandate a se servi cel mai des

Alimentele din această categorie sunt cele mai sănătoase opțiuni cu adaos minim de grăsimi, zahăr sau sare și surse bogate de nutrienți esențiali dezvoltării optime.

Alimentele din această categorie sunt recomandate a fi servite cel mai des, la toate mesele și gustările, în cantități adecvate în funcție de vârstă, potrivit Ministerului Sănătății.

Pe această listă, regăsim:

  • fructe și legume proaspete
  • fructe și legume congelate fără adaos de sare sau zahăr
  • sos de tomate sau bulion cu conținut redus de sodiu/ sare.
  • aluat de pizza din cereale integrale
  • paste din grâu integral și cereale
  • cartofi piure, copți sau fierți
  •  iaurt de soia, cocos, migdale sau caju neîndulcit

Vezi lista completă pe Ministerul Sănătății.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending