Connect with us

Eveniment

Actorul din Botoșani, Florin Aioane, un îndrăgostit pe scenă și ecran. A fost nominalizat de UNITER pentru rolul Euphemos

Publicat

Publicitate

Florin Aioane este (încă) o prezență discretă în spațiul cultural, deși are calitățile unui actor care poate aduce și duce multe proiecte despre care să se tot vorbească. S-a antrenat pentru asta din anii liceului, la Botoșani, unde a intrat într-o trupă de teatru, a întâlnit oamenii potriviți care să-i cizeleze talentul nativ și a ajuns să se afirme în cadrul festivalului Ideo Ideis, unde anul trecut a participat din nou, de data aceasta în calitate de actor profesionist.

Pe Florin Aioane l-am întâlnit la Iași, la Serile Filmului Românesc, unde a avut loc a doua avanpremieră, după TIFF, pentru filmul „S.B.C.R.D.F.”, regizat de Iura Luncașu. Cu ochi de un albastru pătrunzător, transmite o energie aparte. Pe ecran mare, întregește filmul realizat după un scenariu inspirat din textul lui Anton P. Cehov. Pentru că nu vreau să dau spoilere, mă rezum la a spune că dacă-l prindeți la cinema sau pe platforme, „S.B.C.R.D.F.” merită să-i dați o oră și jumătate din viață și să căutați să-i urmăriți toate subtilitățile.

Florin Aioane intră oficial în lumea cinematografiei ca tânărul îndrăgostit Mihail din „S.B.C.R.D.F.”. O bună ocazie să intre și în lumea Haute Culture și să căutăm să-l cunoaștem mai bine.

Toader Paun de vorba cu Florin Aioane la Iasi la SFR FOTO EDUARD ANTON

Nominalizat de UNITER pentru debut cu rolul Euphemos din spectacolul „Medea’s Boys”, joacă la Teatrul de Stat Constanța, dar și în București la Apollo111.

„Evenimentul meu declanșator a fost când am intrat în trupa de teatru a liceului, pe când aveam 16 ani. Eram foarte îndrăgostit de o fată de acolo. Cumva mi s-au dărâmat toate preconcepțiile legate de cam cum e teatrul și  cum e actoria. Aveam o coordonatoare foarte, foarte pricepută, un pedagog extraordinar, Lenuș Moraru, care ne-a topit toate preconcepțiile și toate închipuirile astea despre cum e actoria și teatrul.

Am avut ocazia, prin intermediul trupei de teatru, să particip la mai multe festivaluri pentru liceeni, dintre care cel mai important – atunci și a rămas și continuă să fie cel mai important festival la nivel național – Ideo Ideis, unde am avut ocazia să mă întâlnesc cu toți oamenii pe care-i vedeam la televizor. Este foarte, foarte inspirant să îi vezi pe oamenii ăia dincolo de contextul profesional, să poți să vorbești cu ei și să descoperi că au tot felul de tristeți, insatisfacții, decepții și cu toate astea reușesc să găsească resurse să continue.

Publicitate

Este un alt tip de educație. Înveți, concret, de la oameni care au disponibilitate și generozitate să ofere din parcursul lor concret, cum a fost pentru ei în primul an, cum a fost după ce au terminat facultatea și așa mai departe. Anul trecut am participat, de data asta în calitate de actor profesionist, la o ediție Ideo Ideis și am jucat într-un spectacol și a fost extrem de emoționant să îmi dau seama că s-a închis așa un cerc. Nu trebuie să mai am nicio îndoială legată de faptul că am ales să fac meseria asta și nu trebuie decât să fac un pas în spate, să fiu recunoscător și, eventual, să fac parte dintre oamenii care pot să-i ajute și pe ceilalți prin umila lor experiență”.

„E o meserie unde trebuie să lași orgoliile deoparte”

La scurt timp după ce am început să vorbim, dincolo de zâmbet și de un chip luminos, pe care cu greu îl poți lega de roluri negative, am simțit cum Florin Aioane devine tot mai generos cu detalii despre transformarea lui din artist aspirant într-un actor matur, la pachet cu toate emoțiile care l-au însoțit pe parcurs.

„Sigur,  parcurgând un mediu universitar deprinzi niște noțiuni tehnice despre fenomen (teatru) și înțelegi că toate departamentele (actorie, regie, coregrafie) trebuie să lucreze omogen, dar dincolo de noțiunile tehnice, trebuie să păstrezi entuziasmul. Și … cum să zic, bucuria pe care o aveai și atunci când erai amator. Și ele ajung, într-un final, mână în mână.

Trebuie să ai și o bază tehnică când aspiri să devii profesionist, în același timp…

Întreg interviul poate fi citit pe www.hauteculturemag.ro.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro: Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.

Municipiul Botoșani s-a schimbat foarte mult în ultimii 5 ani, iar la baza acestor schimbări a fost o echipă condusă de primarul Cosmin Andrei. Aflat la al doilea mandat, primarul municipiului Botoșani a vorbit astăzi despre investițiile care au schimbat fața muncipiului, de la școli, reamenajarea domeniului public, noile centuri ocolitoare ale muncipiului, dar și despre cele care ar urma să înceapă în următorul an.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

Jocurile de noroc ilegale pot fi raportate, din 1 iulie, pe WhatsApp. Ce trebuie să conțină sesizarea

Publicat

Publicitate

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc lansează, de marți, 1 iulie 2025, o linie de contact prin intermediul aplicației WhatsApp, pentru sesizări privind piața neagră a jocurilor de noroc din România, a anunțat instituția.

Persoanele care au informații legate de existența unor activități de jocuri de noroc nelicențiate pot sesiza în mod direct ONJN, la numărul de WhatsApp: 0761 890 899, potrivit sursei citate.

”În cadrul sesizării, cetățenii sunt rugați să ofere cât mai multe detalii, inclusiv fotografii și adresa exactă, pentru ca echipele de control să poată acționa rapid și eficient.

Totodată, dacă se dețin informații despre website-uri nelicențiate pe care se desfășoară jocuri de noroc, publicul este rugat să transmită, la numărul de contact oferit, linkul către site și o captură de ecran.

Această măsură a fost inițiată în urma mai multor sesizări primite din partea publicului privind activități desfășurate la negru, în locații nelicențiate, din domeniul jocurilor de noroc”, a anunțat Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.

Jocurile de noroc ilegale pot fi raportate, din 1 iulie, pe WhatsApp. Verificări în teren

ONJN precizează că luni, în urma unei sesizări pe un număr de WhatsApp al instituției, referitoare la existența unor mijloace de joc neautorizate, s-a dispus trimiterea unei echipe de control la fața locului. Informația a fost confirmată și au fost dispuse indisponibilizarea mijloacelor de joc și sesizarea organelor de urmărire penală.

Publicitate

De la schimbarea conducerii ONJN (25 aprilie 2025) și până în prezent, s-au efectuat 2181 de acte de control, au fost aplicate 70 de sancțiuni contravenționale însumând 1.785.000 lei, au fost depuse 10 plângeri penale și au fost confiscate aprox. 50 de mijloace de joc.

Veniturile obținute din jocurile de noroc ilegale

”Veniturile obținute din jocurile de noroc ilegale sunt una dintre principalele surse de finanțare a altor activități criminale, inclusiv terorism, spălarea banilor, și reprezintă totodată un spațiu necontrolat, lipsit de orice formă de protecție pentru jucători.

Deși în spațiul public din România se vorbește prea puțin sau deloc despre piața neagră, aceasta are, la nivel mondial, o dimensiune nebănuită. Se estimează că, la nivelul UE, din totalul veniturilor din jocurile de noroc, peste 70 % merg în piața neagră, iar sub 30 % în piața reglementată (taxată)”, mai precizează ONJN.

Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc va continua acțiunile de combatere a pieței negre pentru a descuraja astfel de practici și încurajează cetățenii să sesizeze orice neregularitate privind desfășurarea jocurilor de noroc la negru.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Medicii atrag atenția asupra scăderii vârstei persoanelor care suferă de accidente vasculare cerebrale

Publicat

Publicitate

Vârsta persoanelor care suferă accidente vasculare cerebrale (AVC) a scăzut până la 35 de ani, a declarat, miercuri, medicul neurolog Cristina Luchian de la Spitalul Județean de Urgență ‘Mavromati’ Botoșani.

Potrivit sursei citate, în 2024 au fost înregistrate la unitatea medicală din Botoșani aproximativ 700 de cazuri de AVC, fie ischemic, fie hemoragic. Înmulțirea numărului de astfel de cazuri este pusă pe seama modului de viață.

‘Cea mai tânără pacientă, pe care am înregistrat-o zilele trecute, are 35 de ani. A avut un accident vascular cerebral hemoragic. Într-adevăr, vârsta a scăzut. Stilul de viață predominant… Mult stres’, a afirmat Luchian într-o conferință de presă.

Medicul neurolog atrage atenția populației să accidentul vascular diagnosticat în primele ore de la producerea sa poate fi eligibil pentru tromboliza intravenoasă, care dă șanse pacientului să fie recuperat.

‘Majoritatea ajung târziu la medic. Ori nu realizează, ori spun că mai stau puțin, că le trece, dar orice minut pierdut înseamnă pierdere’, a adăugat medicul. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Când pot angajații declanșa un conflict colectiv de muncă? Tot ce trebuie să știi

Publicat

Publicitate

Conflictul colectiv de muncă apare atunci când între angajați și angajatori intervin neînțelegeri legate de negocierea, desfășurarea sau încheierea contractelor ori acordurilor colective de muncă.

Legea garantează lucrătorilor dreptul de a iniția astfel de conflicte în contextul negocierilor contractuale. Totuși, revendicările care necesită modificarea legislației sau adoptarea unor acte normative nu pot face obiectul unui conflict colectiv.

Situații în care poate fi declanșat un conflict colectiv:

  • Angajatorul sau organizația patronală refuză să demareze negocierile pentru un contract colectiv, deși nu există unul în vigoare sau cel anterior a expirat.
  • Angajatorul nu acceptă revendicările angajaților.
  • Negocierile nu duc la un acord până la termenul stabilit de comun acord de ambele părți

 

Când există premisele declanșării unui conflict, sindicatul reprezentativ sau, în lipsa acestuia, reprezentanții aleși ai angajaților, trebuie să informeze în scris angajatorul sau organizația patronală. În notificare trebuie incluse revendicările, justificarea acestora și propunerile de soluționare.

Angajatorul are obligația să primească și să înregistreze această sesizare și să răspundă în scris în maximum două zile lucrătoare, punctând clar poziția față de fiecare revendicare.

Publicitate

Dacă aceste aspecte sunt discutate direct între reprezentanții angajaților și ai angajatorului și sunt consemnate într-un proces-verbal, obligația de notificare este considerată îndeplinită.

Ce se întâmplă în timpul unui contract colectiv în vigoare?

Pe durata valabilității unui contract colectiv, nu pot fi declanșate conflicte colective de muncă. Orice neînțelegeri sau încălcări ale prevederilor contractuale se soluționează fie amiabil, fie în instanță. Totuși, acest lucru nu exclude apariția unor proteste spontane, neorganizate oficial de sindicate sau de reprezentanții salariaților.

Dacă în urma negocierilor părțile ajung la un acord, conflictul colectiv se consideră încheiat.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending