Connect with us
Publicitate

Eveniment

Acțiuni Comune pentru Prevenirea Dezastrelor Naturale și Cauzate de Om la Granița Româno-Ucraineană, proiect al ISU Botoșani

Publicat

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga” al județului Botoșani, în calitate de beneficiar, implementează proiectul Acțiuni Comune pentru Prevenirea Dezastrelor Naturale și Cauzate de Om la Granița Româno-Ucraineană (cod proiect 2SOFT/4.2/179).

Obiectivul general al proiectului este de a îmbunătăți colaborarea transfrontalieră în domeniul limitării situațiilor de urgență. Proiectul este implementat de un consorțiu format din 4 parteneri: Comuna Concești, județul Botoșani; Comuna Havârna, județul Botoșani; Comuna Mămăliga, regiunea Cernăuți, Ucraina; și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, cu un buget total aprobat de 549.334,02 EUR, din care 494.400,61 EUR (aproximativ 2.180.306,69 RON/ 14.510.657,90 UAH) reprezintă contribuția nerambursabilă din partea Uniunii Europene, prin intermediul Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 (pentru mai multe informații despre program vă rugăm vizitați: http://www.ro-ua.net).

Pe durata implementării proiectului, au fost achiziționate echipamente specializate și dotări necesare intervențiilor în situații de urgență: autospeciale, echipamente de salvare, echipamente de protecție pentru personalul de intervenție etc. Acestea vor fi utilizate în cadrul departamentelor specializate din comunitățile românești și ucrainene implicate în proiect, eficientizând activitatea lor.

Proiectul implică și modernizarea Detașamentului de Pompieri din Dorohoi, subordonată ISU Botoșani pentru îmbunătățirea capacității instituției de a instrui personalul și populația generală în a interveni pe durata situațiilor de urgență. Lucrările de modernizare sunt în curs de implementare și sunt prevăzute a se finaliza la începutul primăverii acestui an.

În vederea îmbunătățirii eficienței colaborării transfrontaliere în domeniul prevenirii situațiilor de urgență, proiectul a implicat organizarea a 4 întâlniri de lucru între reprezentanții tuturor partenerilor, în care au fost discutate provocările comune în prevenirea dezastrelor naturale și cauzate de om și au fost analizate posibile soluții comune. Întâlnirile au avut loc online, cu participarea specialiștilor la nivel local.

O altă activitate importantă ce va fi implementată în cadrul proiectului este instruirea personalului existent la nivel local și a voluntarilor în domeniul intervențiilor în situații de urgență. Participanții vor fi persoane cu atribuții relevante, din comunitățile implicate în proiect (comunele Concești și Havârna din județul Botoșani, România și comuna Mămăliga din regiunea Cernăuți, Ucraina) iar instruirea va fi susținută pe baza unei curricule comune de formare ce va fi creată tot în cadrul acestui proiect.

Proiectul astfel contribuie la implementarea Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 și la atingerea obiectivului general al Instrumentului de Vecinătate European: de a evolua spre prosperitate și o bună vecinătate prin activități de cooperare transfrontalieră desfășurate în zona de graniță.

Persoană de contact pentru informații suplimentare:

Colonel Muraru Dan –Decebal, tel: 0743.079.741 , email: murarudecebal@yahoo.com

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Economie

În sfârșit: Veste foarte bună pentru agricultori. Începe construcţia primelor CENTRE DE COLECTARE legume – fructe

Publicat

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a prezentat autorităţilor locale din judeţul Buzău un model tip de centru colectare legume fructe şi a fost să vadă unde va fi amplasat acest centru: „Proiectul Centrelor de Colectare legume – fructe intră în linie dreaptă”, relatează mediafax.ro.

“Proiectul Centrelor de Colectare legume – fructe intră în linie dreaptă. Astăzi (vineri – n.r.), am prezentat autorităţilor locale din judeţul Buzău un model tip de centru colectare legume fructe şi am fost în teren pentru a vedea unde va fi amplasat acest centru”, scrie pe Facebook Florin Barbu.

Construcţia primelor şase centre, din cele 15 câte vor realizate în România, prin Casa Unirea, precizează ministrul Agriculturii, va începe în acest an.

„Fiecare centru va avea 3000 mp, 4 benzi se sortare şi spaţiu cu temperatură controlată, pentru a prelua, sorta şi pregăti pentru valorificare producţiile fermierilor. Este o promisiune făcută legumicultorilor şi pomicultorilor români, pe care o onoram, pentru că scopul nostru comun este sa producem hrană românească, sănătoasă şi gustoasă”, încheie Barbu.

Citeste mai mult

Eveniment

Sucevean cu LEMNE în REMORCĂ prins de polițiști la Botoșani după ce a încercat să fugă pentru a nu a arăta actele

Publicat

Un tânăr de 27 de ani, din județul Suceava a rămas fără permis, fără lemnele pe care le transporta și fără 2.000 de lei, după un control al polițiștilor din Bucecea, au anunțat astăzi responsabilii IJP Botoșani.

La data de 23 septembrie 2023, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea au oprit pentru control, pe drumul național D.N. 29 C, în localitatea Călinești, o autoutilitară condusă de un tânăr, 27 de ani , din județul Suceava care transporta material lemnos.

Inițial, conducătorul auto nu a oprit la semnalele polițiștilor, continuându-și deplasarea, însă după ce a observat că aceștia au pornit în urmărirea lui, s-a conformat.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta aproximativ 2 metri cubi de material lemnos în plus, față de cantitatea pe care o avea trecută în documente.

Tânărul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, iar cantitatea de material lemnos pe care o transporta fără aviz a fost supusă confiscării.

“Totodată, conducătorului auto i-a fost reținut permisul de conducere pentru 30 zile, întrucât nu a oprit la semnalul polițiștilor”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Flăcări până la cer la un GATER în Suceava. Toate utilajele de prelucrare a lemnului au fost distruse

Publicat

Un incendiu s-a produs, duminică dimineaţă, la o hală de prelucrarea lemnului din localitatea Vama, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

Potrivit acestora, la sosirea echipajelor la faţa locului incendiul se manifesta generalizat la o construcţie din lemn.

Au ars hala construită din lemn și bunuri din interior, utilaje specifice procesului de debitare și prelucrare a lemnului, pe o suprafață de aproximativ 250 de metri pătrați.

Intervin pompierii militari ai Detaşamentului Câmpulung Moldovenesc şi cei ai Gărzii de Intervenţie Gura Humorului, împreună cu lucrători ai SVSU Vama, cu patru autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD B2.

“Se lucrează pentru lichidarea incendiului şi pentru îndepărtarea efectelor negative”, a precizat ISU.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr din Botoșani oprit în Vama Petea când voia să intre în țară cu o armă neletală și muniție

Publicat

Un botoșănean a fost prins ieri la vama Petea în timp ce încerca să intre în țară cu un pistol cu calibrul de calibru de 9 mm și 63 de cartușe.

La 23 septembrie, în jurul orei 01.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, s-a prezentat pe sensul de intrare în România, un cetăţean român, domiciliat pe raza județului Botoșani. Bărbatul, în vârstă de 22 de ani, conducea un autoturism marca Audi, înmatriculat în Austria.

În urma efectuării unui control asupra autoturismului, într-un compartiment din portbagajul autoturismului au fost descoperite un pistol marca RETAY MOD 92 calibru 9 mm, pentru care persoana în cauză nu deținea permis de port armă, precum 63 de cartușe cu capsă nepercutată. Pistolul face parte din categoria armelor neletale, fiind destinat producerii zgomotului.

Polițiștii de frontieră au sesizat Serviciul Arme, Explozibili şi Substanţe Periculoase al IPJ Satu Mare, iar bunurile au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectare a regimului armelor și munițiilor și tentativă la contrabandă calificată, au anunțat polițiștii de frontieră de la Petea.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending