Connect with us
Publicitate

Actualitate

ADI „Țara de Sus” a depus proiectul prin care își va îmbunătăți capacitatea administrativă și strategia de dezvoltare pentru Botoșani, Iași și Suceava

Publicat

Publicitate

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ITI „Țara de Sus”, înființată la nivelul județelor Botoșani, Suceava și Iași, cu 125 de municipii, orașe și comune componente, a depus proiectul pentru creșterea capacității administrative și actualizarea strategiei de dezvoltare prin Investiții Teritoriale Integrate.

După îndelungi demersuri și numeroase etape procedurale parcurse, în premieră pentru regiunea noastră, am depus documentația necesară accesării liniei de finanțare prin care organismul nostru își va consolida resursa umană și capacitatea de lucru. Este o inițiativă de suflet, iar mecanismul pe care l-am propus a fost creat în interesul superior al cetățenilor, fără a se ține cont de culoarea politică. Autoritățile și liderii asociați pot avea viziuni diferite, dar trunchiul comun îl reprezintă dorința de dezvoltare. Dezideratul rămâne neschimbat, oricâte schimbări ar surveni în peisajul politic, pentru că acest ITI este eminamente un aparat pur administrativ, un liant între comunități și un vector de dezvoltare”, a declarat senatorul Lucian Trufin, inițiatorul și fondatorul ADI ITI „Țara de Sus”.

Fondurile au fost alocate prin Programul Asistență Tehnică 2021-2027 (denumit în continuare „PoAT”), urmând a fi utilizate pentru scrierea documentațiilor aferente liniilor de finanțare pe care ADI ITI „Țara de Sus” le poate accesa în actualele și viitoarele exerciții financiare.

Publicitate

Alături de președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, și administratorul public al județului, Cristian Nistor, am făcut front comun și am depus cererea de finanțare cu respectarea tuturor exigențelor și termenelor. Scrierea documentației a fost coordonată la nivelul CJ, iar din echipa de management fac parte Otilia Moruz, Liliana Galer și Luminița Vodă, profesioniste care trebuie menționate și apreciate pentru munca lor. Acest mecanism ITI aparține tuturor cetățenilor din nord-estul țării, iar primarii asociați și-au dat mâna pentru a recupera decalajul de dezvoltare față de celelalte regiuni din România și Uniunea Europeană”, a completat Lucian Trufin.

ADI ITI „Țara de Sus” urmărește atragerea fondurilor europene în mod nemijlocit, simplificat și mai rapid, obiectivele vizate fiind dezvoltarea sectorului IMM, inovarea tehnologică, creșterea competitivității economiei, îmbunătățirea sistemului de sănătate, crearea unei rețele de incubatoare de afaceri și parcuri științifice, modernizarea infrastructurii, dezvoltarea parteneriatului dintre public și privat, regenerarea urbană și rurală.

Contractul de finanțare va fi semnat de președintele Consiliului Județean Botoșani, liderul ADI ITI „Țara de Sus” încă de la constituire.

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Deputatul Marius Budăi: „Aprobarea creșterii salariului minim de la 1 ianuarie 2025 este o probă în plus că PSD va realiza creșterile de venituri din programul de guvernare”

Publicat

Publicitate

Prim-vicepreședintele PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi, a declarat că decizia Guvernului de a majora salariul minim brut de la 3.700 de lei la 4.050 lei începând de la 1 ianuarie 2025 arată că PSD își respectă angajamentele din Programul de guvernare pe care l-a propus la aceste alegeri.

Este prima creștere din seria prevăzută de noi pentru următorii 4 ani, în care salariul minim ar trebui să crească cu 61%, prin aplicarea mecanismului salariului minim european. Iar faptul că PSD deja implementează acest program este o garanție în plus că vom realiza ceea ce am promis”, a declarat Budăi.

Social democratul a arătat și cât a crescut salariul minim după intrarea PSD la guvernare în 2021, dar și cum va evolua acest venit în următorii 4 ani.

Publicitate

Ca să fie mai ușor de înțeles, mă voi referi la salariul net, „în mână”. În urmă cu trei ani când PSD a intrat la guvernare, salariul minim net era de 1.474 de lei. Astăzi este cu 60% mai mare, adică 2.363 de lei, iar în programul nostru am prevăzut să ajungă la peste 3.800 lei în următorii 4 ani”, a arătat prim-vicepreședintele PSD Botoșani.

Marius Budăi a mai subliniat că „PSD este singurul partid care a crescut veniturile românilor de fiecare dată când a fost la conducerea țării! Votați pe 1 decembrie candidații PSD Botoșani la alegerile parlamentare pentru a avea garanția creșterii veniturilor dumneavoastră!

 

Publicitate

https://www.facebook.com/share/15cgLGQBtX/?mibextid=WC7FNe

 

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

BLOCADA Botoșani: Aproape 600 de amenzi aplicate de polițiști

Publicat

Publicitate

RazieDe la începutul săptămânii, polițiștii botoșăneni au organizat 15 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la peste 150 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise.

Publicitate

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 545 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 300.000 de lei. Dintre sancțiuni, cele mai multe au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 42 de permise de conducere și 20 de certificate de înmatriculare.

 

Totodată, zece persoane au fost sancționate ca urmare a apelării abuzive sau nejustificată a numărului de urgență 112, cu amendă în valoare totală de 12.000 de lei.

Publicitate

 

Atragem atenția asupra modului de utilizare a Serviciului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 și vă reamintim faptul că apelarea acestuia se face doar în situația în care este necesară intervenția forțelor de ordine, apelarea abuzivă sau nejustificată este sancționată cu amendă care poate ajunge până la 4.000 de lei.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Minoră căutată la nivel național, depistată de jandarmii din Botoșani

Publicat

Publicitate

Minoră căutată la nivel național, depistată de jandarmi

În această dimineață, un jandarm aflat în timpul liber a observat o fată în vârstă de 16 ani despre care știa că este căutată la nivel național, deoarece a plecat fără aprobare dintr-un centru de îngrijire a minorilor din municipiul Dorohoi.

Un echipaj de jandarmerie s-a deplasat în cartierul Parcul Tineretului din municipiul Botoșani și a constatat, în urma verificărilor efectuate și stabilirii identității, că fata este căutată pentru reintegrarea în instituția specializată.

Publicitate

Aceasta nu este la prima plecare voluntară din centrul unde este îngrijită, ea fiind căutată și în alte ocazii.

Jandarmii au predat minora lucrătorilor din cadrul Poliției municipiului Botoșani, în vederea continuării procedurilor stabilite în astfel de cazuri.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Obligație nouă de la 1 ianuarie 2025 pentru firmele cu peste 50 de angajați. Ce este raportul de sustenabilitate

Publicat

Publicitate

Obligație nouă de la 1 ianuarie 2025 pentru firmele cu peste 50 de angajați. Este vorba despre obligația întocmirii rapoartelor de sustenabilitate pentru firmele cu peste 50 de angajați și cifre de afaceri de peste 50 de milioane de lei. Este vorba despre aplicarea unei directive UE, care vizează peste 5.000 de firme românești.

Obligativitatea raportării exista deja de la 1 ianuarie 2024 pentru firmele care au peste 500 de angajați.

În România, peste 5.300 de companii trebuie să întocmească astfel de rapoarte, de anul viitor, scrie Termene.ro.

Publicitate

Obligație nouă de la 1 ianuarie 2025: Condițiile în care firmele trebuie să întocmească rapoarte de sustenabilitate:

să aibă peste 50 de angajati
să aibă cifra de afaceri de peste 50 milioane lei
să aibă active de peste 25 milioane lei, inclusiv societățile mama ale grupurilor.
Rapoartele aferente vor fi emise in 2026.

De la 1 ianuarie 2026, același raport devine obligatoriu și pentru IMM-urile cotate la bursă.

Publicitate

Raportarea corporativă în materie de sustenabilitate (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD) vizează aspecte precum drepturile în materie de mediu, drepturile sociale, drepturile omului, factorii de guvernanță, modelul de afaceri, indicatori-cheie de performanță nefinanciară și indicatori țintă.
Nu în ultimul rând, un astfel de raport presupune o transparență a informațiilor, spre deosebire de perioada anterioară când pentru obținerea anumitor informații trebuia făcut apel la Registrul Comerțului contra cost.

Parlamentul European a adoptat, în noiembrie 2022, Directiva Privind Raportarea de Sustenabilitate a Companiilor, CSRD (COM/2021/189).

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending